1v8na 1v8na komentáře u knih

Léto s kovbojem Léto s kovbojem Jaromíra Kolárová

Příběh je velmi pěkný, líbil se mi, stejně jako se mi líbilo i filmové zpracování.

25.08.2014 4 z 5

Němá barikáda Němá barikáda Jan Drda

spoiler - příběhy jsou velice poutavé a pomohly mi vytvořit obraz o tom, jak asi přibližně vypadala druhá světová válka. Nejvíce se mi líbila povídka Vyšší princip. Byla z prostředí školních lavic. Nedokážu si představit, že bych měla být zabita, jen proto, že jsem souhlasila s nějakým činem.

08.08.2014 5 z 5

Zimní drak Zimní drak Troon Harrison

Příběh byl velmi emoční a parádně propracovaný. Ilustrace úžasně doplňovaly samotný děj a jsou nádherně zpracovány. Kniha suprově ukazuje čtenářům různé emoce a jak s nimi může člověk, ať už dospělý nebo i dítko pracovat. Zkrátka nádherný příběh.

06.10.2024 5 z 5

Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Kniha byla velmi čtivá a měla rozhodně spád.
Musím říct, že mě samotný případ zaujal a hlavně jeho konec - opravdu jim to stačilo, aby to měly vyřešeno? Mě to prostě nesedělo a myslím, že v případě Vojty tam hrál někdo jiný.
Zároveň mě zaujalo, jak do příběhu zapadalo i řešení soukromého života Laury.
Třetí díl si určitě přečtu

29.05.2024 5 z 5

Tajemství mého otce Tajemství mého otce Rachel Givney

Příběh mě hodně zaujal a velmi mne oslovil. Sice bych ho neoznačovala štítkem druhé světové války, protože je to jen okrajové.
Příběh nám ukazuje lidskou sílu a rodičovskou lásku k dítěti. Obdivuju tu sílu Dominika, čeho všeho byl schopný a co vše dokázal.
Ten závěr mě opravdu dostal. I slza mi ukápla.
Jen bych ocenila i epilog - zajímalo by mě, zda se po válce ještě Marie se svým rodičem setkala.

06.05.2024 5 z 5

Nacistova dcera Nacistova dcera Max Czornyj

Kniha mě zaujala tématem pohrávání si s myslí. Je zajímavé, jak se mysl vypořádává s traumaty a některé zasune hluboko do šuplíku a zavře je tam.
Je zde téma nejen druhé světové války, ale taky Alzheimera a to mě fascinovalo. Chvílemi v popise hrdinky, která Alzheimerem trpí, nevíte co se opravdu děje, ale je to čirá skutečnost.
Kapitoly jsou krátké.
Za mě to byla zajímavá kniha.

07.12.2023 4 z 5

Vězňova žena Vězňova žena Maggie Brookes

Kniha měla spád, byla čtivá a zajímavá.
Knih d tématem druhé světové války jsem přečetla celkem dost. Tahle byla jiná v tom, že byla o válečných zajatcích. O nich jsem doposud nečetla.
Je až s podivem, co vše dokáže vůle přežít. Líbila se mi odvaha, láska, podpora, přátelství, odhodlanost - celá kniha byla emocemi velmi nabitá.
Jediné, co hodnotím trochu negativně, je chybějící pořádný epilog, kde by bylo sděleno, jak dopadla matka s bratrem od Izzy, jestli se Izzy a Bill dostali do Anglie, jak se jim tam žilo a tak podobně

06.08.2023 4 z 5

Lovkyně Lovkyně Kate Quinn

Kniha mě celkem překvapila - máme zde čtyři lidi - Annu, Jordan, Ninu a Iana - každý je jiný, každý má jiný charakter a přesto se jejich životní osudy protnou a zamotají.
Příběh je psán jak z pohledu součastnosti tak i minulosti, tedy retrospektivně.
Finále je grandiózní.
I přes to že v knize byly některé části velmi natáhnuté, příběh měl bavik a dokázal mě strhnout.
Jde o moji první knihu od autorky, určitě nebude poslední.

