AnnaSk komentáře u knih
Má můj styl humoru. Nejlepší postavou je babička, která ráda chodí na východ :-)
Tahle kniha mě změnila. Tím nadhledem, tolerancí, jinakostí... Je moc pravdivá, prolog skvěle napsaný!
Je to vskutku zajímavá kniha a stojí za přečtení, zvlášť protože je celkem tenká a jazykové provedení vybroušené.
Tak trochu mi to připomínalo Hemingwaye... škoda, že se takovéto knihy moc nečtou. Myslím, že by byla čtivá i pro dnešní teenagery, ale je nějak zapadlá. Nikdo o ní moc neví.
Mám všeobecně ráda knihy z tohoto století, takže jsem jí byla už od začátku příznivě nakloněna. Myslím si, že Tolstoj je výborný vypravěč a problémy, které řeší postavy (postoj k náboženství, vztahy mezi blízkými lidmi, vztah jednotlivce a společnosti), jsou mnohdy aktuální i pro dnešního čtenáře. Samozřejmě každého neosloví dlouhé trochu rozplizlé pasáže o Levinově hospodářství a tehdejších ruských společenských poměrech... :-)
Pro mě nejsilnějším okamžikem byla asi Vronského situace po Annině smrti. Jeho smutek a tragédie toho, že jedině svou šílenou smrtí ho dokázala přesvědčit o tom, jak hluboce ji miloval. Vlastně nevím proč, nějak mě jeho tragédie zasáhla nejvíc, i když jsem k němu po většinu knihy nechovala žádné velké sympatie.
Nakonec mě napadlo, že celá kniha je vlastně o lidské neschopnosti vzájemně si porozumět. Od Karenina, který nikdy Annu a její touhu po lásce nechápal - až po Levina, který vlastně nechápal asi nikoho :-)
Anna je docela sympatická obyčejná hrdinka, děj pěkně plyne... ale trochu mi tam chybělo více austenovské ironie.
Prostě Shakespearovy sonety... Komentář Martina Hilského si také zaslouží pozornost.
Je velmi působivá. Bylo mi neuvěřitelně smutno, když zemřel Karel Čapek.
Upřímně nechápu, co všechny postavy tolik vzrušuje na těch metličkách :-)
Kdo má rád Apollinaira, určitě se mu bude líbit i Nový Ikaros.