Ajrad1981 | Komentáře u knih | Databáze knih

Ajrad1981 Ajrad1981 komentáře u knih

1984 1984 George Orwell (p)

Dost nepěkná a nepříjemná představa, že by se tohle mělo někdy stát skutečností! Sice by se nás netýkal Big Brother, ale jestli ty mocnosti byly nastaveny stejně, tak bychom si v Eurasii moc nepomohli. Naštěstí rok 1984 jsme - myslím lidstvo - už prošvihli, takže se tato budoucnost posouvá do - do kdy? Do 2084? 2184?

"Vrcholem kacířství je zdravý rozum." - Jsem kacíř a jsem na to hrdá!! :-)

18.09.2016 5 z 5

Reminiscencie Reminiscencie Dominik Dán

Knížky od DD si drží vysokou úroveň, ale takhle jsem hltala naposledy Noc temných klamstiev. Sice jsem si po části z roku 1952 musela dát pauzu a uklidnit se sledováním spícího syna, ale pak už to jelo. Hlavně vyprávění doktora a plukovníka byla jízda. Jednu nesrovnalost jsem tam našla taky (to jen aby se Richard tak nevytahoval :-) ). Nevím, co jsem čekala od druhé návštěvy Vídně, nejspíš to, co Krauz, ale plukovník měl pravdu, to by nedopadlo dobře. Teda pro Richarda.
Na konci knihy je pak pasáž, kterou jsem četla už v Konečně normální vraždě, ale protože je to úsměvná pasáž, vůbec mi to nevadilo. Jediné, co mě trochu mrzí, že o té prosincové střelbě neměl možnost mluvit Viktor, takže se těžko dozvíme, kdo vystřelil první.

24.07.2024 5 z 5

Kruh Kruh Bernard Minier

Autor nám naservíroval dva možné pachatele hned na začátku. Jeden sedí u bazénu a druhý někde poslouchá Mahlera. Toho jsem vyřadila, sice je celkem zřejmé, že se jeho postava potáhne sérií jako červená nit, ale právě proto ho nemůžou chytit hned ve druhém díle, říkala jsem si. A ten první? Ukazuje na něj tolik stop, že přece nemůže být pachatelem! Nebo může? Měla jsem tip ještě na třetí osobu, ale jak je mým dobrým zvykem, moje tipy nevycházejí (ale bylo by zajímavé u této třetí osoby hledat motiv).

A pak intermezzo... U toho druhého jsem si říkala, ta žena, to vypadá jako... Ale přece to nemůže být ona! To tam nějak nesedí! (Sedí, ale nesmíte se jako já nechat zblbnout chybným předpokladem.)

K tomu, abych dala plný počet hvězd, mi něco chybí a něco přebývá. Například Hugova kniha. Byla o tom jejich Kruhu? A psal ji vůbec? A pak otázka: proč zrovna tihle čtyři z deseti? Nevysvětleno. A co přebývá? Scéna v bance, podle mě byla jen na efekt, ničeho se nedosáhlo a všechno bylo na náhodě. Scéna, kdy je Zieglerová u toho soukromého očka. Tomu se snad ani nedá věřit. A pak dálnice, to mi taky přijde zbytečně přehnaně zdramatizované. A našla bych ještě pár dalších drobností, ať už do plusu nebo do mínusu. Ale budu číst dál, Hirtmann mě zajímá.

25.08.2022 4 z 5

Pohřbená pravda Pohřbená pravda Angela Marsons

Tak to byla jízda! Sice jsem si jednu chvíli říkala, jestli nevyšetřují moc případů naráz, ale ne, nakonec se ukázalo, že je jich akorát. Sice mi to jejich propojení místy připadalo trošku nereálně přehnané, ale čtení to bylo perfektní.

17.11.2019 5 z 5

Macbeth Macbeth Jo Nesbø

Začnete číst knížku, seznámíte se s postavami a hned máte tendenci je zaškatulkovat. Tohle je dobrej týpek, tohle nějaký hajzlík. Znáte to, ne? Ale pak dojde k zemětřesení, které vám ty krabičky vysype - a co teď s tím? Nezbývá, než číst dál a zjistit, kdo do které škatulky opravdu patří. Ale zas taková oběť to není, příběh vás úplně pohltí, přestože konec je předem daný, jenom je potřeba zjistit, kdo všechno to nakonec přežije a v jaké formě a kondici. Za mě super čtení.

