Aivlis Aivlis komentáře u knih

Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Tentokrát pojdem v hodnotení trošku proti prúdu. Bavila ma Pekárna, Hrad i Domek, ale do Kavárny som sa zaboha nemohla začítať. Nejak mi to celé nerezalo, tak som odkladala a prekladala detektívkami, aby som sa mohla vrátiť do Kavárny odpočinúť si. Knihu som dočítala so sebazaprením, nejak mi hlavná hrdinka nesadla, ani Ben. Pripadali mi ako prerastené deti. Ale aby som iba nekritizovala, tak sa mi páčilo pojatie hygge, to ma fakt bavilo a pohladilo po duši. Rozhodne si prečítam aj ďalšie autorkine knihy, keď budem potrebovať odpočinkovú literatúru.

25.04.2023 2 z 5

Dokonalá tma Dokonalá tma Helen Fields

Dokonalá tma sa mi dobre čítala od prvej stránky. Že boli Ava a Luc každý v inom štáte, im len prospelo. Neriešil sa toľko vzťah, autorka sa viac zamerala na prípady, které boli treba objasniť. Len ťažko sa mi chcelo veriť, že vo vyspelých krajinách može fungovať obchod s bielym mäsom takto zvrátene. Palec hore pre Livelyho, ktorý mi v predchádzajúcich dieloch liezol krkom. V Dokonalej tme dostal nádych normálnosti.

21.04.2023 5 z 5

Genesis Genesis Chris Carter

Kniha je podľa mňa viac rozvláčna, než ostatné, ale nijak jej to neškodí. Autor dávkuje ako obvykle parádnu dávku napätia, strachu, adrenalínu. Bola blbosť začať čítať knihu večer potme, po tretej kapitole som musela Genesis odložiť a pokračovala som až ráno, lebo za svetla som hrdinka! Pokúšala som si odvodiť vraha a hlavne motív, a to na základe názvu - Genesis. Znamená to zrodenie, je to prvá kniha v biblii a z toho som vychádzala. Hľadala som náboženského fanatika a zistila som, že som úplne mimo. Carter vie prekvapiť. A nie raz. Zase som si vydedukovala záver, že muselo ísť o dlhodobú šikanu, ktorá zaútočí na psychiku a človeka doženie až k likvidácii seba samého. Nie, Carter si to urobil po svojom a spúšťačom sebevraždy bol v podstate jeden jediný čin, ale bola to nálož. Trošku zlomyseľne ma teší, že aj Hunter rozmýšľal rovnako :-) Pár vecí ma v knihe zarážalo, ale nechám si to pre seba, pretože by som tým hodne napovedala a to nie je fér pre tých, ktorí sa na Genesis chystajú. Dávam plný počet, jednak mám spisovateľa rada a v každej knihe ma prekvapí schopnosťou vymyslieť a vystavať príbeh, ktorý ma drží a nepustí.

14.03.2023 5 z 5

Ve službách zla Ve službách zla Robert Galbraith (p)

Jednu hviezdičku uberám za rozvláčnosť. Tak o 100 strán menej a bolo by to lepšie.

27.02.2023 4 z 5

Hrad ve Skotsku Hrad ve Skotsku Julie Caplin

"Caplinoviek" mám viac a ordinujem si ich ako odpočinkovú literatúru. Tentokrát som potrebovala spláchnuť jednu obzvlášť nepríjemnú knihu. Asi aj preto oceňujem popis drsnej, ale zároveň malebnej škótskej krajiny a napriek tomu, že všetky Caplinovej knižky sú na jedno brdo, nevadí mi to. Viem, čo mám očakávať. Izzy je šikovná baba do nepohody, nebojí sa práce a kladie doraz na rodinu, pospolitosť a pomoc. Jej matka je živel sám o sebe a keď sa k tomu pripojí druhá podobná - matka tajomného spisovateľa, tak zbohom rodina, to je už prírodná katastrofa :-). Niekedy ma tie dva tak strašne štvali, ale v rozhodných chvíľach stáli pevne na zemi a boli oporou. Vďaka rozmanitosti postáv som sa fakt bavila. Neobjektívne strhávam jednu hviezdičku za popis jedál, ktoré sa tam varia - brala som útokom chladničku. To si teda mohla spisovateľka odpustiť, potvora jedna.

