Alizon
![Blázni a smrtelníci Blázni a smrtelníci](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369674/blazni-a-smrtelnici-FSG-369674.jpg?v=1523346451)
Cornwell patri mezi moje oblibene autory, ale asi mu jdou lepe knihy, kde se bojuje. Nebylo to uplne spatne, preneseni do sveta alzbetinske Anglie melo sve kouzlo, ale .... neco tomu chybelo. Souhlasim s temi, kteri pisi, ze kniha zacne mit spad az ke konci...kdy je ovsem zase vse rychle vyresene. Jednu chvili jsem chtela dat dokonce jen 3 hvezdicky, ale druha pulka knihy to zachranila.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Otec Brown: Nenápadný detektiv prozřetelnosti Otec Brown: Nenápadný detektiv prozřetelnosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38317/otec-brown-nenapadny-detektiv-prozr-YRQ-38317.jpeg?v=1642305176)
Tak bohuzel. Tato povidkova kniha me opravdu nebavila. Plus jen za slusnou "starosvetskou atmosferu". Autor nejprve predestre zahadnou situaci, kterou nasledne otec Brown (bez jakychkoliv poradnych indicii, vyvoje v deji nebo vetsi zapletky) vyresi - zrejme nasledkem "nahleho osviceni". Povidkam napr. od Agathy Christie tyto nesahaji ani po kotniky. Par trosku lepsich by se naslo, ale knihu jsem cetla hrozne dlouho (vzdycky jsem se prinutila precist jednu povidku po nejake dobe) takze mi vsechny tak nejak splynuly v jedno.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Žít v úsměvu Žít v úsměvu](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/187980/zit-v-usmevu-187980.jpg?v=1389126391)
Prvni komentar:) Nevim jestli by se dnesnim devcatum tento divci romanek libil, ale me kdysi v puberte zaujal. A po letech jsem se k nemu vratila, uz to nebylo takove okouzleni jako kdysi (preci jenom me v mych nacti exoticka verze "Metracka" lakala tou svoji jinakosti - bezny zivot na Curacau se od toho meho v Brne dost lisil). Ale i ted musim napsat: zadny hloupoucky preslazeny romanek, i kdyz o lasku jde take, ale svizny kratky pribeh, ve kterem si energicka divka jde za svym snem.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kniha z Askalonu Kniha z Askalonu](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184086/kniha-z-askalonu-kid-184086.jpg?v=1545985379)
Opet bod pro ctenarskou vyzvu - jinak by mi tato kniha unikla.
Napinavy historicky pribeh, se spetkou romantiky, tajemstvi a dobrodruzstvi, plny intrik, nadeje a lasky na jedne strane, zloby a malosti na strane druhe. Michael Peinkofer na pozadi krizovych vyprav vypravi pribeh mladeho zlodejicka Connana, ktery se vypravi na cestu pomsty a nakonec najde neco uplne jineho. Vse se odehrava na pozadi atraktivnich kulis a stretu ruznych nabozenstvi (jak jinak). Neni to Ranhojic nebo Zidovka z Toleda (me oblibene knihy, ve kterych se take stretavaji tri nabozenstvi), za par let si na knihu uz mozna nevzpomenu, ale jeji cteni jsem si opravdu uzila.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hostina smutku Hostina smutku](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373977/hostina-smutku-ecN-373977.jpg?v=1521016867)
Mne se tato kniha (ctena v ramci ctenarske vyzvy 2018 - Kniha o jidle) velice libila. Moji "stari znami" (z Knih Roberta Gravese a Jarmily Loukotkove Tiberius, Livia, Claudius a jini) jsou stale temi, kteri tu tahaji za nitky, ale tentokrat nejsou hrdiny hlavnimi. Cely pribeh tentokrat vypravi prosty otrok Thrasius, ktery se brzy diky svemu kucharskemu umeni stane nepostradatelnym pro sveho pana - velkeho gurmana. Do vyzvy se kniha hodila dokonale, v knize se neustale vari (az jsem po nocich, kdy jsem knihu cetla, dostavala velky hlad), jidlo je nastrojem pro ziskani prizne (nebo dokonce moznosti jak ziskat vysneny titul Ceasarova gastronomickeho poradce), vysnene svobody nebo mozneho zatraceni. Souhlasim s tim, ze Ja Claudius od Gravese to neni, ale i tak je na prvotinu kniha velice dobra. Vahala jsem mezi 4 a 5 hvezdickami - nakonec davam 5 - hrdinove mi prirostli k srdci, pribeh byl napsan svizne ... a priznavam se, ze chci knize trochu zvednout zatim spatna % - podle me si zaslouzi vic.
