alnahu alnahu komentáře u knih

Případ mizejících nevěstek Případ mizejících nevěstek Martina Novotná

Již pátý díl série historické detektivky z období Václava II.s Tadeášem z Příhraz.Ten je požádán aby se dostavil do Nymburka a pomohl vyřešit zdejší děsivé vraždy.S Tadeášem jsem četla jíž jednu knihu a mohu doporučit, je to prima oddechovka.Mě pomohla zpestřit dny při léčení chřipky.

06.10.2024 5 z 5

Královna Viola: Láska a intriky na přemyslovském dvoře Královna Viola: Láska a intriky na přemyslovském dvoře Melita Denková

Kniha o pro mne neznámé kněžně Viole Těšínské ,která byla.provdána za Václava III.,její manželství nebylo šťastné-její manžel byl zamilován do jiné ženy.Po té co byl král zavražděn ,vdova odchází do ústraní kláštera .Ovšem netuší,že se o ní bude ucházet mocný pán z Rožmberka.Od knihy jsem čekala víc,do příběhu bylo zapleteno spoustu jiných osob.Od spisovatelky jsem četla lepší knihy.

06.10.2024 3 z 5

Smrt na chrudimském hradě Smrt na chrudimském hradě Jiří Dobrylovský

Tato skvělá detektivka ze 14.století,začíná pohřbem Oty Durynského,opata ze Zbraslavského kláštera.Nový opat si povolal bratra Kryštofa, ten se těšil,že bude po Otovi pokračovat v psaní kroniky,ale byl určen,jako pomocník, rytíři Blahotovi,aby pomáhal při vyšetření vraždy v Chrudimi,kterou měla pod patronací Eliška Rejčka.Pri vyšetřování brzy zjistí,že se jedná o větší problém než čekali.Pro milovníky historických detektivek je to skvělé počtení.

03.10.2024 5 z 5

Kdyby jen muž věděl...co žena prožívá... Kdyby jen muž věděl...co žena prožívá... Gary Smalley

Tuto knihu jsem si půjčila v knihovně,abych splnila úkol v čtenářské výzvě. Kniha je určena především mužům a manželům,aby jim pomohla pochopit potřeby žen a jaké mají tužby.Je faktem,že muži i ženy vstupují do manželství s "pohádkovými"představami a omezenou přípravou-ovšem realita je jiná,když přijdou starosti vztah se mění.
Zajímavá je stať,kde autor popisuje jak je důležité pro skvělé soužití,naplňovat potřeby ženy a taky 100 způsobů jak ji projevit lásku./toto je důležité i obráceně žena-muži/.V podstatě je to kniha k zamyšlení nad vztahem a jak vylepšit vzájemnou komunikaci.S manželem jsme nedávno oslavili 50 výročí našeho soužití i bez těchto rad.
Ale někomu může kniha pomoci,jak svůj vztah vylepšit.

Ursulina Ursulina Brian Freeman

Napínavý a skvěle promyšlený příběh, který volně navazuje na thriller Hluboký sníh.Každá příšera má své jméno-této říkají Ursulina,ovšem tato je reálná, zanechává za sebou brutalně zabité mrtvoly.Místní zástupkyni šerifa Rebecce Toddové se stane noční můrou ,která ji pronásleduje na každém kroku.Ursilino tajemství je pro Rebeccu kruté a změní jí celý život. Příběh s temnou atmosférou a velmi dojemný koncem vřele doporučuji k přečtení.

Všude samí lháři Všude samí lháři Shari Lapena

Toto byl opravdu zvláštní příběh. Je až neuvěřitelné, jak může devítileté dítě,manipulovat s celou rodinou i když je autistka-trochu mi to připadalo přehnané.Jinak měla kniha spád,ale od této autorky,jsem četla lepší knihy.

30.09.2024 4 z 5

Labuť a lovec Labuť a lovec Jiří Březina

V této útlé knížečce si přečteme krásný, mýtický příběh z doby dávno minulé.I ilustrace knihy od grafičky Sabiny Chalupové, je velmi pěkná.Autor detektivek mě tímto příběhem velmi překvapil.Pro mne to byla,taková milá jednohubka na jeden večer.

