absa2611
![O kolečko míň (můj život s autismem) O kolečko míň (můj život s autismem)](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237595/o-kolecko-min-muj-zivot-s-autismem-237595.jpg?v=1422464791)
Jsem autistka, kniha by mi měla být blízká. Nebyla. Nezaujala. Vše podstatné vystihla Inka063 ve svém dlouhém komentáři. Netřeba psát totéž...
Škoda, je to první kniha od autisty, která se mi nelíbila a se kterou se nemůžu ztotožnit.
Jako náhled do mysli autistů, přestože autismus má opravdu široké spektrum, nedoporučuji.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Podvrh Podvrh](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513779/podvrh-sqe-513779.png?v=1681994272)
Souzním s komentářem níže od "MiskaMa".
Fajn oddechovka; i já dávám ***.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Časovaná bomba Časovaná bomba](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420705/casovana-bomba-wAO-420705.jpg?v=1568440208)
Fajn rychlovka, pachatel mi byl sice byl znám už od samého začátku knihy, přesto se to četlo dobře a příběh utíkal velmi rychle - přečteno za jedno deštivé odpoledne...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Knihovna na Páté avenue Knihovna na Páté avenue](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516624/knihovna-na-pate-avenue-KzC-516624.jpg?v=1685739666)
Poslední dobou často čtu knihy s více dějovými liniemi, což mi docela dost vadí.
Samozřejmě, že to mělo, vzhledem k příběhu, svůj důvod a příběh obou linek se na konci knihy spojil, četlo se mi ale hůř a kniha mě zas tak moc nezaujala.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nádech do ticha Nádech do ticha](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412853/nadech-do-ticha-K2D-412853.jpeg?v=1559738297)
Nebudu psát, že je tato kniha výborná. Není. Je děsivá. Ale výborně napsaná.
Velice dobře popsané psychologické drama, které každému nesedne. Chápu. Přesto se velice ohrazuji proti hodnocení "odpad". Dotyčný/á vůbec nepochopil/a, že tyto hrůzy se (bohužel) dějí a autorka pouze bravurně popsala myšlení a následné pocity jednotlivých postav.
Doporučuji. Není to lehké čtení, věřím ale, že své čtenáře si najde, stejně, jako si našla mě.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vše, co k tobě cítím Vše, co k tobě cítím](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492097/vse-co-k-tobe-citim-Eim-492097.jpg?v=1651044761)
Velice milá oddechovka. Romantiku často nečtu, teď se mi ale hodila, coby pauza mezi všemi thrillery, detektivkami a sci-fi, které tvoří převážnou většinu toho, co běžně čtu.
Autorčin styl psaní mi velmi vyhovuje, ráda se hned pustím do druhého dílu této série.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Neúprosný Měsíc Neúprosný Měsíc](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516635/neuprosny-mesic-j4d-516635.jpg?v=1685739322)
Třetí díl je velké zklamání.
Pročetla jsem si několik zdejších komentářů a musím s nimi, bohužel, souhlasit.
Na první dvě knihy, které byly skvělé, tato kniha prostě nemá, i když vyloženě špatná také není. Velká škoda, že autorka děj přenesla na zem k Nicole.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Počítání hvězd Počítání hvězd](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475866/pocitani-hvezd-sof-475866.jpg?v=1633279123)
Výborný první díl této doslova vědecké fikce.
V příběhu jde o dopad meteoritu na velkou část USA, urychlený rozvoj kosmonautiky a snahu vyřešit přesunutí lidstva z umírající planety pryč, konkrétně na Měsíc a Mars.
Autorka si skvěle nastudovala vše o létání do vesmíru, radila se s odborníky a bylo to znát.
Přestože kniha nepřekypuje "akčností", napnutá jsem byla od začátku do konce a hlavní hrdince jsem držela palce.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hlídka na konci vesmíru Hlídka na konci vesmíru](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485090/hlidka-na-konci-vesmiru-CN1-485090.jpg?v=1639751617)
Skvělá, skvělá a ještě jednou skvělá... To je série Rozhraní od J. S. Dewesové.
Po dlouhé řadě thrillerů a detektivek mé srdce milovníka dobré sci-fi vyprahlé touhou po pořádné "scifárně" sáhlo po Hlídce a hned poté i po Flotile.
A jsem ztracena...
Chci víc! Rakeová a její parta mě dostala. Toužím vědět, jak to bude dál, jestli se jim povede vše, co se podle konce druhého dílu ještě má stát...
Výborná science-fiction. Velice doporučuji!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Flotila zatracených Flotila zatracených](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508038/flotila-zatracenych-65acc979071f1.jpg?v=1705822585)
Skvělá, skvělá a ještě jednou skvělá... To je série Rozhraní od J. S. Dewesové.
