Anne Leyyd Anne Leyyd komentáře u knih

Všechno, úplně všechno Všechno, úplně všechno Nicola Yoon

Tedy... wow. V první řadě mě velmi zaujala anotace a sotva jsem knihu otevřela, měla jsem na tváři úsměv od ucha k uchu, protože to zpracování je prostě kouzelně úžasné. Moc a moc se mi líbilo!

Samotný příběh byl zajímavý, dobře napsaný, sympatické postavy Maddy a Ollyho. A i přesto, že jsem uhodla (opravdu přesně), jak to dopadne, tak mi to nevadilo a kniha se mi moc líbila. Dávám sice "jen" 4,5 hvězdy, protože mi v tom ještě něco chybělo (nevím co, ovšem něco ano), ale přesto vám tento příběh doporučuji všemi deseti.

Člověk si při jeho četbě zase může znovu uvědomovat, jaké má štěstí a jak bychom si měli vážit i tak zdánlivě obyčejných věcí jako třeba toho, že se můžeme jít projít ven, jít si nakoupit nebo si prostě dát to, na co máme právě chuť.

Moc a moc se těším na film! :-)

16.03.2017 4 z 5

Královna stínů Královna stínů Sarah J. Maas

Tak dočteno! 5 hvězd a dala bych ještě víc. Byla to pořádná jízda. SJM si v předchozích dílech opravdu pečlivě připravovala půdu pro to, co čtenářům/postavám nachystala v tomto díle (a ještě určitě v dalších).

Tato kniha byla k prasknutí nabitá akcí, napětím, temnotou, hrůznými odhaleními, ale také světlem, přátelstvím, nadějí, humorem, nečekanými zvraty, romantikou a dechberoucím závěrem, který byl prostě… DECHBEROUCÍ, MRÁZ PO PÁTEŘI ROZSÉVAJÍCÍ, SRDCE SVÍRAJÍCÍ A SLZY VYVOLÁVAJÍCÍ.

Trochu jsem se děsila čtení z obavy, jak všichni nadávali na Chaola, ale po dočtení můžu říct, že po začátku (na němž by zasloužil facku nejen on ale i Aelin) se jeho charakter začal ubírat cestou, kterou jsem dokázala uvěřit, že by mohl nabrat.

Aelin mě na začátku hrozně rozčilovala, ale postupem času se tak nějak zklidnila (díky Rowanovi a Aedionovi a také Lysandře) - naštěstí.

Dorian - chlapec si tady tedy zkusil :-(

Lysandra byla báječná nová postava, kterou si snad nelze neoblíbit - ten její vomitus na konci byl tak uspokojující, že se ještě teď musím vesele a spokojeně šklebit :D

Manon (přese všechny zápory) je mou oblíbenou postavou, ačkoliv bych to nikdy dopředu neřekla.

Kdo v tomto díle doslova perlil (a díky komu jsem si Královnu užila na maximum) tak byl Rowan. Od svého příchodu, kdy kvůli jeho smíchu utichli hlodavci a vyjevil nám svou zálibu v oleji (:D), přes jeho ohleduplnost vůči Lorcanovi na střeše (:D), až po jeho nehynoucí oddanost své královně. Byla jsem na SJM naštvaná, že „zavrhla“ Chaola, ale myslím, že po tomto díle chápu… :-)

Prostě skvost mezi fantasy s naprosto originálními a nezapomenutelnými postavami. Dalšího dílu se nemůžu dočkat :-)

Mimochodem :D

Ona zmínka o tom, jak Chaol s Aedionem zkoušeli pekelný oheň, aby si ověřili jeho účinky, mi v mžiku připomněla Smíška s Pipinem z Pána prstenů u jejich slavného ohňostroje. A oním „Gandalfem“, který je pak vytahal za uši, nebyl v mých představách nikdo jiný než Rowan :D :D :D

(And yes - I'm probably crazy but I can't help myself :D)

15.01.2017 5 z 5

Dcera sněhu Dcera sněhu Eowyn Ivey

Tuhle knihu mi trvalo přečíst neúměrně dlouhou dobu. Příběh je napsaný neskutečně vytříbeným stylem, kdy doslova cítíte, jak kolem vás poletují sněhové vločky, mráz vás štípe do tváří a za každým stromem v lese se může skrývat Faina nebo její liška.

