Hamlet
William Shakespeare
Slavná divadelní hra - tragédie Ediční poznámka Zdeňka Urbánka v knize k tomuto vydání z roku 1966: "Při práci na tomto překladu jsem zcela spolehl na text, poznámkový aparát a glosář cambridského vydání Hamleta (The Works os Shakespeare, The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark, Cambridge University Press, 2 vydání, 1936), které redigoval profesor John Dover Wilson. Řídil jsem se jím důsledně i na několika místech, jež zůstávají z hlediska textové kritiky nebo výkladu podnes sporná a kde jsem měl sám pochybnosti o správnosti výkladu. Za velmi účinnou pomoc při úpravě konečného znění českého textu i při rozboru četných obtížných míst chci poděkovat Janu Grossmanovi. Neméně jsem zavázán za pročtení překladu i mnoha cenná upozornění Emanuelu Fryntovi. Pokud byl překladatelský záměr úspěšně splněn, je to i jejich zásluha, kde zůstaly nedostatky, zavinil je překladatel sám".... celý text
Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 1966 , OrbisOriginální název:
The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark, 1601
![NeznámáL NeznámáL](https://www.databazeknih.cz/img/users/58_/58459/m_neznamal-H9L.jpg?v=1634744478)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
U teto div. hry jsem musela rychle přestat, protože tak dokonalé dílo jsem nechtěla přečíst za jeden den a chtěla jsem si nechat něco na příště. Opravdu poklad světové literatury a nelituji toho, že jsem si ji vybrala jako povinnou četbu.
![Freak Freak](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/36008/freak-t4E.jpg?v=1598418383)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Je to jednoducho klasika, o ktorej sa síce detičky učia na stredných školách, ale je výborné si to aj prečítať.
![Ketesh Ketesh](https://www.databazeknih.cz/img/users/56_/56537/m_56537-JMQ.jpg?v=1459854937)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha přečtená za hodinu a půl :-) četla se opravdu nádherně :-) aby taky ne, vždyť ji napsal William Shakespeare - největší umělec všech dob
![Beni Beni](https://www.databazeknih.cz/img/users/57_/57442/m_57442-4SW.jpg?v=1459854938)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Čtenářská výzva 2015 - HRA
Díla Williama Shakespeara jsou prostě dokonalé... myslím, že k tomu nemusím dodávat více
![Pedros Pedros](https://www.databazeknih.cz/img/users/77_/77802/m_77802-MIq.jpg?v=1459855057)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Ten kdo má knihu jako povinnou četbu, nezoufejte!! Je to naprosto skvělá kniha s poutavým dějem a rychle přečtitelná. Musíte si zvyknout na postavy ale to se časem zažije.
![feex8 feex8](https://www.databazeknih.cz/img/users/72_/72715/m_72715-4oW.jpg?v=1459855054)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Shakespeare nie je jeden z mojich oblubencov, musim ale uznat, ze Hamlet sa mi pacil o trochu viac nez Romeo a Julia.
Moje hodnotenie: 46%
![dangerkriss dangerkriss](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/29883/m_dangerkriss-Rpm.jpg?v=1677276150)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Abych byla zcela upřímná, jediným čtenářským zážitkem pro mě byl leda strhující konec. Sice jsem knihu přečetla jedním dechem, ale o žádném nadšení se hovořit nedá.
![sarekaslukova sarekaslukova](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/11980/11980.jpg?v=1381127940)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Během čtení a i po přečtení, jsem přehodnocovala své dosavadní zkušenosti se Shakespearem. A zjistila jsem, že hra Romeo a Julie, která patřila doposud mezi mé nejoblíbenější dokáže nahradit a nahrazuje Hamlet. Hra se mi líbila ve své délce, zamotanosti a po dějové stránce byla perfektní. Na konci jsem se pousmála, když jsem zjistila, že William se opět vyřádil s vraždy. A ano myslím, že William Shakespeare bude už právoplatně patřit do mé škatulky ,,oblíbený".
![IvcaSammet IvcaSammet](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/44956/ivcasammet-9fj.jpg?v=1614263582)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tahle kniha mě opravdu překvapila. Nejdřív jsem o Shakespearovi u maturity nechtěla ani slyšet, většina lidí, které znám, totiž tvrdila, že jsou jeho díla zdlouhavé, nudné a pro dnešní dobu už prostě nečitelné ... Do smrti nepochopím, jak někdo mohl něco takového říct a už dvakrát nepochopím, jak jsem mu to mohla uvěřit! Úžasné, opravdu úžasné dílo! Po maturitě si určitě ještě nějakého Shakespeara přečtu!
![Kormorán Kormorán](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/3601/3601.jpg?v=1381127923)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Díky Hamletovi jsem konečně objevil výjimečnost a genialitu Williama Shakespeara. Jazyková vytříbenost, bohatost dialogů a monologů, velikost příběhu, ve kterém je obsaženo vše, co činí příběh osudovým a věčným. Důvtipné Hamletovo bláznovství, neštěstí Ofélie, zuřivost Laerta, mocenskými intrikami zmítaní Rosencrantz s Guildensternem... "Dovolte několik slov, princi." - "Třeba celou knihu..." Těžko někdy napíše lepší divadelní hru, než jakou je Hamlet. A i kdyby ano, nikdy nebude mít tak silný vliv ještě 400 let po svém vzniku.
![Gizminek Gizminek](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/30499/30499.jpg?v=1381127971)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
""Být, nebo nebýt"", otázka, která visí ve vzduchu v situacích zoufalství. Jak krásně a ve verších Shakespeare vystihl toto dilema zoufalého člověka!! Hamlet si pokládá otázku, zda je lepší život ukončit, ale přiznává, že jako většina lidí je i on příliš zbabělý, protože neví, co je po životě? Co když...
"ve spánku smrti můžeme mít sny -
to proto váháme a snášíme
tu dlouhou bídu, již se říká život....."
....."Kdo chtěl by nést to břímě,
úpět a plahočit se životem,
nemít strach z toho, co je za smrtí,
z neznámé krajiny, z níž poutníci
se nevracejí?""
Ze čtení Shakespeara nabývám pocit, že byl nejenom nejtalentovanější básník všech dob, ale byl také velký myslitel a filozof...
![Odehnalka Odehnalka](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/166/m_odehnalka-4f8.jpg?v=1624428777)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Bez pochybení dávám 5/5. Protože Hamlet a Shakespeare si to zaslouží. Velmi čtivé, děj napínavý, opět krásný překlad Martina Hilského. Snad to nejlepší, co jsem od nejslavnějšího dramatika všech dob četla. Doporučuji.
![dubakm dubakm](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/50269/m_dubakm-Tr4.jpg?v=1540831198)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
,,Nechť poraněná laň si pláče,
jelen si pádí zpět,
jeden si hoví, jiný skáče,
tak točí se ten svět"
Jedna z nejlepších her od Shakespeara: čtivá, mrazivá a tak skutečná.
Dánsko divadelní hry rodinné vztahy princové 14.-15. století pomsta žárlivost tragédie smutek lidské vlastnosti dramata klasická literaturaAutorovy další knížky
2015 | ![]() |
2010 | ![]() |
2011 | ![]() |
1994 | ![]() |
1964 | ![]() |
Klasika, kterou si člověk rád přečte... ale myslím, že jednou stačilo, i když kdoví - třeba zas některý z dlouhých zimních večerů zatoužím po temné atmosféře intrikami naplněného příběhu Hamletova...