Závěj

recenze

Závěj (2023) 4 z 5 / ElisR1
Závěj

Od této autorky jsem již četla Kříďáka, který se mi líbil, proto jsem sáhla i po Závěji, o níž jsem nevěděla vůbec nic, takže jsem byla celkem překvapená.
V kladném slova smyslu v tom, že se kniha neuvěřitelně dobře a rychle četla. Prsty v tom měl převážně větší font písma a řádkování. Ale i samotný děj byl čtivý.
Co mi ale vadilo, že si autorka trošku nepohrála s vysvětlením světa, takže vlastně čtenář celou dobu nic netuší a může si akorát domýšlet, jak se lidstvo do aktuální situace dostalo.
Příběh je vyprávěný z pohledů tří postav, kdy se každá z nich nachází na jiném místě a společné mají akorát to, že jsou ve svízelné situaci.
Mně se nejvíce líbila linka se studentkou medicíny Hannah v jejíž povaze se mísila chladná odtažitost s dobrosrdečností. Ta spolu s dalšími studenty uvízla v havarovaném autobuse, který se může proměnit ve smrtící past.
V dalším okamžiku sledujeme Meg, která mě tak úplně nezaujala a povahově mi moc nesedla. Prostřednictvím jejích očí sledujeme skupinu lidí uvízlou v lanovce, kde také brzy začne jít o život.
Poslední postavou, se kterou se blíže seznámíme je Carter, ten mě bavil asi nejméně. Carter se nachází v relativním bezpečí střediska. Bezpečí však trvá jen do chvíle, než začnou vypadávat jednotlivé systémy...
Ačkoliv má Závěj logické díry, ze začátku se v ní čtenář příliš neorientuje a autorka vás nechá tápat, co se vlastně děje a co se stalo, tak mě kniha bavila. Není zde nouze o akční okamžiky a pro smrt rozhodně nepůjdete daleko, takže si raději nevytvářejte citová pouta k postavám.
Oceňuji, že mě autorka dokázala tak zmást, že mi všechno začalo docházet až v závěru knihy, ale zároveň bych ještě klidně několik stran uvítala, aby se vše uzavřelo. Nebo aby autorka aspoň naznačila, co bude dál.
Za mě je Závěj čtivé dílko, které neurazí.

Pokud máte chuť na postapokalyptickou knihu, která mi trochu připomínala Hlasy v bouři od Coates a nepotřebujete přímo znát všechny detailní informace o prezentované situaci, tak tohle by vás mohlo zaujmout.


Závěj Závěj C. J. Tudor

Temný katastrofický thriller od celosvětově oblíbené mistryně mrazivých příběhů. Tři obyčejní lidé čelí děsivé skutečnosti a riskují vše, aby dostali šanci na záchranu a vykoupení. Hannah se probouzí v havarovaném autobusu uvězněn... více


Komentáře (0)

Přidat komentář