Doudlebsko v kuchyni a u stolu: Lidová strava z jihu Čech zajímavosti
Jan Šimánek
Kniha pojednává o lidové stravě v národopisném regionu Doudlebska, který se rozkládá mezi Českými Budějovicemi, Českým Krumlovem, Kaplicí a Trhovými Sviny. Autor při jejím psaní vycházel z vyprávění pamětníků, odborné literatury, kronik a memoárů. Líčí nejen podobu selského jídelníčku před sto a více lety, ale i jak vypadaly staré kuchyně a topeniště, jaké plodiny se v minulosti pěstovaly, jak lidé přežívali období hladu a válek, jak se vařilo na farách a panských sídlech, o svatbách a o posvíceních nebo jak probíhalo pečení chleba, nakládání zelí či zabijačka prasete. Závěrečná kapitola přináší rovněž skutečné recepty na některá jídla. Čtenáři tak vyvstává před očima poutavý a přitom reálný obraz všedního života jihočeského venkova v 19. a 20. století.... celý text
Zajímavosti
Zatím zde není žádná zajímavost.
Štítky knihy
kuchařky kuchyně - zařízení, vybavení stolování, servírování, stolničení stravování, výživa jižní Čechy dějiny stravováníAutorovy další knížky
2021 | Doudlebsko v kuchyni a u stolu: Lidová strava z jihu Čech |
2013 | Velké dějiny malého města |
2015 | Putování Doudlebskem za jeho písmáky |
2019 | Doudlebsko od jara do zimy - Lidové zvyky, slavnosti a zábavy z jihu Čech |