A jsem ztracena...
Výborná science-fiction. Velice doporučuji!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kostlivec Kostlivec](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508146/kostlivec-ika-508146.jpg?v=1677133106)
Kniha mě zaujala obálkou a výběr se vyplatil. Napínavá od začátku až do konce, četlo se to samo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Aspergerka - Posila pro ženy s Aspergerovým syndromem Aspergerka - Posila pro ženy s Aspergerovým syndromem](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384712/aspergerka-posila-pro-zeny-s-asperg-NlW-384712.jpg?v=1541352227)
Pro mě, coby aspergerku, přínosná knížka.
Pomohla mi vyznat se v sobě, pochopit, že nejsem z jiné planety, což jsem si skoro padesát let myslela, zjistit, že je nás takových víc.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Metro 2034 Metro 2034](https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88195/metro-metro-2034-KdN-88195.jpg?v=1421270439)
Zvládla jsem všechny tři díly, ale asi nejspíš jen ze setrvačnosti...
První díl ušel, doufala jsem že druhý bude lepší, což byl (ten se mi "líbil" nejvíc), třetí byl nudný a ten konec mě vyloženě naštval. Celou sérii hodnotím jako velmi slabou.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Metro 2033 Metro 2033](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/216186/metro-2033-216186.jpg?v=1406134101)
Zvládla jsem všechny tři díly, ale asi nejspíš jen ze setrvačnosti...
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![A každé ráno je cesta domů delší a delší A každé ráno je cesta domů delší a delší](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366045/a-kazde-rano-je-cesta-domu-delsi-a--YKQ-366045.jpeg?v=1514664731)
Pro mě asi nejslabší ze všech Backmanových knih. Moc abstrakce...
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Poslední pes na Zemi Poslední pes na Zemi](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449528/posledni-pes-na-zemi-H7C-449528.jpg?v=1596632681)
Velké zklamání. To je pocit, který ve mně zůstává po přečtení této knihy. První dvě, které jsem od Adriana Walkera četla, byly skvělé, já byla nadšená a nešetřila superlativy.
Když jsem ale začala se čtením Posledního psa, prožila jsem zároveň šok, zklamání a hlavně znechucení.
Proč autor příběh s určitým potenciálem dokonale zničil tou odpornou vyjadřovací žumpou? Vážně bylo nutné do knihy nacpat tolik sprostých slov? Šlo to přece napsat i jinak, vyjadřování psa mohlo být plné humoru, hovorových výrazů, aby každý čtenář pochopil, že je Lineker obyčejný vořech...
Nejsem žádný puritán, občas je snad i vhodné nějaké to ostřejší slovo použít, ale toto se fakt nedalo číst. Snad za to částečně může i překlad; nevím, originál jsem neviděla...
Abych knihu byla schopná dočíst, kapitoly, ve kterých mluví Lineker, jsem rychle přelétávala.
Jsem opravdu velmi zklamaná. Víc, než dvě hvězdičky dát nemůžu a mrzí mě to. Příběh nebyl špatný; kdyby nebylo nevhodně uchopené formy vyprávění, určitě by dostal daleko víc. Škoda.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Běžecký klub na konci světa Běžecký klub na konci světa](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321212/bezecky-klub-na-konci-sveta-Ugq-321212.jpg?v=1528482846)
Nádherná kniha. Druhý román, který jsem od pana Walkera četla (první byl Syn lidstva); naprosto odlišný, neméně krásný.
Tento příběh mě vzal za srdce, nemohla jsem se od něj odtrhnout (přečteno během několika hodin) a na konci mi bylo fakt hodně smutno. Tušila jsem, jak to skončí, přesto mě to dostalo...
To, jak autor popisoval běhání, to, co se při běhu v člověku odehrává, včetně myšlenek, mi velmi připomnělo mé běžecké pocity.
Mám ráda katastrofické knihy, tahle však byla ještě něco víc.
Ráda bych dala aspoň deset hvězdiček. Doporučuji!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kavárnička v Kábulu Kavárnička v Kábulu](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/247542/kavarnicka-v-kabulu-IG7-247542.jpg?v=1431551721)
Pěkná knížka, jako bonus poslechnuta v moc povedené audioverzi. Těším se, až si přečtu pokračování.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Andělé smrti Andělé smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412851/andele-smrti-IhM-412851.png?v=1663071145)
Průměrná detektivka. Neurazí, nenadchne. Dál v sérii pokračovat nebudu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Báječný krámek s čokoládou Báječný krámek s čokoládou](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207729/bajecny-kramek-s-cokoladou-u6r-207729.png?v=1609347037)
Milá oddechovka. Poslouchala jsem ji v audioverzi u pletení.