AndreaP. AndreaP. komentáře u knih

Nechci lásku nebeskou Nechci lásku nebeskou Catherine Bennetto

Nenáročná oddechovka, ve které se zas až tak moc neděje, a u které se občas i zasmějete. Na letní dny ideál. Určitě to není kniha, která ve mě zanechá dlouhodobý dojem, ale jako relax je ideální.

09.07.2022 3 z 5

Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

Nádherné, odpočinkové čtení. Z této série u mě zatím vedla Čajovna v Tokiu, ale tento díl jí výrazně konkuruje. Krásná irská krajina, sympatické postavy. Skvělé.

16.04.2022 5 z 5

Kdo šije u Podolské? Kdo šije u Podolské? Lucie Hlavinková

Tato kniha se mi svým způsobem špatně hodnotí. I když dle názvu se může zdát, že se jedná o život paní Podolské, není tomu tak, vystupuje tam vlastně velmi okrajově a s ní spoustu dalších postav. Vykresluje vývoj událostí doby po válce, nástup komunismu jako takového a jak složité to tenkrát bylo. Kniha se čte dobře, ale já osobně jsem si občas říkala, zda má smysl jí dočítat, chyběl mi v ní takový ten typický knižní drive, vše bylo tak nějak psáno v rovině, bez nějakého extra napětí, výkyvů směrem nahoru i dolů, i když se jednalo vlastně o složité téma. Knihu jsem nakonec dočetla, něco mě prostě "nutilo", ale extra nadšení se prostě nekonalo. Z knihy jako takové si hlavně odnáším poznatek, jak složitý byl běžný život a jak důležité je si vážit svobody.

28.03.2022 3 z 5

Stopy minulosti Stopy minulosti Kathryn Taylor

Série se jmenuje Hrad Dunmor, tak jsem podvědomě čekala nějaký ten historický román, ale to jsem se spletla! Je to romanťárna spojena se zápletkou přímo detektivní, nechybí tajemství hradu, a občas člověk přemýšlí, kdo je zde vlastně kladný hrdina a kdo naopak ten zlý. Každopádně doporučuji číst, jen když máte k dispozici oba dva díly, jelikož takto otevřený konec bez možnosti IHNED pokračovat dál nejde dát :-) Prostě pokud chcete oddechovku, při které si ale napětím neoddechnete, tak hurá do toho.

28.02.2022 3 z 5

Doktore, teď to chce klid! Doktore, teď to chce klid! Patrick Taylor

Krásné, pohodové a opět velmi milé čtení. Po prvním díle jsem k tomuto druhému přistupovala už s pocitem, že se vracím domů, ke svým známým. Miluju vesničku Ballybucklebo a prožívám osudy doktorů Barryho a Fingala, který svému mladému kolegovi dělá nejen skvělého učitele, ale téměř otce. Těším se na další díl a jsem nadšená, že jich mám před sebou ještě tolik!

22.02.2022 5 z 5

Časy se mění Časy se mění Anne Jacobs

I závěrečný díl trilogie byl plný krásných a nečekaných zvratů, příběh celkově se mi moc líbil. Co mi ale opravdu přišlo nadbytečné, byly vsunuté kapitoly ze středověku, které mě vysloveně rušily, a tak jsem je přeskakovala.

29.01.2022 4 z 5

Sbohem, Irsko Sbohem, Irsko Ann Moore

I pokračování příběhu je plné napětí, naděje i bolesti, kdy se Grace se svými dětmi snaží překonat těžkosti té doby. Nádhera. Těším se na třetí díl.

15.11.2021 5 z 5

Irská kráska Irská kráska Ann Moore

Vynikající historický román z prostředí těžce zkoušeného Irska. Rozhodně se nejedná o lehké čtení, ba naopak je tam až příliš mnoho bolesti a smutku, strádání, hladomoru, smrti. Příběh Gracelin se vryje pod kůži a do srdce a člověk se bojí u čtení i dýchat. Tato kniha si zaslouží plných pět hvězdiček, a kdyby byla možnost, dám jich i více. A hned jdu na druhý díl této trilogie.

11.11.2021 5 z 5

Zážitky z karantény Zážitky z karantény Halina Pawlowská

Halina je člověk, která i z blbosti dokáže udělat vtipnou situaci už jen tím, jak jí popíše. Kniha není nikterak honosné dílo, nicméně dává přesně to, co od takové knihy člověk očekává - nadhled, humor, moudrost zralé ženy. Je to prostě Halina

02.08.2021 4 z 5

Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Pro mě osobně něco jako motivační kniha podložená příběhem pastýře a jeho putování, tak trošku pohádková. Připomíná mi to Malého prince, jen v modernějším podání.

