Robert Makłowicz
polská, 1963
Nová kniha
Císařská a královská kuchařka: Příběhy a recepty z časů monarchie - Robert Makłowicz
Když vám přistane skvělé jídlo na talíři, přímo se na vás směje. A pokud je navíc podle vašeho gusta, usmějete se na ně i vy. Ale knížka, kterou jste právě vzal... detail knihy
Nové komentáře u knih Robert Makłowicz
Café Museum
„Vtipný kulinářský průvodce s občasným historickým exkursem.“
— Disease
Café Museum
„Jde tu o kulinářsky zachycovanou atmosféru různých částí bývalé monarchie. Bohémský reportér s doprovodem nás vezme po Evropě od jednoho pohoštění k druhému, vždy nám představí danou kuchyni, s ní spojenou historii, a nechybí vtipné zážitky z cest; až po šťastný konec, kdy nachází druhý domov na slunném jihu. Zatím skvělé!
Jen kdyby mu už tehdy poradila ta reklama, aby byl „méně-více“:
Střídá se totiž poklidné vyprávění / zběsilý výron informací / najednou je z toho recept / a opakovat. Sem tam povýšená poznámka na adresu národa, s nímž zrovna nesedí u stolu. Často jsem se zasmála, ale stejně často ztratila v tom, co chtěl říct.
Důsledek? Tak útlá, vtipná a námětem jednoduchá kniha, a tak blbě se to četlo.“... celý text
— Alena_S
Café Museum
„príjemná prechádzka dejinami a chuťami strednej Európy. kde sú tie časy, keď si národovci všetkých slovanských krajín rozumeli aj bez tlmočníka. dnes... v Košiciach na Hlavnej som sa s mladými Rusmi musel dohovárať anglicky.
kniha je plná radosti, chutí a lásky, či už k jedlu alebo blížnym svojim. v mnohom mi pripomína rozprávanie Angličana Petra Mayle (https://www.databazeknih.cz/autori/peter-mayle-5767), ktorý svojho času krásne spopularizoval Provence a francúzsku kuchyňu.
po chuťovke Česká babička (https://www.databazeknih.cz/knihy/ceska-babicka-aneb-cizinec-je-nasinec-91953), ktorú som mal v ruke nedávno, ma potešilo, že strednú Európu ako svoj domov vníma ďalší človek.“... celý text
— freejazz
Café Museum
„Nesporně zajímavá, pro nás jako středoevropany téměř povinná četba (jako zdroj k dalšímu zkoumání, podumání či návštěvě): beletristicky podaná historie, kultura, kuchyně i jazyky zemí vzniklých z Rakousko-Uherska, viděno znaleckým pohledem současného polského novináře, který na to má - má totiž ve svém rodokmenu snad všechny národnosti střední Evropy (pro vysvětlení některých zvláštností se často musí ale mnohem dál, za hranice bývalé monarchie).
Moc se mi líbíly černobílé fotky uvozující jednotlivé cestovatelské črty.
Suma sumarum: 90%
Osobní poznámka: zatímco jsem si užívala občasné vsuvky ve slovanských jazycích, rakouské němčiny bylo příliš (a pro mě nesrozumitelné - zásadně bez překladu), maďarštiny naštěstí pomálu.
Na závěr přidal autor informaci, kterak si pořídil dům v Dalmácii: teď žije napůl v Krakově a napůl na špičce Pelješacu, jak já mu závidím (ďjó móře, i když Wawelský drak je taky lákavý)!“... celý text
— soukroma
Café Museum
„Je to vtipné, labužnické, nostalgické, poučné i poučené. Radost číst.
Doporučeno hlavně:
1) monarchistům, především pak obdivovatelům Rakousko-Uherska
2) labužníkům, kavárenským povalečům, mlsounům, kavárníkům, restauratérům, sommeliérům, hoteliérům, lahůdkářům...
3) lidem, kteří rádi cestují a krásu dokáží najít třeba jen kousek za hranicemi.“... celý text
— bejan
Robert Makłowicz - knihy
2023 | Císařská a královská kuchařka: Příběhy a recepty z časů monarchie |
2014 | Café Museum |
Žánry autora
Literatura světová Literatura naučná Historie Kuchařky
Štítky z knih
polská literatura Rakousko-Uhersko národní jídla cestopisy gastronomie střední Evropa kuchařské recepty historické příběhy
Makłowicz je 0x v oblíbených.