Ann98 komentáře u knih
Velmi emotivní dívčí román o těžkostech dvojice, která vstoupila do manželství. Zuzana byla psychicky nezralá osobnost a manželství byla jedna z věcí, kde se její žárlivost mohla projevit. Ani se nedivím, že následoval rozvod, upřímně jsem litovala a soucítila se Zuzaniným manželem. Skvěle vybrané téma, kniha rozhodně stojí za přečtení.
Na to, že je to jedna z těch starších knih, hodnotím ji jako jednu z těch povedenějších. Skvělé téma autorka vybrala a promyslela ho do nejmenších detailů. Celá knížka působí tak, že VŠECHNO ZLÉ JE K NĚČEMU DOBRÉ, čímž se řídím celý svůj život a jsem hrozně ráda, že právě tak na mě působila i tato kniha. Jitka se rozhodně nemohla více poučit ze svých chyb.
Když opominu styl a jazyk, kterým je kniha napsaná, tak v některých věcech jsem se v hlavní hrdince přímo viděla. Podobné předmaturitní starosti a lásky ve čtvrtém ročníku střední školy snad zažila každá z nás. Když přimhouřím obě oči (přece jen je kniha autorčinou prvotinou), dá se kniha považovat za celkem dobrý start (obzvlášť když vím, že se autorka vypsala a dnes píše celkem povedené knihy s detektivní zápletkou).
Fíha. Kniha byla poutavá, na druhou stranu mě její obsah upřímně děsil. Hltala jsem každé písmenko a každou větu. Kniha mě úplně dostala, přemýšlela jsem o ní ještě několik dní. Hlavní hrdinka Christiana si prošla hotovým peklem, litovala jsem ji. Sama mám k drogám a podobným věcem odjakživa odmítavý postoj. Kéž by kniha mohla sloužit jako odstrašující příklad, nicméně se obávám, že spousta náctiletých by si z toho vzala tak akorát příklad.
PS. kniha se mi vryla tak moc pod kůži, že i po několika letech si některé pasáže vybavuji naprosto přesně a stále z nich mám husí kůži!
Tuctový román pro ženy a dívky, jehož hrdinka se z lásky k partnerovi pustí do podnikání, které přesahuje její síly. Nevěřím, že by byl někdo ve skutečnosti tak naivní jako Elena. Její vytrvalost a píle jí v tomto případě byla spíše na škodu. Ve skutečném životě by to nekončilo tak, že přijede princ na bílém koni a pomůže jí, ve skutečnosti by si všechno musela vyžrat do posledního sousta. Přitom námět knihy je super, ale svým provedením velmi nereálný.
Typická slaďárna, v níž osmnáctiletá hrdinka na prázdninách v Chorvatsku prožívá svou velkou lásku. Knihu jsem si půjčila v knihovně úplnou náhodou, doma jsem si říkala, že se alespoň u knihy odreaguju. A ono houby! Akorát jsem se u knihy rozčilovala nad bezohledným chováním a názory hlavní hrdinky Lady. Takhle smýšlet snad nikdo nemůže! Nicméně knihu jsem dočetla, ale byla jsem docela zklamaná.
Velmi příjemný dívčí román o maturantce, která se rozhoduje nejen o svém budoucím povolání, ale také mezi dvěma chlapci. Po chlapci Jakubova typu by zaplesalo nejedno srdíčko a nebýt jeho vytrvalosti, tak by Adéle zbyly pouze oči pro pláč. Co se týče Viktora, škoda slov, byl to takový nekňuba a budižkničemu. Líbilo se mi snad jen to propojení s divadelní hrou.
Zajímavý dívčí román, jehož hlavní hrdinka se stěhuje s rodiči do nové vily mezi zbohatlíky na okraji vesnice poblíž Prahy. Na to, že měla osmnáct let, byla docela naivní a na svůj věk se rozhodně nechovala. Chápu, že byla zbohatlíky doslova poblázněná, sama mezi ně patřila, ale jsem ráda, že nakonec poznala, který z chlapců je pro ni ten pravý.
Kniha je poměrně optimistická, až to působí velmi nereálně. Dá se přečíst na jeden zátah, nicméně na věrohodnosti ji to moc nepřidává. Na druhou stranu, tuto knihu považuji za autorčinu nejlepší. Škoda, že se autorka nevypsala, mohlo to být lepší a lepší, takhle jsou její knihy průměrné, ba někdy i podprůměrné.
Vcelku naivní dívčí román o středoškolačce, kterou neblahá první sexuální zkušenost přivede k rozumu. Hlavní hrdinka Klára byla neskutečně povrchní. Její sestra Šárka mi byla mnohem víc sympatičtější než ona sama. Co se týče jejích obav z možného těhotenství. Co k tomu říct? Když se vyspí s téměř neznámým klukem a ještě bez ochrany, tak je víc než hloupá. Konec za mě rozhodně ne. Vše skončí dobře, Klára se vzpamatuje ze zklamání, změní názory na život a pozná i skutečnou lásku. Takhle by to ve skutečnosti nikdy neskončilo, moc idylický závěr.