P. S. Původně jsem si chtěla před tím přečíst Shakespearův originál, na gymplu jsem to totiž nějak nestihla. A nestihla jsem to ani teď, což je možná jedině dobře. Něco mi říká, že se znalostí originálu bych teď byla o některá překvapení ochuzena.

08.02.2019 5 z 5

Marťan Marťan Andy Weir

Na začátku mi to malinko připomínalo verneovky Dva roky prázdnin nebo Tajuplný ostrov, jenže tam šlo o přežití ve stylu ten dělá to a ten zas tohle, navíc na Zemi, s přístupem k dýchatelnému vzduch, jídlu a vodě; Mark byl úplně jinde a navíc bylo zřejmé, že si se vším musí poradit sám - a k takové genialitě jsem se stavěla dost skepticky. Jak jsem se dostávala dál, pochopila jsem, že to není o přehnané genialitě. On nepotřebuje vědět všechno, ale to, co potřebuje, zná - díky jeho specializaci a výcviku před misí. A stejně důležitá je jeho vynalézavost a důvtip a ani tohle mi nepřišlo přehnané, prostě nemá jinou možnost než hledat řešení problémů. Navíc dokázal neztrácet humor a optimismus a to se cení.
Kniha byla pro mě oddechovka. Na pohodu, některé Markovy hlášky fakt pobavily :-D. Ty technické popisy, no, spíš je nechápu, než chápu (ještě že tam byly zmínky i botanické a chemické, kde jsem většinou věděla, o čem je řeč, jinak bych si připadala jako úplné pako), ale bez nich bych se asi ztrácela víc - já prostě potřebuji vysvětlení, i když mu rozumím jen vzdáleně :-) Navíc ve zmiňovaných verneovkách mi těch popisů přijde i víc. Některé kritické situace mi přišly vyhrocené až příliš, třeba ta úplně poslední - hladký průběh by neměl takovou šťávu, ale co je moc, to je moc. I tak ale dávám krásné čtyři hvězdičky.

02.03.2017 4 z 5

Prokletí Salemu Prokletí Salemu Stephen King

Kdysi v minulosti jsem viděla viděla film a ten byl teda fakt hustej, prostě horor. Teď jsem si ale zaboha nedokázala vybavit jednu jedinou scénu, naštěstí. Pro Kinga typický pomalý rozjezd, seznámení s některými obyvateli si mohl odpustit, stejně se mi někteří pletli, tedy spíš jsem si nebyla jistá, kdo to vlastně je, ale kupodivu se něco zajímavého začalo dít dřív, než jsem čekala. Jedině mě mrzí, že jsem nezvládla poslední stovku stran naráz, takhle nakouskované tomu chyběla ta správná šťáva (ale za to samozřejmě nemůže autor).

24.02.2023 5 z 5

Neználkovy příhody Neználkovy příhody Nikolaj Nikolajevič Nosov

Tuhle knížku vytáhl na jaře přítel, že bude našemu synovi číst - i přes moje námitky, že čtyřměsíční mimčo z toho nic mít nebude. Takže jsem v podstatě poslouchala jako audioknihu, ovšem s příšerným přednesem. :-)
Já sama jsem Neználka nečetla, když jsem byla malá, takže i pro mě to byly nové příběhy. Krásné milé příběhy. Jen mi moc nepasoval konec, čekala jsem, že poslední věta bude o tom, jak Neználek konečně sesmolil dopis, a ono ne.

