Akťavs Akťavs komentáře u knih

Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Vypravěčka mě trochu zklamala. Místy mi to připomínalo až červenou knihovnu. Válečné vzpomínky jsou samozřejmě drsné, na to se nesmí zapomínat, ale kromě závěru mě knížka moc nepřekvapila. Asi se budu vyhýbat knihám s označením Světový bestseler...

09.06.2016 2 z 5

Posel Posel Markus Zusak

Také jsem četla nejdřív Zlodějku knih, která je výborná, neměla jsem jsem přehnané očekávání a knížka se mi líbila. Je dobře napsaná, čtivá, celkem i napínavá, sice lehce nadnesená, ale dá se to překousnout. Jen ten konec je tak trochu doztracena. Ale myslím, že hlavní poselství knížky je dobře srozumitelné a o to hlavně jde. Dávám 5 hvězdiček!!

28.04.2016 5 z 5

Vlčí štěstí Vlčí štěstí Paolo Cognetti

Je to moje třetí kniha od Cognettiho a opět to bylo hodně příjemné čtění, o obyčejném životě, lidských osudech a horách. krásných a nebezpečných. Psáno čtivě , výborné slovní obraty, určitě i díky dobrému překladu.

21.07.2023 5 z 5

Americké prázdniny Americké prázdniny Jiří Fišar

Kniha se četla dobře, ale spíše tak plynula, žádná zajímavá setkání, nic vyjímečného, kromě krásné a často drsné americké přírody a pěkných fotek nenabízí, myslím, že autor mohl více popsat dojmy celé rodiny z náštěvy velkých měst nebo známých míst v přírodě, přece jen Amerika je podle mě trochu jiný svět!! Čtu cestopisy docela často a tento řadím mezi průměr.

15.12.2022 3 z 5

Můj grónský rok Můj grónský rok Eva Střihavková

Potřebovala jsem nějakou oddechovku a to kniha dobře splňuje. Informací o Grónsku je v ní tak akorát, aby poučila a nenudila, líbily se mi Neliny zkušenosti s místními obyvateli a tradicemi. Co se týká vztahu s manželem, shrnula bych to do jednoho závěru, jak daleko musí člověk odjet a co prožít, aby poznal, s kým žije , a také sám sebe. Nela to naštěstí poznala včas a proto mohla svůj život změnit. Několikrát jsem se při tom, jak líčila své různé zážitky , nahlas smála, a to se mi dlouho nestalo. Byla sympatická, i když občas mi lezla trochu na nervy. Bavilo mě to, nebylo to jen povrchní nebo romantické, prostě život.

15.08.2022 4 z 5

Poutnice – Tři cesty do Santiaga Poutnice – Tři cesty do Santiaga Alena Ježková

Moc pěkné čtení, poučné, zábavné i k zamyšlení, plně souhlasím s hodnocením předchozí čtenářky Marcela 52, dávám 5 hvězd a přečtu si i něco dalšího z autorčiny tvorby

27.06.2022 5 z 5

Marie Terezie: mezi trůnem a láskou Marie Terezie: mezi trůnem a láskou Gabriele Marie Cristen (p)

Po shlédnutí velmi dobrého seriálu na ČT už jsem myslela, že mě nic nového nečeká. Bylo to ale krásné čtení, zajímavé v tom, že je v ich formě, předkládá nám tedy myšlenky císařovny a její osobní pohled na dějinné události. A je dobré si mnohé historické okamžiky připomenout. Byla to opravdu "velká" panovnice, myslím, že pozitiva její vlády převažují a kniha stojí za přečtení

08.06.2022 5 z 5

Pivo na Loiře Pivo na Loiře Tommy Barnes

Knihu hodnotím pozitivně, není to jen o vaření piva ( ale není na škodu, když se člověk o přípravě piva něco nového dozví), ale i o hledání správného směru života, o odvaze udělat změnu, o pochybnostech, o překonávání sama sebe, a i když mě Tommy občas už trochu štval, jak byl nevytrvalý a opakoval stejné chyby, nakonec to dotáhl do celkem úspěšného konce. Na pana Richarda také občas pomyslím. Není to typický happy end , ale zdá se , že nastoupená cesta bude úspěšná. Humor je příjemný bonus navíc. Drsnější vyjadřování patří k věci. Líbilo se mi porovnávání Angličanů a Francouzů, malé, ale významné rozdíly....

07.01.2022 4 z 5

Knihkupectví ztrát a nálezů Knihkupectví ztrát a nálezů Susan Wiggs

je to sladký příběh s několika smutnými prvky realného života, skvělý happy end potěší. Občas se čtení táhlo, ale vydržela jsem díky sympatickým hlavním hrdinům a představě krásného prostředí knihkupectví. Mít život propojený s knihami je prostě krása.

05.08.2021 3 z 5

Poslední paní Parrishová Poslední paní Parrishová Liv Constantine

Nerada píši negativní hodnocení, ale mě kniha moc nezaujala. Dvakrát jsem ji chtěla odložit , vydržela jsem jen díky dobrým hodnocením zde na databázi a proto, že ji mám do čtenářské výzvy. Bylo to takové klišé, jak se říká , nahoře huj, vespod fuj , nebo kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Těžký život s psychopatem. Zápletka nebyla špatná, ale za mě žádná super jízda. Dávám 2 hvězdy za čtivost.