Dcera sněhu v sobě nese pohádkový příběh s nádechem té nejčistší zimní magie spolu se silným lidským příběhem, jejichž postavy vám v hlavě začnou od 1. kapitoly neuvěřitelně ožívat.

Přes všechna pozitiva jsem však z knihy cítila hluboký smutek a tíhu, která mizela jen v některých krásných, veselých a vtipných scénách… Proto také uděluji 4 hvězdy, ačkoliv pokud bych hodnotila jen a pouze styl psaní, bylo by to na snad na hvězd 10.

Kniha spíše pro starší čtenáře, kteří ji dokážou lépe pochopit, více ocenit…

28.02.2016 4 z 5

Volání anděla Volání anděla Guillaume Musso

5 ZCELA ZASLOUŽENÝCH HVĚZD

Pokud jste se s tímto autorem ještě nesetkali, považujte to za chybu a napravte ji! Věřte mi, že absolutně nebudete litovat ;-)

Guillaume Musso je naprosto famózní autor, který vás dovede během dvou stránek zcela pohltit a vtáhnout do jakéhokoliv děje svého příběhu.

Tato kniha byla NEUVĚŘITELNĚ SKVĚLÁ. Do detailu propracovaný a vyšperkovaný příběh, který je na 100 % určen pro ženy i muže. Geniální zápletka, kterou byste nerozluštili ani kdyby vám za zády stál Sherlock Holmes. Nejméně 30x dokázal autor změnit směr, kudy by se příběh mohl ubírat a VŽDYCKY jste skončili někde jinde.

Samotný závěr naprosto PERFEKTNÍ. Romantický thriller jak má být přímo z hlavy předního průkopníka tohoto žánru.

Nemůžu se dočkat, až si od Guillaume Mussoa budu moci přečíst další knihu. Řekla bych, že Volání anděla dokonce trumflo i mou velmi oblíbenou knihu Protože tě miluji.

Ach, zkrátka čtenářský požitek nejvyšší kvality! :-)

16.02.2016 5 z 5

Nezlomený Nezlomený Laura Hillenbrand

Nezlomený je kniha, která mě za a) naprosto STRHLA, UCHVÁTILA, ROZERVALA NA KUSY a na konci mě zase POSLEPOVALA DOHROMADY. Příběh Louie Zamperiniho je neuvěřitelně silný a jsem si jistá, že nikoho, kdo se do něj začte, nezanechá chladným.

Pro mě osobně je pak dalším potvrzením toho, že na tomto světě se nic neděje jen tak a že tento svět „nevzniknul sám od sebe“, že ho NĚKDO musí řídit. Jsem neochvějně přesvědčená, že bez Božího zásahu by Louie nejen nepřežil, ale rovněž by nedokázal udělat to, co na konci udělal.

Laura Hillenbrandová píše tuto knihu svým nezaměnitelným stylem, kdy budete mít pocit, jako byste seděli ne vedle knihy (nebo s knihou), ale jako by vedle vás seděl někdo, kdo vám vypráví fascinující příběh, který se vám po dočtení uloží do paměti, a nikdo už vám jej z hlavy nedostane.

STRHUJÍCÍ. NEUVĚŘITELNĚ UVĚŘITELNÝ. NEZAPOMENUTELNÝ. KRÁSNÝ. KRUTÝ. LIDSKÝ. INSPIRUJÍCÍ. NEZDOLNÝ…

To jsou jen některá slova, která přes svou sílu beztak nedovedou vystihnout příběh, který se před vámi v Nezlomeném začne od 1. strany odehrávat…

05.03.2015 5 z 5

Únos čtvrté princezny Únos čtvrté princezny Julia Golding

Právě jsem dočetla a jsem NADŠENÁ! Upřímně jsem nečekala, že by kniha s touto obálkou, která je podle mého tedy krapet… no, prostě se mi tak úplně nelíbí, mohla být tak dobrá! Ale opravdu je!

