Pár od susedov
Shari Lapena
Zdá sa, že Anne a Marco Contiovci majú všetko – navonok harmonický vzťah, pekný dom a úžasnú dcérku Coru. Jednej noci, keď sú na večierku u susedov, však Cora záhadne zmizne. Podozrenie okamžite padne na rodičov. Detektív Rasbach vie, že vystresovaní manželia niečo skrývajú. A nielen oni. Každý v ich okolí má svoje tajomstvá a pátranie je tak čoraz zložitejšie. Za zastretými oknami sa postupne vyplavuje jedno desivé tajomstvo za druhým... Strhujúca dráma, plná neočakávaných zvratov, nezadržateľne speje k šokujúcemu odhaleniu.... celý text
Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: 2016 , Fortuna Libri (SK)Originální název:
The Couple Next Door, 2016
Nádherný thriller. Knížka mě udržovala v napětí po celou dobu. Tušila jsem, kdo za tím bude, nakonec se všechno vyvíjelo trošku jinak a mnohem lépe. Víc takových promyšlených knížek.
Nějak jsem od tohodle počinu moc neočekávala a o to víc jsem byla mile překvapena. Zezačátku mi dělalo trochu problém si zvyknout na styl psaní; poměrně strohé a krátké věty v přítomném čase ve stylu "Anne třeští oči. Marco se nehýbe. Anne k němu vzhlédne." byly zpočátku hůře stravitelné, přeci jenom mám radši trošku košatější stavby vět. Ale jakmile se děj rozjede, člověk si na tento styl psaní zvykne a jenom lítá očima po řádcích. Autorka bravurně popsala psychologii a myšlenkové pochody zoufalých lidí, kteří přišli během jedné noci o své dítě. Příběh není sice nikterak náročný a dechberoucí, ale i tak zaujme a vtáhne čtenáře do děje takovou silou, že brzy otáčíte poslední stránku.
Taky jste měli pocit, že je kniha vyprávěna s odstupem? I když šlo o myšlenky jednotlivých postav, pořád mi to přišlo jako když to vypráví jen nějaký pozorovatel. jde o styl psaní. Zejména proto jsem tuto knihu neprožívala jako silný psychologický román. Škoda toho.
Podle toho, jakou měla kniha reklamu to vypadalo, že Harry Hole může jít do důchodu....kniha byla čtivá, průměrná s dost rychle odbytým koncem, jenže Nesbo to prostě umí líp
Začínám mít dojem, že jakmile je kolem knihy mediální humbuk a ještě k tomu není k dostání ( v naší knihovně je fronta až do Vánoc ), tak to dopadne blbě. Anotace mě zaujala, ale samotná kniha už ne. Četla jsem mnohem lepší detektivní/psychologické příběhy. Děj pro mě překvapivý moc nebyl. Na to, jak jsem četla, že to má být doslova bomba - asi moc vysoké očekávání. Hvězdičky dávám za výborně popsané pocity a stavy rodičů, kterým zmizí mimčo.
Tento psychopatický, sofistikovaně psaný výplod dokonale paralyzoval mé anorektické a ve větru vlající tělo v křesle líp, něž sado maso pouta. Přečteno téměř na jeden zátah, ovšem při posledních čtyřiceti stranách jsem zoufale zadržoval moč a mé krví podlité oči se nechtěly odlepit od textu. Tato kuriózní situace stále gradovala a nekompromisně jsem musel využít pet láhev. Rozhodně se v tomto díle vyžije každý zvrácený psychopat, takže jsem nucen to hodnotit, jako excelentní a fenomenální výplod.
Vlastní příběh byl čtivý a zajímavý, ale jak už jsem několikrát četla v jiných komentářích, ta poslední kapitola byla celkem zbytečná. Možná si chtěla autorka "zadělat" na pokračování :-)
Asi úplně nerozumím tomu humbuku okolo. Anotace zní zajímavě, to ano, ale jinak jsem spíše na rozpacích. Nesedl mi autorčin styl psaní, těžko jsem se do něj zpočátku začítala. U některých pasáží jsem se nudila. Překombinovaný mi přišel nejen konec, ale skoro celá druhá půlka knihy. Autorka asi chtěla čtenáře šokovat či překvapovat různými zvraty, ale bylo jich prostě moc a některé byly bohužel průhledné a očekávatelné. Některé motivy v knize mi přišly stále omílané dokola, že to bylo místy vysloveně rušivé. Celkově mi kniha připadá jako průměrná detektivka, kterou si přečtu jednou a podruhé se do ní již nepustím, protože mi napodruhé nemá co nabídnout.
Pro mě nezáživné, místy nudné a konec překombinovaný. Velká reklama, ale příběh pro mě pokulhával. Navíc jsem se nebyla schopna s žádnou postavou ztotožnit.
No, tak už jsem určitě četla lepší detektivky. Takhle mi přišla taková nedotažená, jako by se autor teprve v půli knihy rozhodl, kdo teda za vše může. Ale jako oddechová četba to není špatné, jen bych od toho neočekávala žádné zázraky.
Pro nepokročilé čtenáře detektivek ideální. Já příběh hltana celou dobu! V průběhu se objevovala stále nová zjištění. Zarazil mě jen velmi jednoduchý konec, kdy "viník" nebyl vůbec potrestán, dokonce i dosti získal.
Po superlativech z marketingové masáže jsem čekala víc. Dost brzy jsem odhadla zápletku (což se mi u detektivek málokdy stane) a ani jedna z postav mi nebyla moc sympatická.
Skvělá kniha, velmi dobře napsáno a celá zápletka je neuvěřitelá! Při čtení jsem měl zatajen dech až do poslední stránky. Takové lehké čtení na víkend. :-)
Napínavé až do konce i překvapivé, ale ten úplný závěr ... Proč? Jak už tu někdo psal, mělo to skončit o kapitolu dřív.
Skvely namet jen skoda ze to nenapsal nekdo z bravurnejsich spisovatelu psane tak ze me to nevtahlo ano namet skveli ze ac je to nective psane nuti vas to cist dal jak to dopadne ale v pulce se uz dozvite kdo za tim stoji a i kdyz se to trochu zamota stejne uz z toho nejste prekvapeni az ten konec ale zas diky tomu ze se v pulce vse odhali tak uz to. Cekate ze se to stane jen jde o to kdy to autorka pouzije...
Na začátku jsem si říkal, že to bude nuda jen pár postav jedno prostředí, postupně se to, ale začalo rozjíždět a na konci super :)
prvotina New York americká literatura USA (Spojené státy americké) manželská krize únosy dětí poporodní deprese šestinedělí thrillery pro ženy laktační psychózaAutorovy další knížky
2017 | Manželé odvedle |
2019 | Nevítaný host |
2020 | Jeden z nás |
2018 | Někdo cizí v domě |
2021 | Její konec |
Začátek knihy - rychlý zvrat, pak jsme se dlouho motali v kruhu - policejní výslechy, psychologie postav, stále se opakující pasáže, kdy jsou rodiče nešťastní a zoufalí, ačkoliv se to dá pochopit, to je jasné. Chvilkami mi to přišlo až zbytečně natažené i přesto, že má kniha pouhých 272 stran. Až nakonec se děj zrychlil a konečně se začalo něco pořádně dít, rychle se odkrývala tajemství a byl to nářez, což mě teda vůbec nevadilo. Mám rada rychlé a dech beroucí zvraty. Bohužel hlavní postavy mi nebyly nikterak sympatické. A ta poslední kapitola? Ach jo!
Nicméně z původně zamýšlených 3* dávám nakonec 4*, protože mě těch posledních cca 100 stránek celkem bavilo :)