Alíček83 Alíček83 komentáře u knih

Martínkova čítanka a dvě klubíčka pohádek Martínkova čítanka a dvě klubíčka pohádek Eduard Petiška

Četla jsem šestiletým dvojčatům (klukům) před spaním, hrozně se jim to líbilo. A samozřejmě kniha mého dětství. Krásné obrázky od Heleny Zmatlíkové si taky rádi prohlíželi. Líbilo se nám, že byly krátké kapitoly, co se pěkně četli, nebo pro ty děti, že se v pohádkách hodně opakovalo, takže to kluci už říkali dopředu a tím jsem věděla, že dávají pozor. :-) Nejvíc se mi líbila Babiččina pohádka - tu jsem si pamatovala i z dětství, kluci byli paf z toho, že Martínek v 5 letech chodil sám nakupovat a prodali mu pivo do džbánu :-D A také se jim líbila O jabloňce a Kam se schoval nůž.

20.01.2023 5 z 5

Stříbrný stonek Stříbrný stonek Crystal Smith

Předchozí díly jsem četla před rokem a půl, což většinou u ostatních knížek nevadí, hned mi postavy naskočí. Ale tady jsem byla marná. Vůbec jsem se nechytala. O to horší bylo, když se měnila minulost s přítomností, skákání z postavy na postavu do různých časů. V půlce jsem to chtěla vzdát, ale nakonec jsem vydržela do konce. Na konci už bylo vše propletené, vysvětlené, každá postava a její dějová linka. Líbilo se mi napětí, překvapivý děj, i krutost příběhu.

20.01.2023 3 z 5

Skrýš v lese Skrýš v lese Maureen Johnson

Dobrá zápletka, kde se odhalil vrah, který kdysi vraždil. Co mě naštvalo, jak může dohonit 60letá babka dva 17tileté. Ale jinak to bylo napínávé, překvapivé, vraha jsem nevěděla.

27.12.2022 4 z 5

Temná kněžka Temná kněžka Margaret Rogerson

Líbil se mi námět duchů, jejich kategorizace, posednutí, i jak hlavní hrdinka pracovala s mrtvolama. Děj byl napínavý, nejlepší byly bitvy a vztah hrdinky a přízraku. Ale kvůli závěru jsme musela ubrat jednu hvězdičku. Ten mě přišel slabý, předchozí bitvy byli lepší, ale těším se na pokračování, když to tak nijak skončilo.

08.12.2022 4 z 5

Dědečku, vyprávěj o Česku Dědečku, vyprávěj o Česku Ladislav Špaček

Četla jsem dceři před spaním, stejně jako předchozí knihy Dědečku, vyprávěj. Bylo zde hodně dějin, což nevím, jestli úplně pobrala. Ale líbilo se nám místa ukazovat na mapě, zvlášt ta, na kterých jsme byli také.

02.12.2022 5 z 5

Čarodějnice dřívější a budoucí Čarodějnice dřívější a budoucí Alix E. Harrow

Příběh o 3 sestrách čarodějnicích v Novém Salemu by byl zajímavý, ale bylo to fakt hrozně zdlouhavé, táhlé, opakující se fráze o cestách a slovech. Líbily se mi pohádky - i když hodně feministické (sestry Grimmovi :-)) a pověsti i kouzla, když to bylo napínavé (zlo a stíny, upalování). Ale stačilo méně stránek (400 místo 600). A epilog jsem nepochopila - měla fyzické tělo, když mohla chovat Evu?

24.11.2022 3 z 5

Odvážná a smrtící přísaha Odvážná a smrtící přísaha Brigid Kemmerer

Třetí díl jsem do půlky četla spíše s donucením, protože se nedělo nic, ale aspon jsem si připomenula postavy (1. a 2. díl jsem četla skoro před rokem). V půlce jsem byla naprosto nadšená - jak romantická, tak dějová linka naprosto boží. Pak mě zase vše rozčilovalo, jak to šlo pomalu. Závěr trochu rychlý, čekala jsem, že bude víc ztrát, takhle je to zbytečně pohádkové. Jako by mělo být pokračování kvůli Syhlu. Ale dobře napsaná kniha.

09.11.2022 4 z 5

Studie jedu Studie jedu Maria V. Snyder

Bylo to místy drastické - to co Jeleně udělali, hlavně Reyad, jsem prožívala se slzami v očích a moc jí přála, aby se ze všeho dostala. To jak se naučila hned poznávat jedy, bylo jako kdyby to měla v krvi. Dále se mi líbilo, že jsou v ději kouzelníci, magie. Myslím si, že Valekova odolnost je také známkou magie. Valek mě někdy děsně štval, příjemnější mi byli Ari s Jankem. Kniha se mi líbila, těším se na pokračování.

21.10.2022 5 z 5

Barva draků Barva draků R.A. Salvatore (p)

Děj se ze začátku hrozně táhl. Všechno se pořád omýlalo. A pak závěr na pár stránkách, prostě najednou to všechno skončilo. Záporná postava, která byla stále několik kroků před nimi skončila definitivně. Prostě divný.

10.10.2022 3 z 5

Mikeš Mikeš Josef Lada

Četla jsem dceři (2. třída) před spaní (půl roku :-)). Moc se jí to líbilo. Nejlepší kapitola, u které jsem se nasmáli byla o tom, jak byl Mikeš ve škole. Tu doporučuji dávat do čítanek a podobně.