Skvělé čtení. Dobrodružné, akční, napínavé, romantické, vtipné, chytré s náměty k zamyšlení. Autorka rozhodně ukázala, že ví, jak se píše příběh, v němž nic nechybí. Žádné bezduché rozhovory nebo plytký děj či naivní charaktery postav. Perfektní logika scén, důraz na detail, naprosto využitý potenciál všech postav i zápletek děje. Pořád se něco dělo a nebylo to ani chvíli nudné.

Nemám co vytknout, snad jen bych ještě uvítala, kdyby se Tashi s Ramem škorpili trochu víc a déle, ale to asi bude věc názoru :-)

Nejprve jsem chtěla dát hvězdy "jen" 4, ale díky posledním asi 50 stranám to zvedám na 5 hvězd a to naprosto zasloužených + přidávám VŘELÉ DOPORUČENÍ. Kniha, která potěší nejen mladší, ale už i vyzrálejší čtenáře. A klidně bych tuhle knihu doporučila i klukovi :-)

Od Julie Golding si určitě ještě přečtu další knihy, protože tato byla zkrátka SKVĚLÁ!

30.04.2014 5 z 5

Divergence Divergence Veronica Roth

OBSAHUJE SPOILERY

K téhle sérii jsem se stavila velice odmítavě, protože jsem v ní viděla knihy podobné Hunger Games a u těch ještě pořád zvažuju, zda se do nich pustit. Nicméně mě pochvalné reakce jedné kamarádky přiměly, abych po Divergenci přece jen sáhla. A musím říct, že jsem ráda, že jsem to udělala.

Divergence je napsaná opravdu čtivě, zajímavě a námět je vskutku působivý. Dystopie jsem si oblíbila a ráda se přenesu do budoucnosti, kterou někdo stvoří tak, že je potom člověk rád, že žije tam, kde žije.

Beatrice - Tris - je postava, která mi tak úplně k srdci nepřirostla, ale mám ji svým způsobem ráda. Někdy se chovala tak, jak se mi to ne právě líbilo, jenže za 1. každý jsme jiný a za 2. nevím, co bych dělala na jejím místě, pokud bych prožila to, co ona. Tudíž to beru s rezervou.

Čtyřku si asi NEJDE NEOBLÍBIT :-) Sice jsem si někdy říkala, že to krapet přehání, jenže v celkovém pojetí se to taky dá pochopit. A jak už někdo psal ve své recenzi, tak jsem při čtení také chtěla o něm získat více informací a pokaždé, když na scéně byl, jsem to hltala… No, jo no :-)

Musím též říct, že jsem se při čtení nestihla nudit. Přišlo mi to zajímavé, každá scéna měla smysl. Veronica Roth stvořila opravdu propracovaný systém frakcí, kdy si jednou říkáte, že by to vlastně něco do sebe mělo, ale po chvíli už zase ne.

Konec jsem sice tak trochu čekala, ona narážka Trisiny mamky na simulační sérum byla docela jasná indicie, ale celkový vývoj jsem tedy neodhadla. Nějak mi ale přišlo zbytečné, že autorka zabila oba Trisiny rodiče. Na to, jak se vždy dá vymyslet nějaký plán, mi zrovna TOHLE přišlo NAPROSTO zbytečné. Pokud chtěla její rodiče dostat ze hry, tak by se to dalo udělat rozhodně jinak. Nemůžu si prostě pomoct, takhle smrt (ať se na to dívám z jakéhokoliv úhlu) byla podle mě nesmyslná.
A co se týče Willa tak taky. Pokud s tímhle Veronica Roth chce ještě pracovat v příštím díle, že tahle smrt bude mít ještě další význam, tak to beru. Ovšem jinak nechápu, proč ho Tris nestřelila do ruky nebo do ramene.

Na příští díl jsem zvědavá a moc se na něj těším. A co se týče filmové podoby, tak z 1. traileru to vypadá velice slibně, drží se knižní předlohy. Čtyřku, Tori, Erika, Jeannie a Trisiny rodiče vybrali opravdu skvěle. Tris jsem si sice představovala úplně jinak, ale to je detail ;-) Do kina na to určitě zajdu.

09.09.2013 4 z 5

Město ze skla Město ze skla Cassandra Clare (p)

Musím přiznat, že tento díl Nástrojů smrti ZCELA PŘEKONAL má očekávání. Jednoznačně nejlepší díl celé série (zatím).

