Alma-Nacida | Komentáře u knih | Databáze knih

Alma-Nacida Alma-Nacida komentáře u knih

Nevidím ani tmu: Rozhovory o naději Nevidím ani tmu: Rozhovory o naději Aleš Palán

Oproti Zešílení v divočině a Jako v nebi byla tohle hodně depresivní kniha. Částečně na tom má podíl i to zjištění, že všichni zkrátka do té Šumavy utéct nemůžou. Proto celkově tři a půl hvězdy.

23.09.2024 3 z 5

Faktor třetího člověka Faktor třetího člověka John Geiger

Čekala jsem větší psychologické rozkrytí tohoto zajímavého fenoménu, ale toho jsem se nedočkala. Jde o soubor jednotlivých příběhů popsaných nejspíš tak, jak se staly, s mírnou redakční úpravou. A to se úplně v kuse číst nedá. Když navíc nevěříte na anděly strážné, tak se žádného objasnění ani nedočkáte. Zkrátka jsou v lidské psychice ještě nějaká bílá místa.
Celkově dvě hvězdy díky tématu a zápalu vyhledávat případy s podobnými rysy.

29.06.2024 2 z 5

Zločin v Yorku Zločin v Yorku Sam Thomas

Zajímavá doba, oceňuji nastudování dobových reálií a porodnických praktik. Děj ale pokulhával, překlad se mi moc nelíbil a redakční práce taky ne, došlo i k záměně jmen a řada vět zněla otrocky přeložena bez ohledu na idiomy ("ber to jako kompliment, jímž byl"). Celkem za dvě a půl hvězdy. Mám i druhý díl, tak si ho přečtu, ale kdybych ho neměla, nijak bych se po něm nepídila.

29.06.2024 3 z 5

Na světě nejsou jen pomeranče Na světě nejsou jen pomeranče Jeanette Winterson

Zpočátku to vypadalo jako lehce plynoucí (sebe)ironizující čtení, ale asi ve třetině se přihodila nějaká fantastická nehoda a dílo se rozklížilo do více směrů, vrstev, příběhů nebo čeho vlastně. Ne že by to nebylo zajímavé, jen ten dojem poněkud kafkovské surreálnosti je na mě trochu moc...zběsilý. Vyrůstat v takové rodině, tak mi hrábne taky, takže možná nerozumím, ale chápu. Celkově čtyři black holes místo hvězd.

11.06.2024 4 z 5

Pozvaní Pozvaní Jennifer McMahon

Pěkná duchařská krimi s překvapivým závěrem pokud jde o pachatele, protože pokud jde o místo, kde se nachází zmizelá Lori, to už bylo celkem brzy jasné. Četlo se to dobře, strašidelné to bylo přiměřeně a občasné nelogické chování některých postav mi nešlo ani moc na nervy. Celkově pěkné tři a půl hvězdy.

06.04.2024 3 z 5

Kus temnoty Kus temnoty Margaret Atwood

To byla krásná kniha, ovšem mimo jiné taky proto, že jsem milovnice Shakespearových her, ať už je napsal, kdo chtěl. Bez toho by si asi knihu tolik nikdo neužil, to přiznávám. Ale já nemůžu jinak a dám plný počet hvězd a dobrý konec hanět nebudu, někdy ho člověk potřebuje. ;)

31.03.2024 5 z 5

Falešná hodnota Falešná hodnota Ben Aaronovitch

Nově použité střídání časových rovin, rozjezd plný vysvětlování a opět závěr nezávěr. Akce i magie se vyskytovaly hojně, čte se to dobře, jen to wow už tam není.
Celkově tři a půl hvězdy.

24.03.2024 3 z 5

Císařova perla Císařova perla Robert van Gulik

Kdysi jsem přečetla všechny případy soudce Ti dostupné v socialistickém Československu, takže to byl takový malý návrat. Není to špatné, ale zdálo se mi to takové upovídané a Ti je poněkud nadčlověk. ;) Takže celkově dvě a půl hvězdy.

