Dvůr trnů a růží

Dvůr trnů a růží
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540563/bmid_dvur-trnu-a-ruzi.jpg 4 4564 4564

Když devatenáctiletá lovkyně Feyre zabije v lese vlka, zaútočí na ni podivný tvor. Odvleče ji do svého doupěte, které se ukáže být jiným světem. Tam zjišťuje, že tajemným únoscem je jedna z nesmrtelných bytostí, které kdysi vládly světu. Nenávist se postupně mění v lásku. Feyre čeká těžký úkol - musí přijít na způsob, jak zachránit tajuplný svět i svého únosce.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

A Court of Thorns and Roses, 2015


více info...

Přidat komentář

Hatshepsut
15.09.2024 5 z 5

I pro mě se tato série i autorka stala srdcovou záležitostí a hlavně mě přivedla do světa knižních fantasy. Poprvé mě nalákalo mé oblíbené téma Krásky a zvířete a jeho zpracování. A klobouk dolů, tady se toho Sarah M. zhostila velmi zdařile. Po celou dobu mě děj nepustil a musela jsem obracet stránky, dokud jsem nebyla až na té poslední. Takže jsem si deštivé dny zpestřila tímto příběhem a moc se těším na pokračování, které alespoň za mě, je lepší a lepší!

„Jaro, léto, podzim, zima, jitro, den a noc - sedm dvorů Prythianu. Všem panují vladaři, z nichž je každý svým způsobem smrtelně nebezpečný. Nejen že jsou mocní, jsou zosobněním moci.“

Mooneylan
11.09.2024 odpad!

"Tak abys věděl, tohle byla nejhorší ubulená limonáda, jakou jsem kdy musel přetrpět. Dokonce to urazilo i mou zadnici, jež se oprudila, neboť chudinka moje malá dřepěla u tak děsného puberťáckého škváru!" Arnold J. Rimmer


Svana
07.09.2024 1 z 5

Nerozumiem tým vysokým hodnoteniam. Neviem, či som na tento žáner už príliš stará, ale prišlo mi to fakt nezáživné. Autorka píše ako nejaká nevypísaná blogerka, v jednom kuse sa opakuje, takže kniha je úplne zbytočne dlhá. Dočítala som ju na druhý pokus so zaťatými zubami a do ďalších dielov sa už zrejme púšťať nebudem.

kniznisvetsjiri
06.09.2024 5 z 5

Moje nová knižní láska.

Moje první kniha od Maasové a jsem nadšená. Knihu jsem četla v rámci štafety a jsem vážně ráda že jsem se k ní konečně dostala.

Kniha má celkem pomalejší rozjezd. První polovina byla taková utahaná a nijaká. Ale od druhé půlky? Bože, zhltla jsem tenhle příběh ani sama nevím jak rychle.

Miluju to napětí a lásku mezi Feyre a Tamlinem, ale mám takový pocit, jestli se nám náhodou nerýsuje milostný trojúhelník. Co si budeme, jsem spíš na padouchy než na klaďase.

Jinak teda Tamlin je takový ten klasický klaďas ze kterého si chcete stáhnout kalhotky ale Rhysand je ten nebezpečný týpeček který si hraje na drsňáka ale v jeho nitru je něco, co prostě chcete prokouknout a dostat se k němu, k jeho pravému já. A z něho se vám teda stáhnou kalhotky aniž byste se museli namáhat. .

Feyre pro mě byla občas taková hloupoučká. Tamlin řekne nechoď tam a Feyre nejde, ona tam běží. Pak je Tamlin naštvaný, kousavý a Feyre je uražená.
Ale jinak je to v pohodě holka, statečná, pro lásku ochotná zemřít.

Každopádně i když jsem občas kroutila hlavou, stejně to miluju a už se těším až se vrhnu i na další díly.

Tohle chcete číst.

