alabra alabra komentáře u knih

Ve stínu slunce Ve stínu slunce Jakub Mařík

Mé první setkání s autorem bylo uspokojivé, zaujal mě svým stylem vyprávění - střídá vypravěče- , vesmírné příběhy mě baví, tady spojeno s detektivkou, akčním tématem, vlastenectvím, určitě si poslechnu i další díly.

24.08.2024 4 z 5

Ulička hanby Ulička hanby Vlastimil Vondruška

Jednoduchá prázdninová jednohubka, nic složitého, trochu historického prachu, romantika červené knihovny a trocha současnosti - vždyť všichni berou. Vyposlechnuto jako audiokniha.

22.08.2024 3 z 5

Očistec Očistec Tina Frennstedt

Vyposlechnuto jako třetí díl série skvěle namluvený Helenou Dvořákovou, pomalu se prolíná příběh temného hrdiny a osobní život vyšetřovatelky, napětí, pomalé odkrývání jednotlivých aktérů, místy snad až příliš pomalé, přesto hodnotím čtyřmi hvězdami.

22.08.2024 4 z 5

Silnice č. 9 Silnice č. 9 Tina Frennstedt

Tenhle díl se mi poslouchal o něco lépe, než první díl, příběh se odvíjí postupně, po krocích, role vypravěče se mění, napětí a postupné odhalování dávno odehrané tragédie je uvěřitelné.

19.08.2024 4 z 5

Pustina Pustina Stina Jackson

Díky téhle knize chápu, proč je v severských zemích tolik psycho problémů a sebevražd, těžký osamocený jednostranný život člověka, obklopeného předsudky, moralizováním okolí a beznadějí, náročný poslech.

17.08.2024 3 z 5

Obsluhoval jsem anglického krále Obsluhoval jsem anglického krále Bohumil Hrabal

Bohumila Hrabala nemusím, přesto mám některé jeho knihy ráda, jednou z nich je právě tato, autor dokázal skvěle zachytit malost, vypočítavost i umění českého človíčka vybruslit z každé situace.

17.08.2024 4 z 5

Malé ženy Malé ženy Louisa May Alcott

Knihu jsem přečetla kvůli čtenářské výzvě, přestože miluji klasiku, přečíst tuto knihu pro mě nebylo jednoduché. Přestože ráda čtu knihy zachycující minulé doby, tak tahle byla už za mou hranicí, taková přeslazená červená knihovna.

Nezvestná Nezvestná Tina Frennstedt

Vyposlechnuto jako audiokniha, dobrý prázdninový poslech, příběh trochu zdlouhavý, přesto dobře vystavený a také postavy jsou plastické a živé, proto si vyposlechnu i další díl.

Není kouře bez ohýnku Není kouře bez ohýnku Agatha Christie

Opět jsem se setkala s Agathou, tentokráte vyposlechnuto jako audiokniha. Řekla bych, že tato kniha je na rozdíl od jiných předvídatelná, ale přesto mě bavila.

25.07.2024 4 z 5

Loutkové divadlo Loutkové divadlo M. W. Craven

Poslechnuto jako audiokniha až jako poslední část namluvené série, téma se mi zdálo příliš kruté, Protože mě ostatní části zaujaly, vrátila jsem se k tomuto prvnímu dílu a nelituji, hlavní hrdina si jde od začátku vlastní cestou, setkává se s nepochopením a odsuzováním. Zajímavé bylo vyvrcholení a konečné rozhodnutí postavilo hrdinu na tu správnou stranu, spravedlnost za každou osobní cenu, toho si cením.

21.07.2024 4 z 5

Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Tak tenhle díl byl otravný, hrdinka byla otravná, příběh se neposunoval, epizody, jejichž pochopení přijde až v některém z dalších dílů, jsou nedotažené, stále dokola se opakují stejné věci, situace, dialogy, no prostě tenhle díl nebyl pro mě.

08.07.2024 3 z 5

Lovcův úplněk Lovcův úplněk Dana Stabenow

Knihy téhle autorky plynou, jako když teče pomalá řeka, představuje postavy, Aljašku s různými problémy, nic není černobílé, ani hrdinka není stoprocentní, ale přesto její knihy jsou jedinečné a v té záplavě krimi identifikovatelné.

08.07.2024 5 z 5

Faja Faja Petra Stehlíková

Tajemství přibývají, vztahy se vyhrocují, mění se místa, kterých už byla řeč. Nato, že dívka je tak mladá, dokáže přelstít a předběhnout ty nejzkušenější dospělé. Ale je to kniha pro dospívající, takže zřejmě v pořádku. Přesto poslech zábavný.

07.07.2024 4 z 5

Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Přestože nepatřím do kategorie děti a mládež, jsem si knihu poslechla, a určitě to hned udělám i s dalším dílem, ráda se seznámím s knihami pro mě nové autorky.

05.07.2024 4 z 5

Skleněný vrch Skleněný vrch František Niedl

Autor patří mezi mé oblíbené, obdivuji, jak dokáže mistrně a uvěřitelně zachytit povahové vlastnosti svých hrdinů, pnutí mysli, taky to, že nejsou černobílí. Tato kniha mě obzvlášť potěšila, žádný superman, ale přesto člověk, na jehož straně rádi stojíte.

05.07.2024 4 z 5

Slunce na útěku Slunce na útěku František Niedl

Tak tentokrát mě autor opravdu překvapil. Přečetla jsem téměř celou jeho tvorbu a tohle bych od něj nečekala, klobouk dolů, vyrovnal se s tématem na jedničku. Mám ráda jeho postupné představování postav a vykreslování charakterů, u něj není černá jen černá, to se mi líbí.

30.06.2024 4 z 5

Kočka mezi holuby Kočka mezi holuby Agatha Christie

Po dlouhé době opět Agatha a opět nezklamala. V tomto dílu byl průběh předvídatelný, mimo jiné představil měšťácký život staré dobré Anglie se vším všudy, Poirot vstupuje až v poslední třetině a vše zachraňuje, jak jinak, ale to autorka taky umí, takže za mě dobrý.

26.06.2024 4 z 5

Probuzená šelma Probuzená šelma František Niedl

Hlavní hrdina opět vše bravurně zvládá, umí si poradit v každé situaci, je statečný, chytrý, nápaditý, myslí i na druhé, no prostě jednička, i tak mě to bavilo, přestože upřednostňuji historické knihy autora.

24.06.2024 4 z 5

Plavba do nenávratna Plavba do nenávratna František Niedl

Autorovy knihy poslouchám ráda, i když raději mám historickou tématiku, užila jsem si i tuto knihu s dobrodružnou akční zápletkou. Nejvíc mi asi není po chuti, že hrdina tady prožívá všechno možné i nemožné a vždy to bezchybně zvládne. Takový Rambo všeuměl. Ale i tak chválím, pobavila jsem se.

24.06.2024 4 z 5

Inspektor s velkým mozkem Inspektor s velkým mozkem František Niedl

Zakončení série mě pobavilo, jako ostatně všechny knihy autora. V ní hlavní hrdina vyrostl z ušpápnutého neoblíbeného chlápka v sebevědomého hrdinu schopného zvládnout jakýkoliv problém. Pobavila jsem se, jen mi ke škodě pomalu docházejí autorovy knihy, které jsem ještě neposlouchala.

24.06.2024