Ann1307 komentáře u knih
V šedých tónech jsem už četla před lety jako klasický román. I tehdy mě příběh hluboce zasáhl, ale přišel mi tehdy takový naivně vyprávěný - vypravěč je přecejen šestnáctileté děvče.
Ale grafický román tohohle příběhu mi vzal dech. Děj jsem si matně pamatovala, ale když jsem ho znovu sledovala i na ilustracích, bylo snad ještě bolavější ho s hrdiny prožívat.
Ruta Sepetys je skvělá autorka, která zpracovává těžká témata a dělá si rozsáhlé výzkumy. Toto téma se jí dokonce osobně dotýká, jak se dozvídáme v doslovu.
Tento grafický román mohu jen a jen doporučit všem, kteří milují příběhy od Ruty a nebo těm, které zajímají témata, která autorka zpracovává a nejsou tak zdatnými čtenáři, aby se pustili do knihy. :)
Láska je nejmocnější armáda - ať už je to láska k příteli, ke své zemi, k Bohu, nebo třeba k nepříteli. Láska nám odhaluje zázračnou povahu lidského ducha.
- Ruta Sepetys
Tohle je letos první thriller, kterému dávám plný počet hvězd! A to už o něčem vypovídá, ne? :)
Tahle kniha mě vtáhla a nepustila. Fakt. Hlavní hrdinka je geniální a badass, ale zároveň je pořád jenom člověk a ne nějakej Schwarzenegger :D
Pak je tam ještě Huck, samotář, podivín, bručoun, drsnej horal Ach :)
Je to samozřejmě hlavně o vraždách a vyšetřování, ale ta chemie tam pro mě byla taky velmi důležitá. Vždy mi to příběh hezky zpestří.
Co se týče toho, jak do toho všeho byla Laurel krásně zamotaná, to mi dost připomnělo mou milou Josie Quinn.
Musím říct, že i teď, několik dní po dočtení, mám takový ten pocit, že bych po knize chtěla sáhnout a zjistit, co se děje s hrdiny dál. Nějak se z toho příběhu nemůžu dostat. A to je podle mě fakt známka kvality!
Autorka v poděkování píše, že napsala už přes 70 knih, no, je to vidět. Tahle kniha byla napsaná fakt skvěle a já doufám, že u nás s Laurel vyjdou i další díly :)
V zahraničí už druhý díl vyšel!
Po téhle knize jsem sáhla, i když se zcela vymyká mému běžnému čtivu.
Kniha je to kratičká s velikým písmem, takže to byla taková jednohubka. Občas jsem se pousmála, ale že by se mi autor přímo trefil do noty, to se stalo málokdy.
Ale to bude nejspíš tím, že tahle knížka je určena spíše lidem věku autora. Karel Šíp se v knize věnuje tématům, se kterými jeho vrstevníci docela často bojují (např.: anglicismy, nebinárnost atd.) což mi přijde jako skvělá věc, protože to zpracovává srozumitelně, mile a s humorem, tím pádem přístupně.
Můj výtisk rozhodně poputuje k mým prarodičům a i pro vás to může být tip na vánoční dárek :)
Tahle kniha je skvělá!
Dějepis mě ve škole bohužel vůbec nebavil. A už dlouhá léta, nejen díky tomu, pociťuju mezeru ve svém vzdělání. Protože mě dějiny nebavily, tak jsem znala jen základní fakta, ale o víc jsem se ani nesnažila zajímat.
Díky Markétě Lukáškové jsem si zopákla základní informace, které tedy nemám ze školy, ale spíš jsem je tak nějak pochytila v průběhu života od svého okolí a rodiny, a dozvěděla jsem se i mnoho dalšího.
Musím vypíchnout skvělý vypravečský styl autorky a události, které sice přímo s tehdejším děním souvisely, ale nejsou tak známé a obohatily mé vnímání tehdejší doby.
Rozhovory s pamětníky - příběhy, které se opravdu staly - jsou jen třešničkou na dortu.