Sarimallow
05.09.2024 5 z 5

Ke knížce jsem se dostala s opravdu velikým zpožděním, a taky musím přiznat, že je mou historicky druhou romantasy, kterou jsem zatím četla. Tomuto žánru jsem přišla na chuť teprve nedávno a lituju, že jsem na něj nepřešla mnohem dřív, protože ten náš svět je už holt okoukaný. :)

Chvíli mi trvalo - řekněme, že pár kapitol - než jsem se do knížky opravdu začetla. Ani ne kvůli tomu, že by nebyla napínavá, to byla od první stránky. Autorka píše pohádkovým až poetickým stylem a téměř každou věc ve větě doplňuje o přídavné jméno, což byl pro mě zpočátku nezvyk. Jakmile jsem se na to začala nechtěně soustředit, nemohla jsem upoutat pozornost jinam. Zanedlouho jsem se ale do jejího osobitého stylu zamilovala a knížku přečetla doslova jedním dechem! Nevěřili byste, kolik zvratů se do ní dokáže vlézt!

Knížka se odehrává v úžasném fantaskním místě, ve kterém není vše růžové, jak se na první pohled zdá. Magické bytosti mi naháněly husí kůži. Autorka má opravdu bujnou fantazii a já to prostě MILUJU. Pravá láska je cítit na sto honů a užijete si taky několik spicy scén, což je skvělý bonus, ne? Postavy si snad oblíbíte všechny, protože to ani jinak nejde.

Moc doporučuji a hned se vrhám na další díl.

JulieB.
29.08.2024 4 z 5

(SPOILER) Na začátek bych chtěla říct, že jsem tuhle profláknutou sérií vzala do ruky asi tak sto let po všech ostatních. V důsledku čehož jsem měla pár spoilerů - a velmi vysoká očekávání. Těm první díl úplně nedostál. Bylo to dobré, ale ne úplně wow.

Kladně hodnotím, jak byl pojatý retelling Krásky a zvířete (moje oblíbená pohádka), svět víl, jazyk autorky, kterému přes to, jak drsné věci často popisuje, nechyběl smysl pro poezii.

Ale... první půlka mi přišla poněkud utahaná a potřebovala by seškrtat. Plus Tamlin měl charisma houpacího koně, já bych se do něj fakt nezbláznila... a to jak potom, když jde do tuhého, sedí a čučí do blba... bez komentáře. Tohohle pána za mě ne. Feyre byla výrazně sympatičtější než Kráska v původní pohádce, ale taky to nebyla úplně uchvacující hlavní hrdinka.

Nicméně to vše zachránila epická a akční závěrečná část - plus Rhys. Ano, budu prudce neoriginální a přidám se do jeho fanklubu.

A co jsem zatím nakoukla do druhého dílu, ten vypadá o poznání lépe, těším se!

Zuzka_Zuu
19.08.2024 5 z 5

Tahle kniha mě chytla a už nepustila. Čtivé, silné. O lásce, věrné až za hrob. O překážkách, nesnázích a následné rozuzlení zápletky a šťastný konec, tak, jak to v pohádkách má být. Musím se tedy přiznat, že mi Tamlin úplně k Feyre nesedí, raději bych k hlavní hrdince viděla Rhyse. A pak je tu zlatíčko Lucien, v jednu chvíli ho nesnášíte, toužíte zakopat a pak přijde "aah, juuu!" zkrátka udělá něco krásného, milého i přes to, že se tváří, že Feyre nesnáší. Líbil se mi popis okolí, líp jsem si ho v hlavě představila, jak těmi všemi cestami Feyre prochází, jak maluje, jak žije. Za mě skvělý příběh, těším se na další díl. Mass nezklamala, Acotar taky ne.

mekkejla
15.08.2024 3 z 5

Možná jsem podle všech recenzí čekala až moc a díky tomu jsem trochu zklamaná. Na druhou stranu na oddech to bylo fajn, takže další díl ještě zkusím.

haninetka
14.08.2024 3 z 5

Na dvory jsem se vrhla po přečtení Čtvrtého křídla (úžasné). Dle recenzí mě čekalo něco podobného. Nevím jestli to bylo tím, nebo ne, ale první díl Dvorů za mě teda docela nuda. Vůbec jsem nevěřila vztahu Feyre a Tamlina. Moc zdlouhavé popisování okolí. Přeskakovala jsem řádky. No snad další díl bude lepší.

