Proč se klepou řízky - Chemie v kuchyni

Proč se klepou řízky - Chemie v kuchyni
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183792/proc-se-klepou-rizky-chemie-v-kuchyni-183792.jpg 4 13 13

Sháněním jídla a především jeho přípravou je člověk schopen strávit velkou část svého času. Někteří z nás jídlo považují za nutné zlo, které pouze ruinuje peněženku nebo postavu a odvádí pozornost od jiných zábavnějších činností. Jiní se zase vyžívají v přípravě kulinářských specialit a stráví spoustu času v kuchyni nebo ve sklípku při výběru vhodného vína... Příprava jídla je chemický proces, má proto s chemií mnoho společného. V této knize se dozvíte o potravinách spoustu zajímavostí – od chemického složení potravin přes to, proč se řízky mají klepat či proč vzniká karamel až po to, zda instantní čínské polévky skutečně škodí zdraví.... celý text

Přidat komentář

JiříŠkorpík
13.05.2024 4 z 5

Skutečně je to pro ty, co rádi vaří a zajímá je podstata toho co dělají. Možná pomocí této knihy dokážou vytvořit i nový recept.

Ivka14
19.04.2024 3.5 z 5

Jako studentka, která se o chemii ví dost, tohle byla pro mě kniha hlavně pro doplnění a zjištění nových zajímavých informací. Kniha byla napsaná srozumitelně i pro lidi, kteří chemii neznají a nezajímají se o ni.


iceVS
27.05.2023 5 z 5

Mě tahle knížka pobavila, poučila, poděsila, povznesla... :-)
Uvědomila jsem si, že přestože všichni známe termíny jako nasycené, nenasycené mastné kyseliny, ale většina z nás netuší a nevysvětlí - včetně mě. A to byl jediný příklad z mnoha.
Přestože od prvního vydání této knihy už uběhlo spoustu let a bezpochyby už se leccos změnilo (zase), tak i tak si myslím, že není vůbec od věci si ji přečíst.

Vidlička
05.02.2018 2 z 5

Pro někoho, kdo se zajímá o to, co vkládá do pusy - proč a nač - určitě knížka, kde si najde něco, co nevěděl. Určité kapitoly mi připadaly šité trochu horkou jehlou a jiné zase příliš podrobné, ale pár zajímavostí si najde asi každý. Za mě neurazila, nenadchla.

Autorovy další knížky

Vladimír Mikeš
česká, 1950 - 2007
2008  77%Proč se klepou řízky - Chemie v kuchyni
1982  60%100 a 1 rybích jídel