Kafka na pobřeží
Haruki Murakami
Patnáctiletý Kafka Tamura žije s otcem v centru Tokia; rozhodne se najít matku a sestru, které před mnoha lety zmizely, a uteče z domova. Skrývá se v knihovně v malém městečku, kde pozná stejně "podivné" kolegy. Párkrát se mu zdá, že matku zahlédl, ale je to mýlka.
Literatura světová Romány
Vydáno: 2010 , OdeonOriginální název:
Umibe no Kafuka / 海辺のカフカ, 2002
Neviem, čo sem mám napísať, aby to nevyzeralo, že som okopírovala zo slovníka všetky superlatívy... Na "Kafku" som sa chystala už dlhšiu dobu a vidím, že sa oplatilo čakať a prišlo to v pravý čas. Je to kniha, ktorá má pre mňa asi všetko. Výborné postavy, zaujímavé dejové linky, ktoré sa navzájom prepletajú, filozofický rozmer a, samozrejme, magické tajomno. Je naozaj brilantne napísaná a vyvážená. Po celú dobu čítania sa ma toto jeho dielo bytostne dotýkalo. A ak existuje hranica medzi fantasy a magickým realizmom, tak táto kniha leží priamo na nej. Haruki Murakami bol vždy veľmi vysoko na mojom osobnom rebríčku autorov, no po tejto knižke asi už aj prerazil pomyselný strop. Ďakujem.
"Myslíte, že má hudba schopnost měnit lidi? Jako třeba že člověk v jistou chvíli uslyší určitou muziku, a díky tomu jako by v něm něco naráz vyrostlo?" "No pochopitelně že ano, " přikývl pan Óšima. "To se samozřejmě stává. Člověk najednou něco zakusí, a díky tomu se v něm něco zrodí. To je hotová chemická reakce. Když dozní, prozkoumáme sami sebe a zjistíme, že všechny stupnice najednou ukazují o stupínek víc. Že se nám zkrátka o číslo rozšířil náš vlastní svět. Sám mám podobnou zkušenost. Stává se to jen málokdy, ale stává. To je přesně jako s láskou."
Tuňák Extra & Vypečený Závitek.
100%
Naprosto rozdílný příběh i svět, ve kterém se odhrává. Bohužel magický realismus asi není můj šálek kávy. Moc mě to nebavilo.
Kdyby mi někdo předem řekl, o čem ta kniha bude, nikdy bych ji nezačala číst. Ale teď musím konstatovat, že jde o skvělou knihu, především skvěle napsanou.
Asi nejúžasnější kniha, jakou jsem zatím od Murakamiho četla. Jeho knihy jsou jako studna, na jejíž hladině vidíme naše vlastní pochybnosti, radosti, smutky, nejtajnější myšlenky a přání. Jako by nás vedl v našem myšlení a stále posouval dál a dál. A to by knihy měly dělat. Děkuji moc za úžasný zážitek a za spoustu zajímavých myšlenek, nad kterými budu ještě dlouho přemýšlet. Rozhodně se ke knize ještě několikrát vrátím.
Tak jako už spousta lidí pode mnou jsem z Kafky zkrátka nadšená. Vyhnu se jakémukoli popisování děje, jelikož je tu omílán už tolikrát, a řeknu jen, jak jsem vděčna, že jsem se mohla s panem Murakamim seznámit. Jeho mysl je úžasný oceán plný tužeb, snů, nápadů a příběhů, které nám v náznacích představuje na stranách svých úžasných knih. Každá jeho kniha je pro mě úplně novým čtenářským zážitkem. Promlouvá mi přímo do duše a hladí mě po ní svými milými slovy.
Dávám 2 hvězdy, ani nevím proč - spíš jenom jedna.
Z mého pohledu velmi slabé čtení.
Děj roztahaný, vyskytuje se mnoho prvků mystična, které v ději vyšumí, nejsou trochu osvětleny. Chápu, že je ponechán prostor fantazii...ale mě se to zdá alibistické - jednoduchý způsob jak trochu oživit skomírající děj, aniž by autor musel vymyslet něco co dává smysl.
V závěru knihy kupodivu akce postupně klesá...
Autor má lepší knihy.
"Kafko Tamuro, v nasich zivotech nastavaji momenty, kdy uz se nejde vratit zpatky. Pak jsou dalsi, mnohem vzacnejsi, kdy uz se neda pokracovat dal. Kdyz nastanou, nemuzeme delat nic vic, nez je prijmout se vsim vsudy, tak jak to lezi a bezi. Tak a nejinak se totiz zije."
Co dodat, tohle je balzam na literarni dusi. Neda se popsat, musi se spolu s hlavnimi hrdiny prozit a nechat projit hlavou. Pustte se do toho, nebudete litovat!