17.03.2024 3 z 5

Nesmíš všechno vidět tak černě (a jiné hloupé řeči) Nesmíš všechno vidět tak černě (a jiné hloupé řeči) * antologie

Moc oceňuji hlavně to, že jde o texty, které psali lidé bojující s různými psychickými problémy sami o sobě, s odzbrojující upřímností a bez přikrášlování. Včetně toho, že to je boj, který mnohdy končí až smrti. A přesto kniha vyznívá nadějně a spíš pozitivně. Díky za ní, je tuze potřebná.

24.02.2024 4 z 5

Zvony Londýna Zvony Londýna Ben Aaronovitch

Co napsat a nespoilovat? Takže pozor, SPOILER bude. Tak to bychom měli; všichni klaďasové přečkali tuto jízdu jen s lehkými zraněními, záporák je, doufejme, definitivně eliminován, vztah s bohyní přechází do fáze pořizování podvodního pokojíčku a ... A co bude dál? Pokud vůbec něco. Četlo se to dobře, ale do velkého finále to má daleko. Spíš to bylo takové civilně detektivní. Zato mě to bavilo, tak dávám čtyři hvězdy.

24.02.2024 4 z 5

Měsíc nad Soho Měsíc nad Soho Ben Aaronovitch

Kombinací četby a audia jsem došla až k závěru, abych zjistila, že se můj předpoklad vyplnil a navíc to vlastně žádný závěr není. Schválně, jestli ve třetím díle osoby postižené odpadnutím obličeje dokáží zvládnout iluzi nápravy. ;) Postavy z minulého dílu, které slibovaly rozjezd, jsou zde zcela upozaděny, z Petera se stává nadsamec, nadpolicista a skorokouzelník, je to natahované a vůbec vidím víc vad. Na druhou stranu je to oddychovka. Zkusím třetí díl a uvidím.

12.11.2023 3 z 5

Vrah policistů / Teroristé Vrah policistů / Teroristé Per Wahlöö

Návrat s velmi retro audioknihou, klasika 80. let a dnes už lehce čpící bezmála socialistickou propagandou, i když v těch dobách to bylo nedostatkové a velmi žádané zboží, nad nímž jsme žasli, jak že to v té západní cizině chodí. :)

03.11.2023 3 z 5

Někde jinde Někde jinde Gabrielle Zevin

Za mě prošvihnutá šance, zajímavý nápad, zpracování nic moc, jazyk hrozný - v tom se zcela shodnu s Leonorou. Prostě jen samotný nápad je na knihu málo, romantická linka působila nevěrohodně a byla zcela zbytečná, zkrátka celkově podprůměr.

15.09.2023 2 z 5

Řád Kraje Světa - svazek 1. Řád Kraje Světa - svazek 1. Maja Lidia Kossakowska

Po trochu pomalém rozjezdu nabírá děj na obrátkách, je to vlastně postapo, ale takové magické. Hlavní hrdina mi šel občas na nervy a taky mi vadilo časté opakování jmen, snad by čtenář dokázal udržet po dvou větách, o kom je řeč, ne?
Cituji: Berg se odvážil nadechnout. Koza ležela bez života. Nic nenaznačovalo, že před chvílí prokázala řečnický talent. Lars uvažoval, jestli má tělo nakopnout, ale nechtěli se mu. Konec citace.
Ano, Berg je Lars. Na začátku to bylo dost matoucí. Takových popisů hnutí mysli je v knize víc, přišly mi zbytečné, jinak je to zajímavé čtení, jen mám obavu, že to druhým dílem neskončí. Půjdu do něj a uvidíme.
Celkově pěkné tři a půl hvězdy.