Kniha byla od začátku až do konce hrozně zajímavá, nenudila jsem se ani u jediné strany. Pořád se něco dělo, něco se řešilo…

Sebastián mě pěkně tahal za nos, stejně jako všechny ostatní, kromě Jace samozřejmě. Jace – opět, jedna z nejlepších a nejoriginálnějších postav, na jaké jsem v knihách nebo filmech narazila. Bezkonkurenční (podobně jako Xemerius ze série Drahokamy :D)

Celkové završení příběhu bylo – epické. Nečekané. Všechny dílky skládačky zapadly dokonale do sebe. Cassandra Clare stvořila opravdu nanejvýš spletitý, zajímavý a strhující příběh i svět a já jsem na jednu stranu ráda, že tato série má ještě pokračování (na tu druhou by mi ani nevadilo, pokud by příběh tímto dílem skončil, protože skončil tak, jak to snad bylo nejlepší).

To, že umřel ten, kdo umřel, mě šokovalo, protože zrovna TUHLE oběť jsem nečekala ani omylem.

Sérii vřele doporučují, i když mě docela štvala ta věc s tím sourozenectvím, které se pořád řešilo a NEBYLO TO JASNÉ, ale byl to jeden z hlavních bodů příběhu, takže… No, co už :-)

Moc se těším na film a pevně doufám, že opravdu posune příběh na vyšší level, tak jak to říkala Lily Collins :-)

02.08.2013 5 z 5

Všechny barvy Země Všechny barvy Země Beth Revis

MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY

Na poslední díl této hvězdné série jsem se opravdu těšila. Byla jsem přesvědčená, že se můj postoj k ní nijak nezmění, ale to jsem se spletla. Tento díl S PŘEHLEDEM trumfnul oba dva předchozí. Myslela jsem, že dám 4 hvězdy, ale nakonec jsem to MUSELA zvednout na 5.

Předchozí díly mi přišly táhlé (propracované maximálně, to bezesporu ale prostě táhlé), naproti tomu Všechny barvy Země byly AKČNÍ, DECHBEROUCÍ, VRAŽEDNÉ, ROMANTICKÉ A DO BĚLA NERVY ŽHAVÍCÍ A DRÁSAJÍCÍ.

Ani jedna kapitola, ani jedna strana mi nepřišla nudná nebo o ničem. POŘÁD se něco dělo, až jsem si říkala, co se s Beth Revis stalo, že se tak neřízeně rozjela :D

Co mě trochu mrzelo (a už to tady nebo někde jinde též někdo zmiňoval), tak bylo to, že se děj a popis planety a druhů květin a zvířat, které na ni žily, omezil jen na pár kilometrů, ptakoještěry a paralyzující fialové kytky. Čekala jsem PODSTATNĚ víc popsané fauny a flóry (něco jako Avatar :D), ale bohužel, no… Ovšem na druhou stranu VŠECHNO ostatní v knize to plně vynahradilo, takže jsem si tento mínus bod uvědomila až po dočtení.

V komentáři k Milionu sluncí jsem psala, že doufám, že autorka přestane s vražděním. Jo, tak to jsem byla naivní, jak nevím co. Tolik postav ZABILA a VŠECHNY mé oblíbené. K vzteku! Ale že zabila i Amyiny rodiče, no tak to mě dožralo na maximum. Podle mě tohle bylo naprosto zbytečné. Docela mi nakonec připadalo, že se v tom autorka přímo vyžívá. Tohle není normální! Nejsme přece v Shakespearovi!

Na konci jsem málem vybuchla vzteky a hrůzou a škrtila Beth Revis aspoň na dálku, protože jsem opravdu věřila (to, že je sadistka dokazovala během celého příběhu), že Syna zabila. A říkala jsem si, že jestli JO, tak tu knížku vyhodím z okna jako Pat Peoples (a měla jsem k tomu výhodnou pozici, když jsem dočítala u otevřeného okna). NAŠTĚSTÍ JSEM NEMUSELA! :-) Neskutečně moc se mi ulevilo a v duchu jsem se na Syna vrhla se stejnou radostí jako Amy :-)