kristyna6626
13.08.2024 4 z 5

Kniha mě chytla a nepustila, dokud jsem ji nedočetla ( dá se to říct i o celé sérii). Měla jsem ji v TBR už hodně dlouho a jsem ráda, že mě nezklamala. Bála jsem se, (dle jiných recenzí) že se to déle rozjíždí. Ale dle mého názoru ne více, než jiné fantasy knihy. Možná je to slabší díl než ostatní, ale dalo by se říct že tento díl slouží ke správnému a lehkému rozjezdu celé úžasné série. Každý díl je o něco tlustší, ale zároveň se čím dál lépe, a lépe čte jelikož se tam stále něco děje. Za mě jedna z nejlepších sérii co jsem kdy četla, jelikož po dočtení, si to chcete celé přečíst znovu.

Ešína
06.08.2024 4 z 5

Na tuto sérii jsem se dychtivě těšila. A právem. Spisovatelka vytvořila něco unikátního. Moc se mi příběh líbí a postavy jsou dobře napsané. Říkám si, jak je možné, že jsem na tyto knihy narazila až teď. Zatím dávám čtyři hvězdičky, protože mi něco říká, že další díly budou lepší a lepší.

adela9782
04.08.2024 5 z 5

Ano Maas opravdu umí opět me svým stylem vtáhla natolik do děje, ze mám pocit jako bych tam sama byla. Sice me místy štvala Freye s tou svoji sebelítostí. Ale těším se na další díly!

AnnaWhite
02.08.2024 3 z 5

Já nevím... Knihu jsem se rozhodla číst na základě velmi dobrých recenzí a jsem velmi zklamaná. Kdyby mi bylo čtrnáct, asi by mě to bavilo, ale takto musím říct, že děj je velmi předvídatelný, postavy za mě nevykreslené, bez hlubšího a stálejšího charakteru, špatně popsaný jejich vzhled. Totéž i nadpřirozené bytosti.

Děj je takový neslaný nemastný, prvních 300 stran se nic moc neděje a člověk se neustále rozčiluje nad tím, že hlavní postava dělá naprosto nelogická a špatná rozhodnutí protkaná nekončícími odstavci sebelítosti. Řekla bych, že je to takové uvažování 15leté puberťačky, občas s nějakou tou romantickou scénou, která je učebnicový příklad klišé.

Celkově mi přijde, že je to taková kombinace Twilight a Beauty and the beast, i co se vyspělosti a uvažování hlavních hrdinů týče.

[SPOILER!] Nejlepší postava je za mě asi Rhysand, nebyl natolik předvídatelný jako vše ostatní a největší fail celé knihy bych řekla, že je hádanka ve finálních kapitolách knihy, kde čekat X desítek stránek na naprosto jednoznačnou odpověď bylo vážně utrpení. [KONEC SPOILERU]

Myslím si, že kniha měla opravdu potenciál, ale styl psaní a charakter postav to jednoduše zkazil. Naopak oceňuji, že v ní nebyly (nebo jsem si nevšimla) překlepy a chyby :D. Pokud si chcete přečíst něco maličko méně předvídatelného, zkuste třeba Jiskru v popelu. ;)

Andrea996
02.08.2024 3 z 5

První díl mě nenadchnul stejně jako spoustu jiných čtenářů, přiznám se že čekám na wow efekt u druhého dílu.
Nakonec mě přijmělo přidat hvězdičku skrz svižnější konec, za mě scéna s červem nabrala pěkné tempo. Škoda jen toho utahaného začátku.
Chemii taky postrádám, je to co v knihách hledám a bez toho vlak nejede.
Jak už jsem psala, doufám že se větší akce, víc chemie a víc všeho dočkám v druhém díle.

Kája_14
01.08.2024 5 z 5

Sarah opět ukázala že je skvělá spisovatelka, děj a postavy popsala tak že máte pocit jako by jste to sami prožívali. První díl je sice dobrý ale kdo je tým Rhysand bude se mu to líbit až od druhého dílu takže já upřímně jsem první díl přečetla jenom aby mě to uvedlo do děje. Každopádně doporučuji celou sérii.