02.08.2023 3 z 5

Zpráva pro Adolfa 2 Zpráva pro Adolfa 2 Osamu Tezuka

Druhým dílem se děj uzavírá celkem podle očekávání smrtí hlavních protagonistů, jak už bylo avizováno hned na začátku prvního dílu. Když jsem si víc zvykla na ne úplně veselý humor a gagy, které mi připadají pro mangu typické, četl se mi druhý díl líp než první. Dějové peripetie jsou místy neuvěřitelné, poselství knihy je naopak jasné, stejně jako autorova deziluze z toho, jak jsou lidé nepoučitelní.
Závěr, knihy jsou ikonické zcela právem, výtvarná stránka je na plný počet hvězd, ale pro mě je přeci jen důležitější děj a charaktery postav, proto ty čtyři hvězdy. Ještě mám potřebu dodat, že po srovnání komiksu o podobném tématu Maus a Zprávy z toho vychází Maus líp, pracuje i s nesdělitelným traumatem válečné generace a s jeho dopady na jejich potomky.

16.07.2023 4 z 5

Inkoustové srdce Inkoustové srdce Cornelia Funke

Líbí se mi nápad s dokonalým předčítačem, který dokáže... To, kolem čeho se točí celý děj. Chápu, že je to kniha pro děti, ale ti zlouni jsou takoví nijací, nejspíš proto, že o svých strašných činech hodně mluví. Ale moc akčních chvil čtenáři nepřipraví. Postava Elinor, která na být asi "odlehčovací", na mě nepůsobila vůbec věrohodně a celá kniha mi přišla upovídaná. Co se mi hodně líbilo, byly úryvky z jiných knih v úvodu kapitol. Celkově lepší průměr, tři hvězdy s odřenýma ušima. ;)

29.06.2023 3 z 5

Bezvýchodná situace Bezvýchodná situace Julie Mayhew

Kniha zcela splnila má očekávání, byla napínavá, indicie byly odhalovány postupně, takže jsem mohla tipovat, jak to všechno dopadne, i když nebylo úplně tajemstvím, co se asi na ostrově dělo. Spíš to bylo o tom jak a proč než kdo a co. Možná působila Viola trochu moc dospěle, ale jinak jsou to pěkné tři a půl hvězdy.

07.06.2023 3 z 5

Chyťte Žida! Chyťte Žida! Tuvia Tenenbom

Smíchy jsem se rozhodne neválela a z anotace souhlasím asi jen s tím, že autor uráží všechny bez rozdílu, i když je tomu tak spíš jen při povrchním prvním pohledu. Lépe řečeno uráží radostně věřící v jakékoli náboženství a návdavkem ještě naivní entuziastické dobrovolníky. Kdo čeká typický židovský humor, tak trochu skrz slzy a s hlavní myšlenkou, že je všechno jinak, bude nejspíš zklamán jako já.
Izrael má plno svých specifických problémů, které zcela jistě nevyřeší nikdo z Evropy. (Spíš by tečka měla být už za slovem "nikdo"). Lehko soudit paranoiu druhých z tohoto nadhledu. Zvlášť když vím, že to, že jsem paranoidní, neznamená, že po mně nejdou.

26.01.2023 2 z 5

Odplata v buši Odplata v buši Arthur William Upfield

Posloucháno jako audio při marodění, ale teda tak ukecanou detektivku aby pohledal. Děsivé popisy ohledně králíků a jinak nuda a šeď, nakonec jsem to doposlechla, ale s knihou bych nejspíš praštila už někde v půlce.

16.12.2022 2 z 5

Spy x Family 4 Spy x Family 4 Tacuja Endó

Tak to byla BOMBA! Nebo nebyla? :D Zvíře na obálce kupodivu není lední medvěd, ale odpustím to autorovi, protože je to pořád celkem sranda. Jestli pokračuje operace puštík, tak to teda moc ne, nebo spíš po hodně malých krůčcích, takže série se asi protáhne. Uvidíme, jací další tvorové a jaké schopnosti se ještě vetřou do "rodiny".

26.11.2022 4 z 5