Anna27
![Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360875/nekdo-cizi-v-dome-c7k-360875.jpg?v=1515667512)
Kniha se mi líbila o kapku víc, než Manželé odvedle, ale i tady musím říct, že bych ji bestsellerem určitě nenazvala. Přijdou mi příběhy často zbytečně rozpitvané, někdy až nepromyšlené. Plusem shledávám čtivost, počet postav a otevřené závěry. Od této autorky to pro mě nejsou knihy, u kterých by mi bušilo srdce a nemohla usnout, dokud to nedočtu, takový průměr.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Manželé odvedle Manželé odvedle](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/329780/manzele-odvedle-Ga3-329780.jpg?v=1487245868)
Jako, není to trhák roku, ale četlo se to/poslouchalo dobře. Oceňuji, že tam nebyl milion postav, ale jen pár hlavních. Příběh sice nebyl extrémně napínavý, ale poutavý ano. Kdyby to mělo ještě o 100 stran víc, tak bych to brala jako zbytečné tlachání okolo, ale těchto 272 bylo tak akorát. Dalo se to hravě za pár hodin přečíst. :)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Komiksová Kytice Komiksová Kytice](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/316501/komiksova-kytice-ifE-316501.jpg?v=1477418791)
Erbenova Kytice se snad nikdy neomrzí. Zpracování se mi velice líbilo. Z grafické stránky mě nezaujalo jen "Záhořovo lože", jinak určitě doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Osvětimská knihovnice Osvětimská knihovnice](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174557/osvetimska-knihovnice-ADM-174557.jpg?v=1426170443)
Zpracováni příběhu Dity Krausové se mi velice líbilo. Čtivé, zase pohled na Osvětim z jiného prostředí. Doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Barva mléka Barva mléka](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190591/barva-mleka-i6B-190591.jpg?v=1394549097)
Kniha byla laciná, říkám si, uvidíme, co to bude za čtení?! V tomhle případě se mi potvrdilo, že cena nerozhoduje o kvalitě knihy. Opravdu výborné čtení. Děj mě vtáhl, bylo to napínavé i dojemné. Za mě doporučuji!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Když se introvertka vdá Když se introvertka vdá](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449336/kdyz-se-introvertka-vda-yvD-449336.png?v=1596467328)
Komiksy této autorky miluju. Ve všem se vidím. :D
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sojčák Sojčák](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/283003/sojcak-00k-283003.jpg?v=1462695686)
I bez většího množství textu ve vás komiks zanechá ponurý pocit z toho, co vše dokáže iracionální strach. Hodně temné a depresivní, ale stojí za přečtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Černý korál Černý korál](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488585/cerny-koral-2fU-488585.jpg?v=1648713296)
Konec jsem čekala ještě o něco napínavější, ale jinak zase super. Líbilo se mi, že tam zmínili pár větama našeho šíleného vědce Theo Craye a jeho případy. Prostě autora miluju, jeho knihy hltám. Je to správně ujeté, překombinované a to se mi na tom líbí. Už se těším na další příběh se Sloan. Nová postava Hughes se mi taky velice zamlouvá.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nikdy nevystoupat na vrchol Nikdy nevystoupat na vrchol](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415798/nikdy-nevystoupat-na-vrchol-ro7-415798.jpg?v=1568871311)
Cognettiho knihy mám ráda. Umí čtenáře vtáhnout sebou do lesa, na hory, kamkoliv. Když čtu jeho popis krajiny, připadám si, jako bych tam byla taky. Za mě rozhodně stojí za přečtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Devadesát dnů za železnou oponou Devadesát dnů za železnou oponou](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379386/devadesat-dnu-za-zeleznou-oponou-ALr-379386.jpg?v=1549804195)
Velice přínosné a poučné. Zároveň to ale bylo lehounké čtení, stránky se otáčely téměř samy. Z historických i současných pramenů vnímám Rusko totožně jako García a jeho desítky let staré reportáže. Až mě děsí, jak málo se toho v této zemi změnilo. Určitě doporučuji přečíst.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Muž, který hledal svůj stín Muž, který hledal svůj stín](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342724/muz-ktery-hledal-svuj-stin-dOc-342724.jpg?v=1493739715)
