Alix Alix komentáře u knih

Angelika, markíza anjelov Angelika, markíza anjelov Anne Golon (p)

Knihy o krásné markýze jsou zajímavé tím, že příběhem o hledání ztracené lásky, bych je šoupla do žánru červené knihovny. Ovšem z historického hlediska bych jim dala vysoké hodnocení. Všechny historické skutečnosti jsou tu popsány naprosto přesně a když jsme se ve škole učili o době Ludvíka XIV, z knihy jsem se dověděla víc, než z učebnice.

30.11.-0001 4 z 5

Claudius bůh a jeho žena Messalina Claudius bůh a jeho žena Messalina Robert Graves

První kniha je vyprávěním o začátcích římského císařství a končí smrtí Caligulovou a Claudiovým víceméně nedobrovolným nástupem na trůn. Tato kniha vypráví o létech jeho vlády, o jeho úspěších i nezdarech a taky o jeho slabostí pro ženy, které mu pravděpodobně v životě moc štěstí nepřinesly. Obzvlášť ta poslední...

Já, Claudius Já, Claudius Robert Graves

Taky musím říct, dokonalá kniha! Koho zajímají počátky a další léta římského císařství, má tady všechny podrobnosti jako na dlani.

Žena dvou mužů Žena dvou mužů Jožo Nižnánsky

Méně známé a méně vydařené. Tady to už hodně zavání červenou knihovnou.

30.11.-0001 2 z 5

Čachtická paní Čachtická paní Jožo Nižnánsky

Čtivá kniha, podle mého názoru rozhodně historicky přesnější, než bombastický filmový úlet pana Jakubiska.

30.11.-0001 4 z 5

Bosorka Alžběta Nádašdyová, rozená Báthoryová, alias čachtická paní Bosorka Alžběta Nádašdyová, rozená Báthoryová, alias čachtická paní J.J. Duffack (p)

Zdařilý pokus o psychologický profil čachtické paní. Autor se snažil využít veškeré dostupné historické materiály a pokusil se vysvětlit, proč byla hraběnka, jaká byla a proč se o ní dodnes mluví jako o největší vražedkyni všech dob.

Mrtvá a živá Mrtvá a živá Daphne du Maurier

Zajímavý román, kdy mladá manželka bojuje se stále oslnivým obrazem manželky zemřelé. Kousek po kousku skládá mozaiku povahy první ženy a v prvotním obrazu začíná nacházet podivné praskliny. Konec je nečekaný.

Hospoda Jamajka Hospoda Jamajka Daphne du Maurier

Osiřelá Mary přijíždí ke své tetě a strýci do hospody Jamajka. Je to pracovitá a energická dívka, ale brzy zjistí, že nic není takové, jak si představovala a nikdo není takový, jak si myslela.

Skleník Skleník Karel Václav Rais

Mladý pan pojezdný si přivede do městečka svou novomanželku. Zdánlivě nic nestojí v cestě jejich štěstí, ovšem v městečku se začne proslýchat, že mladá dvojice nemá skleník. Nebyl to jen kus nábytku, ale znamení vážnosti a bohatství. Manželé napřed nechápou, co je jim bráno za zlé a pak z principu odmítají řešit tak malicherný problém. Jenže, není skleník, nejsou společenské styky

Toxin Toxin Robin Cook

Dost drastické a místy nechutné, hlavně scény z masokombinátu. Hamburgery nejím.

Infekce Infekce Robin Cook

Je to zajímavé, je to akční, ale scénář Cookových knih je opravdu dost podobný. Ale čte se to dobře.

Epidemie Epidemie Robin Cook

Celkem zajímavý pohled na práci patologa, ale je to hlavně o zneužitelnosti vědy. Zabaleno do akčního příběhu, s celkem nečekaným koncem.

30.11.-0001 4 z 5

Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše Mark Twain (p)

Satirická kniha, plná vynikajícího humoru se smutným podtextem. Mladík, který se řízením osudu nedobrovolně ocitne na dvoře krále Artuše, napřed bojuje o svůj život a využívá k tomu svou inteligenci a znalosti, o kterých v tehdejší Anglii neměli ponětí. Postupně získává úctu i postavení a snaží se poměry v zemi zlepšit. Jeho snaha ale často připomíná boj s větrnými mlýny.

30.11.-0001 5 z 5

Tajemný cizinec Tajemný cizinec Mark Twain (p)

V temném středověku, v malém rakouském městečku, žije skupina kamarádů. Jednoho dne poznají krásného mladíka, který se představí jako Satan a brzy je přesvědčí o svých nadlidských schopnostech. Ukáže jim spoustu nádherných kouzel, ale postupně jim ukazuje i lidskou závist, hloupost a zlobu. Městečko se začíná díky jeho přítomnosti měnit, ale skupinka kamarádů, kteří jediní vědí, kdo ten krásný cizinec ve skutečnosti je, nedokážou vždy pochopit jeho jednání. Je třeba dodat, že Satan tady vůbec není proto, aby městečku škodil, spíš chování lidí pozoruje nezúčastněně a s pohrdáním. Tato kniha je opravdu "nastavené zrcadlo" a musím říct, že mi při čtení vůbec nebylo do smíchu.

30.11.-0001 5 z 5

Panna ve zbroji Panna ve zbroji Mark Twain (p)

Johanka z Arku je svým způsobem fenomén a Twain jí touto knížkou složil hold. Zajímavé je, že se dodnes historikové nedokážou shodnout, jak je možné, že mladá dívka dokázala zázračné věci.

30.11.-0001 4 z 5

Dobrodružství Toma Sawyera Dobrodružství Toma Sawyera Mark Twain (p)

Tom Sawyer je chlapec s nekonečnou fantazií, které podřizuje své hry i svá dobrodružství. Ale taky se dočteme, jaký byl život v malém městečku na začátku devatenáctého století na americkém Jihu, poznáme tehdejší zvyky, pověry i způsob myšlení.

30.11.-0001 5 z 5

Dobrodružství Huckleberryho Finna Dobrodružství Huckleberryho Finna Mark Twain (p)

Myslím, že to je nadčasová kniha. Lidské charaktery jsou vykresleny naprosto brilantně. Není to jen popis klučičích dobrodružství, kniha má i silný protirasistický podtext.

Delfín Delfín Eric Lambert

Mladá anglická učitelka přijíždí do malé australské vesničky a její život se začíná měnit. Nic tam není podle jejích představ a lidé se nechovají tak, jak byla zvyklá. Ale pomalu si zvyká, dokud se neobjeví krotký a přátelský delfín. Do zapadlé vesničky se začínají sjíždět zvědavci i tisk a malá, přátelská vesnička už není tím, čím byla.

Kořeny Kořeny Alex Haley

Sága, zpracovaná podle skutečných událostí, jak se je podařilo dochovat v ústním podání. Mladého chlapce z Gambie unesli otrokáři do Ameriky a prodali jako otroka. Nikdy nezapomněl kdo je a všechno, co si pamatoval vyprávěl své jediné dceři. A ta pokračovala ve vyprávění a tak to šlo po generace. Sám autor je potomek onoho gambijského chlapce a po dlouhém hledání v archivech a porovnávání s rodinnou legendou, našel vesnici, z níž vzešel jeho předek.

30.11.-0001 5 z 5

Nebe nezná vyvolených Nebe nezná vyvolených Erich Maria Remarque (p)

O lásce dvou zcela odlišných lidí, kteří tak nějak mají pořád za sebou smrt i když každý z jiného důvodu. Konec jsem nečekala.