Ailee komentáře u knih
Na to, že jsem po prvním díle chvíli uvažovala, zda budu v sérii vůbec pokračovat, mě tenhle díl dostal. Ten Artemisův vývoj je prostě úžasný. A ten konec? Culila jsem se po celou dobu a ještě tři hodiny potom! Až mě zamrazilo, když se z Artyho stalo na poslední stránce to, kým byl na začátku. Ale nebyl by to Artemis. kdyby neměl zadní vrátka!
Podařené pokračování prvního dílu. Artemis je pořád skrček, kterého by nejspíš většina dospělých uškrtila ve spánku, ale začíná se nám pěkně vyvíjet. Pořád mi trošku vadí styl, jakým je příběh psaný, ale ten neotřelý originální příběh za tu trochu námahy stojí. Alespoň jednou.
Tři hvězdičky knize dám, ale jen za originální a nápaditý svět. Originalita tomu nechyběla, ale číst se to moc nedalo. Prostě mi nesedl styl. Kniha se mi táhla a ne a ne skončit. Tuto sérii bohužel nedočtu.
Mám ráda takovéhle dětské knihy. Člověk u nich nemusí nad ničím přemýšlet. Byla jsem hlavně zvědavá na ten nápad "můj táta je ďábel", který se povedl. A Angel byla uvěřitelná mladá hrdinka, i když trošku naivní, ale kdo v jejím roku nebyl?
Konečně kniha, která mě i po skončení druhého dílu stále nechává v nejistotě. Můj problém je, že u většiny knih vím, jak dopadnou, a co se přesně stane, či kdo stojí za zradou. Tady ne. Mám teorie, tuším, že i správné, ale pořád to nemůžu říct jistě. A to mě neuvěřitelně baví! Celých pět hvězd si kniha sice asi nezaslouží, ale méně také dát nemůžu. A co teprve ten nečekaný konec? Asi nevydržím, abych se okamžitě nevrhla na pokračování!
Jediné, co mi u této knihy trochu kazí potěšení je fakt, že obšírné detailní popisy děj zbytečně moc natahují. Ano, jsou krásné, ale někdy by neuškodilo, aby jich bylo méně. Zvlášť v "akčních" částech knihy. Tam se pak ztrácí to napětí. Konec mě rozesmutnil, ale nebylo to napsané tak, aby mě to rozplakalo. Rozhodně se však nemůže knize odepřít brilantní nápad a originalita. :-)
Tohle byla hodně nezvyklá kniha pro děti. No, co, tak jsem jí odrostla, ale byla jsem zvědavá. Jako dítko jsem se k ní nedostala, tak jsem to chtěla dohnat. Kombinace víl a skřítků z lidových pověstí a legend, spolu s moderní technologií? Proč ne! Myslím, že zpracovat se to povedlo celkem dobře. Zároveň je kniha psaná stylem, na který nejsem moc zvyklá, ale když si na to člověk zvykl, už mu to ani nepřišlo. Asi to není kniha, ke které bych se někdy chtěla vracet, ale rozhodně budu pokračovat v dalších dílech.
Trošku mi vadí, jak je děj popisován v přítomném čase. Je to trošku nezvyk. Ale jinak mi přijde nápaditý a originální. Je to psáno skutečně velmi stručně, takže kdyby nebylo na knize 10+ doporučovala bych to i mladším čtenářům k "rozečtení".
Prostě pecka. Tuhle sérii jsem nečetla poprvé a ani naposledy a užívala jsem si každý kousek, i když už ji znám skoro zpaměti. Jasně, Suze mi vážně někdy přišla neuvěřitelně natvrdlá, ale bez toho by to asi ani nebylo ono. Takže až na ten ne moc dobře promyšlený časový paradox... Super!
Přemýšlela jsem, proč má kniha pro děti označení 10+, a už to celkem chápu. Autoři se vůbec neštítili, aby jejich postavy používaly vulgární slova (co si budeme povídat, všechny děti v jejich věku je stejně znají).