Typická klasika, jeden ze skvostů české literatury. Je to spíše autobiografie, nicméně samotná kniha mě nutila k zamyšlení nad životem a nad svobodou. V knize se nachází krásné popisné pasáže, ať už se jedná o popis tatínka (Otův vzor) nebo milující maminky, která akceptovala tatínkovy vrtochy, vše je provedeno s bravurou. Všechny povídky jsou napsané čistě a opravdově, některé jsou úsměvné, jiné v sobě mají trochu té melancholie. Při čtení jsem se cítila, jako bych na tom daném místě byla vždy s hlavními hrdiny a s nimi také všechno prožívala. Závěrečná povídka mě opravdu dohnala až k slzám. Rozhodně doporučuji přečíst nejen jako povinnou četbu k maturitě. I samotné filmové zpracování stojí za shlédnutí.
Miluji to. Další dobrodružství Veroniky a jejích kamarádů z malé vesnice Starého Hrozenkova na slovenském pomezí. Druhý díl se mi líbil o hodně víc než první. Přijde mi mnohem lépe propracovanější, děj už není založen jen na tom dobrodružství. Místy byla kniha docela smutná, ale je vyvážená i světlými chvilkami. Těším se na poslední díl.
Skvělá trilogie. Líbily se mi příhody dvanáctileté Veroniky a jejích kamarádů, které prožívají na slovenském pomezí. Veronice jsem jen z hloubi duše záviděla, prostředí ve kterém žila muselo být naprosto kouzelné. Všechno, co potřebovala k životu měla kolem sebe. Skvělá volba pro milovníky koní a trošku i toho dobrodružství.
Takový zlatý střed celé trilogie, neurazí ani nenadchne. Děj je poměrně pěkný (o chlapcích a děvčatech, kteří se starají o koně v hřebčíně a prožívají první lásky), docela jsem i hrdinům záviděla. Tato trilogie je taková moje srdcovka z mládí. Když jsem knihu znovu četla jako starší, pochopila jsem i její skrytý význam. Autorka zde klade důraz na otevřenost a vzájemné pochopení mezi blízkými lidmi. Jako starší mi kniha dala mnohem víc.
Naštěstí jsem knihu četla, když mi bylo stejně let jako Radce, proto jsem se do její role dokázala vcítit. Stejně jako ona jsem tehdy prožívala svoji první lásku a problémy s dospělými má v tomto věku snad každé dítě. Kdybych četla knihu dnes, nevím zda by mě oslovila tak moc jako kdysi. Pro náctileté teenagerky je to určitě vhodná četba.
Jelikož je to jedna z prvních knih autorky, jde zde krásně vidět její nevyzrálost co se týče psaní. Kniha sama o sobě není zlá, ale jelikož ji mohu srovnávat s novějšími autorčinými tituly, které jsou už propracovanější, tato kniha to prohraje na celé čáře. Nicméně přečtení ani tak nelituji.
Fíha, byl to docela silný příběh mladinké Míši, která se po tragické autonehodě v Rakousku potýká se ztrátou paměti, čehož neváhá využít protřelá majitelka veřejného domu. Bála jsem se, že Michaela nestačí vše odhalit včas a pohltí ji přesně ten styl života, který provozovala madam Mimi se svým partnerem. Ale jak už je zvykem, konal se happyend. Knížka není úplně zlá, ale pokud má sloužit jako varování mladým holkám, to se zrovna podle mého nepovedlo.
Když jsem viděla hodnocení knihy, moc se mi do čtení nechtělo. Pak jsem si přečetla i anotaci a knihu jsem dlouhou dobu měla pouze odloženou. Říkala jsem si, že to bude nějaká blbost, skoro na pomezí scifárny. Vůbec ničím mě nezaujala. Nicméně jednoho dne mi to přeci jen nedalo a knihu jsem do ruky vzala. Dodnes nelituji. Vyklubal se z toho napínavý příběh dívky Jolany, která se stala obětí své dvojnice a dávno zapomenutých tajemných okolností jejího narození. Téma knihy je velmi netypické, tajemné, ale tím pádem dokáže zaujmout. Knihu můžu jen vřele doporučit.
Na rozdíl od ostatních čtenářek považuji knihu za povedenou. Příběh padesátnice Dagmar, která po zkušenosti s nemocnou páteří přehodnocuje svůj život, se mi docela líbil. Ze začátku mi Dagmar sympatická nebyla, ale postupem času, kdy byla nucena okolnostmi přehodnotit svůj stávající život a začít klást důležitost na věci, které až dosud považovala za samozřejmé a naprosto bezvýznamné, se moje sympatie k hrdince naprosto změnily. Nevím, kam na ty příběhy jednotlivých spolu pacientek autorka chodí, ale některé mě zase chytly za srdíčko.
Tak tato kniha je naprostá bomba. Nepustila jsem ji z ruky, dokud jsem ji nedočetla celou, je jako magnet - chytí a nepustí. Při čtení mi tekly slzy jako hrachy, už delší dobu na mě nic nezapůsobilo tak jako tato kniha. Hlavní hrdinka byla jedna z mnoha žen, která neměla zrovna lehký a idylický život. V životě by to mělo fungovat tak, že temné období vystřídají světlejší chvilky. Anežka měla celý svůj život pokryt temnými, bouřkovými mraky. Ani jsem se jí nedivila, že si mnohokrát přála odejít ze života. Nejsmutnější na celé knížce je, že na začátku kolem sebe měla Anežka plno lidí, nakonec zůstala docela sama a ještě bez prostředků. Knihu považuji za autorčinu vrcholnou tvorbu, je rozhodně nejlepší.