Aneleh Aneleh komentáře u knih

Podívej se podruhé... Podívej se podruhé... Dagmar Digma Čechová

Paní Čechovou čtu velmi ráda, protože si vždy vybere ohromně zajímavá témata a umí z nich vytvořit reálný a perfektně zpracovaný příběh. Ani zde tomu není jinak. Ponoříme se do problému, o který se spisovatelé většinou zajímají z pohledu žen, ale autorka nás vyvádí z omylu: této manipulaci a násilí nejsou ušetřeni ani muži. Oldřich si toho užije v plné míře, bohužel je tak zaslepený, že se zapomene podívat podruhé... Štěstí má ve svém imaginárním příteli Xaverovi, který ho neustále posouvá na správnou cestu. Velmi poučné, dozvíme se hodně o narcistické poruše osobnosti, navíc napínavé, plné zvratů, postavy věrohodné a jejich dialogy si opravdu užijete. Jedna z nejlepších knih, jakou jsem v poslední době četla.

23.05.2023 5 z 5

Nejhezčí dny našich životů Nejhezčí dny našich životů Claire Lombardo

Tato rodinná sága líčí dopodrobna život všech členů rodiny. Bavilo mě rozebírání citů, nálad, starostí, radostí a problémů, to mám ráda v každé knize. A tady toho bylo opravdu požehnaně, pro čtenáře pořádná emoční zátěž, a to jsem si docela užila. Střídání současnosti s minulostí je vždy zajímavé a zde nás postupně zavede k vysvětlení onoho rodinného tajemství. Každá ze sester mi byla něčím sympatická a něčím protivná a jejich rodiče? Určitě je hodně manželských párů, které se i po mnoha letech opravdu milují a právě proto, že se tak dobře znají, mají mnohdy ještě lepší sex než v mládí. Ale že by to před svými dospělými dětmi neustále prezentovali, stále se líbali a objímali, dotýkali se - to autorka trochu přehnala a bohužel v mých očích to tedy knihu posunulo o stupínek níž - spíš do červené knihovny. Za zmínku pak stojí místy docela zvláštní překlad a některá slovní spojení jako městský zlobr, behemoticky tě miluju, parkové počasí, skeptický kojenec a jiné, jsem vážně nepochopila.

07.02.2023 4 z 5

Než pravda vyjde najevo Než pravda vyjde najevo Tošikazu Kawaguči

Pokračování nezklamalo, do této doby je tohle čtení úplným balzámem na duši. Už známe postavy, víme, co se bude dít a přesto - tyhle dojemné a kouzelné příběhy od japonského spisovatele mě nikdy nemůžou omrzet. Je v nich totiž zobrazena ta někdy obrovská touha každého z nás vypořádat se důstojně s minulostí či se podívat do budoucnosti, vyjasnit si nevyřešené, nevyřčené - aspoň na chvíli, než ta káva vystydne, putovat časem a udělat vše pro to, aby pravda vyšla najevo. Už se moc těším na další příběhy.

15.10.2022 5 z 5

Tri sestry Tri sestry Táňa Keleová-Vasilková

Od této spisovatelky jsem přečetla již většinu jejích knih. Líbí se mi nejen to, že dodávají naději a optimismus, ale hlavně, že vždy skrývají nějaké hluboké poselství. Není to tedy jen nějaká červená knihovna. Autorka má dar rozvíjet perfektní komunikaci mezi postavami, které nám díky tomu začnou být blízké a snažíme se je pochopit. Zde je nám úplně jasné, o co jí šlo: upozornit na to, aby děti nezapomínaly na svoje staré rodiče, nenechávaly je samotné a v nejistotě, protože tu nebudou navždy a čas se již nedá vrátit...

09.10.2022 5 z 5

Losos v kaluži Losos v kaluži Markéta Lukášková

Nejhezčí pohádka pro dospělé jakou jsem kdy četla, zaslouží si všechny hvězdičky. Je to takové milé a dává to naději. Tak jsem si při knize už dlouho neodpočinula. A to nebe - prostě nádhera, skláním se před autorčinou fantazií.

