Ales.BD komentáře u knih
Švédsko je plné vraždících psychopatů. Zbytečně mnoho samoúčelného násilí, což u seveřanů obvykle kompenzuje nedostatek literárního talentu, ale tady by to myslím nebylo třeba. Čtenář si také chvílemi sám připadá jako úchyl, že něco takového vůbec čte.
Úplně dobrá sci-fi. Nic mi nechybělo ani nevadilo, svižné, zajímavé. Dokonce žádný americký egocentrismus. Přečteno ušima, audioverze v podání Terezy Dočkalové je velmi povedená.
Autor chápe co znamená "Sci" v té divné marketingové zkratce Sci-fi a dělá hodně proto, aby tomu dostál. Velmi zajímavé.
Tento pokus o špionážní román pro hospodyňky vznikl asi tak, že někdo z vládní agentury USA se ozval paní Cleveland: napište nám něco na podporu "protiteroristických opatření", ano? A výsledkem je neuvěřitelně důvěřivá zaměstnankyně CIA, která má speciální výcvik a stejně jí opakovaně nic nedochází. Ďábelsky lstiví zlí Rusové, nelogické chování postav, naivní představy o fungování státu, atd. Děj se pořád zdržuje (natahuje, vycpává) nesouvisejícími triviálními popisy partnerského života a problémů s dětmi. Korunu všemu nasazuje očekávaný laciný konec.
Chcete si celkově zlepšit život?
Lehce běhejte 3 x týdně 40 minut.
To je všechno, nemusíte to číst.
Ale kdybyste chtěli spoustu důkazů, důvodů, návodů a zajímavostí, určitě si to přečtěte. Dobře a přehledně napsáno a hlavně: 10 z 10 běžců, včetně mě, může dosvědčit, že je to pravda.
Kratochvilné povídání o dobrodružstvích spravedlivého rytíře a rozverného barda se přerodilo v pořádnou fantasy. A Minangar překročil Marigoldův stín. Výborně! Tohle nemusí být konec, prosím další díl.
Pan Pařík je možná významný vyjednavač. Alespoň sám píše, že vyjednává "velké dohody". Ale pedagog není. Kniha je plná mnohokrát opakovaného teoretizování o stejných věcech, bez pořádného vysvětlení a praktických příkladů. Dala by se zkrátit na třetinu. To je problém, protože právě koncepce, schopnost jasně formulovat a porozumění účelu jsou vlastnosti vyjednavače. Dobře nepůsobí ani audioverze, kterou si načetl sám, způsobem "uspavač hadů", přičemž vícekrát zdůrazňuje správné použití hlasu. Nakonec jde o standard ze šuplíčku "osobní rozvoj": zdánlivě všechno a vlastně téměř nic.
Jde o popularizaci vědy, takže se nic nového nedozvíte, ale je to hezky uspořádáno. Jak to v těchto případech bývá, jedna analogie stíhá druhou. Některé jsou povedené, jiné méně. Pro mě je toho "odlehčování" (= šaškování) místy až příliš a bez papájonů, růžových koťátek, fretek a paviánů bych se obešel. Jinak ale rozhodně dobrá kniha pro mladší čtenáře, pro které je třeba Hawkingova Ilustrovaná teorie všeho zase až příliš stará a suchopárná.
Pokračování je skutečně jen volné. Dá se číst a je to "kvalitní scifíčko". Ale chyběl mi sympatický dědek John Perry. Tak jdu na trojku, kde by se, podle tajné zprávy KOSu, mohl opět vyskytovat.
Velice pěkné. Jedna hvězda navíc za poslední "Kam plují harmy". Ta se mi zdála nejlepší.
Efekt originality z prvního dílu samozřejmě vyprchal. Čtenář už si nemůže užívat nápad se skribováním všeho možného, tak spisovatel přitlačil na pilu akce a intrik. Trochu to přehnal a zkomplikoval až k nepřehlednosti. Nelíbilo se mi "rodinné pozadí". Jak se odhaluje kdo je čí syn, otec, praprababička a podobně. To je zaprášené klišé, které ve společnosti svěžích inovací vidím nerad.
Asi by z toho byl pěkný seriál. Kdyby si někdo dal práci s vizuální stránkou a děj trochu zkoncentroval, aby měl větší spád. Oceňuju práci s reáliemi i výběr citátů, ale je to příliš pozvolné, chvílemi nepřehledné, málo napínavé a vyžaduje dlouhé závěrečné vysvětlování, což je vždycky špatně.
Jestli si o sobě chcete myslet, že víte něco o historii naší republiky, je tato kniha povinnost. Dostanete mnohem víc než životopis jednoho člověka. Jde o skutečně důkladný živý obraz doby, politické situace, i celé Masarykovy rodiny. V doslovu ke 3. vydání je také přidáno přehledné a znepokojivé zhodnocení stavu vyšetřování smrti J. Masaryka. Pokud se k četbě teprve chystáte, doporučuji jako první knihu Jiný T.G.M., i když je mladší než tato.
Morbidní, řbitovně zviřátková kniha pro kingovce. Autorka asi dělá chybu, že i na první pohled kladné postavy obdařuje silně negativními vlastnostmi. Hlavní hrdina není zrovna sympaťák a když se ukáže, že má taky hodně másla na hlavě, zájem čtenáře se vytrácí. Přidávám se k názoru, že linka s gamblerstvím a vymáháním dluhů by se mohla vypustit. Kříďák dobrý, Jáma o něco horší, Ti druzí zatím nejlepší.
Skvělý životopis. Ničemu se nevyhýbá a umožňuje za legendou uvidět člověka. V podstatě snímá zakladatele našeho státu z podstavce, aby si ho tam čtenář sám a dobrovolně mohl zase vrátit.
Jako další četbu vřele doporučuji knihu Jan Masaryk – pravdivý příběh.
Klidně si mě popravte, stejně budu žít dál. Odsouzenec na smrt zahání strach tím, že si namlouvá vzpomínky na minulé životy. Vymýšlí si naději, že konec není konec, před utrpením se schovává do sebe. Několik závažných myšlenek, ale jinak prostě jen pár volně spojených povídek. Možná, že působivé v roce 1915, dnes už ale ne.
Tentokrát bez Hirtmanna, což je jedině dobře. Skoro jsem litoval, když děj přeskočil do současnosti. Jinak celkem nadprůměrná detektivka.
Velmi obsáhlá kniha, ze které se sapiens nic moc nového nedozví, ale je to pěkně a přehledně uspořádáno. "Konzumerismus je první náboženství v dějinách, jehož přívrženci plní, co se po nich žádá."
Čtvrtá kniha do počtu. Majetkové tahanice, vzpomínky na minulost (čili co už bylo ve starších knihách), opakované motivy (všichni se bojí strašného Tase, další zbytečná rodinná tragédie) a také stále větší podivínství pána z Vlkova. Ještěže alespoň závěr se docela povedl.
Další případ a další policajti, kteří bez Enza nic nepochopili. Další žena do postele, další rodinné příhody, další útok na Enzův život, další reklama na Skotsko. Po zdlouhavém začátku s otravnými popisy vaření jídla se jakž takž rozjelo a předvídatelně skončilo.