24.02.2023 4 z 5

Osudný slib Osudný slib Angela Marsons

Opäť výborná detektívka s dobrým námetom. Trochu ma štvala Stacey svojim chovaním, ale došlo jej to. Tým rieši niekoľko vrážd, kde nakoniec nájdu spojitosť; autorka celkom jasne ukazuje na páchateľa, ale to by bolo príliš jednoduché. Nakoniec je potreba pozrieť sa na prípad z iného uhlu a všetko dáva zmysel, krásne to do seba zapadne. Mimo to Stacey rieši súbežne iný prípad, vďaka jej doslednosti nie je obeť naviac... Pribudol nový člen týmu, vyzerá to na správnu štvorku. A psychológ Ted ma baví asi najviac.

03.02.2023 5 z 5

Ďábelské hry Ďábelské hry Angela Marsons

Knižka bola dobrá, rada sa k nej po čase vrátim, len ten koniec mi pripadal taký trošku ponapínaný jak malé gate. Zbytočne, zaňho dávam hviezdičku dolu.

01.02.2023 4 z 5

Odviate vetrom 1 + 2 Odviate vetrom 1 + 2 Margaret Mitchell

Jedna z mojich obľúbených. Ktorá z nás by aspoň na chvíľku neskúsila, aké by bolo stať sa Scarlett? Ale medzi moje naj naj postavy patrí Melanie a drsný Rhett Buttler. Na tých jeho sarkastických hláškach je kus pravdy.

24.01.2023 5 z 5

Rez a záře hvězd Rez a záře hvězd Tammy Greenwood

Aj keď vždy viem, čo sa dá čakať od knihy, kde dochádza k zneužívaniu/týraniu detí, aj tak dostávam plný palebný zásah. Stokrát sa pýtam prečo??? Prečo zrovna toto dieťa musí trpieť? Toľkokrát som chcela knihu odložiť, pretože som vedela, že Sally sa sama nezachráni a bude jej ten gauner ubližovať. Ale musela som to dokončiť. Tešila som sa, keď sa Ruth podarilo Sally vydrapiť zo spárov toho hnusáka. A záver? Nebol to žiadny hollywoodsky hepouš.... ale život nie je vždy fér. Stále vo mne rezonuje, že by si Sally zaslúžila viac, zažiť aj pekné chvíle.

19.01.2023 4 z 5

Telefon po půlnoci Telefon po půlnoci Tess Gerritsen

Tak toto ani náhodou. Tess vie písať thrillery, z ktorých mrazí (Chirurg, Učedník...), ale namiešať milostný a hodne s prepáčením priblblý príbeh so špionážou, od toho by mala dať ruky preč. Chutnalo to asi ako med s vegetou. Čím ďalej, tým väčšie bláboly a posledné knihy nestoja za nič. Tessinko, Vaše knihy si už nepožičiam ani z knižnice, nieto, aby som si ich kupovala. Pre mňa veľké sklamanie.

02.01.2023 1 z 5

Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

Tak nejak som si obľúbila túto sladkú sériu. Výborné na dlhé zimné večery, keď nemám chuť na detektívku, tak občas rada siahnem po "hlúpučkej" literatúre. Autorka pekne vylíčila Írsko, mám chuť sa tam ísť pozrieť.

30.12.2022 4 z 5

Noční směna (20 povídek) Noční směna (20 povídek) Stephen King

Dobre som sa pobavila. Za mňa sú top Šroťák, Náklaďáky, Kostlivec a Děti kukuřice.

30.12.2022 3 z 5

Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Prečítala som viac kníh na téma koncentračných táborov. Táto bola mrazivá, aspoň pre mňa, že ten hrozný sociopat bol schopný vraždiť ľudí a nič pri tom necítiť. Keby si tým svojim konaním aspoň ospravedlňoval nejaké pohnútky, které ho k tomu viedli, ale tu bolo fakt obrovské nič... Moje pocity z knihy presne vyjadrila DarthElle, pod to sa podpíšem.