14.05.2023 4 z 5

Mé lži Mé lži Heather Gudenkauf

Příběh mě naprosto pohltil. Líbilo se mi a oceňovala jsem, že byl psán z více pohledů - Eve (linka v minulosti), Nola a Maggie (linky v přítomnosti) - mohla jsem tak udělat si obrázek o myšlenkách a fungování i ostatních postav.
Nejvíc mě dostávala Nola - její myšlení, fungování a to, jak se neuměla vypořádat se situací a jak situace řešila po svém.
Líbí se mi, že příběh je nepředvídatelný - snažila jsem se uhodnout, kdo je vrah, ale nepovedlo se mi to.
Nejde o žádný dramatický a složitý thriller - jde o pohodové ubíhající thrillerové čtení.

04.05.2023 5 z 5

Žena s modrou hvězdou Žena s modrou hvězdou Pam Jenoff

Příběh byl neuvěřitelně silný, emotivní, neskutečně bolestný, ale i citový. Líbí se mi odvaha obou hrdinek, jak se snaží vypořádat s nástrahami 2. Světové války.
Je to něco neuvěřitelného.
Kniha byla neskutečně čtivá.
Neměli bychom zapomínat na křivdy, které se v minulosti děly.

07.04.2023 5 z 5

Vlak do Samarkandu Vlak do Samarkandu Guzel Jachina

Jde o mojí první knihu od autorky.

Ze začátku jsem z ní měla rozporuplné pocity. Některé pasáže mi přišly natáhnute. Pak jsem se ale zacetla a mělo to spád.

Líbí se mi jak se vykresluje historie Ruska.

Knihu si určitě ještě někdy přečtu.....

27.03.2023 4 z 5

Začít znovu Začít znovu Mona Kasten

Příběh se mi hodně líbil. Po sérii čtení thrillerů a detektivek jsem potřebovala změnu a tohle stálo za to.
Allie mi byla velmi sympatická. Líbilo se mi, její odhodlání vyrovnat se s minulostí a postavit se na vlastní nohy.
Kaden mi přišel taky jako sympaťák - i když se chvílemi choval jak vůl, ale chápala jsem ho.
Kniha měla spád, četla se rychle.
Za mě byla super.
Už teď se těším na druhý díl o Dawn a Spencerovi.

13.11.2022 5 z 5

Sametový domov Sametový domov Vesna Evans - Tvrtković

Kniha má neuvěřitelně silný příběh, ve kterém se Mája vypořádává s válečným konfliktem v zemi, z které pochází, přestěhování se do jiné země, žvýkání si v ní, puberta...
Je ude příliš moc silných a vážných témat k zamyšlení.
S knihou dostáváte pocit, že jste rádi za to, co máte a kde jste.
Dost mě to odrovnalo, o to vic, když jsem v době čtení byla na dovolené a udělali jsme si výlet do Bosny

02.10.2022 5 z 5

Možná jednou Možná jednou Colleen Hoover

Příběh byl velmi čtivý. Četla jsen předtím thrillery, tak jsem chtěla něco romantického a byla to parádní volba.
Oba hrdinové mi byli velmi sympatičtí.
Příběh byl parádně romantický. Líbí se mi, že byl psaný jak z pohledu Sydney tak i z pohledu Ridge.
Ridge je ta nejlepší mužská postava, o které jsem za poslední dny četla - měl výborné charisma, smysl pro spravedlnost, upřímnost, férovost, jeho upřímnou lásku...
Příběh je plný emocí - lásky, touhy, přátelství, stanovování si priorit, ale i zrady, nevěry, nerozhodnosti.
Co přidalo knize na zajímavosti je soundtrack písní.

