Dvůr křídel a zmaru
Sarah J. Maas
Dvůr trnů a růží / Na dvore z tŕňov a ruží série
Třetí díl bestsellerové YA fantasy série Dvůr trnů a růží s novou obálkou. Feyre se vrací zpátky na Jarní dvůr, aby získala informace o Tamlinově armádě a odhalila plán krále, který hodlá království Prythian napadnout a zničit. K tomu všemu musí předstírat lásku k muži, kterého ve skutečnosti ze srdce nenávidí. Její život tak visí na vlásku a nemůže si dovolit udělat jedinou chybu, jinak to bude stát život nejen ji, ale způsobí zkázu celého království.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2024 , CooBooOriginální název:
A Court of Wings and Ruin, 2017
Bohužel o kousek slabší než předchozí díly. Opět samozřejmě velmi čtivé, ale místy moc zdlouhavé a nepatrně překombinované. Domnívám se, že pokud by knížka byla o nějakých 300 stran kratší zasloužila by si lepší hodnocení. Nicméně mi bude Feyre a Rhysand moc chybět.
Tak další úžasný díl! Tenhle díl ve mě vyvolal tolik emocí a dost mě i autorka nechala napínat a nenechala odložit knihu. Rhyse a Feyre tyhle hlavmí postavy prostě miluju a milovat budu. Casian a Nesta u nich jsem podle všech ohlasů okolo čekala větší love story ale nic proti tomu nemám a vztah mezi Lucienem a Elein bylo pro mě na jednu stranu ano a na druhou ne. Chtěla jsem aby se Elein více otevřela Lucienovi, ale taky jsem chtěla vidět pohromadě Azriela a Elein. Celý dipl byl úžasný. A i když si vždycky u knihy říkám... 700 stránek, to už ten příběh bude natahovaný a stát o ničem, tady se to toho vůbec netýká. Přečetla jsem to mnohem rychleji, než někdy 300 stránkovou knížku. Za mě prostě úžas.
Naprosto skvělá kniha. I když to má být poslední díl série, v poděkování je malá zmínka o tom, že by mohly přibýt i další díly. Tak uvidíme :)
Sarah J. Mass patří mezi mé nejoblíbenější spisovatelky (snad to nebude tím, že tak rychle dokáže vydávat další a další díly). Tenhle díl po tom minulém byl vážně slabší. Nějak u mě vymizelo takové to napětí mezi Rhysem a Feyre, které mě nenechávalo chladnou, teď se to ale naopak přeměnilo v něco úplně jiného a hlubšího. Celý příběh se táhl pomalým tempem a napětí bylo opravdu až na posledních padesáti stránkách. Ale já jí to musím zkrátka odpustit, protože i přes tyhle nedostatky mě vtáhla do děje, vytvořila neuvěřitelné obrazy v mé hlavě a já stejně musela číst dál a dál, abych co nejvíce času strávila v tom jejím dokonale vymyšleném světě. Takže ano..díl to byl průměrný, ale úžas v mých očích nezmizel.
Stejně jako u prvního a druhého dílu mě i tento zcela a úplně pohltil. Pokaždé, když jsem příběh četla, tak jsem své okolí vůbec nevnímala a soustředila se jen na knihu, její postavy a dokonale promyšlený a sepsaný příběh. A to vše vypovídá o úžasném, nevšedním, jedinečném a okouzlujícím stylu autorčina psaní! NAPROSTO JEDINEČNÝ! Jinými slovy její knížky nejdou vyjádřit.
Autorka v tomto díle více rozvíjela vztahy, ať už milostné či přátelské. Moc jsem si užila politikaření, intriky, jejich válečné schůze, ale především cca 200 stránek plné války a bojů proti hybernskému vojsku...a ten konec! :))))
Neuvěřitelná série! Neuvěřitelná...
Kniha se četla hezky, ale přiznám se, že mi cosi chybělo, asi i proto jsem ji četla déle než je u mne zvykem...těžko popsat co, možná menší prostor ostatním postavám? ...ale i přesto se mi líbila.
