Amneris Amneris komentáře u knih

Větrák Větrák Miroslav Graclík

Na životopis Josefa Větrovce jsem se moc těšila, ale přišlo zklamání. Několikrát opakované věty, které si člověk přečetl o dvě kapitoly dříve, rozhovor pouze s hercovou sestrou a dcerou. To na něj všichni kolegové zapomněli? Aspoň na mě to tak celou knihu působilo. Co mě štvalo, byla reklama v celé knize, hlavně kvůli vizuální stránce, to si mohl autor odpustit. Co však musím na knize vyzdvihnout je velké množství fotografií, ať už soukromých či z filmů a divadelních představení a seznam jeho hereckých, divadelních, rozhlasových a dabingových rolí, kterých za svůj život ztvárnil opravdu nepřeberné množství. Škoda té formy životopisu, jistě by se textová část dala minimálně zkrátit a byla by to povedená vzpomínková kniha o panu Větrovcovi.

24.05.2022 3 z 5

Kosmetika z rostlin Kosmetika z rostlin František Starý

Kniha seznamuje s rostlinami z pohledu jejich využití v přírodní kosmetice. U každé ze 122 rostlin je uveden popis, jaké obsahuje látky, jak se dá využít v kosmetice a jaký má jiný význam. Jednotlivé popisy jsou navíc doplněny nádhernými ilustracemi akademické malířky Zdenky Krejčové. Kniha obsahuje také rejstřík rostlin, a to v češtině a latině.

24.05.2022 5 z 5

Cukrárna v Paříži Cukrárna v Paříži Julie Caplin

Na příběh jsem se velmi těšila, tentokrát mě kniha příliš nezaujala jako předešlé dvě. Nina mi byla trochu nesympatická, jak se neustále zaobírala vztahem/nevztahem k Sebastianovi a přišlo mi, že pořád řeší jejich společnou minulost. Ani popis jednotlivých cukráren mě tak neoslovil jako v případě Kavárny v Kodani. Konec byl hodně předvídatelný, trochu jsem se do knihy musela nutit, abych ji dočetla. Snad budou další díly lepší než tato.

23.05.2022 3 z 5

Pravěké dějiny Čech Pravěké dějiny Čech Alena Rybová

Kniha naprosto vyčerpávajícím způsobem seznamuje s pravěkými dějinami Čech, včetně rozlišení jednotlivých kultur a jak je poznat, ať už podle způsobu pohřbívání či výzdoby keramiky. Jedná se o nejzákladnější učebnici při studiu archeologie a historie obecně.

Hrady a zámky v Čechách Hrady a zámky v Čechách kolektiv autorů

Super kapesní cestopis českých hradů a zámků včetně jejich historického vývoje. Kniha je doplněna o slovník odborných výrazů a obrazovou přílohu.

05.05.2022 5 z 5

Hrady, zámky a tvrze království českého 02 - Hradecko Hrady, zámky a tvrze království českého 02 - Hradecko August Sedláček

Dílo Augusta Sedláčka o hradech, zámcích a tvrzích království českého je naprosto nepřekonatelné dílo. Celá série má 15 dílů a každý z nich obsahuje detailní popis jednotlivých hradů včetně historie a obrazové dokumentace. V mnoha případech je hrad či tvrz doplněna erbem majitele. Pan Sedláček díky této obsáhlé práci procestoval celé české království, a za to mu patří velké díky :-)

05.05.2022 5 z 5

Místopisný slovník historický Království českého Místopisný slovník historický Království českého August Sedláček

August Sedláček je mistrem ve svém oboru, co se týče místopisu hradů, tvrzí, měst a vesnic. Tento místopisný slovník českého království je o to cennější prací, vzhledem k tomu, jak dlouho na ní pan Sedláček pracoval a kolik toho po českém království procestoval.

05.05.2022 5 z 5

Dějiny smrti. Díl 1, Doba ležících Dějiny smrti. Díl 1, Doba ležících Philippe Ariès

Ke knize jsem se dostala na vysoké škole, kdy ji zmiňoval profesor historie během přednášky. Tak jsem si ji ze zvědavosti půjčila v knihovně, a opravdu jsem nečekala, že mě takhle moc bude bavit. Kniha je velmi úžasně napsaná, a to včetně všech pohřebních rituálů či zvyklostí, které se při úmrtí člověka dělaly. Autor na ni jistě pracoval dlouho a na knize je to znát :-)

Rudolf II. a jeho Praha Rudolf II. a jeho Praha Bohumil Vurm

Kniha o době a panování velmi zajímavého panovníka Rudolfa II., za jehož vlády se Praha stala sídelním městem celého království. Zajímal se o umění, alchymii, astrologii či ezoterii a byl velkým mecenášem umění a architektury. Určitě jde o zajímavý pohled na tuto dobu a kniha je opravdu velmi čtivá.