Ps. Neda mi to nevyjadrit se k predchozimu komentari EDIT toto vyjádření mazu - zmiňovaný komentář byl odstranen
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Velká čtyřka Velká čtyřka](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218/velka-ctyrka-Yfa-218.jpeg?v=1575421528)
Detektivky od Agathy Christie mam moc rada, ale jejich par snah o "spionazni detektivni roman" (krome teto si vybavuji jeste "Hodiny") se moc nepovedlo. Velka ctyrka je snad nejhorsi detektivka co jsem od ni cetla. Tri hvezdicky davam snad jen z ucty k autorce.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Pohádky z pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky Pohádky z pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27253/pohadky-z-parezove-chaloupky-kremilka-a-vochomurky-27253.jpg?v=1261038832)
Hezka vzpominka na me detstvi. Knizku jsem tedy jako dite myslim necetla, ale televizni Vecernicek jsem milovala. Ted jsem ji cetla v ramci ctenarske vyzvy - kniha pohadek a zaroven pred spanim dceri. Take se u nas ujalo slovo "Pizizubka";). Klasika, kterou mohu pro deti jen doporucit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Brněnské nevěstky Brněnské nevěstky](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207698/brnenske-nevestky-207698.jpg?v=1401434306)
Prijemne prekvapeni od do teto doby pro me nezname autorky. Priznavam ze k prijemnym pocitum pri cteni prispelo to, ze se kniha odehrava v mem rodnem a milovanem Brne. Hned jsem si trochu zapatrala po puvodnich nazvech ulic. Nalez umirajici matky s novorozencem rozbehne patrani po jeho otci a v navaznosti na to se dostavame k dalsimu pribehu - vrazde mistra Martina. A do obou "hlavnich pribehu" jsou vice ci mene zapletene brnenske nevestky, at uz ty ktere vykonavaji svoje remeslo v bezpeci hradeb nebo ty ktere zivori pred hradbami na vrchu Puhliku. Neni nakonec az tak dulezite, kdo byl otcem ditete a kdo byl vrahem, autorka zajimave rozviji "vedlejsi pribehy" hned nekolika postav zijicich ve meste Brne a pred jeho hradbami. Rozhodne si prectu i dalsi pribehy z teto serie.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ťapka, kočka stěhovavá Ťapka, kočka stěhovavá](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/359465/tapka-kocka-stehovava-Gcl-359465.jpg?v=1509471314)
POZOR OBSAHUJE SPOILERY. K teto knizce jsem se dostala nahodou, kdyz si ji dcera vypujcila v knihovne - kvuli te kocce - stridavou peci nastesti neresime. Na jedne strane nam kniha ukazuje horsi variantu stridave pece - protoze Petula musela stridat skoly, na druhe strane to byla varianta lepsi, protoze mi prislo, ze rodice pomerne spolupracovali. Urcite emoce tam byly, ale rodice komunikovali, nehazeli na sebe spinu, nepodavali na sebe trestni oznameni, nesoudili se roky, nepretahovali se o dite pred domem, ani se fyzicky nenapadali - i takove "stridave pece" existuji. Dcera je zacinajici ctenar, tak jsem ji knizku cetla ja a priznam se, ze nektere veci jsem zjemnila - preskocila: treba to, kdyz Bedriska vypravi o tom jak se jeji rodice perou a ona vola na linku bezpeci (ano je to realita, ale dcera mi na to prisla moc mala, tak jsem ji nechtela desit). Taky se priznam, ze jsem upravila konec, protoze se zakoncenim knizky jsem mela opravdu problem. Chapu ze autorka chtela detem (ktere se treba take nachazeji ve stridave peci) nejakym zpusobem pomoci a tak je potreba vlozit "happy end". Ovsem konec se mi vubec nelibil. V situaci kdy Petula a jeji nevlastni braska onemocni a stara se o ne (se zlomenou nohou) tatova nova pritelkyne - maminka prijede pomoci - (uz to mi prislo trochu nerealne a vlozene jako umely "happy end", ale budiz - chtela se hlavne ujistit, ze o jeji dceru je postarano). Tento konec jsem "upravila" pro dceru tak, ze se prijela starat o Petu. Ne jak je to v knize, kdyz pote - co se o Petu postara - jim jeste oznami, ze druhy den jim prijde vyprat, navarit a uklidit, kdyz ma pritelkyne zlomenou nohu, a je toho na ni chudinku moc. Pardon, ale to mi prislo trochu za hranou - 1) mohl tedy uklidit a vyprat tatinek, to se to hezky vyzaduje stridavka, kdyz se potom fakticky stara nova pritelkyne - kdyz chteji chlapi rovnopravnost v peci o deti, tak se vsim vsudy:) 2) opravdu nechci dceru ucit, ze je v poradku kdyz chlap opusti rodinu kvuli jine ... (a diky nemu dite trpi ve dvou skolach) a manzelka jde potom do domacnosti "milenky" varit a uklizet. Tak pekne jsem se rozepsala, ale ten konec me opravdu "vytocil":(
Ohledne stridave pece mam stale trochu rozporuplne pocity, v nekterych rodinach a situacich muze byt tim nejlepsim resenim - ovsem povazuji ji za uplnou katastrofu pokud spolu rodice bojuji a dite musi cestovat daleko a menit skoly. Tato knizka potom hezky ukazuje, ze i pokud se rodice domluvi (a dite by ji treba i samo chtelo) ne vsechno a ne kazdemu musi tento novy rezim sednout. Povinne by si ji spis meli precist rodice, kteri nekdy mohou zapominat, co vsechno muze dite trapit.
