1984

1984
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29295/bmid_1984-Dza-29295.jpg 5 11924 11924

Jedno z najznámejších diel svetovej literatúry nášho storočia spája v sebe prvky spoločensko-politického a vedecko-fantastického románu. Je obžalobou komunistickej diktatúry, ktorá v roku 1984 ovládla všetko, vrátane ľudského myslenia. V centre románu sú osudy čestného, citlivého a uvažujúceho jedinca (Winstona Smitha), ktorý sa vzoprie systému, za čo platí krutú daň. Orwell touto knihou už v roku 1948 ponúkol svetu víziu, ktorá sa neskôr stala realitou. Podobne ako v ostatných krajinách nášho regiónu, ani u nás sa anglický spisovateľ George Orwell dlhé roky nesmel vydávať z ideologických dôvodov. Po novele Zvieracia farma má slovenský čitateľ konečne možnosť zoznámiť sa aj s Orwellovým vrcholným dielom, románom Tisíc deväťsto osemdesiatštyri. Komunistická diktatúra v roku 1984 ovládla všetko, vrátane ľudského myslenia. V centre románu, ako v celom diele tohto spisovateľa, sú osudy čestného jednotlivca (volá sa Winston Smith), ktorý sa spoločnosti vzoprie, za čo zaplatí krutú daň. Dielo je pochmúrnym, aj keď doslova vizionárskym obrazom odľudštenej spoločnosti, pod čo sa podpísal aj zdravotný stav autora, ktorý v čase, keď ho písal, umieral na tuberkulózu. Keďže slovenský čitateľ pozná z vlastnej skúsenosti spoločnosť, ktorú Orwell opisuje, bude jeho stretnutie s ňou nepochybne o to zaujímavejšie. George Orwell, vlastným menom Eric Arthur Blair (1903-1950) sa narodil v Indii a do Anglicka sa jeho rodina presťahovala, keď mal štyri roky. Prvé verše uverejnil v miestnej tlači už v roku 1914, knižne debutoval v roku 1933 dielom Bez peňazí a nádeje v Londýne a Paríži, v ktorom umelecky i dokumentárne opísal svoje zážitky zo života medzi nezamestnanými, žobrákmi, tulákmi a bezdomovcami. Aj keď vyšiel z prostredia, ktoré ho predurčovalo skôr k pravicovým ideám, hlásil sa k ľavici a pokladal sa za demokratického socialistu. Neskôr jeho doslova bytostný odpor k totalitným praktikám urobil z neho jedného z najväčších a najúdernejších kritikov komunistického režimu. Je autorom niekoľkých románov, početných zbierok esejí i reportáží. Za vrchol jeho umeleckej tvorby sa považuje novela Zvieracia farma (1945, v slovenčine v rámci edície MM v roku 1998) a najmä román Tisíc deväťsto osemdesiatštyri (1949).... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Slovart (SK)

Nineteen Eighty-Four, 1949

matej9766
16.10.2015 5 z 5

Tuto knihu nemá cenu nijak hodnotit. Bylo o ní napsáno již spousta recenzí. Musím tedy pouze říct, že jsem rád za to, že jsem si ji konečně přečetl. Myšlenky a pocity které po dočtení mám, mi ještě dlouhou dobu nejspíš zůstanou.

Shock
16.10.2015 5 z 5

Úžasný pohled na anti-utopistickou společnost, kde Strana má absolutní moc nad vším. Při čtení mně úplně mrazilo.

liliepnouci
15.10.2015 5 z 5

Podle mě byl G.Orwell prostě a jednoduše novodobý prorok. Proroci byli vysíláni, aby sdíleli poselství, předestřeli, do jaké katastrofy se lidská společnosti řítí, pokud nezmění své zvyklosti. Vzhledem k současnému technologickému pokroku vidím přicházet orwellovskou realitu a neděsí mě to o nic méně než jeho román.

tina18
14.10.2015

Jednoduše. Nejdokonalejší, nejlepší, nejgeniálnější, nejstrašidelnější kniha co jsem kdy četla! :)

MikeDV3
13.10.2015 4 z 5

Z knihy mi opravdu běhal mráz po zádech. Orwell je skutečně mistr svého řemesla. Některé kapitoly byly ovšem docela nudné. Určitě doporučuji přečíst.

montana
11.10.2015 5 z 5

Ve všech ohledech naprosto nadčasová kniha, o které nedovedu říci nic víc, než co již bylo stokrát řečeno. Obzvlášť v první polovině má člověk pocit, že čte něco geniálního.
Povinná četba v pravém smyslu slova.

dizzy1980
09.10.2015 4 z 5

George Orwell mě nikdy nezklamal... Když jsem přečetla Barmské dny, věděla jsem, že tato společná próza zůstana navždy v mé mysli.. 1984 jsem četla následně. Velkolépe. Čtyři a půl hvězdičky.

patrik0816
07.10.2015 5 z 5

Naprostý vrchol nejen antiutopistické knižní tvorby, ale literatury moderní civilizace vůbec. Geniální vytvoření světa budoucnosti, kde neexistuje svoboda, pravda a láska. Příběhu nechybí vůbec nic, co by veledílo mělo obsahovat - velká myšlenka spojená s varováním, silné postavy, velký zvrat, velmi propracovaný svět, který by (bohužel) nebylo nereálné za současného stavu věcí vytvořit, dokonce se podařila predikce budoucnosti a technologií.