30.09.2024 4 z 5

Dědictví Dědictví Susan Kay

Skvěle rozepsaný životní osud anglické královny Alžběty I.,která byla druhorozenou dcerou Jindřicha VIII. a jeho druhé manželky Anny Boleynové . Po smrti Jindřicha VIII. se stala královnou Anglie,její cesta k trůnu nebyla jednoduchá.A ona své poslání plnila i na úkor svého osobního štěstí.Tuto knihu jsem měla založenu v knihovně a díky čtenářské výzvě ,jsem po ní sáhla a přečetla si toto velkolepé dílo.

26.09.2024 5 z 5

Schovanka královny Viktorie Schovanka královny Viktorie Denny S. Bryce

(SPOILER) Tento zajímavý historický román o africké princezně Aine, autorka napsala podle skutečných událostí.V příběhu se vydáme do západní Afriky, tam se Aine narodila,jako sedmé dítě kralovně Kayine.Podle tradice jorubského lidu určovalo jméno jejích osud a proto Aine dostala jméno-narozená do těžkého života a to jmeno bylo jejím osudem.Kayine ostrým nástrojem udělala dceři na lících dva zářezy,aby každý viděl ,že je královského rodu,princezna z kmene
Egbado.I když ji toto zachránilo před lovci otroků,přesto i její další život nebyl jednoduchý i když se stala schovankou královny Viktorie,kde ji přejmenovali na Sáru Bonetty Daviesovou.Větší část života prožia v Londýně a jejím životním posláním byla práce v Africe ve vlasti Jorubů v domovině jejích předků.Princezna Aine zemřela velmi mladá ve věku 37 let na ostrově Madeira.Kniha se četla dobře a příběh černé princezny byl zajímavý

17.09.2024 4 z 5

Skotský ochránce Skotský ochránce Vanessa Kelly

(SPOILER) Miluju romantické historické příběhy ze skotské vysočiny.Tato kniha obsahuje vše co má mít romantická kniha.Přečteme si příběh Lady Ainsely,která je donucena skrývat se před svým snoubencem- má k tomu pádný důvod.A tak se před ním ukryje na odlehlém skotském panství.Jediný člověk ,který jí může z beznadějné situace pomoct je Royal Kendrick,syn z jednoho mocného skotského klanu.Jak příběh dopadne se dočtete v této romanci.Já jsem se čtením spokojená.

15.09.2024 5 z 5

Jak porazit markýze Jak porazit markýze Janna MacGregor

K čtení mi nalákala pěkná obálka.Příběh Beth,která ve svém manželství, přišla o veškeré věno a ještě si vzala za manžela podvodníka, který je ženatý se dvěma dalšími nešťastnicemi.A tak ji nic jiného nezbývá ,podvodníka vyhledat a dostat z něj své věno.Příbèh takový docela rozvláčný,za mě slabé 3*.

09.09.2024 3 z 5

Relikviář svatého Maura Relikviář svatého Maura Vladimír Liška

V Bečově nad Teplou jsem s manželem prožila v rámci dovolené několik pěkných dní,právě pod zdejším zámkem.V zámku je v trezoru uložen relikviář svatého Maura,ten je hned po korunovačních klenotách považován za naši nejskvostnější středověkou památku a za objev století. Zmiňuji tuto knihu v které jsem se dočetla širší shrnutí historických faktů,nevyčíslitelné kulturní hodnoty.I když jsem bedlivě sledovala průvodce,přeci jen mi kniha doplnila ,co mi uniklo.Z tohoto města jsme byli nadšení,za zmínku také stojí zdejší překrásná Botanická zahrada .