13.05.2021

Mami, přidej! aneb Jak se (ne)stát supermatkou Mami, přidej! aneb Jak se (ne)stát supermatkou Barbora Vajsejtlová

je to odpočinkové čtení, ze začátku trochu nadsazené, ale postupně jsem si hlavní hrdinku i její snahu být super dokonalou matkou oblíbila, všechny ty příšerné příhody a nehody , které ji potkaly, i to prozření nakonec, udělat i něco pro sebe a nesnažit být stále dokonalou. Několikrát jsem jsem i rozesmála, myslím, že to stojí za přečtení. Já si ji zvolila do Čtenářské výzvy jako knihu, která vystihuje moje pocity ( jako matka 3 trochu odrostlých dětí mám s hlavní hrdinkou pár názorů společných), chvíli jsem váhala, jestli kniha vystihuje moje pocity, ale nakonec ano, dám si ji do výzvy, dokonce jsem se dívala , že bych si od autorky přečetla i něco dalšího, ale píše převážně pro menší děti, to už u nás není aktuální, škoda, čte se to opravdu dobře a její postřehy jsou zajímavé

03.09.2020 4 z 5

Vraždy podle abecedy Vraždy podle abecedy Agatha Christie

Bezvadná oddechovka

21.08.2020 4 z 5

Ještě jeden croissant na cestu Ještě jeden croissant na cestu Felicity Cloake

Dobře napsaná kniha s občasným humorem, sebeironií a výbornými recepty. Myslím, že podobných knih už bylo napsáno hodně, ale i tato stojí za přečtení, já sama jsem začala číst na cyklistické dovolené, takže k pocitům autorky jsem měla blízko. Francouzskou kuchyni obdivuji ( a občas i vařím)už dlouho, určitě zase něco zkusím a pro začátek jsem začala s průzkumem tuzemských croissantů. Snad mé zklamání nebude velké a občas narazím alespoň na 7/10!!!

15.08.2020 4 z 5

Na vlnách BBC a Svobodné Evropy Na vlnách BBC a Svobodné Evropy Zuzana Fried-Preissová

Velmi inteligentní čtení , zajímavé pohledy na různé děje jak v minulosti, tak v přítomnosti, myslím, že autorka byla opravdu velmi odvážná a zároveň ji okolnosti donutily být samostatnou a emancipovanou

20.08.2019 3 z 5

Malé ženy Malé ženy Louisa May Alcott

Ideální knížka pro vánoční nebo smutné období.pohladi na duši.člověk u ní zapomene na chvili na smutek

01.02.2018

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Prosím jen o jedno-poučit se z historie, aby měl každý lidský život svou cenu a nic tak hrozného už se neopakovalo. Viděla jsem i divadelní hru v brněnském Hadivadle, nezklamala mě, byla citlivá a bez patosu. Doporučuji. A Kateřina Tučková je mojí oblíbenou spisovatelkou, každá její kniha je jinak zajímavá, ale vždy silná

30.03.2016

Nesmrtelná túra do Compostely Nesmrtelná túra do Compostely Jean-Christophe Rufin

Za mě má knížka 5 hvězdiček. Souhlasím se sioux, je to inteligentní, zábavné čtení, místy sebeironické , navíc výborný překlad, slovní zásoba, a bonus navíc- potvrzení, že cílem Cesty je cesta samotná, osvobozující, obohacující. Hned bych šla.........

10.12.2015 5 z 5

Starci na Aljašce aneb Proč bychom se nezmrazili Starci na Aljašce aneb Proč bychom se nezmrazili Zdeněk Šmíd

Zaujalo mě, kolik obrovských nástrah museli překonávat zlatokopové na Aljašce , jak je nic nezastavilo v jejich touze po zlatě, někdy někdo zbohatnul v podstatě náhodou a že zlatá horečka na Aljšasce trvala asi 10-15 let. Byla to moje první kniha o putování za zlatem, líbilo se také propojení současné cesty známé skupinky vodáků s historickými fakty. A k tomu humor a styl pana Šmída!!!

11.06.2015 4 z 5

Ruce houslisty Ruce houslisty Alena Ježková

Knihy a styl Aleny Ježkové mám ráda, ale u této se mi líbila více první polovina. Mám také trochu dojem, že je to takový průlet dějinami a v něm navázaný příběh, který je podle mě ale zjednudušený. Podobných hrdinů, jako jsou v knize, mohly být stovky .

03.06.2024 2 z 5

Bůh je z Brna Bůh je z Brna Jiří Kamen

Dost zajímavé čtení pro Brňáky o více nebo méně významných osobnostech meziválečných a pozdější brněnské bohémy 60. a 70. let, vždy je dobré vědět, kdo zajímavý žil v mém městě, fascinovalo mě, čeho byl v rámci recese schopen Franta Kocourek , klobouk dolů, a také kolik výborných básníků žilo v Brně. Čtení se někdy táhlo, ale stálo za to vydržet. Vzpomínky na ČRo si také stáhnu .

08.03.2024 4 z 5