Doudlebsko v kuchyni a u stolu: Lidová strava z jihu Čech hodnocení
Jan Šimánek
Kniha pojednává o lidové stravě v národopisném regionu Doudlebska, který se rozkládá mezi Českými Budějovicemi, Českým Krumlovem, Kaplicí a Trhovými Sviny. Autor při jejím psaní vycházel z vyprávění pamětníků, odborné literatury, kronik a memoárů. Líčí nejen podobu selského jídelníčku před sto a více lety, ale i jak vypadaly staré kuchyně a topeniště, jaké plodiny se v minulosti pěstovaly, jak lidé přežívali období hladu a válek, jak se vařilo na farách a panských sídlech, o svatbách a o posvíceních nebo jak probíhalo pečení chleba, nakládání zelí či zabijačka prasete. Závěrečná kapitola přináší rovněž skutečné recepty na některá jídla. Čtenáři tak vyvstává před očima poutavý a přitom reálný obraz všedního života jihočeského venkova v 19. a 20. století.... celý text
5 |
|
4 x |
4 |
|
0 x |
3 |
|
0 x |
2 |
|
0 x |
1 |
|
0 x |
|
0 x |
Hodnocení knihy Doudlebsko v kuchyni a u stolu: Lidová strava z jihu Čech: 100 %
Počet hvězdičkových hodnocení: 4
Každý uživatel musí ohodnotit alespoň 20 knih, aby se jeho hodnocení začalo započítávat do výsledného hodnocení. Z toho důvodu se může lišit počet započítaných hodnocení v grafu nahoře, se všemi hodnotícími níže. Ti, jejichž hodnocení se zatím nezapočítává, mají za svou přezídvkou označení (n).
Štítky knihy
kuchařky kuchyně - zařízení, vybavení stolování, servírování, stolničení stravování, výživa jižní Čechy dějiny stravováníAutorovy další knížky
2021 | Doudlebsko v kuchyni a u stolu: Lidová strava z jihu Čech |
2013 | Velké dějiny malého města |
2015 | Putování Doudlebskem za jeho písmáky |
2019 | Doudlebsko od jara do zimy - Lidové zvyky, slavnosti a zábavy z jihu Čech |