AndreaCekanova komentáře u knih
Není moc knížek, které mě rozbrečí nebo které budu chtít číst znova. Tahle mezi ně rozhodně patří. Kdyby Heřmánkové údolí existovalo, chtěla bych se tam podívat, zavřít oči a zhluboka se nadechnout té vůně. Možná bych pak zaslechla dětský výskot z nedaleké hospody.
Wau. Kouzlo této knihy tkví ve zdánlivě jednoduchém příběhu, v příběhu, jehož tisíce parafrází můžeme nalézt ve svém vlastním okolí. Od začátku mi bylo jasné, že to směruje k jen jednomu konci. A byla jsem "ráda", že to dopadlo, celý příběh se tím logicky uzavřel a dostal ještě větší hloubku, jako bonus vystavěl své malé Memento mori. Tahle kniha, ve mě rezonuje celý den a ještě dlouho bude. To je známka dobrého příběhu.
Myslím, že konzumní čtenář se tady nenají. Komplikované podání tomu silnému příběhu jen slušelo. Vytáhlo ho nad líbivě zpracované příběhy na podobné téma, kterých je dnes přehršel. Rozhodně to byla příjemná změna, ačkoli náročnější na udržení pozornosti. A není na škodu se jednou u literatury hluboce zamyslet a soustředit se.
Čekala jsem, že knihu zhltnu, když vezmu v potaz oblíbenost autora, ale nakonec jsem ji četla celkem dlouho. Ale byla to moje první e-kniha, tak možná proto. Vadilo mi opakování: "Jejda," od různých narátorů. Některým postavám bych se chtěla dostat pod kůži trochu víc a klidně bych oželela, že se nedozvím, co si Martin Young maže na chleba po kalbě na straně 270. Ale skvěle bylo popsané prostředí, a líbilo se mi vysvětlování psychologie i motivace postav. Nakolik jsem byl přesvědčená, že konec mi už nepřinese nic nového, tak jsem se pletla. Nakonec i mě děj pohltil a všechno do sebe zapadlo víc, než jsem očekávala. Pár výhrad bych měla, ale celkem se mi líbí, jak byl příběh vystavěný. Určitě zkusím ještě nějakýho Cartera přečíst a uvidím.
Šlachtu na každý útvar a budeme spaseni. Světe div se, ale asi tomu chci věřit. Možná je čas na hrdiny nových rozměrů. Od knihy samotné jsem měla trochu jiné očekávání, nicméně mě překvapilo kolik věcí jsem se dověděla o práci policie. Občas mi šla hlava kolem z přehršle jmen a termínů a občas jsem litovala, že ke knize není "grafíček", kde bylo naprosto zjevné kdo s kým a kdo komu podkuřuje v zákulisí politické scény. To bychom teprve čučeli. Nicméně obrázek o fungování politiky z pohledu pana Šlachty je dost šílený a neuvěřitelný. Na závěr mě zajímá jedna věc - kdo tam teď drží ten pomyslný bič v ruce?
Originální antiutopistická vize, které ale chyběl pořádný příběh (nejen to). Autorce se podařilo šokovat, ale už nepříliš dobře pracovala s potenciálem sdělení. Ovšem obálka je z marketingového hlediska naprosto dokonalá.
Komorní příběh o rodinném tajemství, které vyplouvá napovrch navzdory tomu, že pravda se celou dobu zdá nedostižitelná. Tři postavy vypráví události z minulosti i přítomnosti, každý má svůj pohled na běh věcí a čtenář si postupně skládá dílky do celku. Příběh vás pohltí vyprávěním, které je poetické, plné metafor a fantaskních výjevů. Za krásou jazyka se ovšem skrývají děsivé skutečnosti a tahle kombinace vás naprosto pohltí. Vše navíc umocňují úžasné ilustrace, a na obálku se ještě pořád nemohu vynadívat. Úchvatné.
Skvělá kniha, kterou nelze nemilovat. Dave Grohl vypráví o svém životě, splněných snech, prohrách, o smrti a o lásce s pokorou, která chytne za srdce.
Otevřela jsem, přečetla, zavřela, utřela slzu a začala číst znova od začátku. Ani po 448 stranách se mi nechtělo postavy a jejich svět opouštět. Čtivý příběh, který si na nic nehraje, dokáže šokovat i potěšit. Humor, hrůza, dobrodružství i láska tam, kde byste ji nečekali.
"Vskutku povedené literární dílo," souhlasil by Winton.
Byla jsem zvědavá, jak se autor povídek popere knihou. A musím říct, že to dopadlo skvěle! První část možná působila trochu rozkouskovaně, jako by se lepilo víc dílů dohromady, ale pak do sebe všechno začalo zapadat a příběh byl jedna velká jízda. Sice bych v závěru měla jednu připomínku k Jardovo počínání (nechci prozrazovat), ale omluvila bych ho jeho stavem. Konec byl totiž naprosto dokonalá tečka za tím vším. Do posledního řádku.