Skvělý díl! Naprosto nepředvídatelný děj, příběh úžasně do detailu propracovaný (o technické a vědecké stránce ani nemluvím). Zkrátka jedna z nejlepších sérií, jaké jsem kdy četla a nejspíš číst budu, super zakončení (až tedy na ten zástup mrtvých) a doufám, že Beth Revis bude s psaním pokračovat :-)

28.07.2013 5 z 5

Zakletá Zakletá Orson Scott Card

Další z knih, na kterou jsem se hrozně těšila. Začátek se mi líbil, bylo to vtipné, zajímavé, neroztahané, všechno k věci. Tak jsem si říkala „super, to bude jen čím dál tím lepší.“

Ovšem to byla chyba. Hned po té, co se Ivan dostal do druhého světa a skončil nahý a chodil tak NESKUTEČNĚ DLOUHOU DOBU, už mi to nesedělo. Za puritánku se nepovažuji, ale pokud má tato kniha spadat do série romantika – pohádka – moderní svět… prostě mi to přišlo přehnané. Hrozně časté narážky a řešení sexu, nahoty, naplnění manželství a to celé protkané rádoby filozoficko-náboženskými úvahami a k tomu navrch hororové scény s Babou Jagou...

Mám pocit, že se autor snažil skloubit všechny možné žánry a nápady do jednoho a vykřesat z toho co nejvíc. Co se týče mě a mého dojmu, tak se mu to nakonec NEPOVEDLO. Propojení dvou rozdílných světů není snadné, ale celkové vyznění knihy se mi zkrátka nelíbilo, takže jsem se dostala před polovinu, zbytek knihy proletěla očima, přečetla si poslední stránku a pro udělání dojmu mi to BOHATĚ stačilo.

Zkrátka zklamání, čekala jsem víc a podané MNOHEM LEPŠÍM způsobem :-/

06.07.2013 2 z 5

Dokonalý pár Dokonalý pár Ally Condie

Velmi působivý 1. díl trilogie, kterému se však s následujícími knihami naneštěstí nepovedlo naplnit svůj potenciál. A přitom to vše začalo tak slibně. Nyní tedy s odstupem času "pouze" 4 hvězdy.

Co však knize musím skutečně přičíst k dobru tak to, že jsem si díky ní zase, nebo možná opět pořádně, uvědomila, že dokonalost není to, co bych chtěla. Dokonalost není to, co dělá život dobrým a nezapomenutelným. To jím činí právě ona „nedokonalost“ a možnost volby, i té špatné. Protože z chyb se učíme… nebo bychom měli ;-)

Vřele knihu doporučuji všem, kteří máte rádi dystopie a také těm, kteří se nebojíte života uvnitř sebe sama a bojujete za něj... Současně s tím vás však UPOZORŇUJI, že 2. a 3. díl (pro mě) příběh značně snižují jako celek, což je velká škoda :-(

01.04.2013 4 z 5

Kulti Kulti Mariana Zapata

No, kniha se četla velmi dobře - psychologie postav super, jejich interakce a rozvoj vztahu super, super, super! K tomuto nemám jedinou výtku. Jsem skutečně ráda, že si někteří autoři uvědomují, že v reálném životě to skutečně nechodí tak jako v 90 % románů.

Nicméně body dolů odečítám za neustále používání Božích jmen namísto citoslovcí - jako věřící mi to opravdu vadí. To si s tím jinak nadaná autorka nemohla poradit jinak??? Lajdácké.

Druhá výtka - opravdu je nutné dělat z erotických scén anatomický rozbor? Jako fakt jsem se na to reálné přeskočení jisker a všeho dalšího těšila, ale pak mi to poněkud DOST zhořklo a znechutilo mě to. Autorka tímto "rozpitváním" připravila jinak super dvojici postav o kouzlo a tím mě fakt naštvala a mrzelo mě to...

Tudíž celkově - naprostá nirvána po stránce psychologického rozboru a vývoje postav. Zatím jsem román podobného typu četla snad jen 2-3x. Neotřelé prostředí a super vystavěný příběh. 1 hvězdu strhávám za oněch pár posledních desítek stran. Mama mia a já se tak těšila, že budu moct dát všech 5, ach jo...

