Slova paprsků
Brandon Sanderson
Archiv Bouřné záře série
Slova Paprsků jsou druhým svazkem Archivu Bouřné záře, ambiciózního eposu v duchu klasických fantasy cyklů. Dveře Archivu otevřel první díl, Cesta králů. Přečtěte si ji a po ní svazek, který právě berete do rukou a krok za krokem budete s mrazením procházet úchvatným dobrodružstvím.
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2016 , TalpressOriginální název:
Words of Radiance, 2014
Pred chvíľkou som Slova paprsků dočítal. Mal som to šťastie, že som zhltol Cestu králů a Slova hneď za sebou. Myslel som, že "Píseň ledu a ohně" a "Kolo času" sú neprekonateľné. Už si to nemyslím:) Zatiaľ som nečítal nič lepšie ako Cestu a Slova. Nádherné, neskutočné... Začínam čítať Finální říši :)
Myslím, že s Archivem bouřné záře máme zaděláno na pořádný průšvih.. na pořádný průšvih s tím, že se nám nebude dostávat dalších dílů dostatečně rychle. Nechápu, jak to ten chlap dělá, ale Slova paprsků jsou další mistrovské dílo. Pořád nepřestávám vycházet z údivu, čtu s otevřenou pusou a při čtení posledních 150 stránek mi běhal mráz po zádech. Je vidět, že nejen jako autor je skvělý, ale má i obrovský rozhled. Mnohokrát jsem si všiml různých narážek, překvapivě nejen na různé oblasti života, ale také na spirituálno. Pro nadšené čtenáře jeho knih dále čeká malé překvapení, které naznačuje určité spojení se světem z jiné knihy. Nemůžu se dočkat dalšího dílu!
Já ho prostě žeru!!! Sanderson je dle mého názoru nejlepší současný autor fantasy. Mám od něj přečteno téměř vše a každá kniha je jiná, což bývá u tohoto žánru poměrně náročné. Témata a nápady se opakují i u různých autorů.
Nevím, kam na nápady chodí Sanderson, ale co kniha to originál. První díl Cesta králů byla super, ale bylo to více popisné, postavy trochu černobílé a sem tam nějaké to méně zábavné místo (bylo jich velmi málo s ohledem na počet stran). Tento díl je už více zaměřen na charakteristiku postav, které se vyvíjejí, jsou uvěřitelné. Oproti prvnímu dílu mi tento přijde víc o pocitech a zážitcích hlavních postav. Do Šalán, Kaladina, Dalinara, Navani i Adolina jsem se vyloženě zamilovala. Dokonce i Renarin je pro mě překvapením. To už ale prozrazovat nebudu.
Knihu jsme přečetla jedním dechem, nezaregistrovala jsem hluchá místa. Děj jede jak po másle, jsou zde zajímavé zvraty. Navíc věřím, že autor dokáže toto vražedné tempo udržet a přicházet s novými zvraty. Sanderson je pro mě génius a myslím si, že už má celý příběh v hlavě. Pro mě je to srovnatelné snad jedině s Tolkienem a ten je již svým způsobem na dnešní dobu naivní. Toto bude impozantní dílo nesrovnatelné s ničím. Zjistíte, že 1000 stránek na jednu knihu je v podstatě hrozně málo. Děkuji pane Sandersone!
Výborná kniha. Ještě lepší než předchozí díl Cesta králů a to hlavně z toho důvodu, že děj nemá prakticky žádná hluchá místa, což je u tisíci-stránkové knihy neuvěřitelné. Většina postav jsou staří známí z předchozího dílu a jejich cesty se začínají mezi sebou proplétat. Hodně prostoru dostává oproti minulému dílu Šalán, která ho využívá na jedničku. Dalším plusem pokračování je, že hlavní postavy jsou méně černobílé než v předchozím díle (hlavně Kaladin). S netrpělivostí očekávám další díl, který bohužel v překladu vyjde nejdříve tak za 3 roky.
Dočteno a nemám slov. Kniha první byla hotová jízda od první až do poslední stránky a nešlo jinak než bez čekání navázat na knihu druhou už mnohem volnější, kde Kaladin a mostaři prochází svou proměnou na elitu Dalinarova vojska a do hry se přimotají další frakce, příběh se krásně rozvíjí aby se zhruba v polovině knihy znovu rozjela série zvratů a spousty napínavých okamžiků, končící hromadou otazníků. A další kniha v nedohlednu, ach jo..
Ale nakonec Sanderson zaujal a naprosto si získal můj obdiv. Příští stanice Mistborn.
2012 | Cesta králů |
2008 | Finální říše |
2019 | Meč Přísahy |
2006 | Elantris |
2010 | Vyjednavač |
Já. Chci. Další. Díl. Teď hned.
Archiv Bouřné záře je prozatím něco, co - alespoň pro mě - nemá dosud žádného přijatelného soupeře. Žrala jsem Píseň ledu a ohně, ráda jsem se prokousávala těmi spletenci ve vztazích a spojenectvích, ale to, co na svých stránkách rozehrál tenhle Pan Spisovatel, je něco neskutečného a něco nádherného. Jsem nadšena a Brandona Sandersona rozhodně neuctívám o nic méně než po přečtení jiných jeho knih, spíše naopak. Jestli něco, ten obdiv ještě více vzrostl.