![Ženy na pranýři Ženy na pranýři](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165633/zeny-na-pranyri-lVH-165633.jpg?v=1585215880)
Opet naprosta spokojenost. Stejne jako v prvni knize z teto serie (Brnenske nevestky) mame moznost sledovat vice dejovych linek: nestastny osud mlade Kateriny Ferreove, ktere se snazi jeji okoli pomoci, ale pravo je na strane jejiho nasilnickeho manzela a cast "trochu vice detektivni" pribeh kata Haja, mestanky Magdaleny, slojirnice Hedviky, dominikanskeho mnicha Amata - ktere spojuje nejenom patrani po tajemnem bohatsti. Ctive napsany pribeh ze zivota mestanstva ve 14 stoleti. Zadna hlucha mista - pribeh(y) bezi jako na dratkach. Uvidime jak se bude serie dal vyvijet, zejmena ctvrty dil muze byt diky budoucimu vztahu Elsy a markrabete zajimavy:) Priznavam se ze k memu nadseni prispelo i to, ze se vse odehrava v mem milovanem rodnem Brne (a letos se mi kniha hodila i do vyzvy).
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Mistrovské kusy Mistrovské kusy](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/3306/mistrovske-kusy-3306.jpg?v=1309521566)
Cetla jsem ji v ramci ctenarske vyzvy 2017 (Kniha odehravajici se v budoucnosti) a hodila by se mi i do letosni, protoze sci-fi je zanr, ktery normalne vubec nectu. Poprosila jsem o vyber neceho "stravitelneho" kamarada, ktery naopak tento zanr miluje a musim rict, ze mel stastnou ruku. Opravdu dobry vyber - nektere povidky me vylozene nadchly (namatkou co si vzpominam podle nazvu - Pisecnici, Devet miliard bozich jmen, Pisnotepec), par (ale opravdu jen par) mi uplne nesedelo, zbytek dobry. Pro fanousky zanru urcite lahudka. Ja osobne davam 4 hvezdicky, ale urcite knihu s klidnym svedomim doporucim kazdemu, kdo hleda neco na seznameni se s timto zanrem (sci-fi povidky).
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tma Tma](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/292755/tma-z7q-292755.jpg?v=1460630289)
Tato kniha je o dost jina nez prvni dve ze serie s Martinem Servazem. Za prve tu Martin Servaz ma tentokrat o hodne mensi roli nez v prvnich knihach. Za druhe, jak uz tu napsali jini uzivatele, zatimco prvni dve knihy mely bliz k detektivnimu zanru, tady prevladaji prvky thrilleru.
Proc davam tentokrat jen ctyri hvezdicky? (Prvnimu a druhemu dilu jsem dala pet.)
