Proč se klepou řízky - Chemie v kuchyni podobné
Vladimír Mikeš
Sháněním jídla a především jeho přípravou je člověk schopen strávit velkou část svého času. Někteří z nás jídlo považují za nutné zlo, které pouze ruinuje peněženku nebo postavu a odvádí pozornost od jiných zábavnějších činností. Jiní se zase vyžívají v přípravě kulinářských specialit a stráví spoustu času v kuchyni nebo ve sklípku při výběru vhodného vína... Příprava jídla je chemický proces, má proto s chemií mnoho společného. V této knize se dozvíte o potravinách spoustu zajímavostí – od chemického složení potravin přes to, proč se řízky mají klepat či proč vzniká karamel až po to, zda instantní čínské polévky skutečně škodí zdraví.... celý text
Podobné knihy (2)
Proč pláčeme při krájení cibule? Andy Brunning.... plus 57 dalších otázek, které nás napadnou u jídla. Všichni vnímáme pomocí smyslů různé vlastnosti běžných potravin a nápojů, ale položili jsme si někdy otázku, jaké se za nimi skrývají chemické a fyzikální pochody... více
Chemie na talíři Ondřej Dvořák
„Nikdy nevěř chemikovi, který neumí vařit.“ Co se stane, když pustíte do kuchyně někoho, kdo se vyzná v chemii? Bude výsledkem chutné jídlo, nebo exploze? V případě Ondřeje Dvořáka vám garantujeme to první, a nádavkem do... více
Štítky knihy
chemie potraviny populárně-naučné publikace