05.05.2022 5 z 5

Na hradech, v klášterech, v podhradí Na hradech, v klášterech, v podhradí Dieter Breuers

Kniha seznamuje čtenáře se životem ve středověku, a to formou krátkých příběhů. Člověk má pocit, že se skutečně propadl do středověku a hned by se tam opravdu odstěhoval :-)

Karlův most Karlův most Jakub Malina

Karlův most jako druhý nejstarší kamenný most v Čechách vždy přitahoval pozornost lidí, a tato kniha se snaží přiblížit nejen stavební historii mostu, ale i jeho sochařskou výzdobu včetně jejich ikonografie. Kniha je doplněna mnoha fotografiemi a obrazovou dokumentací, kde jsou zobrazeny i starší části mostu, které už dnes neexistují.

Tkalcovská příručka Tkalcovská příručka Oldřich Talavášek

Tato příručka seznamuje čtenáře s tkalcovstvím jako uměleckým a oděvním řemeslem. Nejen, že se zde člověk dozví, jak se tká na tkalcovském stavu, ale také, kolik existuje druhů vazeb. Jako potomka tkalcovských předků mě tato kniha velmi poučila a hlavně potěšila fotografická dokumentace.

05.05.2022 5 z 5

Jak se žilo za časů Františka Josefa I. Jak se žilo za časů Františka Josefa I. Pavla Vošahlíková

Kniha velmi vyčerpávajícím způsobem čtenáře seznamuje s dobou císaře Františka Josefa I. Zejména seznamuje s tím, jak žil obyčejný člověk, kam se chodil bavit, jak se oblékal, jak pracoval a tak. Určitě stojí za přečtení.

05.05.2022 5 z 5

Karel Hynek Mácha - Dílo 2: prózy, zápisníky, deníky Karel Hynek Mácha - Dílo 2: prózy, zápisníky, deníky Karel Hynek Mácha

Osobnost Karla Hynka Máchy mě vždycky fascinovala, už jen tím krátkým životem a jeho díly, které stihl napsat. Tato kniha obsahuje výběr z jeho děl, jak psal a tvořil.

Jak předpovědět budoucnost Jak předpovědět budoucnost Viv Foster

Kniha byla zajímavá, člověk se zde dozví, jak se dá z karet předpovědět budoucnost.

05.05.2022 4 z 5

Příběhy z olivového ostrova aneb Když na Korfu kvetou mandloně Příběhy z olivového ostrova aneb Když na Korfu kvetou mandloně Pavla Smetanová

Poslouchala jsem jako audioknihu. Líbil se mi popis řecké mentality i jednotlivé příběhy, které autorka v Řecku zažila. Některé byly opravdu vtipné a někdy člověk kroutil hlavou, čeho jsou Řekové schopní. Jediné co mě mrzelo, že jednotlivé kapitoly nešly časově po sobě, ale byly rozházené. Ale jinak šlo o milé povídání :-)

28.04.2022 4 z 5

Sonáta pro Zrzku Sonáta pro Zrzku Vojtěch Vacke

Tuto knihu jsem četla jako náctiletá. Hlavní hrdinka Petra mi byla hrozně sympatická, takový kluk a holka dohromady. Hrozně jsem jí záviděla, jak hrála na klavír. Stejně skvělý byl i film :-)

Konec vodníků v Čechách Konec vodníků v Čechách Petr Markov

Kniha byla povedená, ale před očima se mi odehrával stejnojmenný film. V tomto případě se mi více líbil film než kniha, ale i tak šlo o milé čtení.

Saška maminkou Saška maminkou Colette Mercier-Nast

Na knihu jsem narazila v rodinné knihovně jako malá holka. Příběh o Sašce, která se musí postarat o malou sestřičku po dobu nemoci své maminky. Připomnělo mi to knihu Robinsonka.

Osudová láska Osudová láska Zuzana Francková

Knihy, kdy se hlavní hrdinka propadne zpět do minulosti mám moc ráda. A v tomto případě se hlavní hrdinka Iva dostane do doby 17. století a seznamuje se s Eliškou Kateřinou Smiřickou, která je zamilovaná do prostého kováře Jiříka. Ale její otec má pro ni jiného ženicha... Určitě oceňuji, že autorka si zjistila historické souvislosti, které zahrnula do příběhu.