Alma-Nacida Alma-Nacida komentáře u knih

Bez Karkulky Bez Karkulky Irena Dousková

Žasnu, že tu není doposud ani jeden komentář! Pro mě je to asi nejlepší kniha Douskové, s minimálními prostředky dosahuje maximálního účinku, a to mám ráda. Doporučuji všem veršotepcům i čtivcům.

22.02.2012 5 z 5

Historie světa v 10 1/2 kapitolách Historie světa v 10 1/2 kapitolách Julian Barnes

První kniha, kterou jsem od Barnese četla už asi před 15. lety. Fascinuje mě, jak původně nesourodé povídky postupně zapadnou na své místo v mozaice příběhu o omylech, podvodech a skutečnosti.

20.01.2012 4 z 5

Zlaté rouno Zlaté rouno Robert Graves

Jedna z knih typu "jak to bylo doopravdy", nebo aspoň jak si autor představuje, že by to mohlo být.

16.03.2011 4 z 5

Divoký zázvor Divoký zázvor Anchee Min

Příběh o tom, jak je dobré nebýt v Číně, ačkoli neskutečný absurdistán starší ročníky znají i od nás. Ale případ babičky souzené za hanobení Milované Hlavy Státu, protože volala na ulici kočku, jež se řekne čínsky mao, se asi mohl stát jen od nás na východ. Naštěstí. Po knize Balzac a švadlenka druhá (moje) literární sonda do Číny, doporučuju obě.

07.03.2011 5 z 5

Příběh o lásce a tmě Příběh o lásce a tmě Amos Oz (p)

Kniha na mě působila silně depresivně, ač je jinak napsaná velmi poutavě, budu se z ní nějakou dobu asi vzpamatovávat. Taková plejáda bezútěšných vztahů všeho druhu!

11.02.2011 4 z 5

Sestry Makiokovy Sestry Makiokovy Džuničiró Tanizaki

Hodně zajímavá kniha, z níž vysvítá, že emancipace po japonsku je dosti drsná.

30.11.-0001 5 z 5

Děvčata z Rijádu Děvčata z Rijádu Rajaa Alsanea

Zařadila bych knihu jako povinnou četbu pro všechny, kdo si idealizují každodenní život v muslimských zemích. A nakonec i pro ty, kdo si jej démonizují. Mám jen výtku k délce, ke konci už autorce docházel dech.

30.11.-0001 4 z 5

Longbourn Longbourn Jo Baker

Mám ráda příběhy ve stylu "jak to bylo doopravdy" a tohle byl jeden z nich, i když tady by se dalo spíš říct "jak to bylo s postavami v pozadí". Nemůžeme být všichni dámy a pánové. Byl to velmi dobře vystavěný příběh, postavy byly realistické a celé jsem si to moc užila.

21.11.2024 5 z 5

Mlčení Mlčení Šúsaku Endó

V předchozích komentářích už bylo asi všechno popsáno, já budu jen sdílet pocit vděčnosti za to, že žiju v naší postmoderní bláznivé době, která má jistě spoustu svých problémů, ale snad aspoň i víc svobody.

31.08.2019 3 z 5

Pekelný kocour Pekelný kocour Lynne Truss

To byla celkem ujetá hororová srandička. Já mám ráda kočky, psy i horory, když se bojím, ale nezvedá se mi žaludek. Takže jsem si to paradoxně celkem užila. Ale pozor, kouká mi přes rameno Micka, krucinál, snad se to nedozví sám Belzebub...;)

10.08.2019 3 z 5

Sicilský román Sicilský román Ann Radcliffe

Když slyším "gotický román", tak doufám, že se budu příjemně bát. ;) Naopak doufám, že nudit se moc nebudu. No a vzhledem k očekáváním to bylo tak za 2 z 5. ;)

25.07.2019 2 z 5

Washingtonovo náměstí Washingtonovo náměstí Henry James

Několikrát jsem si během četby vzpomněla na Táňu a Oněgyna, je to úplně jiné a přece podobné. Je to kniha, na kterou je třeba mít tu správnou náladu, jinak bych asi přeskakovala, dnes se už píše jinak. Pocity mám smíšené, a tak bych hodnotila nejraději dvěma a půl hvězdami.

25.07.2019 3 z 5

Bubble Bubble Anders de la Motte

Tak nevím, buď jsem už přesycená, nebo to bylo fakt blbý. Každopádně mě to nějak nebavilo, hadi, bomby, natvrdlá sestra a strašlivý Magnus.

23.07.2019 2 z 5

Downův syndrom Downův syndrom Mark Selikowitz

Srozumitelně a také citlivě napsaná kniha, která sice cílí hlavně na rodiče dětí s DS, ale může být užitečná i pro asistenty, učitele a vůbec všechny, kdo přicházejí s těmito dětmi do kontaktu v práci i soukromě.

02.07.2019 5 z 5

Sběratel ztracených věcí Sběratel ztracených věcí Ruth Hogan

Po počátečním nadšení nad dobrou zápletkou a detaily, jako že je sv. Antonín z Padovy patron ztracených věcí, přišly už spíš rozpaky. To šmarjá nejde napsat román bez těch sladkobolných plků a la červená knihovna? Nehledě na (ne)autenticitu postavy Sunshine údajně s Downovým syndromem?! A jak tam každý každého buď potká "v pravý čas", nebo těsně po něm, či ho aspoň přejede vlakem, to bylo na mě taky trochu moc. Bavila mě první třetina a některé příběhy ztracených věcí, dala bych 2 a půl hvězdy hlavně za nápad.

04.06.2019 3 z 5

Šumava patafyzická Šumava patafyzická Karel Steigerwald

Tak to byla jízda, k níž mi chybělo jen pivo (s režnou?). Ale zase bez pytlasů jsem spokojenější. ;) Milá nonsensní srandička.

08.05.2019 4 z 5

Strom přání Strom přání William Faulkner

Kratičká knížka spíš pro dospělé než pro děti, trochu Alenka v kraji divů a trochu Faulkner, jak ho znám z jeho jiných knih. Hodnotím i půvabné ilustrace.

01.05.2019 4 z 5

Prohnilé město Prohnilé město Leigh Bardugo

Ne, tak to už opravdu stačilo. Nedočetla jsem, prostě se mi to zdálo blbý, ukecaný, zmatený a vzhledem k tomu, že se na to snáší prach i dceři na nočním stolku, myslím, že ani YA nálepka už to nezachrání.

01.05.2019 1 z 5

O kolečko víc O kolečko víc Malgorzata Musierowicz

Jediný dívčí románek, který jsem kdy nejen přečetla celý (bez přeskakování), ale dokonce i víckrát. Některé hlášky mě provázely celou pubertou (ze všech delikates mám nejradši bůček). ????

18.04.2019 4 z 5

Královi psi Královi psi Martin Jensen

Začátek příběhu vypadal slibně, ale pak děj nějak rozbředl, postavy mluvily jako dnešní středoškoláci a chodily zdlouhavě sem a tam. A najednou prásk! a všechno jim došlo. Dala bych dvě a půl hvězdy, a protože mám ještě druhý díl, zaokrouhlím to nahoru a uvidíme příště. :)

10.03.2019 3 z 5