Mezinárodní kuchařka recenze
Juliana A. Fialová
Příprava pokrmů má v rozvoji lidské společnosti poměrně velký význam, neboť do značné míry ovlivňuje zdravotní, ekonomické a konečně i psychologické výsledky spotřeby potravin. Protože spotřeba potravin představuje podstatný podíl v celkové spotřebě obyvatelstva, jsou důležité nejen její formy, ale i ekonomický efekt. A je to právě příprava pokrmů, která spolurozhoduje o využití potravin, o velikosti ztrát při jejich zpracování, o konečné jakosti stravy i o jejím zdravotním působení. Z těchto důvodů se návody k přípravě pokrmů stávají stále více nástrojem výchovy obyvatelstva k účelnějšímu a zdravotně vhodnějšímu stravování. V bohatém souboru návodů k přípravě pokrmů, které byly u nás v posledních letech z těchto hledisek zpracovány a publikovány, zůstala však ještě určitá mezera. Protože se podřizují předpokladu, že náš člověk lpí na tradici, zužují výběr na pokrmy v naší zeměpisné oblasti známé, tradičně připravované nebo zdomácnělé. Tím se ovšem do značné míry ochuzují možnosti, které skýtá příprava pokrmů jinými, u nás netradičními způsoby, a současně se oslabuje možnost psychologického působení jejich bohatšího a rozmanitějšího sortimentu. Účelem „Mezinárodní kuchařky“ je vyplnit tuto mezeru a podstatně rozšířit sorrtiment dosud u nás připravovaných jídel o další pokrmy, které se osvědčily v jiných oblastech světa, a tím zpestři a obohatit náš nynější národní jídelníček. 1. vydání... celý text
U této knihy zatím nejsou recenze.
Zde se můžete podívat na hlavní přehled recenzí.
Štítky knihy
kuchařky čínská kuchyně gastronomie indická kuchyně italská kuchyně francouzská kuchyně slovenská kuchyně řecká kuchyně
Autorovy další knížky
1969 | Česká kuchařka |
1980 | Mezinárodní kuchařka |
1969 | Rychlé pokrmy |
1962 | Vaříme po práci rychle a dobře |
1980 | Kuchyně labužníka |