Knizka je to rozhodne dobra, stoji za precteni a napeti by se dalo krajet. Osobne jsem byla trochu zklamana ze vybocuje z cele serie a Martinuv osobni pribeh, ac je natuknuty, ustupuje do pozadi. Na druhe strane me to vlastne celkem potesilo - alespon doslo k nejakemu osvezeni a pribeh je to rozhodne originalni. Takze za to bych hvezdicku nestrhavala. Najak mi ale vadila az velka prehnanost/nerealnost celeho pribehu. Opravdu je tak snadne nekoho srazit na uplne dno a pote .... tady bych uz mozna prozradila prilis ze zapletky pribehu, takze podrobneji to rozebirat nebudu, radeji si udelejte obrazek sami - knizka za precteni urcite stoji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pravda o případu Harryho Queberta Pravda o případu Harryho Queberta](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176740/pravda-o-pripadu-harryho-queberta-zAb-176740.jpg?v=1510418606)
Tak tady jsem opravdu vdecna ctenarske vyzve (kniha ktera zacina otazkou) za to, ze jsem se k teto knize dostala. Protoze pro me to byla kniha naprosto vyjimecna, rozhodne vic nez "prosta detektivka". Od prvnich stranek jsem byla chycena (a nebylo to rozhodne pouze tim ze chci vedet kdo je vrah). Myslim ze tato kniha asi vyvola hodne emoci - budou ctenari, kteri si ji zamiluji a potom ctenari, kteri ji naprosto odvrhnou. Rozhodne neni tuctova.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pan Mercedes Pan Mercedes](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209547/pan-mercedes-KiD-209547.jpg?v=1417423881)
Ale ano, bavilo me to a nechapu komentare nekterych uzivatelu tady, ze se do cteni museli nutit nebo ze se to rozjizdelo prilis pomalu, protoze ctiva je knizka pomerne dost. Do pribehou me vtahla hned vyborna uvodni kapitola, jejiz konec slabsim povaham zlomi srdce. Hned pote obdrzi detektiv Hodges tajemny dopis a uz to jede. Kapitoly jsou velmi kratke a dostanete se tak lehko do situace - tak jeste jednu, jeste jednu - a jsou dve hodiny po pulnoci. Slabsi strankou je mozna samotny Hodges - takovy neslany nemastny, zato je vyborne propracovana postava Mercedesoveho vraha (a jeho vzpominky na minulost - to je lahudkova cast knihy) a v knize je plno dalsich sympatickych nebo zajimavych postav. Chystam se na dalsi dily.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Seznam smrti Seznam smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200486/seznam-smrti-RgB-200486.jpg?v=1559420427)
Moje druha kniha od Forsytha - jako prvni jsem cetla Den pro Sakala. Docela me mrazilo pri mimodekem srovnavani kam se svet od dob Sakala posunul. Jake moznosti se otevrely at jedne nebo druhe strane, jak snadne je ovlivnit nekoho kdo se nachazi stovky kilometru od Vas nebo jak jednoduche je ho zabit. Plus tema je tak aktualni, ze je to mrazeni skoro az nesnesitelne.
Ac obe knihy deli od sebe spousta let "zakladni linka" je stejna. Snaha dostihnout padoucha (s tim rozdilem ze v Sakalovi bylo daleko vic prostoru dano zaporrnemu hrdinovi az byl skoro sympaticky a kladni hrdinove alespon pro me tvorili trosku masu, kdezto tady se jakekoliv sympatie pro Kazatele hledaji jen tezko a kladny hrdina je vice propracovany). Do hry jsou tentokrat zapojeni spioni nekolika zemi, autisticky pocitacovy expert a vsemozne moderni technologie. Kniha vas nenecha jen tak ji odlozit, plnemu poctu hvezdicek brani trochu predvidatelny a uspechany konec a absence nejakeho zasadniho zvratu nebo vubec nejakeho protiuderu ze strany Kazatele.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tři mušketýři 1. díl Tři mušketýři 1. díl](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43701/tri-musketyri-1-dil-43701.jpg?v=1341267839)
At si kdo chce co chce rika, ze je Dumas brak. Tuhle knizku zna snad kazdy - cte se sama, je napinava, jen tak na ni nezapomenete. Pro me klasika ke ktere se rada vracim. Lituji jen jedne veci, ze jsem ji necetla driv a nezamilovala si tak driv Francii a jeji historii (a nemela vetsi motivaci ke studiu FR, kterou jsem pozdeji pracne dohanela).