Za mě je tahle kniha musthave a měla by se zařadit do doporučené literatury na střední! :)
Velmi, velmi pomalá slowburn romance, která mě ale moc bavila.
Obvykle jsem spíš na akci a nemám ráda, když hlavním hrdinům trvá sblížení až moc dlouho. Zas ale taky nemám ráda takovéty instalove - cvak a je to. :D Takže u mě je velmi těžké uspět na plné čáře.
I tak hodnotím Srdcem proti zdi velmi dobře, protože se mi líbilo a velkou část jsem přečetla na jedno posezení.
Mariana zkrátka umí psát slowburn romance. Dokážu si představit, že by mohlo dojít k fyzickému kontaktu mezi hlavními hrdiny dříve, než k němu v této knize došlo a mohlo být proškrtáno pár stránek, ale tak o tom jsou jiné knihy - ala Elle Kennedy. Tady zkrátka tolik erotických scén nečekejte. :D
Mariana Zapata se v knihách zaměřuje na pomalé budování vztahu a to se jí i tady podařilo.
Vanessa mě chvílemi svou nejistotou a hloupými otázkami dost štvala, asi tak stejně jako někdy štvala nabručeneho hráče amerického fotbalu Aidena, kterému dva roky dělala asistentku. Potom, co se rozhodla, že už je čas posunout se ve své kariéře dál, za ní Aiden přišel s neočekávanou a až neuvěřitelnou nabídkou.
Přijala ji Vanessa a kam až ji její rozhodnutí dostalo?
Jak jsem již zmiňovala, užila bych si knihu o kapičku víc, kdybychom s Vanessou a Aidenem zažili trochu víc toho "potom", ale zároveň nemůžu říct, že bych s tím, co jsem s nimi prožila nebyla spokojená. Bavil mě vývoj jejich charakterů, jejich vztahu i fotbalové prostředí.
Za mě tedy moc doporučuji, pokud jste fanoušci pomalu se rozvíjejících romantických vztahů a nehledáte v knihách prožívání toho vztahu po odhalení skutečnosti, jestli do toho oba chtějí jít.
Kniha vypráví o třech ženách. Mladé polce Kasie, americké herečce a filantropce Caroline a německé lékařce Hertě.
Tyto tři postavy prožívají své životy plné zvratů a jejich osudy spojuje jedna věc: Koncentrační Tábor Ravensbrück.
Jak svede příběh dohromady polku a němku asi tušíte, ale jak do všeho zapadá Caroline?
Nejvíce mě zasáhla ta část, která se odehrávala v táboře, protože to bylo neuvěřitelně živě a surově popsané. Hlavně pokusy, které tam probíhaly mě dostaly. Jak může být někdo schopen takového zvěrstva? ????
Ostatní části pro mě až tak zajímavé nebyly.
Četla jsem to poměrně ve spěchu, abych stihla mít knihu přečtenou na stream. A přecejen prolítnout 528 stran není úplně ideální. Možná kdybych nebyla v takovém presu, vychutnávala bych si i ty pomalejší části bez větší akce více. :)
Tahle kniha na mě koukala v městské knihovně a jelikož jsem ji měla v podvědomí, že by mohla být dobrá, tak jsem si ji půjčila.
A skutečně stála za to. Je plná únosů a věznění a psychiky obětí.
Hlavní hrdinka Jude, která bývala detektivkou v oddělení vražd totiž byla 3 roky vězněna a týrána neznámým mužem. Kniha začíná tím, že se jí podaří po třech letech uprchnout.
Únos ji naprosto změnil, a její život na ni nečekal, tehdejší přítel si našel novou přítelkyni, kolegové policisté ji mají za blázna a ona má problém se začlenit zpět do společnosti.
