Alma-Nacida Alma-Nacida komentáře u knih

Třetí přání 2 : zbytek příběhu (skoro) Třetí přání 2 : zbytek příběhu (skoro) Robert Fulghum

První kniha i druhá se mi moc líbily, vtáhly mě a uchvátily. S trojkou je to horší, dobrý nápad, ale připadala mi moc rozvleklá. Ale možná je to jen tím šokem ze závěru druhého dílu.

30.11.-0001 5 z 5

Světová výstava Světová výstava E. L. Doctorow

Ze všech Doktorowých knih se mě tahle nejvíc dotýká, nevím ani proč, snad že je tak mírně autobiografická a tím autetičtější, než jiné.

30.11.-0001 5 z 5

Just So Stories / Bajky i nebajky (dvojjazyčná kniha) Just So Stories / Bajky i nebajky (dvojjazyčná kniha) Rudyard Kipling

Čtete dětem? A nechcete se nudit u mašinek Tomášů a zprzněného Dysneyovského médi Pú? Tady se pobavíte a děti jistě taky.

30.11.-0001 5 z 5

Bílej kůň, žlutej drak Bílej kůň, žlutej drak Lan Pham Thi (p)

Márinko, 100% souhlas. Kniha je hlavně důkazem o snahu pozitivní diskriminace při hodnocení literárních děl všemožnými porotami. Víc se o ní říct nedá. Nuda, nuda, šeď, šeď.

30.11.-0001 2 z 5

Obřad Obřad Leslie Marmon Silko

Zajímavá kniha s dobrým příběhem pro stoupence menšinové literatury. Bez fotek by to byl ale poloviční zážitek (tak na 3 hvězdy). ;-)

Pochoutka Pochoutka Muriel Barbery

Pochoutka mě "chytla" víc, než S elegancí ježka. Cesta proti proudu (nejen) času prostřednictvím chutí je dobrý nápad.

30.11.-0001 4 z 5

Šarlatové zrnko Šarlatové zrnko Edith Pargeter

Nelze než souhlasit, viz můj koment u Nebeského stromu.

Zelená ratolest Zelená ratolest Edith Pargeter

Nelze než souhlasit, viz můj koment u Nebeského stromu.

30.11.-0001 5 z 5

Jak žít a vyhnout se syndromu vyhoření Jak žít a vyhnout se syndromu vyhoření Radkin Honzák

Jako u všech knih jak žít a (ne)dělat něco, které jsem kdy četla, i zde je něco, co už vím, něco co nevím a nejspíš nevyužiju a nějaké ty WOW věci. Ale tady navíc vnímám autorův zájem o lidi a jejich příběhy a taky humor mně blízký. Takže celkově pěkné počtení a zasloužené čtyři hvězdy.

09.01.2025 4 z 5

Strašidelný dům – duchařské povídky Strašidelný dům – duchařské povídky Charles Dickens

Roztomilá duchařina. Ale netěšte se, že se budete bát. ;)

10.08.2019 3 z 5

Co znamená, když se řekne... Co znamená, když se řekne... Karel Foltin

V mládí jsem četla slovníky jako literaturu. :-) Tenhle slovníček je dost selektivní, druhá část mě nebavila, protože znám překlady latinských přísloví a úsloví už odjinud a mám-li potřebu, hledám tam (Moudrost věků - Kuťáková, Marek, Zachová).

18.03.2019 3 z 5

Křivopřísežník Křivopřísežník Martin Jensen

Minule jsem půl hvězdy přidala a dnes cítím, že ji můžu s klidným svědomím ubrat. A ten závěr se jmény, to už je snad trochu příliš neuvěřitelné. Kdyby se to odehrávalo v českém prostředí a podezřelí se jmenovali Záboj a Mlhoš, tak by se jako neodhalilo lautr nic? ;-)

18.03.2019 2 z 5

Spálená košile Spálená košile Lucia Lopresti

Zase jeden z pěkných návratů ke knize, kterou jsem četla kdysi na gymplu. Žasnu, že tu ještě není ani jeden komentář. Je to podle mne dobrá ne tak úplně oddechová knížka.

04.02.2019 4 z 5

Hoggartyovský diamant. Kniha o snobech a jiné prozy Hoggartyovský diamant. Kniha o snobech a jiné prozy William Makepeace Thackeray

Jednou z mých oblíbených knih je Jarmark marnosti a Diamant je v podstatě o tom samém, a sice o věcech, které mají skutečnou hodnotu a kterých si lidé moc neváží, a naopak o tom, čemu připisují přehnanou cenu. Je to už stará kniha a nečte se právě snadno a po ironických a veselých poznámkách na účet snobských bohatých příbuzných a známých pak působí smrt dítěte hlavního hrdiny jako nečekaná studená sprcha. Taky nekorektní narážky na Iry, Židy a pod. jsou už dnes doufejme pasé. Jako výlet do doby průmyslové revoluce v Anglii to stačilo, žít by tam asi sotva někdo chtěl.

22.08.2018 3 z 5

Stvořitelé a spasitelé Stvořitelé a spasitelé Geraldine Brooks

Návraty k záchranám a tvorbě hagady do minulosti mě bavily, méně už poněkud neuvěřitelné eskapády současné restaurátorky. Není mi jasné, proč se v překladu kniha jmenuje Stvořitelé a spasitelé, když originální název Lid knihy je výstižný i proto, že lidmi knihy bývají souborně označováni židé, křesťané i muslimové (v tomto pořadí dle doby vzniku náboženství, abych nikomu nekřivdila :-).

14.08.2018 3 z 5

Knihovna na Černohůrce Knihovna na Černohůrce Scott Hawkins

Na napsání tohoto komentáře jsem se musela vyspat. Je pro mě těžké hodnotit knihu jinak, než že všeho moc škodí. Tady bylo pro mě moc násilí, a že to bylo chvílemi hoooodně drsné, moc kombinování, ale přitom skoro geniálního. Moc bohů, či kdo to vlastně byl, a příliš strašných. Chudák Steve, asi jediná celkem normální a lidská postava knihy. Další normální jsou asi už jen zvířata, a ta po většině končí neslavně. Přitom necítím znechucení ani odpor, jen... údiv? Nevím, ale myslím, že víckrát už tuhle knihu číst nechci. Tři hvězdy dávám autorovi za ďábelskou schopnost připoutat mě i přes má občasná zvolání: "No to snad už k.rva NE!" :)

09.08.2018 3 z 5

Poslední poutník Poslední poutník Gard Sveen

Dobrá, uvěřitelná i napínavá zápletka, jen ta záměna osob mě napadla celkem brzy. Zato spolupachatel pro mě zůstal mimo podezření až do konce. :-)

18.07.2018 4 z 5

Evropské blues Evropské blues Arne Dahl (p)

Tentokrát plný počet hvězd si kniha podle mě zaslouží, obraty mě vždycky překvapily, máloco jsem tušila předem a celá temnota byla víc než uvěřitelná.

10.07.2018 5 z 5

Až na vrchol hory Až na vrchol hory Arne Dahl (p)

Klasická Dahlovka, všechno je dovedně propletené a tudíž zajímavé, i když v této knize se dalo odhadnout proč a někdy i kdo a co dělá. :)

08.07.2018 4 z 5

Čarodějova nevěsta 1 Čarodějova nevěsta 1 Kore Yamazaki

Nejen krásná grafická stránka, ale i velká imaginace. Pět hvězd si nechávám jen pro naprosté WOW knihy, ale myslím, že další díly by na ně mohly aspirovat. Těsím se na ně. :)

02.06.2018 4 z 5