06.08.2022 5 z 5

Říše divů Říše divů Jennifer Cody Epstein

(SPOILER) Kniha byla pro mě chvílemi průměrná - byly v ní místa, která jsem hltala a potřebovala vědět jak to bude dál. Ale měla i tzv. hluchá místa, kde se mi děj táhl.
Vylepšilo to však to, že každá kapitola byla psána z pohledu jiné hrdinky a jiného časového úseku.
Téma knihy je velmi zajímavé - nejlepší přítelkyně, rozdělí je politická a válečná situace v zemi a ve světě. A poté se to s nimi táhne celý život a neskutečně jim to ubližuje, drtí je to a tahá je to ke dnu.
Jsou ale dvě otázky, které mi zůstaly nezodpovězené ohledně Ilse: opravdu byla zrádce? A proč byla tak citově chladná k Avě?

05.07.2022 4 z 5

V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Z knížky mám rozporuplné pocity. Nevím jestli kniha nesedla mě nebo je to spisovatelkou, ame já měla s touhle knihou problém. Dělalo mi problém se začíst, některé pasáže mi přišly šíleně překombinované. Bylo to takové chvíli nahoru, chvíli dolů. Hrdinka mi přišla, že chvíli jí je přes třicet a chvíli je jak pubertální patnáctka.
Bohužel mi tato kniha nesedla.
Za zavřenými dveřmi a nebo Dilema mi přišlo lepší.

16.06.2022 2 z 5

Šumavská strašidla Šumavská strašidla Petr Mazný

Pohádky byly čtivé - byly kratší než je běžné - to je dáno tím, že vycházejí z bájí a pověstí. Z pohádek plyne poučení. Učí rozeznávat mezi dobrem a zlem. Kniha je psaná velkým písmem - mohou ji číst i začínající čtenáři.
Je velmi bohatá na ilustrace - krásně to dokresluje autentičnost příběhů.
Nejvíc mě překvapila mapka Šumavy.

24.05.2022 5 z 5

Přítelkyně Přítelkyně Táňa Keleová-Vasilková

Šlo o běžný čtivý ze života. Některé situace mi přišly velmi vtipné, u některých mi bylo hrdinek líto. Příběh byl čtivý a bavil mě.
Jediná nevýhoda - velmi dlouhé kapitoly.

14.03.2022 4 z 5

Děti s hvězdou Děti s hvězdou Mario Escobar

Tohle byla od autora první kniha, kterou jsem četla. Osvětimskou ukolébavku jsem ještě nečetla a neměla jsem tedy s čím porovnávat kvalitu spisovatelova psaní.
Mě osobně se kniha líbila. Jsem z ní nadšená.
Kniha měla krátké kapitoly, což podporovalo její čtivost. Jacob a Moses mi byli sympatičtí.
Podle mého je poselství příběhu v tom, že i když si myslíme, že jsme totálně na dně, vždy je naděje, dobré srdce a víra v lidskost to, co nás může vytáhnout nahoru.
Knihu jsem brala jako příběh, který je inspirován hrůzami druhé světové války, nikoliv jako knihu, která vychází a popisuje jen fakta. Takže mne kniha nezklamala. Naopak jsem si ji užívala.
Oceňovala jsem i historické upřesnění a chronologické seřazení průběhu války.
A totálně mě odrovnaly otázky k diskuzi:
Malý Jacob prohlásil: "Vždycky si musíme vybírat mezi láskou a strachem." Co se stane, když si vybereme strach?

12.01.2022 4 z 5

A zrodí se píseň A zrodí se píseň Samantha Shannon

Kniha byla velmi čtivá. Nechybělo dobrodružství, napětí, akce, boj o život, ale i láska, cit a přátelství.
Velmi oceňuji i to, že každý díl série je něčím novým a dokáže překvapit. Máme stále co objevovat.
Refájci jsou pro mě velkým lákadlem a velmi mě potěšilo, že v knize byli hned od začátku.
Strážce je pro mě jednička.
Jsem velmi zvědavá, na knihu Když spadne maska. Už se těším.

12.01.2022 5 z 5