1alena1 komentáře u knih
Červená knihovna dnešních dní, problémy, které máme okolo, celkem dobře dopadnou. Žádná velká literatura, ale čte se velmi dobře, nemusí si člověk lámat hlavu se souvislostmi ani časovými rovinami, prostě ideální kniha na volný čas, odpočinek, dovolenou apod.
Knihy Markéty Lukáškové se moc dobře čtou, jsou napsány normálním současným jazykem, který je nám všem vlastní. A popisuje věrně problémy a vztahy dnešních mladých (které kolem sebe vidím, ale často je moc nechápu, protože tak dobře se mladí nikdy neměli a tolik možností seberealizace nikdy nebylo). Ale každá doba něco přináší a tak to má být. Prolínání příběhů hlavní hrdinky, jejích rodičů a jedné historické události je moc fajn a zvědavost čtenáře žene "k cíli". Doporučuji k přečtení a Markétě držím palce ať se jí i nadále daří.
Velice mě zaujal pohled na to, jak vypadá život "na druhé straně břehu", nejdřív jsem z toho nebyla nadšená, nemám ráda "coby kdyby", ale mělo to svůj efekt. Zajímavá knížka současné mladé a nadějné autorky. Majonéza k snídani se mi líbila trochu víc, tak uvidíme, teď půjdu do Pandy.
Knihu mi do cesty přihrála náhoda a díky za to. Nádherná bohatá čeština, četlo se báječně a hned při první příležitosti sáhnu po další knize této autorky, hlavně pro ten úžasný český jazyk. Netradiční novela s tak zvláštní atmosférou, která vás pohltí dokud nedočtete. Dávám plný počet hvězd, moc mě to bavilo.
Román pro ženy u kterého jsem si opravdu odpočinula. Předvídatelné osudy tří hlavních hrdinek, které se prolnou a přesně víte jak to bude probíhat, ale čte se to příjemně, není nutné přemýšlet a někdy je takové čtení potřeba. Krásně se tam mluví o vztahu ke knihám a k literatuře a umění jako takovému, prostě pohoda a klid, který ze čtení dýchá je v době covidu milé zpříjemnění všech nepohodových a neklidných hlášek z médií.
Tak život opravdu neběží, je to jasná červená knihovna, ale moc hezky se to čte.
Čtivá severská krimikniha, na mě tam bylo příliš mnoho postav (ale to je můj problém). Tým kriminalistů mi byl velmi sympatický, zkusím další knihu s těmito vyšetřovateli. Některé linky mi přišly nedotažené (rodiče chlapců z domku v lese ? nebo více o sektě ?)ale vcelku hodnotím kladně.
Téma, které mě zaujalo, ale bohužel jsem si zpracování problému adopce romského dítěte asi představovala trošku jinak, něco mi při čtení vadilo na všech postavách. Přijde mi velká většina knih ze současnosti psaná depresivně. I závažná témata se dají určitě podat "radostněji".
Zvláštní knížka. Některé věci mi na ní trochu vadily - zbytečně moc vulgárních výrazů a "erotických" scének, opět v textech Sáry bylo velké množství přirovnání, které mi někdy až vadilo - příliš umělé. Ale nedá se upřít čtivost - musela jsem číst i na úkor "důležitějších" úkolů, které byly přede mnou a to je hlavní poslání každé knížky - zaujmout čtenáře tak, aby zapomněl na vše ostatní. Takže ač mám nějaké výhrady, tak mě to bavilo.
První část knihy byla opravdu vynikající, výborný nápad popsat jak se lze stát bezdomovcem i s velice slušným IQ, dobrou minulostí a jak je možné v této komunitě žít, druhá část už byla překombinovaná neuvěřitelnými příběhy s většinou dobrým koncem, takže to sklouzávalo do červené knihovny dnešní doby. Ale za čtivost, kdy se člověk opravdu odtrhnout od čtení nemůže (a to si myslím, že je nejdůležitější účel knih), dávám 4* .