16.07.2022 5 z 5

Poslední věta Poslední věta Lisa Genova

Tohle byla velmi silná kniha, jako každá od této spisovatelky. Příběh vynikajícího klavírního virtuosa, ale také do sebe zahleděného sobce, který příliš nedbá na život své rodiny. Až onemocní jednou z nejhorších nemocí, jakou si lze představit. Autorka nás do nejmenších i intimních podrobností zasvěcuje do Richardova umírání, spojeného s postupným smířením i odpouštěním. Seznamujeme se s myšlenkovými pochody Kariny, která si klade nespočet otázek. Proč se má starat, když už není jeho žena. A kde jsou všechny ty ostatní, se kterými ji podváděl? Ale je tu také její vina, kterou si dokáže až nyní přiznat. Ničeho nejsme ušetřeni, všechno je upřímně a otevřeně řečeno. Tak neskutečně působivou a silnou knihu jsem ještě nečetla, zaslouží si více než pět hvězdiček pro silný zážitek, který každému poskytne.

17.02.2022 5 z 5

A na nebi čekají hvězdy A na nebi čekají hvězdy Lori Nelson Spielman

Krásná a pravdivá kniha o smíření se se smrtí a tragédií, hluboce lidská a napsaná s velkým citem. Navíc ten konec - i když to k němu nenápadně směřovalo a doufali jsme v něj - zázrak se přesto stal, a to v tom, že celá rodina se opět semkla a sblížila, i přesto, že život jednoho z nich navždy uhasl. Vše navíc proloženo nádhernými citáty a vše dohromady nutí k hlubokému zamyšlení.

03.11.2020 5 z 5

Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

Napínavé, čtivé a závěr tak překvapivý! Pravda je odkrývána postupně, žádná zbytečná slova a řeči okolo, každá věta přímo jen k samotnému ději, což skvěle upoutá pozornost a vtahuje čtenáře do děje. Zajímal by mě další plán Brigid, líbilo by se mi, kdyby autorka napsala pokračování, děj by se klidně mohl vyvíjet stejně zajímavě a nečekaně dál.

29.07.2018 5 z 5

Povídej, co vidíš Povídej, co vidíš Joy Fielding

Opět perfektní, jako každá kniha od mojí nejoblíbenější spisovatelky. Ani chvilku jsem se nenudila, naopak děj byl velmi napínavý až do konce. Psáno stylem, kdy se velmi snadno člověk vžije do hlavní hrdinky. Miluju autorčiny psychologicko detektivní příběhy. Knihu jsem jen nerada odkládala, už teď se těším na další a po pravdě zde nechápu negativní hodnocení. Tahle paní ví, o čem píše a umí to, vzdávám jí hold.

17.04.2016 5 z 5

Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Nejkrásnější kniha, jakou jsem kdy četla a to nejen proto, že jsem milovnicí koček. Zaujímá přední místo v mé knihovně především pro svoji laskavost, něhu, citlivost a pohlazení, které přináší do našeho až příliš hektického života. Kdybychom všichni žili podle této knihy, nebylo by na světě krutosti, sobeckosti a zla, a to nejen vůči zvířatům, ale i mezi lidmi navzájem.

30.01.2015 5 z 5

Manželka 22 Manželka 22 Melanie Gideon

I když kniha poněkud rozvláčná, která dává dojem, že je zde jen pro pobavení, skrývá v sobě upozornění na dost závažný problém vzájemné komunikace, která upadá díky internetu. Proč se snažit pěstovat svoje manželství, své opravdové vztahy, když je tady internetová sociální síť, která nám rozumí mnohem lépe. Nežijeme více ve virtuálním světě než v tom reálném? Možná bychom se vážně měli zamyslet...

19.11.2014 5 z 5

Chalupa Chalupa Pavlína Křivánková

Originální trojúhelník, dobrá psychologie všech postav. Každá mluví sama za sebe, což se mi libilo. Příběh k zamyšlení je ze života a dobře se četl. Jen ten epilog mohl být trochu jasnější. Možná by to mohl být odrazový můstek k pokračování?

24.11.2024 4 z 5

Schovej mě v dešti Schovej mě v dešti Jojo Moyes

Je pravda, že ostatní knihy od Jojo Moyes jsou lepší, ale i když se tato o něco hůře čte, jsou v ní zajímavé momenty a příběh tří generací žen je dobře vykreslen. Líbilo se mi, jak postupně k sobě našly cestu, jak při porodu Annie objevily svoje důležité stránky a pochopily se, až když vyšlo najevo, čím vším si musely projít. Nejmladší Sabine nakonec dozrála u svojí babičky, když poznala jiný život na vesnici. Opět se zde ukázalo, že jen díky nekomunikaci v rodině dochází k bolestným nedorozuměním až odcizení.