23.12.2022 5 z 5

Dokonalé ticho Dokonalé ticho Helen Fields

Štvrtá knižka od Fieldsovej - písať vie, o tom niet pochýb. Dokáže zaujať, vystavať zápletku, ale v tom dieli mi pár vecí nešlo "popod fúzy". a) Fakt sa zaplatilo bezdomovcom prístrešie, teplé jedlo? Prajem im to, život na ulici asi nikto nechceme, ale naozaj to takto funguje v reálnom živote? b) Polícia ide na záťah a musí si pomáhať stavebným a hospodárskym náradím :-) ? c) Vrah je osoba v podstate v knižke spomenutá iba raz a to je ako všetko? Za mňa slabšia várka.

23.12.2022 3 z 5

První krev První krev Angela Marsons

Pár kníh už som od autorky prečítala a som rada, že som spisovateľku vďaka databázi objavila. Táto kniha bola zatiaľ pre mňa asi najpútavejšia, bavila ma a určite sa k nej rada vrátim. V Nemom kriku ma Kim fakt štvala, ako sa chovala, ale tu mi sedela.

07.12.2022 5 z 5

Zemřu o Vánocích Zemřu o Vánocích Tammy Cohen (p)

Niekde je chyba. Epilog som čítala 2x - raz normálne, raz veľmi pomaly. Asi starnem, ale nič nenaskočilo. Úplne som to nepochopila, ale chyba može byť medzi stoličkou a knihou....

05.12.2022

Kristus znovu ukřižovaný Kristus znovu ukřižovaný Nikos Kazantzakis

Čítala som ako mladá pubertiačka a bola som knihou uchvátená. Toto dielo sa podarilo, mala som pocit, že som ocitla v Lykovrisi, na Sarakine a okolo mňa hrmel dav obyvateľov gréckych dedín. Snáď som počula aj krik agu, nárek Magdalény a hlavne som ocenila psychológiu, správanie postáv a ako autor vylíčil malovernosť a falošnosť predstaviteľov bohatej vrstvy. Ku knihe som sa vrátila pred časom a jej kúzlo sa dostavilo znovu. Doslova ma kniha očarovala.

01.12.2022 5 z 5

Introvertka v hlučném světě Introvertka v hlučném světě Deborah Tung

Trochu z introverta v sebe mám a chápem Debbie, že chce mať od každého pokoj. Občas unikám zo sveta ľudí a milujem domácu atmosféru s teplými fusaklami, dobrou knihou, sviečkami, lampičkami a nesmie chýbať teplá hebká deka a vedľa mňa usadajú dve plyšové ovečky Bela a Klotynka. Verte, že Debbie vie, o čom hovorím :-) A hluk okolného sveta mi fakt nechýba.

29.11.2022 4 z 5

Kurátor Kurátor M. W. Craven

Táto kniha ma fakt bavila. Síce som si zase uvedomila, že analytika a dedukcia naozaj nie sú moje silné stránky, na záver som sa musela hodne sústrediť, tak krásne to Craven zase zamotal. Trošičku prekombinované, ale dáva to zmysel. Neskutočne som fandila Tilly, introvertke s geniálnym mozgom, ako vylieza zo svojej ulity, hádže zápichy na každú stranu a občas zametie s Poeom.... W. Poe je hodne výrazná a tvrdohlavá osoba, ale keď mu Tilly oznámi, že s ňou nehne, tak aj vyšetrovateľ sklapne - "keď sa Tilly rozhodne, nepohne s ňou ani pár volov, ktorým do riti zastrčíš čerstvo olúpaný kus zázvoru". Táto dvojka je proste skvelá. Oceňujem autorov popis krajiny, hlavne ostrovov. Žiť by som tam nechcela, ale odvetrať na pár dní hlavu, to by som brala.

24.11.2022 5 z 5

Loutkové divadlo Loutkové divadlo M. W. Craven

Pre mňa naprostá pecka. Vyznie to hlúpo, ale na záver som fandila vrahovi. A čo sa týka Tilly a Poa - pre mňa dvojica, ktorá ma fakt baví. Od Tilly sa dozviem spústu informácií a jej společenská neobratnosť a odzbrojujúca úprimnosť je boží. Poe je horúca hlava, ale hlava brilantná. Občas je to "vztekloun", ktorý neváha najprv konať a potom myslieť, často ho poháňa hnev, ale sympatické je to, že bráni slabšieho. Je to džentlmen. Teší ma, že som vďaka databáze kníh našla skvelého spisovateľa.

22.11.2022 5 z 5