Bakchantky
Eurípidés ze Salamíny
Popis knihy zde zatím bohužel není...
10.07.2024
Těžko se knížka shání. Ale počtení to bylo zajímavé. Popis stvoření a života boha Dionýsa a jeho rodinné trable a nespoutané večírky se ženami, které ho následují které se zvrhnou roztrháním chlapů. Za mě skvělé!
divadelní hryAutorovy další knížky
2010 | Médeia |
1978 | Trójanky a jiné tragédie |
1976 | Řecká dramata |
1988 | Héraklés a jiné tragédie |
2009 | Ifigenie v Aulidě |
Zažil jsem inscenaci ve Stavovském divadle a i přes typicky postmoderní mísení stylů (no, řekněme si to upřímně: někdy za každou cenu) mi utkvěla. Také pro souvislost s Nietzschovou kategorií dionýského toto dosud prakticky neznámé drama jistě stojí za pozornost. Překladatelské duo Havrda – Borkovec nám seslala sama nebesa. S chutí jsem pro své studenty naskenoval jejich Krále Oidipa (bohužel ze smutně proslulé Filosofické fakulty). A jelikož mám Havrdu a Borkovce rád, hned bych jim po Médee (tu měli rychle!) zadal další práci. Prosím přeložte nám I. Sofoklovu Elektru a II. Aischylova Prométhea. Proč Elektra? Protože obsahuje největší zlom v psychice hrdin(k)y v dějinách dramatu. (Však z toho taky protagonistka Bergmanovy Persony oněměla.) Proč Prométheus? Protože ho v češtině zatím nemáme vůbec a je nám ho, i po Nolanově Oppenheimerovi a pochybování lidstva o sobě samém, zapotřebí.