Disease Disease komentáře u knih

Bílá vydra na stopě Bílá vydra na stopě Josef Kutík

Jako detektivka sice průměrné, ale Josef Kutík umí psát a zabydlil svůj kanadský svět výbornými postavami, takže ani nevadí, že se opakují rekapitulace minulých dílů.

11.11.2024 5 z 5

Návrat Bílé Vydry Návrat Bílé Vydry Josef Kutík

Příběh není tak košatý, jako u prvního dílu, ale pořád velmi solidní čtivo, a navíc místy hodně vtipné.

11.11.2024 5 z 5

Tajemství červa Tajemství červa Robert Bloch

Kvalita povídek se zlepšuje, jak se Bloch postupně vypsal. Jen holt ty stále stejné pointy "a pak tam byl bubák"... Četl jsem s přestávkami, v kuse bych to asi nedal.

04.11.2024 3 z 5

Orbital 5 a 6 Orbital 5 a 6 Sylvain Runberg

Tím, jak se to začíná uzavírat a některé věci vysvětlovat, se mi to líbí čím dál víc.

04.11.2024 5 z 5

Poslední sbohem Poslední sbohem Lee Child

Solidní, tak trochu konzumní Reacherův origin.

29.10.2024 3 z 5

Dobré ráno, Harri Dobré ráno, Harri Stephen Kelman

Potřetí to už asi číst nebudu, ale i napodruhé velmi povedené.

29.10.2024 4 z 5

Mezi zlatokopy Mezi zlatokopy Jack London

Hodně povedený cyklus povídek. Jack London prostě umí.

21.10.2024 5 z 5

Záhada zmizelého šlechtice Záhada zmizelého šlechtice Martina Novotná

Ani ne tak histrorická detektivka jako spíš klasická detektivka v historických kulisách. Postavy toziž používají moderní výrazy a detektivní metoda je také spíš modernější, až jsem skoro čekal, kdy tam padne výraz "forenzní". Také to trochu srazilo zakončení ve stylu "padouch nebo hrdina, všichni jedna rodina". Na Šimáčkovy Zlenice to nemá ani náhodou, ale jako kratochvilná záležitost v pohodě. Časem to vidím na další díly.

21.10.2024 3 z 5

Krize Krize Felix Francis

Jak píše Arwen777, Felix Francis se vypsal. A i když rodinka Chadwicků dost připomíná rodinku Strattonů, po detektivkové stránce je to fakt hodně povedené. Plný počet nedám jen za to "opisování".

21.10.2024 4 z 5

Blázni z Hepteridy Blázni z Hepteridy Ludvík Souček

Scifi pro děti, která už ale nekompromisně zestárla. Pořád se dá ještě vychutnávat Součkův smysl pro humor, ale ty vysvětlovací části byly dost úmorné.

16.10.2024 3 z 5

Německý rok 1968 Německý rok 1968 Aleš Valenta

Nikoliv "učebnice dějepisu", ale takové "poučení z krizového vývoje" pod taktovkou Institutu Václava Klause. Škoda, že jsem to logo přehlédl, nemusel jsem knihu zbytečně nosit z knihovny domů...

14.10.2024

Strach v sedle Strach v sedle * antologie

Důkaz, že western nejsou jen Rodokapsy. Všechny povídky mají hodně vysokou literární úroveň.

14.10.2024 5 z 5

Vlak do pekla Vlak do pekla * antologie

Možná nejsou všechny povídka úplně top, ale jako ediční počin je to fakt paráda. Navíc jako bonus zařazení i prakticky neznámých autorů.

14.10.2024 5 z 5

Jak jsem se stal zlatokopem Jak jsem se stal zlatokopem Francis Bret Harte

Bret Harte holt není Jack London ani Mark Twain, takže tyhle povídky "o každodenním životě" postrádají nadčasovost.

14.10.2024 2 z 5

Život a smrt Maxmiliána Drápa Život a smrt Maxmiliána Drápa Pavel Horna

Fikerovská dětská detektivka z foglarovského prostředí napsaná tak trochu ve stylu Vojtěcha Steklače. Teď to moc pitvám, ale v 10 letech bych to slupnul jak malinu :-)

11.10.2024 4 z 5

Puls Puls Felix Francis

První část je hodně "fracouzská psychologická", až jsem si říkal, že Felix našel vlastní cestu (navíc poprvé ženská vypravěčka!), pak už to je klasická dostihová francisovka s naprosto bravurním finále, které je jedno z nejlepších ve tvorbě familie Francisů.

07.10.2024 5 z 5

Drsný muž Drsný muž Geoffrey Household

Jsem zvědav, jak si s knihou poradí ve filmovém zpracování, naprosto zestárla a dalo práci ji dočíst.

07.10.2024 2 z 5

Naše ztracená srdce Naše ztracená srdce Celeste Ng

O něco slabší než Ohníčky, zejména vzhledem k prostřední "vysvětlovací" části.

30.09.2024 4 z 5

Duch prérie Duch prérie Karl May

O malinko slabší než Syn lovce medvědů, zato velkolepější finále. Opět doporučuji starší překlad.

30.09.2024 5 z 5

Syn lovce medvědů Syn lovce medvědů Karl May

Delší povídka, která opravdu odsejpá. Vyprávění není v ich fomě, což je také plus. Rozhodně doporučuji starší albatrosácký překlad od Vítězslava Kocourka než novější od Věry Houbové, který je dost brutálně zkrácen o většinu vtipných dialogů Hobble Franka s Tlustým Jemmym.

27.09.2024 5 z 5