Za mě kniha malinko slabší než druhý díl, kde bylo o něco více zvratů. Na druhou stranu se mi líbilo, že dle anotací jsem si myslela, že to bude jen o intrikaření na jarním dvoře, a nakonec z toho bylo celé vyřešení války. Co mi vadí je, že se tím příběh uzavřel a jenom tři díly z tohoto světa je sakra málo :( Doufám, že v další triologii bude taktéž hodně dvojice Feyre a Rhysanda, i když to vypadá, že časem se změní hlavní postava...
Já Vám nevím. Jo, bylo to příjemné čtení, co vám budu povídat. Ale když ono se to tak strašlivě táhlo... Knihu jsem četla cca 2 měsíce. Začátek mě ale vůbec nebavil. Chvílemi jsem si říkala, jestli knihu neodložit. Jsem ale ráda, že jsem to neudělala. Posledních asi 250 stran se četlo samo, bylo pěkné, plynulé, tajemné... A ten konec. To je kapitola sama o sobě. Nebudu spoilerovat, bylo by to na dlouhé povídání.
Jsem ale ráda, že jsem si tuto sérii mohla přečíst. Celkově mě bavila. Za mě je nejlepší 2. díl.
Co dodat. Posledních 150 stránek jsem přečetla jedním dechem. Možná souhlasím s názorem některých z Vás, že plánování války a popisování bylo velmi zdlouhavé, avšak ani to mě neodtáhlo od čtení.
Když se mnou ke konci knihy opět prudce zmítaly emoce, věděla jsem, že se Maasová zase překonala. Její knihy se čtou samy. Během tohoto dílu jsem si o hodně víc oblíbila Amren, Cassiana a Azriela. Druhý díl se mi sice líbil o něco víc, ale tenhle je těsně za ním. Akce a zvraty rozhodně nechyběly.
Plynulejší a vyrovnanější než druhý díl, ne tak skvěle zahrané, přesto se to četlo hezky a ve výsledku to bylo asi nejsilnější, i když v mnoha ohledech pořád ploché a očekávatelné. Užila jsem si to.
Úžasný, úžasný, úžasný... Ano, druhému dílu se to nemůže vyrovnat, ale i přesto to bylo úžasný. Mám depku, že jsem na konci. Těším se na další trilogii Dvorů a věřím, že bude aspoň z poloviny kvalitní tak, jako tahle. Pokud ano, tak bude všechno opět úžasný. :-D
Moc ráda bych četla nějakou další autorčinu knihu umístěnou do tohoto světa, umím si představit rozvinutí spousty jen naznačených motivů...
Uprimne pokracovani dalsiho dilu po tomhle ( A Court of Frost and Starlight ), mne tato serie dosti znechutila. Lidi co si serii oblibily by radsi mely timhle dilem koncit.
! Mensi spoiler ze 4dilu !
Po 4 dilu, to uz nejspise bude hlavne o sestrach feyry, hlavne pak o neste a casovi.
Z nesty se stane, slusneji receno coura, bohuzel doslova. Spadne do hodne velke spiny.
Taky nesta casovi prevelice ublizi.
Spoiler z 5 dilu (jeste neni znan ani nazev ale na konci 4 je uryvek z 5)
Kvuli spine do ktere spadla, bude v dalsim dilu vyslana s casem do hor, do vycvikovych taboru pro ilirijce(nwm zda to pojmenovani mam spravne).
láska magie erotika romantika víly, rusalky fantasy
2015 | Skleněný trůn |
2016 | Dvůr trnů a růží |
2017 | Dvůr mlhy a hněvu |
2016 | Královna stínů |
2020 | Rod země a krve |
Nechci tady kazit nikomu dojmy, ovšem musím přiznat, že po druhém díle jsem čekala velký bum a on nepřišel. Nevím, na to kolik kniha má stran, tak mi nějaké věci přišly utnuté, nebo nedořešené. Třeba ja Feyre získala zrcadlo.. Taky mi vadilo, co Sarah provedla s Tamlinem.. Bylo mi líto, že tam nebylo více Luciena a na závěr... od konečné bitvy jsem čekala zkrátka něco jiného, přišlo mi to prostě nenacházím slov :-(.. Přes všechny negativa jsem se u knihy smála i brečela, takže svůj účel splnila a to že mě vtáhla do jiného světa a kdo ví, co nás čeká příště..