Heaven001
31.07.2024 2 z 5

Moc to nechápu. Kniha je psána spíše pro mladistvé, ale zároveň jsou tam dost obhrouble zmiňované sexuální narážky. Opakovaně.
No... asi takhle. Děj je primitivní, stejně tak jako hlavní hrdinka. Je hloupá (a ne proto, že neumí číst), dělá jedno hloupé rozhodnutí za druhým a i tak máme autorce věřit, že dokáže na poslední chvíli zázrakem spasit svůj nízký intelekt a všechny zachránit. Navíc se neustále lituje a místo toho aby se snažila na sobě zapracovat, tak štěká na všechny okolo a uráží je. Myslím, že i částečně z toho důvodu na ni byla Nesta na počátku knihy tak hnusná. Feyre ze sebe zvládla udělat chudinku, ale zároveň jí velmi vyhovovalo, že osud její rodiny závisí na ní, a ona jim tak může rozkazovat.
Ohledně romantické linky mám také výhrady. Odmítám věřit, že se do sebe s Tamlinem zamilovali. Teda alespoň ona do něj. Má ho ráda a cítí k němu přitažlivost, ale vůbec to mezi nima nejiskří, navíc si její náklonnost v podstatě koupil. To není láska, ale vděčnost.
Tři čtvrtiny byla nuda, nakonec mě ale Maasová překvapila.
Po přečtení půlměsíčního města (které se mi mimochodem moc líbilo) jsem byla docela natěšená na dvory, zvlášť po zjištění, jak jsou oblíbené. A jsem opravdu zklamaná. První díl byl amatérsky splácaný. Neřekla bych, že mám fantasy až tak moc načtený, ale u tohohle jsem doslova trpěla! Dokázala jsem přesně přepovědět, co bude následovat a jen čekala, až to Feyre o tři stránky později, dojde taky. Po prvních několika řádcích hádanky jsem dokázala říct odpověď, ale Feyre to muselo dojít příhodně až úplně na poslední chvíli, protože jinak by v knize nebylo žádné drama.
Nápad asi dobrý, zpracování hrůza děs. Kdyby to bylo pro děti, asi bych ještě přimhouřila oko.
Každopádně, abych nekončila negativně. Moc se mi líbilo prostředí, které autorka stvořila, i když nebylo kolikrát úplně přívětivé. Je to barvitě popsané a i všechny kouzelné bytosti byly hezky představitelné. Popis kouzelného světa autorka umí a líbil se mi také Rhys, Lucien a Nesta. Ten zbytek... no nevím. Do dalšího dílu se pustím. PRÝ MÁ BÝT LEPŠÍ, tak jsem zvědavá...

Didi15
29.07.2024 5 z 5

Parádní , hodně sympatické postavy Luciena a Rhysanda. A co je jasné , musím okamžitě vědět ,co bude dál :))

Elenleb
29.07.2024 5 z 5

(SPOILER) Knize jsem celkem dlouho odolávala, až jsem podlehla a přečetla. Úvodní díl skvělé série, která mě okamžitě vtáhla do příběhu a poprvé v životě jsem při čtení litovala, že žiju jen "běžný smrtelnický život". Ovšem pozor, nenechte se nachytat s city k Tamlinovi, nejspíše v dalších dílech vystřízlivíte jako já.

jajinka013
25.07.2024 5 z 5

Skvělá kniha, přečetla jsem ji za pár dní.. hlavní postavy jsem si zamilovala a prožívala to vše s nimi :) teď jdu na další díl...

eliskahladikova
25.07.2024 5 z 5

Dlouho jsem se této knize vyhýbala, jelikož na mě vyskakovala úplně všude a já si říkala že tak dobré to být nemůže. No bylo. Feyre mi byla celkem nesympatická ale zato jsem si zamilovala vedlejší postavy Luciena a Rhysanda. A teď mě omluvte, musím jít číst druhý díl.