Doudlebsko v kuchyni a u stolu: Lidová strava z jihu Čech

Doudlebsko v kuchyni a u stolu: Lidová strava z jihu Čech
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484678/bmid_doudlebsko-v-kuchyni-a-u-stolu-lido-dQ2-484678.jpg 5 4 4

Kniha pojednává o lidové stravě v národopisném regionu Doudlebska, který se rozkládá mezi Českými Budějovicemi, Českým Krumlovem, Kaplicí a Trhovými Sviny. Autor při jejím psaní vycházel z vyprávění pamětníků, odborné literatury, kronik a memoárů. Líčí nejen podobu selského jídelníčku před sto a více lety, ale i jak vypadaly staré kuchyně a topeniště, jaké plodiny se v minulosti pěstovaly, jak lidé přežívali období hladu a válek, jak se vařilo na farách a panských sídlech, o svatbách a o posvíceních nebo jak probíhalo pečení chleba, nakládání zelí či zabijačka prasete. Závěrečná kapitola přináší rovněž skutečné recepty na některá jídla. Čtenáři tak vyvstává před očima poutavý a přitom reálný obraz všedního života jihočeského venkova v 19. a 20. století.... celý text

Přidat komentář

witiko
01.01.2022 5 z 5

Opět další prvotřídní historicko-místopisná práce Jana Šimánka. Zvlášť se mi líbí, jak autor dokáže jídelní zvyklosti pojmout jako ohnisko daleko širších kulturně dějinných souvislostí, takže čtenář se skrze zdánlivě úzké téma dozvídá spoustu zajímavostí z mnohem obecnějšího místopisného kontextu.