25.10.2021 5 z 5

Malý muž a velká žena aneb Vlak dětství a naděje Malý muž a velká žena aneb Vlak dětství a naděje Věra Sládková

Knihu jsem si koupila hlavně proto, že jsem byla zvědavá, jak moc se liší od seriálu, který za ta léta znám prakticky zpaměti. A těch rozdílů zas není tolik, jak bych čekala. V knize jsou nějaké postavy a události navíc, třeba story s katechetou, ale jsou natolik nepodstatné, že je vlastně dobře, že se v seriálu neobjevily. Některé věci jsou zase v seriálovém provedení trochu rozvinutější (a lepší), např. linie s vojáčkem Pavlem. Oproti seriálu v knize chybí postava odbojáře a Milanova matka rozhodně není taková fúrie, ale zase: tohle mi v knize chybělo (i když to opravdu může být tím, že na seriál jsem tak nějak zvyklá).
Na začátku jsem strašně dumala nad srnečkem; věděla jsem, že v seriálu nebyl, že to bylo jiné zvíře, ale asi jsem měla nějaké zatmění, protože mi dost dlouho trvalo, než jsem si vzpomněla na osla. :-)

A v samotném závěru je jedna věc, která mi nesedí. Opravdu se po návratu do Frývaldova potkali s panem vinárníkem? Čekala bych, že jako Němec bude odsunutý, že byl antifašista, to přece tenkrát skoro nikoho nezajímalo...

19.05.2020 4 z 5

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Arnošt Lustig

Knížku jsem už četla, někdy před 20 roky, plus mínus. Takže základ děje jsem si pamatovala a aspoň jsem u toho mohla vnímat další věci. Třeba kolik je v knize závorek. Nic proti nim, ale v přímé řeči je dost dobře nechápu. S tím souvisí další zamyšlení, jestli se mi to tenkrát taky četlo tak blbě. On má holt Lustig velmi specifický styl psaní, ale když si na to člověk zvykne, už to není tak hrozné.
Ale hlavně jsem si mohla všímat věcí přímo z děje. Například jak často pan BB používá obrat "konečné řešení". A ty důvody pana BB, proč pořád platit, byly místy až neuvěřitelně pitomé, jak mu to mohli věřit? Nám to přijde až průhledné, ale my nejsme v jejich kůži, nám nejde o život, nechytáme se zoufale každé naděje. Z těch nacistických zvěrstev tady je mi zle víc než z těch v Krásných zelených očích.

04.04.2022 4 z 5

Spiknutí oběšenců Spiknutí oběšenců Vlastimil Vondruška

Tak teda nevím, to za doby Přemysla Otakara II. neexistoval jednoduchý zločin? Takhle překombinované plány snad ani nemohl nikdo vymyslet, teda kromě pana Vondrušky. :-D A co teprve když ten překombinovaný plán něco pokazí a musí se vymyslet jiný, ještě překombinovanější! To je pak dílo! Já osobně jsem ještě snad ani jednou nedokázala přijít na to, kdo je pachatel, natož abych věděla proč! Ale jako oddechovka jsou tyhle knížky skvělé.

04.01.2022 5 z 5

Syn Syn Jo Nesbø

Paráda! Trochu mi to připomínalo seriál Expozitura - takže to musí být paráda :-)
Myslela jsem, že vím, kdo je levák. Pak mi bliklo v hlavě jiné jméno a nechtělo ven, byť mi to z hlediska již přečteného nedávalo smysl. A když byl levák konečně "oficiálně" čtenářům odhalen, tak jsem zalapala po dechu, místo abych se plácala po rameni, jak jsem dobrá. Nesbo má pro mě v každé knize překvapení :-)

26.01.2019 5 z 5

Přízraky domu Carrowů Přízraky domu Carrowů Darcy Coates

(SPOILER) Nejdřív jsem úplně zapomněla, že Darcy píše čistou duchařinu, takže jsem pořád přemýšlela, která z živých osob to má všechno na triku. Byla jsem pak malinko zklamaná, že v tom živí nemají prsty, ale ten závěr byl parádní. Ovšem jednu hvězdu přesto ubírám - nelíbilo se mi, jak do dopadlo s těmi, co tam bláznivě chtěli strávit dva týdny, a ta poslední kapitola, no, kdyby tam nebyla, bylo by to jedině dobře.

