Kříďák

Kříďák
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537020/bmid_kridak-6627dc2263a1f.jpg 4 2992 2992

Všichni máme tajemství. Před některými utíkáme, ale ona si nás najdou. A některé hry končí vždycky stejně… Mysteriózní thriller Kříďák je tu – a nedá se před ním utéct. Cítíte to v lese, ve škole i na hřišti, cítíte to v domech a v lunaparku. Cítíte to na většině míst v malém městečku Anderbury… strach, že vás někdo nebo něco sleduje. Začalo to na pouti roku 1986, kdy se stala ta nehoda. Toho dne potkal dvanáctiletý Eddie pana Hallorana – pana Křídu. Ten přivedl Eddieho na myšlenku nevinné hry pro něj a partu jeho přátel: za pomoci křídových kreseb si mohli nechávat vzkazy. Byla to docela zábava – dokud je křídoví panáčci nedovedli k tělu. Mrtvému dívčímu tělu, rozřezanému na kousky. Tahle událost se jim nesmazatelně vryla do nočních můr. A třicet let poté najdou v dopisních schránkách záhadnou obálku – s panáčkem a kusem křídy. Strašáci z dětských let totiž možná stále dokážou zabíjet. Kříďák, debut britské spisovatelky C. J. Tudor, vychází ve 40 zemích – jako kniha roku.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: audiokniha , Témbr

The Chalk Man, 2018

Tess23
15.07.2020 1 z 5

Podle popisu jsem čekala, že Kříďák bude napínavá kniha. Když pominu, že mi nevyhovuje časté střídání pohledů jednotlivých postav (a že zde se střídá téměř každou kapitolu), kniha mě nikterak nezaujala.

Vanula06
13.07.2020 3 z 5

Za mě taková průměrná kniha. Nijak mě nenadchla, sice se to vyvíjelo slibně, ale pak mi děj úplně nesedl. Nemám v plánu číst další knihy od tohoto autora. Ale jako děs běs to zase není :)

tabaluga
12.07.2020 4 z 5

Tato kniha mne moc bavila, téma bylo hezky vymyšlené. Detská hra může mít mnoho podob, jen jsem trochu nechápala zábavu hlavního hrdiny...

otesánek
09.07.2020 5 z 5

Naprostá bomba. Nemám co bych knize vytkla. Promyšlená a do konce napínavá...překvapivá,zajímavá.

JanaMyna
03.07.2020 4 z 5

kniha se mi líbila

klarkys
30.06.2020 2 z 5

V první části knihy jsem taky vnímala jakousi podobnost s Kingem. Ale kam se na Kinga hrabe....Za mě slabota. A nechápu, proč je poslední dobou kdejaká průměrná, leckdy podprůměrná, slátanina označovaná za bestseller. Po přečtení ve mně nezůstal absolutně žádný pocit, a to se mi stává velmi výjimečně. A já blbec jsem si ještě před přečtením Kříďáka pořídila i Jámu :-D Ale abych nebyla jen kritická, četlo se to lehce a moc se mi líbila přezdívka Elisy- Kolotočenka....

lištička123
30.06.2020 4 z 5

Děj sice trošku zamotaný, ale mě se knížka líbila.

MarkétaI.
20.06.2020 2 z 5

Rok jsem se na knihu chystala a těšila. Bohužel přišlo zklamání. Kniha mě nebavila. Při čtení jsem se nudila. Marně jsem čekala na nějaký "wow" moment.

BaNaMa
20.06.2020 4 z 5

Přečteno za tři dny. Zamotané, ale neztrácíte se v tom. Dějová linka super, za mě povedená kniha.

Teniskaha
19.06.2020 3 z 5

Strašně zamotané. Já mám ráda zamotané knihy, ale u téhle knihy to bylo už trochu moc. Sedl mi styl autorčina psaní, proto si přečtu i její další knihy. Musím však uznat, že ze začátku mi vadila až příliš velká podobnost s TO (parta dětí, samí kluci a jedna zrzka, zrzka má otce, co je hajzl, minulost x přítomnost...), ale pak už se ta podobnost vytrácela. Jenže něco mi na té knize chybělo. Nevím co...

mona.benny
17.06.2020 3 z 5

Díky velké propagaci jsem asi mela příliš velké očekávání, které samozřejmě vedlo ke zklamaní. Námět dobrý,nápad s křídami neotřelý,ale málo využity, dej až příliš komplikovaný. Za mě 3 hvězdy, a těším se na Jámu ????

