Zrnka všehochuti. Jak se jedlo, vařilo a cestovalo kolem roku 2000.
Jaroslava Vilemína Marečková
Objevujte s Vilemínou nové chutě, které ji zaujaly při cestování po Evropě a okolí, a inspirujte se její českou domácí kuchyní pro všechny příležitosti. Vyprávění o zajímavých jídlech od Itálie až po Litvu a od Turecka po Francii střídají recepty našich babiček. Začtěte se do vzpomínání na dobu, kdy pouze velmi málo lidí znalo kuskus, avokádo nebo mascarpone a internet se teprve rodil. V knížce najdete na osmdesát receptů všech chutí. Kde se ale vzala všehochuť? Naši předkové tak nazvali koření, které vonělo jako pepř, hřebíček, muškátový oříšek a skořice dohromady, něco tehdy zcela nového. Uhodnete, které koření to je? Dozvíte se v knize…... celý text
Přidat komentář
Děkuji. Tak nějak jsem to myslela... Knížku výhodněji pořídíte na mém webu vilemininozatisi.cz
Líbilo se mi chronologické vyprávění proložené recepty, musím říct, že je to docela nezvyklý a určitě také velmi pracný způsob literárního zpracování. Čtenář si udělá o časech minulých konkrétní představu bez toho, aby byl zavalený fakty a politickými souvislostmi. A je tam humor, skrytý, jemný, ženský. Strašně dlouho jsem hledala recept na vitacitový koláč a on tam je - díky! (od ER)
Štítky knihy
kuchařky cestování gastronomie rok 2000 kuchařské recepty
Milá knížka a připomenutí toho, jak se v Čechách jedlo a cestovalo v devadesátých letech a okolo roku 2000. Bylo zajímavé zavzpomínat na to, jak ještě hodně ingrediencí na vaření nebylo samozřejmostí. Úsměvné bylo autorčino vzpomínání na ubytování v českých hotelech a penzionech v tomto období nebo na to, jak začínaly cestovky. Mě jakožto knihovnici z menšího města potěšily i vzpomínky na práci a oslavu v knihovně.