19.05.2019 4 z 5

Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Na Čapkovu další knihu jsem se moc těšila. Mloci mě sice nebavili tolik jako Adam Stvořitel, ale smysl díla a jeho poselství je neskutečně silné a aktuální. Jsem ráda, že jsem si poslechla audioknihu, protože bych byla ochuzená o všechny hlasové nuance, bez nichž si asi Čapkova díla už nedovedu představit. Dávám 4 *, jsem zvědavá na další díla a Válku s mloky rozhodně doporučuji přečíst a zamyslet se.

26.09.2018 4 z 5

Láska mezi řádky Láska mezi řádky Jodi Picoult

Tak dočteno - to byla rychlovka :-)

Za prvé pořád nechápu, PROČ CooBoo nejprve vydalo 2. díl a až potom tento. Co je k tomu vedlo?

Za druhé to bylo přesně to, co jsem nyní potřebovala. Jednoduché, milé, rychle a dobře se čtoucí. Jsem ráda, že teď už znám celý příběh, akorát mě fakt štve to, že jsem to měla přehozené. Co naplat? Možná někdy zase sáhnu po 2. díle :-)

Vřele doporučuji, pokud hledáte něco, u čeho si velice příjemně odpočinete a pobavíte se. A samozřejmě také v případě, že máte rádi pohádky ;-)

18.07.2018 4 z 5

Milované Princezně : milostné dopisy od tvého krále Milované Princezně : milostné dopisy od tvého krále Sheri Rose Shepherd

Šetřila jsem si stránky v průběhu celého roku, protože vstřebat celou tuhle knížečku najednou by se za a) nedalo a za b) by to byl skoro zločin. Neskutečně podařené zpracování, neskutečně bohaté na náměty k hlubšímu zamyšlení, povzbuzení a pohlazení po duši. Překrásné fotografie, které celek opravdu obohatily. Vřele doporučuji všem dívkám, ženám.

Vím na 100 %, že si knížku zase otevřu a budu si ji pročítat pomalu znovu. Jsem si víc než jistá, že jsem všechny myšlenky po jednom přečtení nepochytila a na další zase už třeba pozapomněla, takže... :-)

22.12.2017 5 z 5

Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

Tedy... nečekala jsem, že mě toto dílo natolik zaujme. Velkou zásluhu na tom jistě má Ladislav Mrkvička, který příběh převyprávěl naprosto neskutečně!

Čekala jsem něco úplně jiného. A skutečně jsem byla překvapená sílou a hloubkou mnoha a mnoha myšlenek, kterých se zde autor dotknul. Nevím, zda si přečtu celý román, ale mám dojem, že k povídce se ještě určitě vrátím.

Knihu rozhodně doporučuji těm z vás, kteří u čtení / poslouchání rádi přemýšlíte a rádi si čtete skutečně dotažené příběhy.

Jen tak na okraj - vím, že celkové vyznění v mnoha ohledech působí smutně, ale mě nakonec přišlo, že to nebylo AŽ TAK smutné. Přece jen, Charlie byl nakonec aspoň o něco šťastnější...

02.12.2017 4 z 5

Krvavé ostří Krvavé ostří Sarah J. Maas

Komentář obsahuje SPOILER ze série Skleněný trůn.

Tyto povídky se mi opravdu VELMI líbily a maximálně jsem si je užila. Svižné, dobrodružné, romantické, humorné, drsné a smutné. Poslední povídka je srdcervoucí a to i přestože ti z nás, kteří již sérii četli, přesně ví, co se v ní stane... :-(

Bylo super, že se tam mihl (doslova) i Chaol s Dorianem :D A musím říct, že po této knize mi zpětná vzpomínka na Aelininu návštěvu Samova hrobu zlomila srdce zcela novým způsobem.

A nechápu, jak si někdo mohl oblíbit Arobynna - bleh...! Ale utěšuje mě vědomí, že nakonec nejspíš přece jen dostal, co si (zmetek) zasloužil.

11.07.2017 5 z 5

Dědička ohně Dědička ohně Sarah J. Maas

Tak toto bylo… NESKUTEČNÉ. Tenhle díl byl zatím z celé série jednoznačně nejlepší. Žádná hluchá místa, napětí a akce, humor a skvělé nové postavy. Bezkonkurenční Rowan a jeho vztah s Aelin byl podaný perfektně, uvěřitelně a s pořádným nábojem. Kousek před koncem jsem metala salta nadšením :-) A Aedion… - jeho rozhodnutí mi na konci zlomilo srdce. Chaol mě kupodivu trochu štval, ale ještě jsem ho dovedla pochopit. Na konci si to ovšem vyžehlil, protože se KONEČNĚ rozhoupal! Dorian - pro všechno na světe, dejte mu chvíli svátek! Ten konec byl zdrcující!!!

