Afilada

Útlé mistrovské dílko, na malé ploše vykresluje "lepší" rodinu na maloměstě za první republiky. Vtipné, pravdivé, zábavné.

K plnému pochopení těchto básní je třeba znát jihoamerické reálie i jihoamerickou historii, pak lze dílo P.Nerudy hodnotit velmi vysoko.
Jednu hvězdičku mu ubírám za jeho (byť poctivé) popletené politické postoje, které dovedly Chile v r. 1973 na okraj propasti. Propasti, ve které se dnes nachází Venezuela a Kuba.

Kniha snese nejvyšší nároky, ostatně jako všechny počiny dnes již bohužel zaniklého nakladatelství Titanik.
Pro zájemce o naši technickou historii jde o nepostradatelný titul.

Takhle si představuji špičkovou českou literaturu. Paní Pilátová, smekám.

Vynikající ilustrace Kamila Lhotáka, již i proto jsem knihu neposlal dál. Kdysi jsem byl zblblý sovětskou propagandou, takže jsem si knihu tehdy rád přečetl a hodnotil ji velmi vysoko. Literárně to skutečně funguje dodnes, ale věcně jde o zjevný cíl "navalit nám šrouby do hlavy", tedy nekriticky a bezpodmínečně milovat Sovětský svaz, zemi, která na základě marxismu-leninismu-stalinismu chtěla získat násilnou světovládu a na dost velkém území se jí to bohužel skutečně povedlo. Stálo to mnoho desítek milionů lidských životů a stamiliony životů poničených.... Z marx-lenin-stalinské katastrofy jsme se dodnes úplně nevyhrabali
ps - mám vydání z r. 1966, nakladatelství Svět sovětů č. 1062

Jihočeské pohlazení na duši. Z básní vyzařuje klid a mír. vnitřní vyrovnanost se světem i sám se sebou.
Odkazy na Kleť, Český Krumlov, České Budějovice, Malši.
Zdravá jihočeská příroda (60. léta) se prolíná s intimními pocity.

Práce pana Černého považuji za kvalitní, moderní, vyslovující se k aktuálním otázkám. Fandím mu.
Trochu mne zarazil název knihy. ač mám uvedenou aktivitu velmi rád, ač mne její zobrazení/vyjádření v literatuře, fotografii, filmu, sochařství atd. velmi zajímá, tak uvedený výraz názvu knihy přesto považuji za příliš vulgární na to, aby to byl název seriózní publikace.

Doporučuji, nádherná pozitivní poezie. Zajímavostí je zhudebnění, které v r. 1978 skvěle provedl Jan Spálený. Lze najít na youtube.

V druhé polovině 90. let byl Viewegh na vrcholu svých tvůrčích sil. Zachycoval velmi dobře stav a vývoj (části) české společnosti, tedy těch ekonomicky a společensky úspěšných, mezi něž také patřil on sám.
Název souboru povídek je poněkud zavádějící, sex je zde jen jednou z mnoha rovin toho, co jsme tehdy žili.
Čtivé, svěží, pravdivé.

Velmi dobrá znalost mentality a poměrů karibské oblasti. Jde o alegorii na režimy na Haiti a na Kubě. Literárně to sice není Hemingway, takže dávám o dvě hvězdičky méně, nicméně za přečtení tato kniha určitě stojí, možná, že časem se k ní ještě vrátím.

Ne vždy mám chuť "řešit" všechny záludnosti smyslu světa a bytí. Někdy si potřebuji jen vyčistit hlavu, hodit starosti za hlavu. Takováto kniha se k tomu báječně hodí.

Jsem moc rád, že vznikají úlety, tedy když autor umí psát, což v případě Váchala naštěstí platí.

Četl jsem na doporučení. Nejde o obyčejný příběh psychopata, skvělé zasazení do historie, hluboká znalost lidských slabostí a tužeb. Tato kniha má své trvalé místo na slunci.

Nesvadbová se teprve učí psát, nedokáže popsat atmosféru, prostředí, náladu, jde přímo na podstatu sdělení. Ale bohužel je to těkavé a možná i (bezdůvodně) lehce exhibicionistické.
Třeba budou její příští knížky lepší.

Kritikou i čtenáři vysoce ceněné dílo. Já jsem se dost ztrácel, možná moje chyba.

Lehké, bez ambicí vyšší literatury. Cílem je, aby se dílko dobře prodávalo a kupující dostal to, co chce, tedy nesložité zápletky a sex.
Ve svém oboru to není špatná kniha.

Číst Otu Pavla, to je pohlazení duše. A to i tehdy, když píše o okupaci a o nacistech. Ota Pavel dokáže popsat i hrůzu tak, že se Vám neroztřesou kolena.
V trochu lepších dobách píše o sportovcích tak, že mu věříte každé slovo.
Úžasný autor.

Příjemný erotický román z univerzitního prostředí, nečekejme hluboké myšlenky o smyslu bytí.

Čtivé, uvěřitelné a asi i upřímné, je vidět, že ani (zdánlivě) pevná moderní žena nemá na růžích ustláno, že v ní mohou náhle "bouchnout saze" a stane se pak jen hříčkou svých vlastních emocí.

Zjevení za normalizace, 1971, Mišík zpívá Kainarovy básně/texty a Josef Kainar vydává v Československém spisovateli, v edici Hu-sa(k), opravdu.
Hu-sa, toť humor-satira.