Poklady klasické české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila
Roman Vaněk
Každý recept je pečlivě popsán a fotograficky zdokumentován, což orientaci v něm i jeho přípravu ještě zjednoduší. Pro recepty sáhl autor do skutečně klasické české kuchyně, jakou vařily naše babičky - název tady skutečně nelže, jde o opravdové poklady! Od poctivé hovězí polévky, přes huspeninu, škvarky, utopence, řízek s bramborovym salátem, koprovku, rajskou, svíčkovou, šípkovou, tatarák, jehněčí, vepřové, telecí, vnitřnosti, drůbež, divočinu, ryby, krupicovou kaši, koláče až po vanoční cukroví. Recepty najdeme v nové knize Poklady klasické české kuchyně jak složitější, tak zcela základní včetně velmi zdařile zpracovaných tipů, všechny jsou ale zpracovány pečlivě a přehledně tak, aby byly čitelné a hlavně proveditelné doslova pro každého. Po dlouhé době je tady nová příručka, která si mezi klasickými českými kuchařkami bezpochyby najde své čelní místo. "Poklady" musíte mít!... celý text
Přidat komentář
Skvělá kuchařka, ze které se i mně, trumpetě co spálí i vodu, protože ji nebaví u plotny stát, podaří uvařit. Recepty jsou jednoduché a je to spíš taková česká klasika. Já sama upřednostňuji zdravější jídlo, ale rodina mi pohanku se zeleninou nejí.
Naprosto skvělá kuchařka, z níž opravdu hodně čerpám. Neměla by chybět v repertoáru začínajících, ale i středně pokročilých kuchařů.
Tahle bílá edice s v čele s touto kuchařkou byla jednou z prvních v mé sbírce. Oceňuji především jednoduchost zpracování receptů, jednoduchý bílý design a výběr receptů. Pokud přemýšlíte o koupi kuchařky zaměřené na českou kuchyni, tak nebojte se sáhnout po této, a pokud se nebojíte pořádných formátů, tak jděte rovnou do Velké kuchařky Čech a Moravy od stejného autora.
Perfektní kniha pro začátečníka v české kuchyni. Klasika, pokud člověk nechce odkoukat líné (zlo)zvyky od své maminky. Osobně jsem po pár vyzkoušeních ubrala množství smetany a másla v receptech, protože to není zdravé a chutná to velice dobře i s menším množstvím.
Stačí otevřít knihu a nemůžete to pokazit, pokud nejste úplně leví.
Moje nejoblíbenější kuchařka. Celkově je mi Roman Vaněk moc sympatický, ráda podporuji jeho tvorbu a mám ráda jeho kuchařky.
Kuchařek je moře a stačí do toho moře sáhnout a náhodně jednu vytáhnout a z pravidla neuděláte chybu. Proč tedy ztrácet čas nějakou další? Odpověď je snadná.
Přehlednost, jednoduchost, srozumitelnost + něco navíc. A to "něco navíc" jsou různé "terminus technikus", kdy p. Vaněk nepředpokládá, že jeho kuchařku čte zkušený kuchtík. V knize najdete "šablonu" jak vypadá snítka, špetka, lžíce a lžička. Kniha je velmi přehledná. Co stránka, to recept s velkou výborně naaranžovanou fotkou na které nic neruší (příbor, ubrus, váza s květinou nebo pestrobarevný talíř).
Dle mě jde tahle kuchařka dál, než ty ostatní, ale ne používáním absurdních surovin či předháněním se v nesmyslných kombinacích či nahrazováním náhražek. Jde dál svou srozumitelností a přehledností. Zřejmě se projevila záliba pana Vańka ve sbírání kuchařek. Pokud by měl člověk, který rád vaří a/nebo jí, mít v knihovničce jednu jedinou kuchařku měla by to být právě tato! Je to základ na vše.
Vřele doporučuji.
Ps.: mám vydání z roku 2020 a je velká škoda, že sem nemohu opsat úvod kiny. Ten totiž mluví za vše! A je lepší než tisíc recenzí.
Poklady...co víc k tomu říct. Teď v karanténě si kuchařku chráním jak oko v hlavě,když funguju i jako závodní jídelna. Je v ní velká inspirace, skvělé rady a ty výsledky jsou boží. Romana žeru :)
Roman Vaněk je pro mne PAN KUCHAŘ a také skvělý autor kuchařek, protože podobně jako ve škole, ne každý učitel umí předat to, co umí.
V téhle kuchařce každý recept, který zkusíte prostě vyjde na 100 %. Možná více :o)))
Mne "zachránil" při vaření české kuchyně, protože maminka zemřela dříve než mi předala své "tajné přísady a zlepšováky" a všichni víme, že maminky to umí nejlépe ze všech. Podobně jako babičky .... Nebo ne?
Pro samouky a lidi co baví vařit, ale nejsou vyučený a milujou českou kuchyni jako já, je to naprosto ideální kuchařka :)
Jediná kuchařka, kterou otevírám, když si jednou za čas nevím rady s klasickými českými pokrmy. Pan Vaněk má za ušima, vydat tenhle "skvost" byl vážně skvělý nápad! Děkuji!
Jedna z mých nejoblíbenějších a nejvíc využívaných kuchařek. Velmi dobře a srozumitelně napsané recepty. Když dodržíte postup, chutný výsledek je téměř jistotou. Naučila jsem se díky ní klasiku.Kdybyste měli mít doma jen jednu jedinou kuchařku s českými recepty, s touto určitě nešlápnete vedle.
Pokud máte chuť na poctivou českou klasiku, je tahle kuchařka jasná volba. Obsahuje i výborné typy a triky, vše krásně popsáno, vysvětleno. Nemůžete udělat chybu.
V době internetu využívám kuchařky minimálně.... Ale tohle je druhá, kterou otevírám pravidelně a vždycky všem chutná :)
Recepty podle kterých se krásně vaří a jídla skvěle chutnají. Pražský kulinářský institut se opět vytáhnul. POVEDENÁ KUCHAŘKA !
Autorovy další knížky
2012 | Poklady klasické české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila |
2014 | Snadno & rychle |
2016 | Velká kuchařka Čech a Moravy |
2013 | Klenoty klasické evropské kuchyně |
2013 | Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček |
Je to opravdu skvela kucharka. Ruzne recepty z ni varim neustale a vzdy se povedou.