Zmluva podľa Paganiniho
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Niektoré zmluvy nezruší ani smrť... Generálneho riaditeľa Carla Palmcronu nájdu obeseného v prepychovom byte v luxusnej štokholmskej štvrti Östermalm. Izba, v ktorej zomrel, je však nezariadená. Ako sa teda obesil? V ten istý deň nájdu mŕtvu mladú ženu na jachte, čo sa bez posádky plaví medzi ostrovčekmi pri Štokholme. Pľúca má plné brakickej vody, no oblečenie suché. Ako sa teda utopila na palube lode, čo pokojne brázdi pobrežné vody? Obe úmrtia by navždy zostali záhadou, nebyť nástojčivosti a tvrdohlavosti kriminálneho komisára Joonu Linnu. Jeho nečakané odhalenie a dedukcia rozkrútia kolotoč strhujúcich udalostí. Polícia sa v toto leto ocitá pred jednou z najťažších skúšok.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2010 , Ikar (SK)Originální název:
Paganinikontraktet, 2010
Skvělá kniha s propracovaným a velice napínavým dějem. Nebudu zmiňovat detaily a prozrazovat :), protože je lepší si knihu přečíst.
UF to bylo něco, vřele doporučuji. Děj naprosto skvělý!! Docela jsem se bála o Joona Linna. Už se těším na další díl... Další večer bez spánku, protože to za to stojí!!
Podle hodnocení je Paganiniho smlouva nejslabší z celé série od L. Keplera. Pro mě určitě ne! Líbila se mi totiž víc než Hypnotizér. Přesto, že vývoz zbraní a bezpečnostní politika nejsou témata, která by mě až tak bavila, díky svižnému tempu a krátkým kapitolám, byl příběh čtivý, napínavý a originální. Joona Linna dostal mnohem více prostoru než v prvním díle a začíná se konečně pomalu odkrývat. Všechny dějové linky byly dost zamotané, ale vše nakonec dávalo smysl.
Nezklamala. Krásné napínavé čtení. Opravdu pro mě špička v dnešní literatuře. Už se těším na další.
Prostě Kepler. Lina tradičně trpí migrénou, většina švédských policistů je neschopná a a ti z knihy jsou po zásluze zabiti, čímž zvyšují napínavost knihy. Padouch je mimořádně padoušský, ale na Joonu nemá. Tuto autorskou dvojici si zřejmě neoblíbím, i když jsem od nich přečetl vše. Je zajímavé, že tento žánr považuji mnozí za detektivky. Možná proto, že mezi postavami jsou detektivové. Spíše se jedná o thrillery.
Lepší než Hypnotizér, první třetina přímo výborná. Pak z toho autoři ale zase udělají šílenost. Sestřelený vrtulník, masakrování policajtů, zabiják jak z Desperada, v tomhle případě by méně určitě znamenalo více.
No musím sa priznať, že ma trochu sklamala tá kniha. Začalo to tak super, ale ten námet ma nebavil. Ale Joona sa mi páči čím ďalej viacej. Takže i kvôli nemu som si musela kúpiť ďalšiu knihu zo série. :)
Paganiniho smlouva mě oslovila více než Hypnotizér, ale na víc než tři hvězdy to není.Strhující děj často přecházel do nudnějších fází.Naproti tomu vliv vysoké politiky dával ději uvěřitelný ráz.Určitě mám top příběhy ala Kepler teprve před sebou.
Oproti jedničce mi to přišlo slabší, ale četlo se to vcelku dobře. Kdyby kniha skončila v polovině, vůbec bych se tím netrápila. Docela mě mrzí, že stále toho moc nevím o Joonovi, ale tak doufám, že další díl to napraví. Ač mě manželská dvojice píšící pod pseudonymem Lars Kepler zaujala, tak Nesbø je stále král.
Ve srovnámí s Hypnotizérem me pribeh jako takovy zaujal o dost mene. V nekterych pasazich nebylo snadne udrzet pozornost. Pri jejich procitani jsem chtela uz byt zpatky u Joony,Sagy ci Penelope a "uz to konecne vyresit". Cela scena s narusenym hercem Ossianem v chate mi prisla tak nejak navic - zbytecne dalsi postava (jako by jich uz tak nebylo dost). Zlom pro me nastal nekdy okolo 74.kapitoly,kdy se cely pribeh znovu rozjede a jednotlive dejove linky se zacnou spojovat. Akcni sceny jsou popsany tak poutave, ze z nich mrazi a nemohla jsem knihu odlozit. Bohuzel druhe zklamani prislo na uplnem konci - na to, jak je kniha dlouha, zdal se mi zaver, no rekneme si to na rovinu, odbyty?
Jako vždy autor nezklamal. Od první do poslední stránky se člověk nenudil. Už se těším na další knihu
Paganiniho smlouva se mi líbila, bylo to napínavé od začátku do konce. Neříkám, že je to nejlepší knížka od Larse Keplera (za mne je nejlepší Písečný muž a Stalker), ale za mě určitě palec nahoru, protože tahle knížka se jim moc povedla. Líbilo se mi to mnohem víc, než např. Hypnotizér. Napínavá pasáž byla nejvíce asi ta, když nájemný vrah pronásledoval Penelope s jejím přítelem.
Knížku určitě doporučuji ke čtení, takže pokud jste s Larsem Keplerem ještě nezačali, tak se do něho určitě pusťte a neváhejte si přečíst Paganiniho smlouvu :-)
Jedním slovem "Vau!". Úžasná kniha plná nečekaných zápletek. Lehké propojení s politikou, nic složitého, což je velké plus. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout, byla velice čtivá. Paganiniho smlouva se mi líbila o hodně více, než Hypnotizér. Doporučuji...
Skvělá detektivka. Na začátku to vypadá klasicky, někdo umře a hledá se vrah. Nakonec se to ale celé vyvine tak, jak by vás ani nenapadlo. Zase o chlup lepší než předchozí díl :)
Napínavé, čtivé. Konečně se Joona víc předvedl a ukázal co dovede. Přesto politické machinace se zbraněmi nejsou nic pro mě. Hypnotizér mě bavil víc :)
Severská detektivka, napínavá, zajímavá..... Já mám ale o trochu raději Harryho od Nesba.
Prostě mě to bavilo, Joona a jeho migrény, nájemní zabijáci a kousek politiky. Hypnotizér se povedl víc.
napětí švédská literatura tajemství severské krimi psychologické thrillery švédské detektivkyAutorovy další knížky
2011 | Hypnotizér |
2013 | Písečný muž |
2015 | Stalker |
2012 | Svědkyně ohně |
2018 | Lazar |
Byla to moje první kniha od Larse. A naprosto mě dostala. Líbil se mi i neotřelý námět s nákupem zbraní. A vůbec - prostě zasloužených 5*