03.08.2022 4 z 5

Zapomenutá vražda Zapomenutá vražda Agatha Christie

Přemýšlím, jestli jsem tohle viděla v televizi. To s těmi dveřmi mi přijde matně povědomé, nicméně odpověď na otázku mi to nedává. Koneckonců to není důležité. Podstatné je to, že jsem tento příběh buď neznala, nebo si ho nepamatovala, což vyjde skoro nastejno.
Slečna Marplová se mi tady zdá trochu upozaděna, sice přijde s pár nápady a postřehy, ale na její poměry se mi to zdálo málo. Tedy až do osudného finále. Vrah mi byl jasný (výjimečně) už ve chvíli, kdy se zjevil na scéně, ale knize to na přitažlivosti v nejmenším neubralo.
Nesmrtelná Agatha :-)

01.11.2019 5 z 5

Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Nepřekonatelný Holmes. Tenhle jeho případ mám asi nejradši.

27.02.2019 5 z 5

Schindlerův seznam Schindlerův seznam Thomas Michael Keneally

Kdo zachrání jediný život, jako by zachránil celý svět.

Neskutečný příběh, o to víc, že je pravdivý. Pro mě navíc o to bližší, že Svitavy a Brněnec jsou co by kamenem dohodil.

12.01.2019 5 z 5

Cyklistka: Osud poslední baronky Cyklistka: Osud poslední baronky Jana Poncarová

Knihu jsem koupila mámě, abych si to mohla i sama před sebou obhájit. Bylo to první setkání s autorkou, dostala jsem se k ní na základě jednoho článku. Tehdy mě tam zaujal zejména Deník Věrky Kohnové (ten jsem si samozřejmě pořídila taky, když už platím poštovné, že), ale i další knihy vypadaly víc než zajímavě.

Blanka byla docela číslo, docela bych ji chtěla za kamarádku. Pak jsem jí záviděla odvahu jezdit sama po Evropě. Když jsme se dostali k roku 1938, měla jsem trochu strach číst dál, bylo celkem zřejmé, co se během války stane (a taky stalo). Podruhé jsem se zasekla po Blančině návratu ze Švýcarska. Tam pak taky bylo tak nějak jasné, jak se budou v novém politickém zřízení k rodině chovat.
Ale dočetla jsem a rozhodně nelituji. Je to letos jedna z nejlepších knížek, co jsem četla.

25.11.2024 5 z 5

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Tahle kniha na mě svého času vyskakovala všude možně a nevypadala vůbec špatně, takže jsem jedné slevové akci nakonec podlehla. A to byla chyba. Sice se mi hodí do výzvy, ale to je asi tak všechno.
Nejdřív strašně dlouho trvalo, než se Nora vůbec rozhodla zemřít, ty hodiny před tím se docela vlekly. Pak přišla půlnoční knihovna, což samo o sobě mi přišlo jako docela zajímavý nápad. Ale na přeskakování do alternativních životů mi jedna věc neseděla. Sama Nora je dost případ, pro psychiatra.
Asi ve třetině knihy jsem si s děsem uvědomila, že asi vím, jaká bude pointa. Ano, s děsem. Uhodnout ve třetině knihy vraha, to si tleskám, ale pochopit takhle brzy pointu... Jasně, za to kniha nemůže, ale už mě to potom prostě tolik nebavilo. Možná ještě ta část s Hugem, ale jinak... A protože s pointou jsem se nesekla, tedy nijak výrazně, ani ten konec mě nepřekvapil. Možná, že kdyby nebyl tak děsně happy, dala bych o hvězdičku víc.

22.10.2024 2 z 5

Dětské duše Dětské duše Angela Marsons

Tentokrát mě nějak absolutně Kimino vyšetřování nezajímalo. A to až tak, že jsem se ani nenamáhala hádat, kdo za tím stojí. Ano, hádat, protože to bylo jaksi překombinované. Víc mě zajímal Pennův starý případ a tady jsem měla hned jasno - a kupodivu správně.

30.12.2022 4 z 5

Krtek a jaro Krtek a jaro Hana Doskočilová

Když to vezmu z pohledu dospěláka, je tam pár blbostí. Sice si nepamatuji, že bych někdy viděla pohromadě sněženky, bledule, petrklíče, pampelišky, ale budiž, jsou to jarní kytky. Ale určitě nemohl kvést brambořík a ocún (nebo že by to byl krokus?). A rozhodně v době, kdy kvetou bledule, nemohl krtek najít sýkorku vypadlou z hnízda.
Ale je to kniha pro děti, syn ji miluje, prohlížíme ji minimálně jednou denně, takže za pět *.

14.02.2022 5 z 5