Ale nakonec nastoupí zpět na oddělení vražd a její vlastní zkušenosti ji možná pomohou vyřešit případ, který se na první pohled jeví jako sebevražda, ale Jude má tušení.. Kniha byla skvěle čtivá, ale četla jsem ji dlouho kvuli nedostatku času :( myslím, že normálně bych jí zhltla za den! ????
Zase je to kniha, ze které nejsem paf, ale jsem ráda, že jsem si ji půjčila a přečetla. Bavil mě pohled do mysli oběti.
Viděla jsem film, když vyšel. A i přes to, že jsem věděla, jak to dopadne a co se bude dít, mě to celou dobu neuvěřitelně bavilo! I když nejsem velký geek, většinou jsem se v terminologii úplně neztrácela, takže pecka!
---------------------------------------Wade je mladý kluk, který žije v roce 2045, v budoucnosti, která je pro naši planetu opravdu katastrofální (ano, spějeme k tomu mílovými kroky).
Většina lidí proto utíká do hezkého prostředí hry / virtuální reality OASIS, která je zdarma, takže přístup do ní má i náš naprosto chudý hrdina.
Tvůrce této hry však nedávno zemřel a jelikož neměl žádné dědice, rozhodl se celou OASIS přenechat tomu, kdo dokáže vyhrát jím poslední naprogramovanou hru. Samozřejmě jsou zde padouši, takzvaní sixteři, kteří jsou zaměstnanci korporátu IOI. Ten chce OASIS ovládnout, změnit a zpoplatnit.
Rozpoutá se tedy zuřivý hon na "vejce", které získá výherce této hry..
Ano! Skvělý thriller.
Zápletka obsahuje trochu nadpřirozena, takže díky tomu to byl jiný thrillery, než jsem zvyklá.. věřím, že ne každému sedne. Já mám ráda i sci-fi a fantasy, takže mi to vůbec nevadilo. Ale ta bezmoc, zvraty a vyvrcholení! Wow.
Nejdřív jsem se nemohla úplně začíst, asi hlavně kvůli nedostatku času. Ale od 50 strany jsem to dala téměř na posezení. Pecka!
Adele. Louise. David.
Adele a David jsou manželé. David se potká s Louise v baru, náramně si rozumí a políbí se, David se cítí provinile a hned objasní, že je ženatý a že tohle nedělá. Louise si myslí, že to byl tedy jen úlet a chce na něj zapomenout. Následně však zjišťuje, že je David její nový šéf, který jí nesmírně přitahuje, i když ví, že by neměl.
Shodou okolností do sebe Louise a Adele omylem narazí venku. Louise ví, kdo Adele je, ale i tak chce vědět, jaká je žena muže, po kterém touží, takže se začnou sbližovat. Mezitím se z touhy po šéfovi stane milenecká aféra. Louise to hraje na obě strany. Spí s Davidem a důvěrně se kamarádí s Adele. A pak začne tóčo. Louise neví, nebo spíš nechce přemýšlet o tom, koho zvolit, nebo zda se má z tohohle trojúhelníku raději dostat úplně. Zamotává se do toho víc a víc, až už je pozdě..
Tahle bichlička skrývá příběh dalšího hříšníka. Pokud jste četli předchozí díl z této série, víte co vás čeká.
Je to příběh o zlomeném neřádovi, vrahovi, který se zdá být naprosto ledový, neúprosný a toužící po pomstě a pak.. pak potká ženu. Ženu stejně zlomenou jako je on sám.
Ne, že by z něj najednou byl andílek, ale trochu tedy vyměknul. :D
Tenhle neřád byl ještě k tomu pěkně zvrhlej, jak už napovídá název.
Začátek mi připomínal 50 odstínů šedi, protože temný James svede dosud vanilkovou Beau na zcestí temného chtíče, ale pak se to trochu zklidnilo.