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Medikus z Heidelbergu Medikus z Heidelbergu](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337018/medikus-z-heidelbergu-XLS-337018.jpg?v=1489152078)
Tak Ranhojic od Gordona to neni, ale i tak jsem spokojena. Prvni kniha od tohoto pro me dosud neznameho autora me nalakala k precteni nektereho dalsiho z jeho romanu. Poutave vypraveny pribeh mladeho Lukase, ktery touzi stat se lekarem, mi zprijemnil par zimnich veceru. Jen ten konec se mi take zdal ponekud otevreny. Na druhou stranu si nemyslim, ze by kniha mela mit nejake pokracovani.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poslední království Poslední království](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/105342/posledni-kralovstvi-SOd-105342.jpg?v=1584285045)
Paradni zalezitost a nechapu jak mi mohla tato serie tak dlouho unikat. Uz mam rozecteny druhy dil a vypada to na opet na dobre pocteni. A cela serie je tak krasne dlouha:) Uhtred neni vzdy uplne sympaticky Mirek Dusin, ale prave to dela knihu jeste zajimavejsi. A sam ctenar vlastne nevi komu fandit - Anglicanum nebo Normanum.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Čtyři roční doby Čtyři roční doby](https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/881/ctyri-rocni-doby-r5a-881.jpg?v=1424723413)
Horory jsem od Kinga vlastne zadne necetla (budu to muset napravit) takze mohu porovnavat pouze s brilantni Zelenou mili - tady kniha obstala dobre, detektivkami (porovnavat moc nejde) a Bazarem zlych snu - tady je tato kniha urcite lepsi. Dale se budu trochu opakovat, protoze k prvni povidce jsem uz psala samostatny komentar, ale jelikoz trochu zapadl zopakuji ho tady.
Takze Rita aneb Vykoupeni - Film jsem videla (nekolikrat), zapletku znala a presto si cteni uzila na maximum. Vyborna povidka. Psala jsem to uz u Zelene mile, King proste s "vezenskym prostredim" umi pracovat - verite, ze to opravdu sam vsechno prozil a v tom vezeni s Andym sedel. Jasnych 5 hvezdicek.
Nadany zak me prekvapil, zaujal, je to vlastne cele uplne silene, ale i tak vyborne.
Telo jsem si nechala na konec, protoze jsem nechtela koncit Dychaci metodou, ktera tu ma v komentarich obecne nejslapsi hodnoceni. Takze jsem tyto dve povidky prehodila. U Tela jsem si nebyla moc jista jak povidku hodnotit ... jeji cteni se mi neuveritelne tahlo ... u ostatnich povidek jsem napjate cekala co bude dal. Po precteni ale neco uvizlo uvnitr, takze nahonec ji hodnotim pozitivne, ale ja osobne bych ji dala na 4 misto.
Dychaci metoda - nejkratsi .. a vlastne v povidka v povidce. Bez te omacky o tajemnem klubu by pro me asi moc zajimava nebyla - protoze hlavne ten klub nejak magicky pritahoval - a fantazie mohla pracovat.
Takze za jednotlive povidky v poradi jak je zminuji bych dala 5, 5, 4 a 4 hvezdicky. Jednoduse zprumerovat hodnoceni nemuzu takze celkove davam 5 hvezdicek.
![Hranice věčnosti Hranice věčnosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238342/hranice-vecnosti-fBB-238342.jpg?v=1521360975)
Kniha se ponekud lisi (hlavne) od prvniho dilu - i kdyz jsou tu stale soukrome osudy jednotlivych hrdinu, micha se do nich stale vice politika. Vzhledem k tomu kdy se kniha odehrava je v popredi ruska a americka scena - a hlavni hrdinove jsou jako "nahodou":) v blizkosti hlav statu. Osobne me trochu zklamalo ze prakticky hlavni roli ma tentokrat hrdina z USA (ktera me ani v predchozich knihach moc nebrala, v prvni knize me nejvic zaujaly osudy Ethel v Anglii a bratru Peskovovych v Rusku, v druhe knize bylo pro me nejzajimavejsi Nemecko a moji nej hrdinkou Carla) - a znacna cast knihy je venovana boji za prava cernochu. Popsano urcite zajimave, ale prislo mi toho v knize az trochu moc. Nektreri hrdinove z predchozich knih zmizi uplne nebo jsou zmineni jen okrajove, ale jinak to asi neslo, protoze by kniha mela 2000 stran. Az na jiste drobne vyhrady (viz vyse + dalsi ciste subjektivni, autor za to opravdu nemuze:), ze mi tentokrat chybela vyrazna zenska hrdinka, ktere bych fandila, protoze Tanu jsem si nejak moc neoblibila) je kniha napsana vyborne a vzhledem k tomu co se autor snazil obsahout velice ctive. Takze opet 5 hvezdicek (i kdyz v mem osobnim zebricku cele trilogie az na miste 3).