Doudlebsko v kuchyni a u stolu: Lidová strava z jihu Čech
Jan Šimánek
Kniha pojednává o lidové stravě v národopisném regionu Doudlebska, který se rozkládá mezi Českými Budějovicemi, Českým Krumlovem, Kaplicí a Trhovými Sviny. Autor při jejím psaní vycházel z vyprávění pamětníků, odborné literatury, kronik a memoárů. Líčí nejen podobu selského jídelníčku před sto a více lety, ale i jak vypadaly staré kuchyně a topeniště, jaké plodiny se v minulosti pěstovaly, jak lidé přežívali období hladu a válek, jak se vařilo na farách a panských sídlech, o svatbách a o posvíceních nebo jak probíhalo pečení chleba, nakládání zelí či zabijačka prasete. Závěrečná kapitola přináší rovněž skutečné recepty na některá jídla. Čtenáři tak vyvstává před očima poutavý a přitom reálný obraz všedního života jihočeského venkova v 19. a 20. století.... celý text
Přidat komentář
Štítky knihy
kuchařky kuchyně - zařízení, vybavení stolování, servírování, stolničení stravování, výživa jižní Čechy dějiny stravováníAutorovy další knížky
2021 | Doudlebsko v kuchyni a u stolu: Lidová strava z jihu Čech |
2013 | Velké dějiny malého města |
2015 | Putování Doudlebskem za jeho písmáky |
2019 | Doudlebsko od jara do zimy - Lidové zvyky, slavnosti a zábavy z jihu Čech |
Opět další prvotřídní historicko-místopisná práce Jana Šimánka. Zvlášť se mi líbí, jak autor dokáže jídelní zvyklosti pojmout jako ohnisko daleko širších kulturně dějinných souvislostí, takže čtenář se skrze zdánlivě úzké téma dozvídá spoustu zajímavostí z mnohem obecnějšího místopisného kontextu.