Nejjednodušší přiblížení se lidí věřících a nevěřících, přiznání, že i duchovní jsou jen lidé nedokonalí, každý má své chyby. Lidé jsou dobří a nedobří, ale nesouvisí to s vírou.
Zvláštní a zajímavé si přečíst několik let života dvěma pohledy. Já jsem začala Veronikou a po přečtení jsem si v první chvíli řekla, že už všechno vím, tak proč číst totéž znovu, ale pak jsem to vyhodnotila jako zajímavé srovnání a povedlo se. Už jsem četla příběh očima ženy i muže (Past na duši od Jitky Prokšové a asi by se našla další dílka), takže to není nápad zcela originální, ale knížka se mi líbila a bavila mě. Všem, komu se zdá, že je tam mnoho náhod, které se nemohly přihodit, musím sdělit, že mají asi nudný život. Já těch zvláštních náhod prožívám hodně! A nééé, že by se mi to vždy líbilo, ale svět je opravdu malý.
Nebudu už podobné knížky číst, protože mi nedělá dobře vstřebávat hrůzy, které se opravdu staly. Proč si neustále na něco stěžujeme, proč se nám nic nelíbí? Vždyť se dnes máme opravdu báječně.
Knížka se mi líbila, vše má spád. Jediné, co mi trošku dělalo problém, bylo obrovské množství postav, ve kterých bych se určitě ztratila, kdybych knížku nepřečetla tak rychle. Donutilo mě to stále se vracet ke čtení, abych v tolika postavách neměla zmatek a abych se neztratila v těch souvislostech, jak se všechny příběhy těch mnoha postav propojovaly. Jen mě mrzí, tolik negativních lidí pohromadě, tam není nikdo normální.
Mám ráda knížky Michaely Klevisové, pro mě je to nadějná mladá spisovatelka, která umí napsat zajímavou a čtivou "krimiknížku" pro české čtenáře. Přestože komentáře tuto knihu nechválí tolik jako minulou ze série s detektivem Brgmanem, mně se líbila, přečetla jsem jí za 2 dny a těším se na další, doufám ,že se paní spisovatelka rozepíše trošku o soukromí Josefa Bergmana, jak trochu naznačila na besedě letošního Světu knihy.
Někdy potřebujete přečíst knížku, kde není potřeba dumat, ale jen si příjemně odpočinout a přečíst si o tom, že nejen vy máte problém, ale mají ho i lidé kolem vás, ale dá se řešit. Doporučuji k přečtení na dovolenou.
V knížce je vyslovena spousta pravdivých vět, nejvíc všechny (dle komentářů) upoutala věta "Svět není továrna na splněná přání". Měl by si přečíst knížku ten, kdo se neustále zabývá malichernostmi, které mu -děsně- ničí život. Ale ono opravdu, když nejde o život, tak jde o ..... Něco o tom, bohužel, vím a proto bych asi nebyla objektivní, kdybych podrobně hodnotila knihu. Přečtěte si ji a važte si toho, co všechno můžete !
Jako u každé knihy této autorky jsem se nemohla odtrhnout, prostě začnete číst a nedá vám to, dokud nejste u konce. Díky nízkému věku autorky se těším, že mě ještě mnohokrát udělá radost svým dalším dílkem.
Moc krásná knížka napsaná velmi čtivě z pera výborné spisovatelky. Ale bohužel nevím, jestli dnešní mladé dívky, pro které je určena by pochopily tuto dobu a problémy hlavních hrdinů.
Jane utíká byla první kniha, kterou jsem od Joy Fieldingové přečetla a úplně mě fascinovala. Přečetla jsem ji na jeden zátah a posléze jsem si kupovala od této autorky všechny knihy. Některé se mi líbily více jiné méně, ale už žádná nedosáhla dle mého názoru kvalitu tohoto dílka. Super.