Arlienen
09.06.2020 2 z 5

Od knihy jsem čekala mnohem více a dostalo se mi pouze zklamání. Ta velká propagace ji nakonec uškodila.
Dále se mi nelíbila ta podobnost se Stephenem Kingem. Jeho dílo ,, To" bylo několikanásobně lepší.
Abych knihu jen nekritizovala, tak se našly i nějaká pozitiva. Nápad s panáčky z křídy se mi líbil. Je škoda, že to autorka více nepromyslela.
Knihu hodnotím ⭐⭐. Nechávám si rezervu na další knihu od autorky - na Jámu.

Janadvorackova
02.06.2020 2 z 5

Aha, tak podobnost s "To" se mi nezdála :). Nebylo to špatné, i když místy se mi zdálo, že je to až moc zašmodrchané. Ve světle pointy mi připadalo, že děj tolika cestičkami ani jít nemusel.
Holky mi přišly podobné.
Kluci nevýrazní.
Náboženští fanatici nepřekvapili.

mulderka
01.06.2020 3 z 5

Zdá se, že mám poslední dobou štěstí na samé knížky srovnávané s Kingem, nebo jím dokonce přímo doporučované. U Kříďáka se tomuto reklamnímu tahu ani nedivím, podobnost s TO určitě není náhodná. Partička dětí z nepříliš standardních rodin, přeskakování dějových rovin v čase o 30 let, propojení s nikdy neobjasněnou vraždou a rozřezáním mladé dívky... Musím tedy uznat, že to docela funguje. A dost divný vypravěč-sběratel... přestože se řešení, kam se poděl klíčový předmět, celou dobu nabízelo, nějak podvědomě jsem závěru asi nechtěla věřit. Překvapenííí!
A za něj přidávám k základním třem ještě půlčičku ohlodané kosti :-)
Ale za ikonické TO bych Kříďáka nikdy nevyměnila.

Sauerkraut
01.06.2020 2 z 5

Tři hvězdičky dám za to, že děj byl do tří čtvrtin čtivý a za skvělý jazyk. Ten konec byl takový nudný, chtělo to víc akce. Jsem zvyklá na lepší thrillery

Jiřina18
24.05.2020 5 z 5

U knížky mi ze začátku dost vadilo, že každá kapitola je z jiného období jedna ze současnosti druhá z děctví. Ale jinak byla knížka dobrá. Někdy jsem se i bála a když jsem zhasla měla jsem divný pocit, že za mnou někdo stojí. Konec mě hodně překvapil. To kdo je vrah to bych nikdy nečekala. A kam se poděla hlava? No přečtěte uvidíte

Katania
23.05.2020 3 z 5

Čtivá kniha s méně zajímavou zápletkou. Ale moc se mi líbí monology hlavního hrdiny.

Verys58
23.05.2020 5 z 5

Mě se kniha velice líbila. Napínavá, super děj, konec mě mírně překvapil :) Nemůžu hodnotit podobnost s Kingem, neboť jsem od něj žádnou knihu nečetla, protože mě na začátku nechytly.

Smonca
18.05.2020 5 z 5

Hned na úvod napíšu, že jsem byla knihou nadšená. Chytla na začátku a nepustila. Velmi dobře se četla. Příběh byl napínavý a přichystal i pár překvapivých zvratů (ale kde je hlava, jsem tušila docela dlouho). Hodně mne bavily postřehy hlavního hrdiny o školství a o učitelském povolání... Navíc velmi povedená obálka.

Ivik3
18.05.2020 4 z 5

Kniha byla dost napínavá.
Chvílemi jsem se i opravdu bála.
Postavy byly dobře vykreslené,proto i občasné pocity, že do té party mohu patřit taky.
Líbily se mi i hlubší myšlenky, které vás nutí o lecčems přemýšlet.A konec?Tak trochu jsem tušila a doufala že to tam zazní.
Kniha mě bavila moc