Když se ti dva dali dohromady, měla jsem chvíli moment, kdy jsem to nechápala, ale pak jsem to přijala a plynula dál s dějem, i když chování Beau prostě logické nebylo. Nejvíc mi vadil ten kontrast, jak ji furt vyzdvihovali jako hvězdnou policejní uchazečku a ona se pak chovala spíš jako husa :/
Sexu tam bylo fakt poměrně hodně, především na začátku, pak mi přišlo, že se autorka začala soustředit více na děj a erotiku trochu flákala. Začala se totiž věnovat detektivní lince, která příběhu dodala ten správný spád!
James mě bavil, ale osobnost Beau mi nepřirostla k srdci, štvalo mě jak byla rádoby drsná a točila se v kruzích. :/
Ale kdo máte rád tyhle eroticko-romanticko-drsné příběhy, kde předem víte, jak to skončí a čtete je pro tu jízdu, tak tohle bude pro vás :)
Mě to bavilo a těším se na další díl!
Korunní princezny jsou kniha, která mi snad byla napsána na míru.
Je tam všechno! :)
Magie, tajemství, dobrodružství, jiskření, zakázaná láska, únos, dvě sestry, které se celý život neznaly a jejich výměna alá Past na rodiče.
Skvělý to bylo!
Rose i Wren mi obě sedly, Wren možná o maličko víc, přecejen není tak rozmazlená a taky se mi líbí, že jde do všeho po hlavě.
Rose je taková mírnější a naivnější, ale když jí o něco jde, umí se do toho taky opřít.
No a Tor? Už jen to jméno z něj udělalo mou nejoblíbenější mužskou postavu v téhle knize.
Skoro 500 stran zhltnutých za jeden den, nešlo jinak.
Takže ano! Tenhle humbooktip se zase povedl a já jsem nadšená, tohle čtení moc doporučuju a těším se na další díly! :)
Myslela jsem si, že příběh bude především o Josefíně, nakonec zas tolik o Josefíně nebyl. Spíš o její rodině a jejím okolí. Její rodiče měli v knize stejně prostoru, jako ona. :)
Kniha má 220 stran, takže zas tak moc toho prostoru nebylo. Ale na to, jak málo stran ta kniha má, jsem nadšena její kvalitou!
Tyhle české, útlé knihy mám čím dál tím radši :)
Josefíně je 11 a hledá samu sebe. Jejím rodičům je kolem 40 a taky se pořád hledají. Nebo znovu hledají? Těžko říct.
Příběh je spleten z několika útržků osudů jednotlivých postav. Odehrává se během pár dnů, kdy máme možnost do jejich obyčejných životů nahlédnout a buď se s nimi ztotožnit, nebo ne.
Já se úplně neztotožnila, ale nakouknutí do mysli hrdinů příběhu mě bavilo.
V knize je totiž mnoho myšlenek a situací, které mě donutily se zamyslet nad vlastním životem. Tím si mě kniha získala a ráda vám ji doporučuji k přečtení pokud máte rádi současnou českou tvorbu.
Druhý díl s detektivem Fordem. Opět to byla skvělá jízda, knihu jsem přečetla za jeden volný den, ale tentokrát jsem příliš brzy odhadla kdo, co a jak. A to se mi nestává. Já jsem velmi špatný detektiv.
Ford byl opět skvělý a Hannah bylo v knize málo, jejího humoru bych tam chtěla víc :)
Stránky se otáčely samy a já se od knihy nemohla odtrhnout, i když jsem tušila kam směřuje. A to si myslím mluví samo za sebe.
Pokud jste nečetli první díl - Temná hra, tak to rozhodně napravte. To byla pětihvězdičková záležitost. Tady se zdržím pouze u 4/5 ale i tak vám knihu doporučuji!
Tahle série stojí za to!
Tohle bylo taaaak skvělý! :))
Hned během prvních pár stran jsem si zamilovala ten humor a nádech parodie na hrdinské příběhy.
A pak to začlo být totálně cute a já si oblíbila celou šestici hlavních hrdinů. A už jsem jen četla a četla a byla naprosto ponořená do příběhu, který jsem nakonec zhltla na posezení.