28.08.2024 4 z 5

Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

Měla jsem chuť na nějaký pěkný psychologický thriller, a to je tato autorka vždy sázka na jistotu. Pořád jsem čekala, co se z toho vyvine, nepatrně se to táhlo a matrjošky už mi začínaly lézt na nervy. Ovšem zhruba po polovině mi začínalo být jasné, jak to asi s těmi dvěma sestrami bude. Jinými slovy bych řekla, že se tady prostě někdo zbláznil. Ale v podání B. A. Paris je to zajímavé, čtivé a šokující.

12.08.2024 4 z 5

Adresa Naděje Adresa Naděje Mélissa da Costa

Knihu doporučuji všem a zařazuji ji k těm, na které nikdy nezapomenu. Zaujala mě už svojí nádhernou obálkou i názvem a dojala až k slzám. Není snad ani možné, aby někdo takto překrásně slovně vyobrazil smutek, který člověk prožívá, když ztratí ty nejbližší, aniž by sám něco takového neprožil. A samozřejmě - když nechybí kocour a jeho vnitřní síla pomoci uzdravit paničku, kterou si vybral - jde o úplně ideální čtení, které dává naději a pohladí po duši.

13.04.2024 5 z 5

Kde končí nebe Kde končí nebe Petra Lejsková-Langová (p)

Pohádkový příběh o tom, jak se po smrti dostáváme do nebe, tam potkáváme všechny své nejmilejší, ale také se musíme zodpovídat ze svých činů. Báře je navíc umožněno vrátit se před svou smrtí na zem a napravit některé svoje vztahy. Kniha ukazuje, co je v životě důležité, nutí k zamyšlení a konec je tak dojemný, že nás to docela semele.
Velmi se mi líbil popis samotného nebe a přilákala mě hezká obálka s kočičkou, i když tam žádná nevystupovala. Přesto chvílemi to bylo až přespříliš nereálné a přemrštěné. Ale určitě je to svým způsobem silná kniha a oceňuji spisovatelčinu fantazii. Kdo z nás by si nepřál, aby to skutečně takto fungovalo?

21.02.2024

Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Moc dobrý psychologický thriller, hodně temné a bolestné pro milovníky zvířat. Líbilo se mi především, jak všechno bylo do detailu promyšlené i ten způsob psaní, kdy všechno musíte dokonale prožívat s hlavní hrdinkou až do konce, ani chvíli nemáte klid a musíte číst dál a dál. Střídání minulosti a přítomnosti vynikajícím způsobem udržuje váš zájem, tato spisovatelka prostě umí. Chcete-li zažít něco neuvěřitelného, sáhněte po této knize.

07.10.2023 5 z 5

Dej mi své jméno Dej mi své jméno André Aciman

Ještě nikdy jsem nečetla knihu, která by tak syrovým způsobem vykreslovala intimitu a lásku mezi dvěma lidmi. Elio prožíval vztah skutečně naplno, ale jelikož se chtěl zachovat správně, čekalo jej spousta utrpení. Ráda bych znala, jak už se v komentářích také někdo zmínil, Oliverovo verzi, protože mě přišlo, že Elia spíše zneužil. Nebyla to rovnocenná láska, Oliver byl bohém, který si šel za svým a Elia zasáhl v plné síle cit, který jej bude ovlivňovat až do konce života.
Kniha se mi nečetla snadno, bylo tam spousta filozofických odboček a cizích slov, které mě rušily. Přesto mě zasáhla a zanechala ve mně velký emotivní zážitek. A rozhodně mě zajímá druhý díl s názvem Najdi mě.

28.07.2023 3 z 5

Osudový dopis Osudový dopis Vi Keeland

Moc pěkný romantický příběh, u kterého si opravdu odpočinete. Nechybí mu hlavně vtip, ale také originální zápletka a tím u mně zabodoval. Dokonce jsem využila i ten recept na zeleného netvora a i když mám radši kočky, tady mi obří Marmaduk přišel vážně roztomilý. Vlastně všechny postavy jsou sympatické a pohladí vás po duši.

04.06.2023 5 z 5

Přítelkyně Přítelkyně Táňa Keleová-Vasilková

Knihy o vztazích mě prostě baví a jelikož vím, že v tom mě nikdy tato autorka nezklame, vždy sáhnu po její knize, když si potřebuji trochu odpočinout od thrillerů a jiných složitějších knih. Tento další její příběh se mi četl opět lehce, zvládla jsem ho za jedno deštivé odpoledne a báječně jsem si odpočinula. Někdy jsem s jednáním některé z hrdinek nesouhlasila nebo mi přišlo trochu až neuvěřitelné, ale to v tomto druhu knížek nehraje až tak zásadní roli. Důležitý je ten relax a naděje, kterou vám svým vždy pozitivním závěrem přinesou.

23.04.2023 5 z 5