10.01.2021 3 z 5

Pochopíš, až budeš velká Pochopíš, až budeš velká Virginie Grimaldi

Tajemství štěstí :"Život, to je přítomnost. To je tady a teď. Z minulosti se má uchovávat jen to pozitivní. Od zítřka se nemá nic očekávat. Minulost se změnit nedá a budoucnost nemůžeme znát předem."

Moudrá kniha plná hlubokých myšlenek, poselství. Krásné čtení.

30.03.2019 4 z 5

Velké trápení Velké trápení Helena Šmahelová

Tuto knihu jsem jako dítě četla mnohokrát a ač jsem už dávno dospělá, dodneška si jí pamatuju, tak moc ve mě zanechala stopu.

28.02.2019 5 z 5

Ten den jsem se rozhodl zemřít Ten den jsem se rozhodl zemřít Jonathan Destin

Poslední věta knihy zní "Jediný způsob, jak učinit přítrž šikaně, je prolomit mlčení-pomoci oběti promluvit."

Tato kniha je vlastně výpovědí - výpovědí samotného šikanového chlapce a jeho rodiny, jejich myšlenek, pohnutek, kdy kniha je podle skutečné události, lze si dohledat na internetu skutečné fotky a vše, co se daného chlapce týká. Kniha je poselství. Má hlubší smysl, je nutné se zamyslet.
Tuto knihu bych dala POVINNĚ přečíst všem učitelům a ředitelům škol, protože i když máme rok 2019, tak mnozí mají stále tendenci popírat, že by na jejich škole snad byla šikana (sakra věřte, že často je, a ne málo) a pochopitelně nejen jim, aby lidé konečně otevřeli oči a viděli, že se kolem nich leckdy děje bezpráví. Ani mnozí z nás netušíme, že třeba v blízkém okolí máme taky nějakého takového Jonathana, který potřebuje pomoct a bojí se o ní říct, stydí se. Nebo nedej bože se i odváží říct, a není vyslyšen. Šikana je obrovský problém, nebuďme slepí.

09.02.2019 4 z 5

Tajnosti francouzského pekaře Tajnosti francouzského pekaře Peter Mayle

Je to nádherná kniha. Dýchá z ní kouzlo, atmosféra daného místa, je z ní cítit přátelství mistrovského pekaře Gérarda Auzeta a spisovatele Petera Mayle, který již bohužel zemřel. Má nádherné ilustrace, a po jejím přečtení jsem si sedla k internetu a vyhledala si fotky onoho pekařství. Krásný - dá se říct i příběh tohoto úžasného řemesla, jakým je pekař. A recepty, které v knize najdeme, tak ty doslova lákají k vyzkoušení. Kniha mě velmi oslovila a vůbec mi nevadí, že je psaná "na zakázku", jak někdo uvádí v recenzích, spíše naopak, o to bližší mi asi je.

13.01.2019 5 z 5

Zachránila mě slza Zachránila mě slza Angele Lieby

Knihu jsem přečetla během jednoho dne, neuvěřitelný příběh, ze kterého mrazí a zároveň z něj tryská neskutečné odhodlání žít a láska partnerů a jejich dcery. Lékaři, uvědomte si konečně, že my pacienti nejsme cvičené opice, ale lidské osoby.

28.12.2018 4 z 5

Sestřičky v nesnázích Sestřičky v nesnázích Donna Douglas

Druhý díl této série o sestřičkách a jejich osudech byl opět příjemné oddechové čtení. Kniha se mi líbila více než ta první, možná to bylo tím, že jsem byla už zorientovaná v postavách. Snad u nás vyjdou i další.

14.09.2018 5 z 5

Staré řecké báje a pověsti Staré řecké báje a pověsti Eduard Petiška

Na této knize jsem vyrostla, báje a pověsti Eduarda Petišky mě provázely celé dětství.

14.08.2017 5 z 5

Memento Memento Radek John

Tuto nepřekonatelnou knihu bych dala jako povinnou četbu všem.

08.08.2017 5 z 5

Čachtická paní Čachtická paní Jožo Nižnánsky

Tuto knihu si dodnes pamatuju, i když jsem jí prvně měla v ruce už jako velmi mladá, cca kolem 15.roku. Už tenkrát mě zaujala.

08.08.2017 4 z 5

Život po tobě Život po tobě Jojo Moyes

První díl byl pro mě prostě silný zážitek. Tento navazují už ve mě tak silné emotivní pocity, jako ten první, nezanechal. Přesto hodnotím kladně.

08.08.2017 4 z 5