Tahle kniha je feelgood very slowburn romantika mezi dvěma kluky, kteří se nekonečně oťukávají a trápí a přitom vládnou království a hrozí jim, že zemřou. A raději, než aby si vzájemně vyjevili city, tak udělají hromadu konin, které se jim můžou stát osudnými. Prostě paka. :D
Moc se mi líbilo, že v knize vlastně nikdo neřeší jakého je kdo pohlaví. Je úplně přirozené, že kohokoli může přitahovat kdokoli.
Příběh na mě byl asi až moc slow, ale i tak jsem se rozhodla hodnotit plným počtem hvězd, protože to jak to bylo slow, jsem si vynahradila tím, že jsem to přečetla quick :) I proto jsem knihu nemohla odložit a četla jsem do dvou do rána :)
Prostě jsem musela vědět, jak to dopadne!
Příběh o království, kde magie je něčím co existuje, ale ovládají ji jen vyvolení. A o princezně, která magii ovládá a neměla by.
Království je ohroženo a princezna Jennesara je poslána jako choť pro prince sousedního království, aby byly posíleny vztahy mezi sousedy a země se mohly postavit společnému nepříteli.
Cestou se ale všechno ošklivě zvrtne a Jenna si musí na cestě divočinou sama poradit a přijít na způsob jak vypátrat a porazit viníka všech nepokojů.
Tahle kniha byla příjemná oddechovka, Jenna byla sympatická hlavní hrdinka a knihu jsem zhltla na jedno posezení.
Některé pasáže ale byly trochu nudnější a zbytečně protahované, ale to bych asi zvládla bez problému, protože na konci knihy bylo zase akce až až, ale nejvíc jsem zklamaná z toho, že tam bylo jen velmi málo originálních prvků a zápletek.
Až moc mi to připomínalo jiné knihy a téměř vše jsem v knize odhadla.
Tahle kniha je určitě dobrou volbou pro začátečníky ve fantasy literatuře. Není tam nic složitého k pochopení a pokud jste podobný příběh ještě nečetli, věřím, že budete nadšení :)
Za mě nakonec hodnotím 3,75/5 a jsem zvědavá, co nám přinese další díl. A ta obálka je krásná, to musíte uznat!
Musím přiznat, že tahle 600stránková bichlička mi dala zabrat.
Příběh o vraždách nacistických paniček, který vyšetřují dva psychiatři a jeden gestapák, zněl skvěle. A ve finále to byla úžasně promyšlená věc, bohužel ale na můj vkus trochu překombinovaná s množstvím popisů, které mě nudily. Pak ale přišly akční scény, které obsáhlé (pro mě tak trochu nezáživné části) vynahradily a já byla jak na trní, mrazilo mě v zádech a občas se mi zvedal žaludek.
Ta zvěrstva, která se autor rozhodně nebojí popsat do nejmenšího detailu a rozuzlení celého případu. Wow. To bylo něco!
Takže za mě kniha za přečtení rozhodně stojí, zpracovává neotřelý příběh - kombinuje mé dva oblíbené motivy. Thriller a druhou světovou válku.
Hodnotím 3,5/5 protože, jak jsem zmiňovala už na začátku, kniha mě dost potrápila. Ale i tak vám ji doporučuju. Stojí za to!
Tenhle thriller mě zaujal svým nápadem. Únos dětí, za účelem mít za každou cenu rodinu.
Bensonovi jsou poklidný pár kolem padesátky, avšak ideální život jim kazí slutečnost, že nemohou mít svou vlastní rodinu. Adopce ze zdravotních důvodů také není možná. Harriet Bensonová má ale štěstí, protože její muž Malcolm udělá vše proto, aby byla šťastná a mohla být “maminkou”. Díky jeho obětavosti a odvaze se již 3 roky stará o svou “dceru” Daisy. Ale Malcolm chce, aby Harriet byla ještě šťastnější a jelikož na něj po únosu Daisy celé tři roky nikdo nepřišel, rozhodne se svou ženu obdarovat ještě další dcerou jménem Poppy.