05.09.2024 5 z 5

Přívěsek z čaroitu Přívěsek z čaroitu Anna Beatrix Bártová (p)

Příběh maminky dvou chlapců Lucie,které náhle zemře manžel a ona se uzavře do sebe.Její kamarádka Yveta ji chce pomoct a tak ji vezme na poznávací zájezd do Slovinska.Lucka toto pozvání přijme,tam se chystala již dávno,aby splnila slib,který dala před lety své pratetě-vrátit přívěsek z čaroitu, tam kam patří.Kniha má také druhou časovou linku,která se odehrává před druhou světovou válkou a tam začíná příběh přívěsku.Přečteme si nádherný příběh o tajemném šperku,autorka nás provede krásami přírody ve Slovinsku a Lucii se vyskytne naděje na novou lásku.

05.09.2024 5 z 5

Pokažená oslava Pokažená oslava * antologie

V knize si přečteme šest příběhů ,od šesti autorů detektivek a všechny byly povedené.Tato tenká brožovaná knížečka mi dělala společnost na cestě vlakem.

02.09.2024 5 z 5

Léto na zámku Léto na zámku Šárka Hieková

Pěkný čtivý příběh odehrávající se na zámku.Tam přijede na praxi studentka umělecké školy Magda,má před svatbou s dlouholetým přítelem Milanem Když zde potká živelného Radima,ocitne se před těžkou životní volbou.Pěkná obálka krásný oddechový ,letní příběh.

02.09.2024 5 z 5

Tátova děvčata Tátova děvčata Danielle Steel

Příběh z ranče v Kalifornii,tam vychovává Jimy své tři dcerky.Každá z nich je úplně jiná a v dospělosti má každá jinou představu o budoucnosti .Na ranči s otcem zůstane nejstarší z nich.Když otec náhle zemře,děvčata se dají opět dohromady ,aby zjistili něco o své matce a skutečnost je překvapující.Každá má své problémy, tak je řeší společně.Navždy zůstanou tátova děvčata,protože ať už se k nim choval dobře nebo špatně, v dobrém či zlém,bez ohledu na jeho chyby,všechny je miloval.

02.09.2024 4 z 5

Nacistova snoubenka Nacistova snoubenka Barbara Wysoczańska

Naprosto skvělá kniha,dějem zasazená do druhé světové války a odehrávající se částečně v Polsku a také v Německu.
Přečteme si příběh velké lásky, která navzdory válce ,vypukne mezi polkou Haniou a německým hrabětem Johannem von Richterem,oni se zasnoubí,ale válka jejich světy rozdělí.
I když je jejich příběh postaven do dění druhé světové války,převládá především romantická linka.Knihu doporučuji-velmi příjemné čtení s pěknou obálkou.

28.08.2024 5 z 5

Za to mi zaplatíš Za to mi zaplatíš Teresa Driscoll

Za mě průměrná kniha. nějak jsem se v ději ztrácela.

21.08.2024 3 z 5

Pán hory Pán hory Anders de la Motte

První díl nové série.
Příběh, který se odehrává v několika liniích. Hlavní hrdinka policistka Leonore Askerová ,která byla degradována(prý za odměnu), na Oddělení ztracených duší, to jí ale nevadí a s vervou se pustí do případu zmizelé dívky. Na knize je příjemné ,že je rozdělena do krátkých kapitol. Ale i tak mi kniha připadala zbytečně zdlouhavá .Vyšetřování bylo spíš takové odhalování minulosti hlavních hrdinů za mě tomu chybělo napětí.

21.08.2024 3 z 5

Tajemství císařovny Sissi Tajemství císařovny Sissi Emily Pigozzi

Příběh v kterém se vydáme do Vídně roku 1874,pro Sissi začíná být život v paláci utrpením. Manželství s Františkem Josefem po dvaceti letech se změnilo a proto stále častěji utíkala do Uherska na svůj milovaný zámek v Gödöllö ,tam byla šťastná . Tajně se zde scházela s hrabětem Andreásem Szapárym . A není divu zažila tu nejhorší zradu ,jak ze strany Frantška,který v ní nevěřil. Nedůvěřoval jí jakožto císařovně ani jako matce jejich dětí a dovolil ,aby jeho matka arcivévodkyně Žofie, ji děti ihned po porodu odebrala. A právě v Gödöllö poznala Sissi osiřelou dívku Edith ,ta na zámku vyrostla ,tam se jejich osudy propletli.

21.08.2024 4 z 5