Nejsem typický čtenář romantiky, ale ráda zabrousím i do neznámých vod. Tady mě příjemně překvapila kombinace současnosti a minulosti. Autorka zde staví do střetu moudrost stáří a mladistvou netrpělivost, ale zároveň vyzdvihuje hodnoty, které v průběhu let zastínil náš životní styl či moderní doba. To si postupně uvědomuje i hlavní hrdinka Natálie a my tak můžeme sledovat její pozvolnou proměnu z rádoby dospělé slečinky na mladou ženu. Určitě to je jedna z knih, které dám přečíst svým dcerám.
Nápad dobrý, provedení špatné. Začátek neuvěřitelně vleklý, zmatený a překombinovaný. Od poloviny parádní jízda. Ke konci uměle natahované, ztráta napětí, gradace nula. Napsané je to celkem čtivě, ale udělat z toho kratší novelku by prospělo příběhu i čtenářům.
Po dočtení mě ta obálka vyloženě děsí. Ne, nechcete znát svou budoucnost. Velmi silné a netradiční téma, které má obrovský potenciál. Autorka z něj v rámci svého žánru vyždímala všechno, co šlo. Čtení bylo místy náročné, styl psaní se trochu lišil od autorčina obvyklého stylu, nicméně k závažnému tématu to skvěle sedlo. Vzpomněla jsem si u čtení na Erbenův Štědrý den: "Však lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu, nežli budoucnost odhaliti, strašlivou poznati jistotu!" Rozhodně kvalitně zpracované téma.
Můj svět se od teď dělí na "před" a "po" Bednách. Originální, šílené a svérázné dílo se může zpočátku jevit jako výplod choré mysli, ale brzo zjistíte, že jde o propracované humorné drama, které se dá označit za tristní zrcadlo společnosti. Trefné parafráze najdete napříč celou knihou, stejně jako detaily tvořící propletenec událostí, které nám autorka předkládá v různých časových skocích, a které vedou k nevyhnutelnému - Zabít Sráče! Nic není zmíněno bezdůvodně, všechno má svůj smysl a místy máte pocit, že padouch si dělá srandu i z vás. S mírnou nadsázkou lze říci, že Sráč a Zbořilová vytvoří ikonické duo, které se vryje do podvědomí stejně jako je Vlk a Zajíc (Jen počkej, Sráči!) nebo Lister s Rimmerem (4 692 kusů "ozářených" Beden). Pokud hledáte něco zcela neobvyklého, oplýváte humorem a nebojíte se reálného popisu od vraždění po BDSM sexuální praktiky, rozhodně tento literární počin nesmíte minout. Mrdat! (To je něco jako howgh poddrněnštinou.)
Stoletýho staříka si přečtu klidně ještě tisíckrát, ale stojednaletý stačil jednou. Autor sám sobě nasadil laťku hodně vysoko.
Příjemná oddechovka, která se dobře čte a nutí čtenáře zamyslet se, jestli se štěstí neschovává u nich doma, zatímco jej hledá jinde. Někdy stačí změnit jen zaběhnutou rutinu.
Čekala jsem jen romantickou oddechovku a letní lovestory, ale dostala jsem krásný příběh o dospívání, uvědomění si priorit a objevování minulosti. Na hrdinku nečekala jen láska, díky které si čtenář připomněl, jak vášnivě a bezhlavě se dá zamilovat, ale i spousta nástrah, oproti kterým se pětka z dějepisu jeví jako nic.
Myslím, že to bude ideální dárek pod stromeček, protože letní atmosféru dokázaly všechny příběhy navodit skvěle. Některé více jiné méně, ale každá věková kategorie si tam najde tu svoji na ááchárnu. Závěrečná pohádka se možná zdá být trochu mimo mísu, ale protože je kniha charitativního rázu a místo koupě můžete přispět na Dům pro Julii, dává nakonec i tahle závěrečná tečka smysl.
Kniha, která mě upoutala jak vizuálně tak obsahem. Marie mi ze začátku přišla jako načuřená slípka, ale postupně jsem jí začala rozumět. Katka je předobraz stereotypu, kterého se bojím jako čert kříže. S oběma jsem se nakonec dokázala spřátelit. Střípky vlastního života jsem spatřovala v jejich osudech. Poutavé vyprávění mě nutilo číst dál, abych věděla jak si obě se vším poradí. Myslím, že to je velmi podařený román, kde i muži tápající v ženské mysli, najdou odpovědi na mnoho otázek. Kniha reflektuje dnešní společnost, odhaluje klišé soudobých vztahů a říká, že tvůj osud je v tvých rukách.
Krásný příběh přináší objevování pohnuté historie, lásku, která zdánlivě nemá budoucnost i nevyléčitelnou nemoc. Miriam nechává hrdinku tápat, objevovat, naslouchat i trpět, dokud nedojde k vlastnímu rozhodnutí, které rozhodně nebude z nejlehčích. Cesta k nalezení vlastních hodnot nebývá snadná. Ale to my čtenáři máme rádi.