Ale i když mě to zpočátku zaskočilo, až tak mi to nevadilo. Trošku jsem si musela zvyknout na styl, protože je to psané skutečně jednoduše, bez popisů a vycpávek. Knížka je skutečně jednohubka v pravém slova smyslu, na její přečtení stačí dvě, tři hodiny. Ale přesto mám pocit, že jí nic nechybělo. Na konci mě napadlo, že je tam přesně tolik děje, kolik by dalo na jeden díl 45 minutového seriálu. :-) I když nejsem cílová skupinu, rozhodně budu v sérii pokračovat.
Ucházející konec série. Nijak extra napínavý, ale celkem dobře vyřešený.
Chvílemi mě sice vytáčelo, jak ze sebe Suze v jednom kuse dělala chudinku, kterou nikdo nemá rád, ale... je jí šestnáct! Je prostě trochu hloupá a naivní, než z toho vyroste. :-) Prostě další super díl Mediátora, který jsem přečetla během pár hodin, třebaže už jsem měla pocit, že mám v očích písek a měla bych jít spát. Co naplat? Některé knihy prostě nejde odložit!
P.s.: Velké plus je, že konečně začala bráchům říkat jmény. Konečně si Jaka a Brada nepletu!
Konec mě skutečně zaskočil. Věděla jsem, že se ještě něco stane, bez toho by to byl mizerný konec. Tušila jsem zradu, ale ne to, co se nakonec stalo. Autorům této série se podařilo mě dokonale obelhat. Tahali mě za nos až do šestého dílu! To už je co říct! :-)
Ač mi někdy Susannah přijde značně natvrdlá a svými řečmi mě dohání k šílenství (nemluvě, že nespisovných tvarů je v celém ději až přespříliš), nemůžu si pomoct, abych tuhle sérii prostě nemilovala. Moje srdcovka už od dětství a rozhodně ji nečtu naposledy!
Možná trošku slabší než první dva díly, ale pořád srdcovka. Velké plus je, že ubylo opakujících se popisů, co bylo před začátkem prního dílu a všeho potom. Respektivr jsou tyto infomace roztroušené během děje a mnohem lépe to zní.
Dle mého názoru velice povedený reteling klasické pohádky o Sněhurce. Jistě, chybí nám zde sedm trpaslíků, ale místo toho je příběh protkán silnou originální magií a ohnivou silou draků. Nenechte se zmást tím, že v zahraničí vyšly další díly. Příběh je ukončen se vším všudy a rozhodně stojí za přečtení.
Tři a půl, kniha nebyla horší, ani lepší, než Čarověník. Neztratila svůj "nádech domoviny" ani svou originalitu a nápaditost. Co mě však u obouch knih troku mrzely byly konce. Celou dobu děj k něčemu směřuje, k hlavnímu rozuzlení, velkému finále, a když na to konečně dojde, je to odbyté během pár řádků. Troška větší gradace a napětí by jim neuškodilo. Ale celkově se mi knihy líbily, i když to není přímo můj šálek čaje.
Kniha nebyla špatná a četla se docela dobře. Ale rozhodně bych se obešla bez toho, aby mi na každé stránce opkaovali,kdo jak voní, komu se jak lesknou vlasy, že má hlavní hrdinka na krku věčně medailon (vážně, to si z celé knihy budu pamatovat asi navždy)., co všechno ji bolí. Přišla mi trošku moc ufňukaná, i když zas to působilo realistištěji. Za přečtení stojí, ale vracet se k ní už nebudu.
Na začátku mě štvalo příliš dlouhé popisování věcí z minulosti, které jsem se dozvěděla už v prvním díle, ale když se autorka po několika stránách vrhla do "aktuálního" děje kolem mediátorky Sue, nemohla jsem si stěžovat. Ač je knížká útlá, má dvěstě stran, které utíkají pod rukama jako zrychlený film. Čtenář se ani nestihne rozkoukat a už je na konci. Čte se opravdu velice rychle. I když jsem knihu četla před několika lety minimálně dvakrát, nenudila jsem se ani tentokrát. Mediátor prostě vede:-)
Skvělé zakončení skvělé série. Konečné vyvrcholení pětí dílů, bitva i Olymp, která se táhla skoro po většinu knihy, aniž by ztratola na dynamice nebo napětí. Jen to konenčné vyvrcholení mě trošičku zklamalo. Čekala jsem ěnco více velkolepého, ale jako kdyby to Rick najednou utnul. Ale i tak to byla pecka! Rozhodně jsem knihy nečetla naposled a vrátím se k nim.