Kniha žalmů s Rašiho výkladem
neznámý - neuveden
![Kniha žalmů s Rašiho výkladem Kniha žalmů s Rašiho výkladem](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/228977/bmid_kniha-zalmu-s-rasiho-vykladem-iyp-228977.jpg?v=1580998009)
Dvojjazyčná verze knih žalmů v českém překladu Viktora Fischla s výběrem Rašiho komentářů. Takto koncipovaná kniha je pro čtenáře zajímavá hned ze dvou hledisek: Zaprvé Knihy žalmů nikdy nevyšly ve dvojjazyčné, česko-hebrejské verzi, a zadruhé je text žalmů doplněn o výbor z Rašiho komentářů, přičemž je třeba podotknout, že knihy s rabínskými komentáři na českém knižním trhu chybí. Za českou verzi žalmů jsme zvolili překlad Viktora Fischla, který je zároveň velmi poetický a poměrně přesný. Hebrejsko-český zrcadlový text bude doprovázet výběr z Rašiho komentářů na každé straně pod čarou. Výběr komentářů bude veden s ohledem na náboženský smysl komentářů a pominuty budou některé Rašiho komentáře dobové či lingvistické povahy.... celý text
dvojjazyčná vydání Bible žalmy hebrejština biblické studium, studium Bible duchovní poezie rabínská literatura Raši, rabín, 1040–1105Autorovy další knížky
2001 | ![]() |
1997 | ![]() |
2013 | ![]() |
1986 | ![]() |
2003 | ![]() |
Žaltář jsem přečetl jakožto součást přípravy na přijímací zkoušky na Katolickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy (jíž jsem 2x nebyl schopen dokončit, ale to je jiný příběh), takže zhruba vím, o co kráčí. Žalmy jsou překrásné, povětšinou zkroušené (sám Hospodin o nich v Monty Python a svatý Grál říká, že jsou tak depresivní...), 3 000 let staré modlitby k Pánu Bohu, většinou od krále Davida. Většinou se mnou hluboce rezonují. Toto vydání obsahuje prostor na poznámky. A nelekněte se, čte se to jako manga (zezadu dopředu), protože zahrnuje hebrejský originál. Doporučuji každému člověku, jemuž není jeho vztah s jeho Stvořitelem lhostejný.