1972Sixo komentáře u knih
Tak skôr prelistované, ako prečítané. Na to, že je to katalóg z výstavy , tak tomu chýba odborné slovo kurátora. Za text je tam len štrukturovaná biografia. Obrázky - fajn, no väčšina už bola publikovaná a niektoré zaberajú len pol strany a paradoxne práve niektoré "geografické", ktorým je venovaná výstava, pritom niekde sú aj cele prázdne strany. Mierne sklamanie.
Nemám problém dať 5 hviezd. Veľmi príjemne retro dobrodružstvo tak typické z medzivojnového obdobia. Neohrozený hrdinovia, striedajú zem - voda - vzduch, proti nepriateľovi impéria. A sympatický tínedžer Ginger ich doslova vytiahne z každého problému.
Netreba v tých príbehoch hľadať klasický dej typu úvod - jadro - záver. Je to dobová freska, vytrhnutá zo života, hoci vymyslená - mohla sa stať. A určite sa mnoho takýchto skutkov aj stalo a boli zabudnuté. Kresba je detailná, jemná a predcízna. Nádherné ženy striedajú ako protipóly brutálny chlapi (až na výnimky). Erotika hraničiaca so soft-pornom prelínajúca sa oboma príbehmi to riadne okorenila. Ani brutalite nie je venované toľko obrázkov. Oproti tomu je krajina detailne nádherná a negýčovo snová a veľmi atmosferická. Nič pre mainstreamového čitateľa.
Fajná zimná atmosféra nahráva slušnému príbehu, no detektívne orgie sa nekonajú. Príbeh posúvajú len jednotlivé výsluchy podozrivých, kde sám pan Červenák odvracia zrak od Jarošových praktík. Škoda! Tak v polovici sa to začne nabaľovať napetím a príjemne zapletať. Najlepšie sú posledné state (Jaroš - Štajnovo potomstvo), ktoré idú mimo hlavnú dejovú líniu. Tam príbeh dostáva ďalší rozmer, ktorý sa začal sľubne vyvíjať, ale ostal nedokončený. Pokračovanie nabudúce.
Veľmi príjemné retro, jak v príbehu, tak aj v kresbe. Tak tá drobnokresba by si zaslúžila aj väčší papier, niektoré obrázky boli neskutočné detailné a plné vtípkov a pritom epické. Moje oči dostali riadne zabrať. Stálo to za to!
Veľmi dobrá dvojkniha v jednej. Realistická krimi sa láme tak v polovici na "starého dobrého Kinga". Veľmi ma potešil (a prekvapil) príchod postavy z predošlej Kingovej krimi série. Celá kniha šľape ako príslovečný dobre namazaný stroj až na trochu urýchlené zúčtovanie, preto bodík dolu.
Vypichnem chyby (aspoň pre mňa), lebo ináč je to stále vysoká úroveň a fest čitateľné. Úlohy bohatierov sú dosť upozadené na úkor bojových stratégii. Rýchlo sa menia charaktery postáv (takže už pomaly niet komu držať palce). Mimo Koščeja mi tam absentovali fantastické motívy. Ale pokračovaniu by som aj tak neodolal - ak ešte dáke vznikne.
Dobrodružná krimi, s prímesou mystična, humoru a prekvapivo - erotiky. Slušná atmosféra himalájskych kláštorov, okolia i popisom náboženských tradícií mníchov. Napísane s nadhľadom a štýlom 50tých rokov, čiže sa nebere až tak vážne. Trochu mi tam vadili zo začiatku zameniteľné postavy - bolo ich neúrekom.
Takto by mala vyzerať perla europského komiksu. Bez výhrad!
Na to, že to písal koncom 80tých rokov je to veľmi aktuálna kniha a originálny nápad. Kam ľudstvo speje? Okrem sci-fi hororu tu máme na pretras aj filozofické a etické otázky bytia. Obe žánre sa perfektne prelínajú a navzájom dopĺňajú. Nechýbajú svojské postavy a sem tam aj humor.
Milé, skorostrašidelné. Nie nepodobné Lovecraftovi, plné poetiky ale aj romantiky krajiny.
Nebyť nádherných ilustrácií majstra Buriana, tak dám len 3 hviezdičky. Detsky naivné, ale nie okúzľujúce, dobrodružstvo z praveku, kde prvá polovica knihy sú len akési epizódy, chronologicky aj zameniteľné. V druhej polovici sa dej dramaticky vystupňuje do žiaľ predvídateľného finále.
Nepokryte, staromilsky som sa bavil. Dobrodružná romanca sťa western, z južnej Afriky z čias diamantovej horúčky, bez pridanej fantastickej hodnoty.
Najprv atmosfericko mrazivé a brutal horor. Potom sa to nachýli na sci-fi katastrofickú rovinu s mystickým presahom a koniec ... no, nebudem prezrádzať. Mám pocit, že keď to Koontz písal (1983) asi sa trochu inšpiroval vo: https://www.csfd.cz/film/1329-vec/prehled/ z roku 1982.
Vidno, že Ďuro Larssen chodil do školy k Tolkienovy a Howardovy. A aj keď je to také nezávislé pokračovanie "Meča z Thormarenu" je to oveľa lepšie. Je to všetko také, že menej klišé. Postavy, aj dej sú lepšie prepracované, takže sem tam vykukne nejaké prekvápko. Len s tými dialógmi si nedal ešte veľa práce a mená sú všetky také nordické, sem tam sa pletú. No na pubertálny vek autora, je to celkom pecka.
Pútavo a slušne napísané. Mix Von Dänikena, Browna a Crichtonovho "Konga" sa veľmi podaril. Veda je spopularizovaná, akcia nápaditá, postavy sympatické, včetne zvieracích. Len jedna výčitka voči tomu, ... to musia byť všetky konce tak akčno-katastrofické? Potom jasne že nezostane kameň na kameni. Kde je starý dobrý Indiana Jones, ktorý sa vzdal náckom, len aby nezničili archu zmluvy?
Mám rád komiksy a mám rád aj Conana Cimmerského a jedno z druhým fest ladí. Jasne že som si to užil. Asi najlepší je prostredný príbeh, asi preto že je podľa asi najlepšej Howardovej poviedky: Kráľovná čierneho pobrežia. Konečne žena v príbehu nie je len erotická pomôcka, aj keď tam boli celkom naturalistické soft... obrázky. Až na to, že práve na jeho kresbách mi najviac vadí skratkovitosť a inklinácia ku karikatúre. Ostatné - prví a tretí, sú nadštandardné čo do kresby, aj keď je každý trochu výtvarne iný a scenáristický parádne prevedený. Húh - dúfam že vyjdu aj ostatné diely.