Alcarmo komentáře u knih
Kouzlo autobiografií či biografií spočívá především v tom, že život každého z nás je neopakovatelný. Okénko do života rodiny Landovský je sice jen pootevřené, ale zato jde o sdílení, které nic nepředstírá a na nic si nehraje. Za mě jde o příběh podaný s nadhledem, vtipem, autenticky a přitom poměrně příjemným čtenářským stylem. I když rozhodně nepůjde o knihu pro každého. Přesto si ale myslím, že i kdyby přínos knihy byl pouze v tom, že čtenářům, v navozené atmosféře vzpomínání, připomene jejich vlastní šťastné okamžiky dětství, tak to za to stojí.
Co říci závěrem, snad jen: „Jo, od Beatrice Landovské, to bych si to nechal rád převyprávět.“
Velmi čtivé a zajímavé zpracování širokého tématu. Autor nejen seznamuje českou veřejnost s poznatky ze zahraničí, ale přidává nová odhalení a možné výklady. Skvěle zpracovaná kniha hodící se spíše pro kolegy a studenty z oboru, než širší laickou veřejnost. Tu může zaskočit rozsáhlý poznámkový aparát.
Takový stručný úvod pro každého, komu učarovala hloubka duše nejmenšího z japonských „samurajů“. Nesnaží se předstírat, že obsahuje všechny odpovědi na otázky, které mohou zájemce o shiby napadnout. Srozumitelná, uživatelsky příjemná a obohacená o množství kvalitních fotek.
Opravdu obohacující a zajímavé počtení. Směs různorodých poznatků, které do sebe dokonale zapadají.
„Krásný zážitek, obraz i zvuk, vám přeje zvláště Ládínek, šikovný kluk.“ Pro mě jde o druhou knihu od Zibury, a opět autor neopomněl zmínit mé milované Brno, čímž si sice nevysloužil žádné body navíc, ale pokynutím mu prokazuji své uznání. Netuším co na to Úřad pro čínský turismus, ode mne dostává hodnocení AAAA. Ale možná úplně nejlépe to Zibiho cestování vystihl Jan Nedvěd: „Toulání je názor a přesvědčení z lásky, a trochu z nelásky, co život někdy dal, a odpověď na stesky, na otázky a na mládí a na kdejakej žal.“
Kniha uživatelsky velmi příjemně shrnuje poznatky komunální sfragistiky, heraldiky a vexilologie na příkladu Brna a jeho městských částí. Domnívám se, že se jedná o vhodnou pomůcku pro odbornou i laickou veřejnost.
Birgisson brilantně propojil „suchopárná data a teze“ s beletristickým vyprávěním. Příběh bez konce otevírá další dějovou linku – budoucnost vyprávění a výzkumu. Toto se fakt povedlo a mohu jen doporučit, i díky skvělému překladu nebude čtenář litovat.
Nezměrně krásné čtení, co s vámi prostě souzní... slova Proroka však nekončí na poslední stránce, protože ve vás něco z nich zůstane už napořád.
Římský poeta, jehož slova rozlétly se v knize o lásce do světa. Přišlo mi, že latinská jména občas v překladu byla neznělá, ale to je spíš můj subjektivní vjem. V závěru se básník studem „propadá“, netuším co ho to jen napadá. Kdyby o něco později v Indii žil, možná by Kámasútru svými verši ozdobil. Zajímavá a nadčasová četba.
Jako člověk, který je „chladný ve víře“ jsem na představení P. Josefa Prokeše, do žabovřeského kostela Panny Marie Pomocnice, vstupoval bez většího očekávání. Dojmy z Žabovřeského rozmlouvání však ve mně rezonovaly natolik silně, že jsem sáhl po představené knize. Domnívám se, že žádná kniha vám nemůže změnit život. Ostatně každá transformace vyžaduje jistý čas, a pokud má být pravdivá, pak musí vzejít jedině z vlastního srdce. Co vám ale naopak dát může, je jiný úhel pohledu. Známý citát Saint-Exupéryho, „Co je důležité, je očím neviditelné“ tak dostává zcela reálný obrys. Pozorný čtenář si díky této knize může vyzkoušet, jak lze vnímat slova vnitřním pohledem. Určitě doporučuji všem, už z toho důvodu, že kniha není cílena na nějakou konkrétní skupinu jako třeba Nevyžádané rady mládeži od M. Váchy, ale je spíše pobídkou k dialogu.
Zajímavý pohled na vývoj sportu ve zcela změněných podmínkách. Oceňuji, že je novodobá geneze zasazena do historického kontextu. Mírným zklamáním ale je, opírání se o jiné práce, namísto přímo archivních pramenů. Historická část je tak spíše zdařilým kompilátem.
Úžasná a přehledná pomůcka pro studium české a moravské historie, dokládající neuvěřitelný rozhled autora.
Uživatelsky velice příjemný přehled významných edičních podniků našeho diplomatického materiálu. Ideální pro studenty historie a archivnictví.
Neocenitelná pomůcka pro každého, kdo se chce něco dozvědět o vývoji písma.
Skvěle pojatá, a navíc poměrně čtivá, kniha k dějinám správy a novověké diplomatiky.
Od stejnojmenného filmu se kniha liší poměrně dost, a to nejen tím, že ukazuje život Desmonda Dosse i po válce. Za to věřím, že se jedná o vykreslení mnohem bližší realitě, než co nabídlo filmové zpracování. Myslím si, že mnohé bude odrazovat, že kniha působí z části jako agitka Církve adventistů sedmého dne. Pokud se však přesto člověk přenese, pak dostane do rukou opravdu inspirující příběh lidské odvahy a houževnatosti.
Jde o velmi povedené podání příběhů z Jihlavska, doplněné oduševnělými ilustracemi.
Neotřelý příběh, který je vystavěný na tradiční japonské pohádce o poraněném a zachráněném jeřábovi, tedy pohádce o lásce a vděčnosti. Tak či onak mi to přišlo zajímavé. Vše je navíc podané stylem, díky kterému v člověku setrvá vyprávění ještě nějaký čas poté, co obrátí poslední list.
Čtivé příhody ze života jedné žijící hvězdy, která sice zazářila poprvé v Brně – pro ty z vás, kdo o tom snad pochybují, tak ano, Brno je cool, což dokazují i ty fronty z Prahy na D1 – ale má už mezinárodní přesah. Humorně pojaté vyprávění vám odkryje nejednu podobu japonského fenoménu, kterým Shiba-inu je.
Tenká knížka, v níž je interpretován dva tisíce let starý text způsobem, který může dost překvapit. Neil Douglas-Klotz, při svém pohledu, vychází z Pešity a opírá se o znalost aramejštiny a mysticismu. Někdo třeba po přečtení začne lépe rozumět obrazům poselství obsaženém v původních slovech, které se díky pozdějším překladům zdály nepřehledné. Řekl bych, že pro některé bude tato kniha otevřením cesty, pro jiné třeba ztrátou času, a pro další zajímavým pohledem.