Předešlé díly byly určitě propracovanější a bylo tam více Lisbeth a Mikaela, ale co se počtu postav týče, nepřišlo mi jich více, než v jiných dílech, ba naopak. Obzvlášť jsem ocenila, že byly oslovovány křestním jménem, protože dříve se mi všechny ty švédské jména/příjmení trošku pletly. Bylo to čtivé, téma zajímavé. U této série to mám tak, že 1. díl = nejlepší a s každým dalším se hodnocení snižuje, ale stojí za přečtení všechny.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Brzy Brzy](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441469/brzy-WHQ-441469.jpg?v=1601026989)
Opět jsem se od knihy nemohla odtrhnout. Tuhle sérii o Felixovi miluji už od začátku. Hltám jednu stránku za druhou. Tentokrát mě to zase vtáhlo do děje a nepustilo až do konce. Líbí se mi, jak autor dokáže napsat s citem i ty situace, které jsou opravdu smutné. Tohle doporučuji přečíst jak dospívajícím, tak dospělým.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Trhačka zubů Trhačka zubů](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348526/trhacka-zubu-7C7-348526.jpg?v=1620130302)
Podle mě tomu příběhu nic nechybělo a i když převážnou část tvoří téma politiky, tak to bylo pojato vtipně, svižně a čtenáře to nenudilo. Lucie vzala spravedlnost do svých rukou i na stará kolena vraždila, ale nesoudila bych ji, protože život se s ní taky nemazlil, už tím, že byla žena, což v té době příliš neznamenalo. Oproti Stoletému staříkovi mi život Lucile přišel více uvěřitelný, nebyl tak přehnaný. Určitě doporučuji i jako audioknihu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ti druzí Ti druzí](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443960/ti-druzi-tQ1-443960.png?v=1597326549)
Tentokrát budu k autorce milá a odpustím jí i toho Sandmana a dávám 5*, protože tento příběh hodnotím jako nejlepší z jejích dosavadních knih. Nebylo to přeplácané všemi možnými fantasmagoriemi, i když ty scény se zrcadly bych klidně vypustila, autorka to mohla nechat např. jen jako čistě telepatickou záležitost, ale oceňuji tu detektivní linku, takže za mě určitě výrazný posun v autorčině psaní. Je to zajímavé, napínavé, čtivé - přečteno během odpoledne. Jediné, co mi nepřijde je to, že by to bylo děsivé. Ani u jedné knihy jsem neměla náznak adrenalinu, strachu, nervozity. Přijde mi, že to napětí ještě neumí pořádně uchopit a je v začátcích. Bude fajn, až se najde ve vlastním stylu, jak čtenáře postrašit a nebude jen kopírovat své vzory. Vidím to s ní nadějně.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dívka, která spadla z nebe Dívka, která spadla z nebe](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/213841/divka-ktera-spadla-z-nebe-QBs-213841.png?v=1654011372)
Zrovna u této knihy mi chybělo trošku větší rozebrání života hlavní hrdinky. Všechny události byly popsány ve velké stručnosti a tady mi to přišla škoda. I od akce odbojářů jsem čekala větší napětí. Kniha je ale určitě čtivá a v budoucnu si přečtu i druhý díl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Lovci hlav Lovci hlav](https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93222/lovci-hlav-CYP-93222.jpg?v=1418763878)
Noo, tak tohle bylo hodně dobré. První kniha, kterou jsem od autora četla. Musím říct, že se mi to líbilo. Bylo to zajímavé téma a i když mu stejně nikdy úplně neporozumím, líbilo se mi dozvědět touto formou víc. Bylo to napínavé, místy vtipné, ironické. Určitě si přečtu další jeho knihy.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Temný vzorec Temný vzorec](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448436/temny-vzorec-lMj-448436.jpg?v=1600109836)
Opět skvělý díl. Kdo nečetl, nechť se do toho pustí. Jsou série, které vás minou a pak je tu bláznivý Theo Cray, který dělá neuvěřitelné a pošahané věci, které ho často dostanou do průseru a stejně vás to nepustí už od prvního dílu. Těším se na další případ. Obálka zase TOP! Nemám, co bych vytkla.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Olga Olga](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400907/olga-HQw-400907.jpg?v=1548500137)
To byl tak zajímavý příběh. Nebyl depresivní, necítila jsem u toho přehnané emoce, že bych byla na Herberta naštvaná, cítila vůči Olze nespravedlnost a podobně, bylo to velmi lehce podané. Na konci knihy jsou dopisy od Olgy, které bych klidně zařadila v průběhu příběhu, ale ani na tom konci nedělají škodu. Určitě si to přečtěte, chybu neuděláte.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Svědkyně ohně Svědkyně ohně](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130307/detektiv-joona-linna-svedkyne-ohne-hCg-130307.jpg?v=1418767176)
Tento díl byl super, čtivý, napínavý, místy přehnaný, ale ne nijak moc. Řadím k lepším dílům této série. Jinak souhlasím s názorem, že by kniha snesla méně stran.