Nemůžu se dočkat pokračování a vřele tuto knihu doporučuji!

01.07.2016 5 z 5

Vidořád Vidořád Samantha Shannon

Tak jsem dočetla a dávám zasloužených 5 hvězd. A jsem plně spokojená, i když… CO TEN KONÉÉÉC?

Samantha Shannon umí psát opravdu čtivě, že vtáhne do děje ať už se děje cokoliv. Upřímně přiznávám, že jsem se v těch intrikách syndikátu (a hlavně jednotlivých vidopánech a vidopaních a kočích a kočenách) lehce (no, možná trošku víc) ztrácela, ale vcelku mi to bylo jedno :D Autorka má můj OBDIV, protože vytvořit tak propletený děj a zápletku vůbec není snadné.

Proč mi trvalo tak dlouho se do knihy pustit, když jsem ji měla koupenou ihned, co bylo možné ji objednat? Protože jsem se TAK MOC BÁLA, že tam Strážce nebude skoro vůbec nebo maximálně na konci. Ťula jsem. Autorka opravdu dobře ví, jaká muka provází čtenáře, pokud jej ochudí o jednoho z hlavních tahounů příběhů a tím Strážce spolu s Paige, Nickem a Jaxonem rozhodně je (ale Strážce je bezesporu nejsilnější). Takže se nebojte! Warden se objeví ani nebudete ještě v polovině knihy ;-)

Dějová / vztahová linka mezi Paige a Wardenem byla… ÁÁÁH. Perfektní. Konečně jsem zase dokázala cítit nějaké emoce, které na mě ze stránek přeskočily. Ty scény s nimi byly skvělé! Ne jako v dalších knihách ve stylu neustálé stagnace a váhání „Co budeme dělat? Co dál?“ VŮBEC NE! ("Bláznovství je relativní pojem, můj malý snílku." - jop, tála jsem :D)

Co mě dostalo, tak byl závěr - zhruba posledních 150 stran. Nervy napínající k prasknutí, procítěné, milé, akční a se špetkami humoru. Poslední strana mi připravila děsuplné obavy, protože jsem si myslela, že tou osobou, která se na konci objevila, bude úplně někdo jiný, než ten, kdo se nakonec objevil. Ne že by mi ten, kdo se objevil, nezpůsobil šok. To tedy byl šok! Ale ne takový šok, jako kdyby se objevila ta postava, kterou jsem s hrůzou myslela, že to bude - a to jakkoliv nelogické a zcestné by bylo, kdyby to byla ona!

Jestli jste se ztratili, neřešte to. Zkrátka si Vidořád přečtěte… a bude ;-)

01.02.2016 5 z 5

Navždy tvůj Navždy tvůj Daniel Glattauer

Daniel Glattauer mě rozhodně nezklamal - dokázal, že dovede napsat nejen velmi pěkný a působivý román (viz Dobrý proti severáku a Každá sedmá vlna) ale i poněkud temnější příběh, kdy jeden z dvojice dojde k naprosto scestnému pohledu na lásku.

Kniha je psaná vypravěčsky a stylisticky velmi barvitým a působivým stylem. Téměř z každé věty jde vycítit, jak si s ní autor pohrál. Nutí čtenáře přemýšlet nad dvojsmysly a objevovat popisy chování postav a situací ve velmi originálních a neobvyklých přirovnáních, která dávají příběhu nádech jedinečnosti.

Příběh není šokující tak, jak jsem čekala, že bude, ale pokud se nad tím jeden zamyslí pořádné, tak to hrůzu opravdu nažene...

4 zasloužené hvězdy. Drobná výtka za ten konec - uvítala bych jej trošku delší, abychom viděli ještě trochu více z toho "co bylo dál".

Na další knihu Daniela Glattauera se nemůžu dočkat! :-)

09.03.2015 4 z 5