Murakami mě opět nezklamal. Kafka je krásný román, který obsahuje všechny věci pro Murakamiho typické: zajímavé hlavní hrdiny, prolínání realistického a fantastického světa, otevřenou sexualitu, spoustu odkazů na světovou i japonskou kulturu a dějové linky, kde si musíte hodně domyslet sami. Na mě osobně měla četba tohohle románu i určitej uklidňující efekt. Snad se brzo dostanu i k dalším jeho knížkám.
Celou knihu čekáme na odpovědi na otázky. Ale místo toho, aby přicházely odpovědi, přichází více a více otázek. Miluji takovéto knihy, jejich konec může být různý a přesto pokaždé správný.
No tedy! Tahle kniha mi úžasně sedla a způsobila jeden z nejlepších čtenářských zážitků. Paradoxní je, že jsem se k ní dostal v rámci Čtenářské výzvy 2017 (kniha, jejíž první věta je otázkou), jinak by mě nenapadlo ji vůbec otevřít. Díky, Murakami, určitě se k tobě vrátím!
Co si vlastně přejeme od takové knížky? Příběh, zajímavé charaktery, dobrou atmosféru, originalitu nebo tu možnost se zamyslet nad světem a svou maličkostí? Svým způsobem mi Kafka na pobřeží nabízí od všeho něco, což je pro mne v knižním světě poměrně velkou raritou.
Vlastně se mi ještě nikdy nestalo, že bych u knihy neustále přemýšlel a snažil se rozluštit její záhady…. záhady, které jsem si nakonec musel domyslet pouze já sám, protože my sami se rozhodneme, co si zvolíme a jak ty my chceme vidět. Mohlo by se sejít deset lidí, co četlo tuhle knížku a pochybuji, že bychom byť jen dva měli úplně stejný názor. Dokonce věřím, že až si to přečtu za pár let znovu, tak si domyslím Kafku zase trochu jiným způsobem, než to vidím právě teď.
Je zvláštní psát už i tento komentář, protože vím, že ucelený názor si na tuto knížku nedokáži udělat. Už z toho důvodu, jak bych se sám divil za pár let, co jsem to tenkrát vlastně napsal.
Ale v jedné věci si jsem jistý už teď. Znovu si budu užívat tu skvělou atmosféru a originální příběh, který tak skvěle podtrhují samotné postavy. A znovu budu filozofovat nad jejich i mým vlastním životem.
Tato kniha mě pohltila. Spousta aluzí a snových scén, tolik typických pro autorův styl. Je to příběh plný očekávání, jak se oba paralelní příběhy nakonec propojí. I když...pár výtek mám. Kafka Tamura byl z mého pohledu na 15letého kluka neuvěřitelně (myšleno doslova) sečtělý a samostatný a konec knihy mě zklamal. Nejvíce mě bavil pan Nakata, plný neutuchající energie jít za svým cílem, i když vlastně nevěděl, co a kde ho čeká. Dále jeho novotvary, zkomoleniny a sympatická naivita.
Knížka mě vtáhla do děje a na místa v knize tak, jako málokterá jiná. A taky se mi líbilo, jak původní dvě naprosto odlišné dějové linky na konci nenuceně splynuly v jednu.
Už dlouho jsem se na ni chystala, ale styl tohoto autora se prostě musí potkat s náladou čtenáře, a to se mi povedlo. Určtitě to není kniha, která je sice strhující, ale po dvou dnech už nevím, o čem vlastně byla. Tuhle jsem četla hezky zvolna a budu si ji pamatovat dlouho.
Po této knize sáhněte, když budete chtít být na nějaký čas mimo čas a prostor, jenom s nevšedním, mystickým příběhem. Díky rozsahu téměř šestiset stran se vám to podaří na dost dlouho.
Moje první setkání s Murakamim. Nikdy jsem neměla problém, že bych dlouho hloubala nad počtem hvězd, kromě Kafky na pobřeží....
Knížka pro mě byla krásně čtivá, spousta poselství, pravdy co je nenásilně nabídnuta čtenáři. Ještě 100 stránek před koncem jsem to viděla na jasných 5 hvězd, pak jsem dočetla a nevím... Možná jí někdy tu pátou hvězdu přidám, v tuto chvíli mi (nebo té knížce) do toho něco chybí.
japonská literatura magický realismus převtělování World Fantasy Award (cena)
2005 | Norské dřevo |
2012 | 1Q84: Kniha 1 a 2 |
2010 | Kafka na pobřeží |
2004 | Na jih od hranic, na západ od slunce |
2015 | Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování |
Když se mě někdo zeptá, o čem to je, nevím vůbec, co bych mu pověděl. Ta kniha ve mě vyvolala neuvěřitelně intimní pocity, které jsem už dlouho u knihy neměl. Jedna z mých TOP10.