Detektiv Cody je ale rozhodnut únosce malých děvčat odhalit, ať to stojí, co to stojí.
Tahle kniha pro mě nebyla úplné WOW. Ale ta čtivost byla skvělá! Poměrně krátké kapitoly, když šlo do tuhého dávaly knize spád. Vyprávění z pohledu několika hlavních postav bylo moc dobře zpracováno.
Jen jedno odhalení Megan mi přišlo poněkud nereálné. Každopádně kniha mě bavila po celých 374 stran, i když tam bohužel nebyly žádné vyloženě překvapivé zvraty.
Slyšela jsem na tuhle knihu hodně chvály! A ano, byla dobrá!
Ale musím přiznat, že místy jsem se trochu nudila. Dlouhou chvíli mi trvalo, než jsem se začetla a pochopila nový svět.
Ale celkově to je vážně skvěle vymyšlené a propracované. ☺️ Kniha začíná koncem světa v Tišině, což je země, ve které žijí Orogénové nebo-li hanlivě rogři, kteří ovládají schopnost pracovat s tepelnou a pohybovou energií a dalšími spřízněnými silami ve vztahu k seizmickým událostem. Dále zde žijí obyčejní lidé nebo-li Tišáci a Kamenožravci.
Hlavními hrdinkami jsou Essun, Syenit a Damaja. Bojují s nespravedlností, která je na Orogénech páchána. Orogénové jsou vlastně otroci - naprosto ovládáni Strážci, kteří je sledují, chrání, vedou a využívají.
Jedná se o první díl dospělácké fantasy. Já jsem ráda, že jsem si ho přečetla a myslím, že až vyjde další díl, budu chtít vědět, jak to s hrdinkami dopadne. Ale nadšená tak, jako všichni kolem asi fakt nejsem. ????
3,5⭐️/5⭐️
Mám smíšené pocity.
Začátek mě strašně nebavil. :/ Skoro jsem knihu odložila! Ale to já téměř nikdy nedělám, tak jsem se kousla a četla dál. A konečně - v půlce knihy mě to chytlo a zajímalo mě, jak to bude dál.
Kniha je o Darby Thorneové, která jede ve sněhové bouři, bez řetězů, přes hory (absurdní situace), za matkou do nemocnice. Dozvěděla se totiž včera z smsky od své sestry, že máma umírá na rakovinu. Jelikož se k mámě vždy chovala nevděčně, chce s ní urovnat spory a omluvit se jí než bude pozdě.
Cestou je ale hlavní hrdinka počasím přinucena zastavit na odpočívadle, kde se odehraje celé drama - odkud není úniku.
Náhodou si všimne v jednom ze zaparkovaných aut malé holčičky, která je tam uvězněna v kleci. V tu chvíli začne Darby pátrat, kdo je šílený únosce a rozhodne se zasáhnout a dívku vysvobodit..
Celkově knize dávám 3 ⭐ Začátek byl opravdu bídný, pak se to rozjelo a konec byl dobrý! V druhé části knihy bylo hodně akce a proto si zasloužila alespoň ty 3 hvězdy. Rozhodně bych ale knihu neoznačila za jednu z nejlepších roku 2018. :(
Romanťárna, obrovský klišé, ale dávám 5 z 5. Dočetla jsem teď. Je 2:45. Nemohla jsem se zkrátka odtrhnout a co si budeme povídat - hodně mě to dojalo. ❤
Takže pokud chcete nějakou zimní romantiku, tahle kniha je pro vás to pravé! ;)
Dva lidi ve vlaku. - Ona jede na svatbu svého táty s jeho novou manželkou. - On jede urovnat vztah se svou ex.
Porucha vlaku. Nápad jít na autobus ve sněhové vánici s naprostým cizincem. Jak tohle může dopadnout? Většina z toho, co si myslíte, že se stane ... se stane. Ale to není všechno. :)