Komunistický režim naštěstí nikdy moderní technologie k ovládnutí lidí nepoužil díky tomu, že ještě nebyly tolik rozvinuté, za současného stavu věcí by to však s podobně agresivním režimem bylo možné takřka okamžitě. Některé metody čínské vlády jsou až děsivě podobné orwellovské vizi.

Velmi mrazivý, avšak skvělý konec, je jen další věcí z dlouhého výčtu mimořádného psaní George Orwella v knize 1984.
Pokud existují knihy, které by měl každý před svou smrtí přečíst, 1984 do tohoto seznamu patří na přední pozice.

reader.007
18.09.2015 5 z 5

Orwele, Orwele... ty chlape vizionářská...

aneta3874
18.09.2015 5 z 5

Héroická kniha, která lidi donutí přemýšlet nejen nad sebou samým, ale i nad vlastním osudem. Pro mě byla jednou z největších inspirací, která se mi kdy dostala do rukou.

limitkaa
17.09.2015 5 z 5

Dokud nebudou uvědomělí, nebudou se bouřit, a dokud se nevzbouří, nemohou se stát uvědomělými. Winston
Je snad potřeba ještě něco dodat?

Overmind
17.09.2015 4 z 5

Kniha v mnohém ukazuje katastrofální důsledky socialismu dovedeného do absurdna. Druhá část je krásná a ukazuje, že autor má srdce na správném místě. Čtení Knihy ve třetí části mě zklamalo, myslím, že v tom autor nemá úplně pořádek - proto to nejspíš bylo tak obšírné a přeplácané. Celkově 80%.

bejan
16.09.2015 5 z 5

Zásadní kniha. Bez této knihy nemůže nikdo pochopit, co se kolem nás děje.

iv.86
13.09.2015 5 z 5

Dlouho jsem tuto knihu odkládala, ale každá má svůj čas... 1984 je skvělá. Opravdu mě místy mrazilo.

svatas007
11.09.2015 5 z 5

Jsem ročník narození 1974 a mám jakousi zkušenost s minulým režimem, i když jen jako dítě. Když jsem se ke knize někdy v devadesátých letech dostal a přečetl jsem si ji, poznal jsem, že i já jsem byl pomocí podobných praktik popsaných v knize manipulován.

To, z čeho mne mrazí nejvíc je fakt, kdy byla kniha napsána - v roce 1949. Autor s tím zjevně nemohl mít žádnou zkušenost, byla to jen jakási vize. Jak blízká, to se ukázalo až později.

Příběh je poutavý, poučný a kniha se dobře čte. Pokud se k ní dostanete z nutnosti, moc vás neosloví. Pokud vás však kniha zajímá, je perfektní. Je to ale pořádný psychologický nápor. Nejhorší je si uvědomit, že zvrácenost systému vidíte jen vy, jako čtenáři. Pokud vás obklopuje, zase tak podivné vám to nepřijde.

A nejhorší na všem je, že i po více než šedesáti letech od zveřejnění je ta kniha stále aktuální a stále hrdinům příběhu rozumíme.

Ričí
07.09.2015 5 z 5

Pět hvězdiček bez jakéhokoliv přemýšlení. Úžasná kniha, přečtena jedním dechem!

Raduza27
02.09.2015 5 z 5

Neočekávaně aktuální pro dnešní dobu, děsivé a zároveň fantastické myšlení, čtena jedním dechem... Oproti Farmě zvířat, která mě nijak nezaujala, "84" hodnotím maximem (podle mého názoru by měla být součástí tzv. povinné četby).

Ashurnibibi
31.08.2015

Kniha, která změnila můj pohled na lidstvo.

Odehnalka
29.08.2015 5 z 5

Tohle by si měl přečíst každý. Orwell vám prostě vždy vyrazí dech. 1984 je další kniha, na kterou hodnocení Databáze nestačí - pět hvězdiček dle mého názoru nedostačující.

RA-dushe
26.08.2015 5 z 5

Je to uz hodne dlouho (několik let) co jsem knihu cetla. Ale porad ji povazuji za dosud jednu z nejlepších knih, které mam za sebou. Asi uz v roce 1949 bylo predpovidatelne jak to tady bude za par let vypadat.