20.09.2022 4 z 5

Světla nad Prahou Světla nad Prahou Nicole Jarvis

Kniha se mi líbila, protože zde byla pěkně popsaná Praha a její strašidla (bubáci, bludičky, duši, kostry, pijavice, Bílá paní, vodníci). Mohlo jich být klidně i více. Toto se mi líbilo. Popisy Prahy, historie, i ty všechny postavy. Trochu nudnější pasáže byly, když hrdinové o všem dlouze přemýšleli, a pak se ukázalo, že je to vše úplně jinak. Úplně v první větě mě teda zarazilo jméno Domek Myška, jelikož to bylo na začátku věty, tak jsem si říkala, že se mluví o domečku pro myši :-) Takže za mě spokojenost.

20.09.2022 5 z 5

Prázdné sliby Prázdné sliby Lexi Ryan

Knížka se mi moc líbila. Sice byla podobná předchozím fantazy na toto téma, ale to nevadilo, prostě tento žánr miluju, tak to ráda čtu. Brie byla dobrá, ale zklamala mě, jak odpustila Sebastianovi to, že ji podvedl. Bylo zde spoustu tajemství, která se postupně odhalovala, i když ne všechna. Ze začátku to vypadalo na favorita se stříbrnýma očima, pak zase na první lásku, starýho kámoše, kterýmu se přece dá věřit. Různé zvraty se mi taky líbili, těším se na pokračování.

06.09.2022 4 z 5

Království hříšných Království hříšných Kerri Maniscalco

Knížka se četla dobře. Napínavý děj. Moc se mi líbili zápletky s démonickými princi i jejich démony, to mělo spád. Ira byl super borec. Ale ten konec jsem nějak nepobrala. Proč na to přistoupila? A je vrah opravdu vrah (i když jsem ho podezírala, ale pořád mi tam ještě něco nesedí)? Fakt jsem zvědavá na další díl.

17.08.2022 5 z 5

Po stopách Jacka Rozparovače Po stopách Jacka Rozparovače Kerri Maniscalco

Kniha se četla dobře, bylo to tím, že autorka psala normální mluvou dnešního světa, akorát rozhovory byli dobově. Tím se mi to líbilo. Hlavně dvoření Thomase, to jejich poštuchování, jiskření. Vraha jsem si tipla taky tak v půlce. Žena lékařka v té době to neměla lehké, popis pitev byl taky dobrý. :-)

04.08.2022 4 z 5

Přízraky noci Přízraky noci Kateřina Ševčíková

Hlavní postava je princezna Lada - z historie jako kněžně Libuše (Krokova dcera), která musí zachránit svoji sestru Kazi ze spáru vlkodlaka Dragovita (za začátku jsem si myslela, že to bude hrabě Drákula, ale nebyl). Příběh byl napínavý, čtivý, bavil mě. Pořád se něco dělo. Ale bylo zde i pár překvapivých zvratů (podraz) a hlavně ten závěr, ten jsem teda nečekala (byla jsem si jistá happyendem, který se nekonal např. svatba Lady a lovce démonů). Takže o to víc, že to dopadlo jinak bylo zajímavější.

25.07.2022 4 z 5

Sestry ve zbrani a písni Sestry ve zbrani a písni Rebecca Ross

(SPOILER) Příběh o dvou sestrách, ze začátku mě hrozně štvala Halcyon, fandila jsem Evadne. Kniha se četla dobře. Bavili mě božstva a relikvie. Bylo jich bohužel jen několik popsáno. Zklamalo mě, že nevíme, jak přišli ke Kirkovi relikvii - první část tedy nic moc. Ke koruně se museli dostat, to bylo napínavé - takže druhá část se moc povedla. Třetí relikvii taky nevíme, jak získal strýček, takže opět nebylo napětí. Závěrečný boj byl docela dobrý, celkem snadno zvítězili, ještě to mohlo být kapku dramatické. Sesterská láska a romantika nechyběli. Myslím, že by mělo být pokračování, aby bylo dořešeno, co chybělo.

18.07.2022 4 z 5

Koruna z čarodřeva – Svazek 1 Koruna z čarodřeva – Svazek 1 Tad Williams (p)

Bohužel nebylo to nic pro mě. Moc nudné, vleklé, moc postav, žádná akce. Pořád jsem knihu odkládala s tím, že ji už nedočtu. Bylo to spíš záchodové čtení, než abych četla někde jinde. Druhý díl číst ani nebudu.

04.07.2022

Dcera zimy Dcera zimy Vladimíra Šebová

Kniha mě bavila, dobře se četla. Mytologie o slovanských bozích byla dobře propletená v rozsahu 1000 let. Od autorky si ráda přečtu i jiné fantasy.

30.06.2022 5 z 5

Hra o dědictví Hra o dědictví Jennifer Lynn Barnes

Naprosto boží knížka. Četla jsem jedním dechem. Skvěle vymyšlené, propracované. Super zápletka. A strašně se mi líbila kamarádka, která nemluvila sprostě, ale používala jiná slova, to jsme se musela smát. Avery jsem měla ráda i bratry. Jsem zvědavá, kterého si vybere. Těším se na druhý díl.

14.06.2022 5 z 5

Stříbrné město Stříbrné město Radek Sterakdary Starý (p)

Fantasy, u které mě trvalo se začíst. Také pochopit celý svět, jak funguje. Že se na přemístění pro skok mezi světy musí použít hromomast, jak na lidi, tak i na věci, což když se na začátku Arila vracela pro věci, tak ji Splétač řekl, že nebude mít pomazanou tu věc, pak se na to zapomnělo a stejně i s věcí skočila (toto jsem moc nepochopila). Na konci to zase bylo nahuštěné, moc akce, scén a strašně se přeskakovalo, v jedné větě to bylo o Arile, v druhé už o Hararim. Nebylo už dovysvětlováno, jen aby první díl už skončil.

24.05.2022 3 z 5